Νίκος Ζέρβας

Κρατάει την ένατη και ψάχνει… ανάσες o Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νίκη-μισή πρωτιά του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο απέναντι στον βελτιωμένο Παναθηναϊκό, αλλά και τις… μπουκάλες οξυγόνου που θα χρειαστούν άμεσα κάποιοι παίκτες του.

Έπειτα από οκτώ παιχνίδια ντέρμπι όπου η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και ο νικητής ίδιος, το πρώτο συναπάντημα των «αιωνίων» για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, είχε πάνω-κάτω την αναμενόμενη εξέλιξη. Ο Παναθηναϊκός με καλή ψυχολογία έπειτα από τρεις συνεχόμενες νίκες του στην Ευρωλίγκα και με εμφανή τα πρώτα σημάδια βελτίωσης-προπονητικής σφραγίδας στην άμυνα, δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση εύκολη λεία όπως στο πρόσφατο παρελθόν για τον Ολυμπιακό.

Πόσο μάλλον, από την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν λύσει ή πιο σωστά δεν προλαβαίνουν να λύσουν λόγω των συνεχόμενων δύσκολων αγώνων το ζήτημα του «κοντού» rotation. Ο τελικός νικητής ήταν για ένατη σερί φορά ο Ολυμπιακός, όμως πέραν του -εκτός απροόπτου- καπαρώματος του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας μέχρι τους τελικούς, τίποτα άλλο σημαντικό δεν διακυβεύτηκε στο παρκέ του ΣΕΦ. Το ίδιο πάνω-κάτω θα ίσχυε αν το τρίποντο του Μπέικον στο τέλος έβρισκε στόχο και ο Παναθηναϊκός έφευγε νικητής από τον Πειραιά. Τα δεδομένα όμως είναι εμφανές πως έχουν αλλάξει, και οι εγχώριοι τίτλοι δεν θα είναι, όπως πέρυσι, εύκολη υπόθεση για τους «ερυθρόλευκους».

Το λες λοιπόν και θετικό πως πήραν για τα καλά όλοι το μήνυμα, χωρίς να στοιχίσει. Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και όπως τα περισσότερα του Ολυμπιακού φέτος άρχισαν με τις καλύτερες για αυτόν προϋποθέσεις. Σταθερές στην άμυνα και σημείο αναφοράς στην επίθεση τον Φαλ, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήραν διαφορά δέκα πόντων, έχοντας μάλιστα στην διάθεσή τους τον καλύτερο φετινό Κάναν, που είναι ένα από τα ζητούμενα για την συνέχεια. Παρόλα αυτά, κατάφεραν και πάλι στο δεύτερο rotation να τα κάνουν… μαντάρα, έχοντας μάλιστα αυτή την φορά και διαφορετικά πρόσωπα σε αυτό. Το δεύτερο γρήγορο φάουλ του Πίτερς, έφερε τον Βεζένκοβ νωρίτερα ξανά στην πεντάδα, όπως και ο εκτός κλίματος Μπόλομποϊ τον Φαλ.

Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ ήταν μακριά από τα στάναρ τους, με τον πρώτο να μην αγωνίζεται δευτερόλεπτο στο δεύτερο μέρος. Μετά το 24-14 του πρώτου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός έχασε την σπιρτάδα του, εκτελούσε μανιωδώς τρίποντα (1/9), έκανε λάθη και έχανε ακόμα και βολές. Μπέικον και Παπαγιάννης έκαναν αρκετά μεγάλη ζημιά και όσο δεν υπήρχε Φαλ στην πεντάδα, εκτός από την αμυντική συνοχή, χάνονταν και η σιγουριά στην επίθεση, εκτελεστικά ή και δημιουργικά από μέσα προς τα έξω. Ο Παναθηναϊκός πήγε με +3 και όχι μεγαλύτερη διαφορά στα αποδυτήρια γιατί ο δεύτερος πολυτιμότερος, μετά τον Γάλλο σέντερ, Τόμας Γουόκαπ, έπαιζε αμυνάρες και ο Σλούκας κατάφερνε παρότι καλά κλεισμένος από τον Λι να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός αύξησε την πίεση του αμυντικά, περιόρισε Μπέικον και Γουίλιαμς, έφτασε στα 11 κλεψίματα, αλλά αποτύγχανε να τελειώσει μέχρι και αιφνιδιασμούς όπου είχε αριθμητικό πλεονέκτημα. Σε αυτό το διάστημα, οι γηπεδούχοι είχαν την τύχη να αστοχούν πλέον οι αντίπαλοί τους σε «ανοικτά» σουτ, που ίσως έφερναν εντελώς σε πράσινο φόντο το μομέντουμ. Το ματς κυλούσε με μία στο και μία μου, οι «ερυθρόλευκοι» όποτε έπαιρναν προβάδισμα με +5 έβλεπαν μία τον Λι με δύο τρίποντα και μία τον Γουόλτερς με τρία φλότερ να μην μπορούν να «καθαρίσουν» την νίκη, καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα πόδια ήταν πολύ… βαριά.

Αν ο προπονητής της Βίρτους, Σέρτζιο Σκαριόλο, είδε τους χρόνους συμμετοχής των Φαλ και Βεζένκοβ, θα… τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για το ματς των δύο ομάδων την Παρασκευή. Σχεδόν 30 λεπτά ο πρώτος και 38 ο δεύτερος. Ακόμα και ο αθληταράς Γουόκαπ, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο εκτός από το να σκοράρει και να κλέβει μπάλες σε όλα τα μήκη και πλάτη σχεδόν εκμηδένισε τον Μπέικον, ήταν φανερό ότι έψαχνε για ξεκούραση επειγόντως. Ο Αμερικανός γκαρντ, μαζί με 2-3 εμπνεύσεις του Σλούκα, τον πολύ καλό για ένα ακόμα βράδυ Βεζένκοβ (σ.σ. έπαιξε και αμυνα στον Γουίλιαμς) και τον Φαλ, κατάφεραν να… υπογράψουν το 9-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το παιχνίδι με 20 ασίστ για 11 λάθη, όμως το 39% που είχε σε δίποντα και τρίποντα, αλλά και οι έξι χαμένες βολές παραλίγο να του στοιχίσουν. Την ίδια ώρα, ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε 17 σφάλματα για 13 τελικές πάσες και κινδύνεψε να χάσει. Χωρίς μάλιστα οι «πράσινοι» να έχουν την ευστοχία (42%) που είχαν πέρυσι στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου που ανέτρεψαν στο ίδιο γήπεδο. Σε όλα αυτά, υπάρχει το επί μέρους 24-8 στους πόντους από λάθη αντιπάλου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά και ένα ακόμα καμπανάκι για την συνέχεια του Ολυμπιακού. Πόντοι από παίκτες που έρχονται από τον πάγκο 12, με τους 7 εξ’ αυτών να είναι από τον Σλούκα…

Εφόσον δεν αλλάξει το συντομότερο αυτό, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την συνέχεια που θα έχουν στην σεζόν όσοι επωμίζονται αυτούς τους δυόμισι μήνες σχεδόν όλο το βάρος και οι μπουκάλες… οξυγόνου θα είναι απαραίτητες.

Υ.Γ. Με διάθεση να παίξει 50-50 και με 2-3 λαθάκια και από τις δύο πλευρές που δεν έκριναν σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα η τριάδα των διαιτητών.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x