Χρήστος Ρομπόλης

Ολυμπιακός καλύτερος και τώρα, Παναθηναϊκός που έρχεται με φόρα

Το ντέρμπι του ΣΕΦ μάς έδειξε πως επιτέλους έχουμε… ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να παραμένει ανώτερος, αλλά τον Παναθηναϊκό να καλύπτει την απόσταση με δρασκελιές.

Το θέαμα ήταν κακό, αρκετά κατώτερο του πραγματικού επιπέδου των δύο ομάδων. Όμως το δεύτερο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσε το πρώτο και τα περισσότερα περσινή: να μας πείσει ότι φέτος οι μάχες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ή Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός θα έχουν πραγματικό ανταγωνισμό. Γιατί οι «ερυθρόλευκοι», μια ομάδα που χτίζεται και μεγαλώνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, δείχνουν να παραμένουν ανώτεροι, αλλά οι «πράσινοι» καλύπτουν με δρασκελιές τη μεγάλη απόσταση που είχαν πριν τη σεζόν και είναι ξανά διεκδικητές. Όρεξη να’ χουμε να τους βλέπουμε, αφού εκκρεμούν μίνιμουμ άλλα τρία και μάξιμουμ άλλα… 14 παιχνίδια ανάμεσά τους.

Ας δούμε τις σημειώσεις από το ντέρμπι:



-Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει, ουσιαστικά, από Δεκέμβρη μήνα το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Ακόμη κι αν ηττηθεί με τρεις στο ΟΑΚΑ, περιμένει κανείς να στραβοπατήσει σε άλλο παιχνίδι της Basket League αν δεν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα; Σοβαροί να είμαστε…

-Ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε κατά κράτος τη μάχη από τον Ντέρικ Γουίλιαμς στο «4». Οι δυο τους παίζουν πρακτικά χωρίς back-up και μένουν στο παρκέ μέχρι εξαντλήσεως. Όμως ενώ ο Βούλγαρος έπαιξε με αυτοπεποίθηση MVP προσφέροντας όχι μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα (τέσσερα κλεψίματα), ο δεύτερος ήταν φανερά εκτός κλίματος σκοράροντας μόνο με βολές και παίρνοντας μόλις πέντε σουτ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Άρθρο Χρήστου Ρομπόλη

-Ο Τόμας Γουόκαπ δικαιούται απόλυτα τη λατρεία που εισπράττει από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ένας πραγματικός πολεμιστής, μάρκαρε από το 1 ως το 4 και πέτυχε τρία πολύτιμα μακρινά σουτ, την ώρα που οι συμπαίκτες του έριχναν άσφαιρα. Η δε άμυνά του στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου πάνω στον σπουδαίο Μπέικον έπαιξε ρόλο ώστε ο τελευταίος να μείνει άποντος και με μόλις δύο προσπάθειες στα πρώτα περίπου 19 λεπτά του δευτέρου μέρους.

-Ο Μουστάφα Φαλ είναι το cheat του Ολυμπιακού. Η παρουσία του φέρνει σε… απελπισία τον αντίπαλο, αφού είναι ανίκητος σε δύναμη κοντά στο καλάθι, ενώ αν επιλεγεί η αντιμετώπισή του με βοήθειες είναι πολύ καλός πασέρ. Στην άμυνα, δε, σκιάχτρο κανονικό. Μοναδικό του ψεγάδι, πως δεν αντέχει (και είναι απόλυτο φυσιολογικό για τέτοια... συσκευασία) να παίζει πάνω από 25 ποιοτικά λεπτά.

-Ο Κώστας Σλούκας επιβεβαίωσε ότι είναι ο closer του Ολυμπιακού. Σε μια μέτρια βραδιά, ξεκλείδωσε το παιχνίδι με το τρίποντο και την ασίστ στον Φαλ στο τέλος. Ακόμη κι όταν οι εκτελέσεις του δεν είναι καλές, οι αποφάσεις του σπανίως είναι λάθος.

-Ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι ελάχιστα πράγματα από τον πάγκο του. Μόλις 12 πόντους! Πλην του Σλούκα, που δεν λογίζεται ως «αναπληρωματικός», ουδείς στάθηκε στο ύψος της περίστασης κι αν δεν υπήρχε ζήτημα δυνάμεων των «βασικών», ο Μπαρτζώκας δεν θα τους επανέφερε στο παρκέ μετά το καταστροφικό πέρασμα του second unit που είδε το 24-14 να γίνεται 29-36.

-Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, παίκτης που ανταποκρίνεται φέτος περισσότερο από κάθε άλλη «ρεζέρβα», είναι προφανές πως… τιμωρήθηκε για τα δύο τραβηγμένα τρίποντα που πήρε και δεν πάτησε παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο. Η καλώς εννοούμενη τρέλα που έχει το παιδί αυτό, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ αν παρασυρθεί από την ατμόσφαιρα ενός ντέρμπι και καταφύγει σε άσκοπους ηρωισμούς. Οφείλει να το διορθώσει, για να ανέβει κι άλλο ένα επίπεδο στην καριέρα του.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Άρθρο Χρήστου Ρομπόλη

Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δύσκολες επιλογές να κάνει. Προφανώς θέλει να κερδίζει, αλλά δεν γίνεται σε μια χρονιά με τόσα ανταγωνιστικά παιχνίδια να χρειάζονται μπουκάλες οξυγόνου οι 3-4 παίκτες, που αποτελούν σημεία αναφοράς της ομάδας. Όμως επίσης δεν γίνεται να συνεχίσει να εισπράττει ελάχιστα ή… μηδέν από τον πάγκο του. Ζόρικη εξίσωση, με όχι εύκολη ή προφανή λύση.

Παναθηναϊκός χάνει μεν το πλεονέκτημα έδρας, έφτασε τις εννιά σερί ήττες από τον Ολυμπιακό με το βάρος πλέον να γίνεται ασήκωτο, αλλά πιστοποίησε πως είναι σε ανοδική τροχιά εδώ και 3-4 παιχνίδια. Καμία σχέση με τη μη ανταγωνιστική εικόνα που έβγαλε πέρσι ή και στο Σούπερ Καπ.

-Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έκανε ένα ακόμη καλό κοουτσάρισμα, δεδομένων και των διαθέσιμων επιλογών. Έγκαιρα τάιμ άουτ, ορθή επιλογή για παιχνίδι λιγότερων κατοχών απέναντι σε μια καλύτερη επίθεση, ορθολογικό ροτέισον και αμυντική σφραγίδα. Ασφαλώς, όμως, η επίθεση χρήζει βελτίωσης. Με 13 ασίστ για 17 λάθη, επτά κατοχές λιγότερες από τον αντίπαλο και 7/28 τρίποντα, είναι θαύμα που διεκδίκησε ο Παναθηναϊκός τη νίκη ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

-Ο Παναθηναϊκός έχει επιτέλους και πάλι γκαρντ. Ο Νέιτ Γουόλτερς είναι απολαυστικός στην επίθεση και ο Πάρις Λι στην άμυνα, με τις όποιες ελλείψεις έχουν έκαστος στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Άρθρο Χρήστου Ρομπόλη

λειψανδρία στους ψηλούς είναι εμφανής. Ο Γκουντάιτις δεν μπορεί να ανταποκριθεί αμυντικά ή για πολλά λεπτά, ο Γουίλιαμς δεν έχει επαρκές back up και ο συγκινητικός και ραγδαία βελτιωμένος Παπαγιάννης δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις τρύπες στην άμυνα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα με έναν... Μήτογλου;

-Γενικότερα, η αντιμετώπιση του Φαλ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό από πέρσι. Ο Παπαγιάννης δεν έχει τη δύναμη να τον συγκρατήσει και ο Γκουντάιτις τα... πόδια. Τα μόνα διαστήματα που η πράσινη άμυνα ανταποκρίθηκε στην αντιμετώπιση του Γάλλου σέντερ, ήταν όταν αυξήθηκε η πίεση στην μπάλα με Λι και Πονίτκα, με αποτέλεσμα να φτάνει δυσκολότερα η μπάλα στο ζωγραφιστό.

-Περισσότερο όμως από την πενιχρή παρουσία των Γουίλιαμς και Γκουντάιτις, το παιχνίδι χάθηκε στα ελεύθερα χαμένα σουτ του δευτέρου ημιχρόνου. Οι «πράσινοι» έβαλαν τα… κρεμασμένα του Λι (δις) και του Μπέικον, αλλά έχασαν άλλα 13 (3/16) σε τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο, υπό πολύ καλές προϋποθέσεις. Με 1-2 εύστοχα ακόμη, θα ήταν νικητές. Ο καλός Γκριγκόνις (κι όχι ο... κακός δίδυμος αδερφός του που βλέπουμε ως τώρα) θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε αυτό το κομμάτι.

-O Μπέικον έβαλε 20 πόντους έχοντας να αντιμετωπίσει μια εξαιρετική άμυνα. Παρότι κάποιες επιλογές του ήταν τραβηγμένες, έχει την κλάση για να τις πάρει και να ευστοχήσει. Επιπλέον, βάζει ολοένα και περισσότερο την πάσα στο ρεπερτόριό του. Χθες έγραψε 3 ασίστ και θα μπορούσε να ήταν πολύ περισσότερες, αν δεν υπήρχαν τα άστοχα τρίποντα στο δεύτερο μέρος.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x