Νίκος Ζέρβας

Τα 101 «σκυλιά» του Μπαρτζώκα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την επιβλητική, γεμάτη απολαυστικό μπάσκετ και ρεκόρ εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό και την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα σε ένα μπασκετικό αριστούργημα.

Έμελλε αυτή την φορά να μην επιβεβαιωθεί ο κανόνας πως τα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Φρόντισαν γι’ αυτό οι «ερυθρόλευκοι», που θαρρείς και δεν είχαν δώσει απαιτητικό παιχνίδι με ταξίδι λίγες ώρες πριν, έβγαζαν ενέργεια και από τα… κορδόνια των παπουτσιών τους. Αυτή την φορά αποτυπώθηκε στο παρκέ η βαθμολογική διαφορά των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα, με την ιστορία να γράφει μπόλικα ρεκόρ που θα μας θυμίζουν την 17η Μαρτίου του 2022.

Πρώτη κατοστάρα σε ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα και αύξηση του ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς, που ήταν το +20 του 1997 στο ΟΑΚΑ και πάλι υπέρ του Ολυμπιακού. Πρώτη κατοστάρα μετά από 31 χρόνια στα μεταξύ τους ματς και χωρίς παράταση. Διπλό σκορ στις νίκες επί ευρωπαϊκού εδάφους με 14-7 από το 1994 και έπειτα στο χιλιοστό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του Γιώργου Πρίντεζη με τους συλλόγους που αγωνίστηκε και την Εθνική ομάδα. Αν δίπλα σε όλα αυτά βάλουμε την εικόνα στο παρκέ που είχε, ιδιαίτερα στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά και σε πολλά διαστήματα του υπόλοιπου αγώνα, χαοτική διαφορά υπέρ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, δεν μπορούμε παρά να κατατάξουμε το χθεσινό ντέρμπι στα πιο ιστορικά για τους πειραιώτες.

Οι «ερυθρόλευκοι», πραγματοποίησαν το πιο ολοκληρωτικό δεκάλεπτο των τελευταίων χρόνων σε τέτοιο παιχνίδι, σαστίζοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους οπαδούς τους. Το 38-13 στο τέλος του, έγινε ακόμα πιο επιβλητικό όταν ο πίνακας στο ΣΕΦ έδειξε 50-18 στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Όσο και αν ψάξει κανείς, κανένα ντέρμπι αιωνίων δεν έχει κριθεί στο 14ο-15ο λεπτό του και αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο του προπονητή και των παικτών. Που από την πρώτη… φάση του ματς έδειξαν πως δεν έχουν καμία διάθεση να αστειευθούν. Και να ήθελαν, δεν τους άφηνε το ιδιαίτερα θερμό κοινό, που όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχους στα πλέι οφ και στην προσπάθεια για το μεγάλο όνειρο.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας στον οποίο ανήκουν τα εύσημα για αυτό το κομψοτέχνημα που παρουσιάζει φέτος, έδωσε εντολή να τροφοδοτηθεί από την αρχή ο Φαλ για να σπάσει η «ζώνη». Ο Γάλλος σέντερ τον αντάμειψε με το… καλησπέρα, καθώς σκόραρε και δημιούργησε τις τέσσερις πρώτες επιθέσεις. Ο κόουτς Πρίφτης εγκατέλειψε την συγκεκριμένη άμυνα άρον-άρον και κάπου εκεί άρχισε το… πάρτι. Που δεν χάλασε ούτε από το γρήγορο 2ο φάουλ του πριν λίγη ώρα βραβευμένου για το MVP του Φεβρουαρίου στην διοργάνωση, Βεζενκοβ. Ο Ζαν Σαρλ, από ενδέκατος παίκτης στο rotation έγινε έκτος και… ντύθηκε Σάσα. Τρίποντα, ριμπάουντ και άμυνες που κάλυψαν και με το παραπάνω το κενό. Αμφιβάλω αν ο 26χρονος φόργουορντ θα ξαναπαίξει φέτος μόλις τεσσεράμισι λεπτά σε ένα ημίχρονο, αλλά σίγουρα ένα από τα μαθήματα της βραδιάς είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει και άλλες λύσεις.

Η άμυνα δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Παναθηναϊκό, που στην πρώτη περίοδο δεν είχε ούτε ένα (!) αμυντικό ριμπάουντ. Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν 14/18 εντός παιδιάς και στα τέσσερα σουτ που έχασαν μάζεψαν ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ. Σα να έπαιζαν… μόνοι τους. Τέτοια ήταν η ολοκληρωτική υπεροχή τους. Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να σταματήσει κάπου εδώ η οποιαδήποτε μπασκετική ανάλυση. Αλλά υπάρχουν και άλλα. Στην αναλογία ασίστ/λαθών έλεγε 13-4 έναντι 6-5, ο Ολυμπιακός είχε 13 αμυντικά και 8 επιθετικά ριμπάουντ για 4 και 7 αντίστοιχα στην πράσινη μεριά και το σύστημα αξιολόγησης ήταν στο 72-24. Με 76,5% ευστοχία στα δίποντα και 47% στα τρίποντα.

Τα νούμερα του ημιχρόνου… ζαλίζουν και ίσως να ήταν ακόμα πιο επιβλητικά, όπως και η διαφορά στο φινάλε, αν στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός δεν έβγαζε μια φυσιολογική αντίδραση με επιθετικά ριμπάουντ, εκμεταλλευόμενος και την λογικά χαλάρωση του Ολυμπιακού. Η «παγίδα» του +32 από τόσο νωρίς ήταν ορατή, αλλά οι «ερυθρόλευκοι», ποντάροντας στην ασφάλεια του ξεκούραστου Βεζένκοβ, δεν άφησαν περιθώρια. Ο κανονικός και ολοένα και καλύτερος πλέον Μάρτιν (γλυκιά διάψευση…) συμπλήρωσε ιδανικά τον Φαλ, ο Παπανικολάου έκανε δεύτερο σερί «γεμάτο» παιχνίδι και η διαφορά μεγάλωνε συνεχώς, φτάνοντας μέχρι και το ιστορικό και σημειολογικό +35 του 1996… Δίπλα στους ήδη καταγεγραμμένους διακριθέντες και μέσα στους 6(!) διψήφιους, ο Κώστας Σλούκας πρόσθεσε άλλη μία μεγάλη εμφάνιση, κάνοντας ίσως ένα από τα καλύτερα ντέρμπι της καριέρας του.

Αν απορεί κανείς γιατί δεν έχει αναφερθεί ήδη ο ΜακΚίσικ, είδηση θα ήταν να μην έχει παίξει καλά απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αυτό που κάνει ο Αμερικανός γκαρντ σε κάθε παιχνίδι απέναντι στους «πράσινους» είναι στα όρια του ανεξήγητου. Και αν στο παρθενικό του ντέρμπι ήταν εντυπωσιακός με καρφώματα επειδή ίσως κανείς δεν ήξερε τι μπορεί να κάνει, το γεγονός ότι δύο χρόνια αργότερα και μάλιστα σε σχετικά μεγάλη ηλικία έχει βελτιώσει το παιχνίδι του δύο επίπεδα με αποτέλεσμα να έχει 6 ασίστ σε 24 λεπτά, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Φυσικά για την δουλειά του ίδιου, αλλά και για τον προπονητή του που όχι μόνο τον ανακάλυψε, αλλά τον έχει μετατρέψει σε παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας.

Οι εννέα χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν-απόλαυσαν δια ζώσης την δωδέκατη φετινή εντός έδρας νίκη σε δεκατρία παιχνίδια, που όπως και οι περισσότερες ήρθε με μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Μπορεί στο τέλος της ημέρας να είναι άλλη μία νίκη προς το πλεονέκτημα έδρας, αλλά δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει το πλήγμα που προκαλεί ο τρόπος στον αντίπαλο, λίγο πριν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ που θα κρίνει το πλεονέκτημα έδρας στα ελληνικά πλέι οφ, αλλά και τους τελικούς του πρωταθλήματος. Μέχρι τότε όμως έχουμε πολύ δρόμο και άπαντες οφείλουν να απολαύσουν μεν την ξεχωριστή στιγμή, αλλά και να συγκεντρωθούν για ένα ανάλογα απολαυστικό φινάλε στην κανονική περίοδο.

Στην Γαλλία, περιμένουν την επόμενη εβδομάδα Μονακό και Βιλερμπάν και εκεί ο δρόμος, ή αλλιώς το μέλλον, μπορεί να στρωθεί με ακόμα περισσότερα… ροδοπέταλα. Ο φετινός Ολυμπιακός βέβαια στην ολόφρεσκη, αλλά πλουμισμένη με όλα τα δυνατά στοιχεία του χρυσού πρόσφατου παρελθόντος του, εκδοχή του, ανταποκρίνεται το ίδιο καλά, ακόμα και όταν παντού γύρω του υπάρχουν… αγκάθια. Ομάδα-απόλαυση…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x