Νίκος Ζέρβας

Πρώτος, ιστορικός και δεν φοβάται ΚΑΝΕΝΑΝ ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δικαιότατη κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου από τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, τα «κλειδιά» της νίκης κόντρα στην Μπασκόνια και τον αντίπαλο στα πλέι οφ.

Το γνωστό σλόγκαν «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Χωρίς υπερβολές, και με όλους τους προπονητές, και όχι μόνο, να το έχουν αναγνωρίσει, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν η καλύτερη ομάδα βάσει εμφανίσεων και αποτελεσμάτων και πήραν 100% αυτό που άξιζαν. Έπαιξαν μαγικό μπάσκετ, είχαν ελάχιστα ως μηδαμινά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και έκαναν ελάχιστες εκτός προγράμματος ήττες. Το γεγονός ότι έφτασαν στις 24 νίκες, αριθμός ρεκόρ για ελληνική ομάδα και έχουν ψηλά σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες παίκτες τους, μετουσιώνει απόλυτα το ιστορικό επίτευγμα της πρωτιάς.

Απέναντι στους Βάσκους που καίγονταν για νίκη ώστε να προκριθούν, ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική κατάσταση τους Παπανικολάου-Βεζένκοβ και χαμογελούν για το ότι ο Σλούκας στην κατάλληλη στιγμή ανέβασε την απόδοσή του. Ο αρχηγός ήταν εξαιρετικός σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, o MVP της σεζόν φόρτωνε με κάθε τρόπο το αντίπαλο καλάθι και ο 33χρονος γκαρντ, σκόραρε, πάσαρε, έβγαζε ενέργεια που δεν είχε δείξει μετά τους δυο τραυματισμούς και γενικότερα έδειξε πως μπήκε σε… φεγγάρι πλέι οφ. Καμία αμφιβολία δεν υπήρχε ότι θα το κάνει, καθώς μιλάμε για εξαιρετικό επαγγελματία και απόλυτο γνώστη του κορμιού και των δυνατοτήτων του.

Μέσα στο πανέμορφο κλίμα των πρόωρων ανανεώσεων, ο Τόμας Γουόκαπ που θα… γεράσει μπασκετικά στον Πειραιά, έκανε την πιο δύσκολη δουλειά, παρότι άποντος. Περιόρισε την δημιουργία του μακράν του δεύτερου καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου της σεζόν Ντάριους Τόμπσον, ο οποίος έκανε μάλλον κακή για τα δεδομένα του εμφάνιση και έμεινε μόνος του ο Χάουαρντ να σκοράρει, αλλά με αρκετές τραβηγμένες προσπάθειες. Μπολομπόι αρχικά και Μπλακ στην συνέχεια, κάλυψαν την κακή εμφάνιση του Φαλ, ενώ ο έτερος… ανανεωμένος, ΜακΚίσικ, είχε ένα καλό πρώτο πέρασμα από το παιχνίδι. Με εξαίρεση τον προβληματισμό για τον Κάναν ο οποίος… αγνοείται από τον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και έπειτα, ατομικά δείχνουν όλα να δουλεύουν ρολόι.

Ομαδικά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει σε παιχνίδι που έκανε 16 λάθη και ο αντίπαλος 7, καθώς δεν τα πλήρωσε. Το 12-12 του σκορ από τα σφάλματα αντιπάλου τα λέει όλα, όπως και η διαφορά στις ασίστ (21-16). Οι «ερυθρόλευκοι», επέτρεψαν μόλις 5 πόντους από αιφνιδιασμό σε μία ομάδα που τρέχει και εκτελεί στα 6-7 δευτερόλεπτα, ενώ σούταραν με 52% σε δίποντα και τρίποντα, έναντι 39,5% της Μπασκόνια. Κοστέλο και Κότσαρ δεν μπήκαν ποτέ στην εξίσωση για να προβληματίσουν από την φροντ λάιν, ενώ ο Γκιεντράιτις σκόραρε μόνο από επιθετικά ριμπάουντ. Όσο και αν η ομάδα της Βιτόρια έχει την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση (σ.σ. 87 πόντοι), θα ήταν ιδανική αντίπαλος στα πλέι οφ, καθώς εκτός έδρας αποδιοργανώνεται εντελώς. Δεν είναι όμως στο χέρι της, καθώς με νίκη της Ζάλγκιρις στο Μόναχο μένει εκτός.

Μια ομάδα που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις κάποιες βραδιές, κινδυνεύει να μείνει εκτός, έτσι όμως είναι η διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, θα έχει πολύ πιθανό μια από τις δυσκολότερες αντιπάλους που θα μπορούσαν να του τύχουν ως πρώτος. Η Φενέρμπαχτσε των Ιτούδη, Καλάθη, Ντόρσει και Κώστα Αντετοκούνμπο, τερματίζει όγδοη και καταϊδρωμένη, αν η Παρτίζαν νικήσει τον Παναθηναϊκό και οι Λιθοανοί στην Βαυαρία. Δεδομένα, και παρότι ο Ολυμπιακός έχει νικήσει και τις δυο φορές με άνεση την τουρκική ομάδα, μια… παγωμάρα είναι λογικό να επικρατεί. Όμως για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης μέχρι σήμερα μιλάμε, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να… κλάψει για την μοίρα της, αλλά θα προσπαθήσει να την ορίσει η ίδια.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και κανέναν, διότι οι ίδιοι το κέρδισαν με το σπαθί τους. Θα περιμένουν και την τελευταία… στροφή για να προκύψει ο αντίπαλος και θα συγκεντρωθούν στο με ποιο πλάνο θα τον αντιμετωπίσουν. Οι πραγματικά μεγάλοι και σκληροί άλλωστε, φαίνονται στα… δύσκολα.

Υ.Γ. Ο Σάσα Βεζένκοβ τελειώνει την σεζόν ως πρώτος σκόρερ και κορυφαίος στην αξιολόγηση. Κανείς πραγματικός φίλους του μπάσκετ και της διοργάνωσης, δε μπορεί να διανοηθεί πως θα υπάρχει άλλος MVP κανονικής περιόδου…

Υ.Γ.2: Ο Τόμας Γουόκαπ είναι η κορυφαία μεταγραφή ξένου του Ολυμπιακού στα τελευταία χρόνια και μία από τις καλύτερες και πιο επιδραστικές στην Ευρώπη. Το άξιζε και με το παραπάνω το νέο συμβόλαιο και μάλιστα με το τετραετές, μπαίνει στην πρώτη θέση των ανανεώσεων σε διάρκεια επί εποχής Αγγελόπουλων. Λογικά, το 2027 καλά να είναι, θα γίνει και ο μακροβιότερος Αμερικανός στην ιστορία της ομάδας.

Υ.Γ.3: Ο μπασκετικός Ολυμπιακός, είναι ο πιο υγιής αθλητικός οργανισμός στην Ελλάδα σε όλα τα σπορ σε όλα τα επίπεδα. Αθλητικά, αποδυτηριακά, παραγοντικά και όχι μόνο. Το να ενστερνίζονται οι ίδιοι του οι φίλαθλοι απόψεις, διαρροές και κουτοπονηριές όλων όσοι θέλουν να τον πλήξουν, είναι κρίμα και αμαρτία για τους ίδιους. Ο οργανισμός προχωράει με κλειστά αυτιά και εκπληκτικά πρότυπα-διαχείριση και όλοι θα πρέπει να είναι ήσυχοι πως όλα θα γίνουν και θα έχουν και όμορφες εκπλήξεις για το κάτι παραπάνω. Όρεξη και ιδέες να έχουν στην ΚΑΕ για τα βιντεάκια των ανανεώσεων και των… μεταγραφών.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x