Νίκος Ζέρβας

Όταν τα… έβαλε τελειώσαν όλα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ενδέκατη σερί νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό, τα «κλειδιά» για να επικρατήσει η… λογική και το ιστορικό συναπάντημα με τον Βασίλη Σπανούλη για το τρόπαιο.

Άλλη μια αποστολή εξετελέσθη για τον φετινό Ολυμπιακό. Όσο και αν οι περισσότεροι το περίμεναν με βάση την σούπερ εικόνα του και την μέτρια αντίστοιχη του Παναθηναϊκού, ένα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι. Ειδικά όταν είναι νοκ άουτ και κρίνει πολλά. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να διαχειριστούν το «πρέπει» του ακλόνητου φαβορί και στο πρώτο ημίχρονο δεν τα κατάφεραν. Οι «πράσινοι» έπαιζαν τα… ρέστα του για να σώσουν την σεζόν, καθώς σε σειρά αγώνων με την τωρινή εικόνα δύσκολα θα έχουν τύχη. Όμως και πάλι επικράτησε ο καλύτερος και το μπάσκετ.

Παρόλο που στο πρώτο ημίχρονο τα 5/17 τρίποντα και το στατικό μπάσκετ που έπαιζαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα, επέτρεψαν στους «πράσινους» να ελέγξουν το παιχνίδι και να προηγηθούν με +5. Το σύνολο που έχει πλάνο, «χημεία», αγωνιστική φόρμα, και κυρίως περισσότερο μπάσκετ στην φαρέτρα της, έκλεισε θέση στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός θωράκισε στο πρώτο μέρος την ρακέτα του, σταματώντας τον Φαλ εκτελεστικά και δημιουργικά, αλλά και το πικ εν ρολ του αντιπάλου. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 9 ασίστ για ισάριθμα λάθη λόγω του ότι δεν έτρεχαν στο «ανοικτό» γήπεδο και ο Παναθηναϊκός είχε 7 κλεψίματα. Ατύχησε όμως να έχει τον Μπέικον απελπιστικά άστοχο. Αν είχε κάτι πιο υποφερτό από το 1/8 στο πρώτο μέρος, η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη και οι πιθανότητές του περισσότερες.

Ο Ολυμπιακός, επηρεασμένος από το δεύτερο φάουλ του κομβικού και απόψε Παπανικολάου, βρήκε λύσεις από τον εξαιρετικό Βεζένκοβ και έτσι το κρεσέντο των Λι και Παπαγιάννη, δεν έδωσε κάτι περισσότερο στους «πράσινους». Που είχαν 10 ασίστ για 6 λάθη στο πρώτο ημίχρονο και 7 τελικές πάσες για ισάριθμα σφάλματα στο δεύτερο. Παράλληλα οι παίκτες του Ράντονιτς δεν έκαναν κλέψιμο και δεν πήραν ούτε ένα επιθετικό ριμπάουντ. Κάπως έτσι, «χτίστηκε» το 20-1 επί μέρους στα 9 πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου και γράφτηκε η ιστορία του αγώνα. Με 6/6 τρίποντα από τους Κάναν και Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός κατέγραψε στο πολύ καλό του δεύτερο ημίχρονο10 ασίστ για μόλις 2 λάθη, πήρε 7 επιθετικά ριμπάουντ και έβαλε 9/20 τρίποντα.

Κυρίως άλλαξε την άμυνα του που ήταν πιο επιθετική και με περισσότερες αλληλοκαλύψεις και τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα το πρώτο καλάθι από «πράσινα» χέρια εντός παιδειάς στο τρίτο δεκάλεπτο να μπει μετά από 9 λεπτά. Σε μια μίνι-επανάληψη του περυσινού τέταρτου δεκαλέπτου του τελικού στο ίδιο γήπεδο. Εκτός από τους τρεις πρωταγωνιστές που προαναφέραμε, σημαντικές βοήθειες έδωσε ο Λαρεντζάκης, Μπλακ, ενώ ο Φαλ κυριάρχησε στα ριμπάουντ και ο Σλούκας παρότι εκτός ρυθμού ήταν σταθερός. Η δουλειά όμως στην Κρήτη δεν τελείωσε απόψε για τον Ολυμπιακό. Απομένει ένα παιχνίδι, που έχει αρκετή σημειολογία για να προστεθεί το τρόπαιο στην συγκομιδή. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των «ερυθρόλευκων», οδήγησε το Περιστέρι bwin για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό.

Από μόνο του αυτό το γεγονός δίνει αίγλη στο παιχνίδι, καθώς είναι από τα όμορφα που παράγει ο αθλητισμός. Με βάση το πρόσφατο ματς των δύο ομάδων στο Περιστέρι όπου κρίθηκε στο σουτ, συν του ότι ο Ολυμπιακός δίνει τρίτο παιχνίδι σε τρεις μέρες, απαιτεί προσοχή και σεβασμό. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, δείχνουν ξεκάθαρα πως σέβονται τον κάθε αντίπαλο. Όπως έκαναν και απέναντι στον εαυτό τους στο τρίτο δεκάλεπτο του ημιτελικού. Έβαλαν τα ελεύθερα σουτ που με ευκολία δημιουργούν και απλά… προκρίθηκαν.

Υ.Γ.: Υπέροχη η ατμόσφαιρα στο γήπεδο με 4.000 οπαδούς των δυο ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα και να τραγουδούν τα κόσμια συνθήματά τους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Εικόνες πρωτόγνωρες για τον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αλητεία, χωρίς καπνογόνα, ύβρεις. Το μάτι μου έπιασε δύο φίλους του Παναθηναϊκού να χειροκροτούν την παρουσίαση του Ολυμπιακού! Αυτό είναι που θέλουμε να βλέπουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΟΚ και τον τρόπο που διανεμήθηκαν τα εισιτήρια γιατί το κατάφερε για δεύτερη σερί χρονιά στο ντέρμπι.

Το ότι οι εξέδρες ήταν άδειες στα υπόλοιπα παιχνίδια, παρότι τα εισιτήρια είχαν πουληθεί, οφείλεται στην χαμηλή δυναμική των υπόλοιπων ομάδων, στις υψηλές τιμές και στην απόσταση από τον τόπο διεξαγωγής του Final Eight. Σίγουρα μπορούν και καλύτερα, όμως οι υγιείς, το προτιμούμε από τους 600 και 600 με τις φαλτσέτες, τα τούβλα και τις φωτοβολίδες στο Ελληνικό. Τότε για κάποιους, ήταν όλα καλά...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x