Νίκος Ζέρβας

Το ΣΕΦ θύμισε Κάουνας και η Βίρτους έπαθε… Μονακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την κομβικής σημασίας νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Βίρτους, την άμυνα που «έπνιξε» την ιταλική ομάδα, τον θεσπέσιο Παπανικολάου και την εξάδα που αχνοφαίνεται.

H... παγωμάρα που είχε μεταφερθεί από το «Καραϊσκάκης», είχε αρχίσει να γίνεται ακόμα που τσουχτερή στο τέλος του ημιχρόνου του αγώνα του Ολυμπιακού με την Βίρτους στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πίσω στο σκορ με το μάλλον καλοδεχούμενο, βάσει εμφάνισης. -9 και τα σημάδια έδειχναν πως το τέλος της βραδιάς θα τους βρει ηττημένους. Ο συνήθως… γκρινιάρης, Παναγιώτης Κεφαλάς, κάνει στο κουβεντολόι της ανάπαυλας στα δημοσιογραφικά θεωρεία, την προφητεία της βραδιάς. «Τώρα χρειάζεται ένα δεκάλεπτο σαν το 27-2 απέναντι στην Μονακό στο Final Four». «Υπερβολή», θα ψέλλιζε ο ψύχραιμος παρατηρητής. Όχι μόνο γιατί αρκούσε και κάτι πιο… γήινο στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά κυρίως γιατί τέτοιες καθολικές κυριαρχίες δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην Ευρωλίγκα.

Και όμως, ο φίλτατος συνάδελφος πέτυχε σχεδόν διάνα! Διότι όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη την τελευταία τριετία, όταν χρειαστεί η κονιορτοποίηση του αντιπάλου, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Στο ΣΕΦ… μύρισε Κάουνας και το επί μέρους 20-5 του τρίτου δεκαλέπτου, χάρισε στους νταμπλούχους Ελλάδας μία κομβική για την συνέχεια της Ευρωλίγκας νίκη, απέναντι στην ιταλική ομάδα που είχε βάλει το τρένο της νίκης στις σωστές ράγες στο πρώτο μέρος. Πολύ απλά γιατί οι γηπεδούχοι εκτός του ότι είχαν εμφανές, και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο ελλείψει Γουόκαπ (σ.σ. κάθε απουσία σε αυτό το επίπεδο είναι σημαντική, του συγκεκριμένου όμως έχει λίγο μεγαλύτερο ειδικό βάρος, γι’ αυτό και η νίκη είναι πραγματικά πολύ μεγάλη), πρόβλημα δημιουργίας, είχαν «ξεχάσει» το βασικό τους όπλο την φετινή σεζόν. Την άμυνα. Επέτρεψαν 46 πόντους σε 20 λεπτά σε μία ομάδα που σκοράρει μετά βίας 77 κατά μέσο όρο εκτός έδρας, αφήνοντάς της το ελεύθερο να μοιράσει 13 ασίστ και να κάνει μόλις 4 λάθη, δείγμα της ελλιπούς πίεσης στα μετόπισθεν.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι έμειναν στις 7 τελικές πάσες για 9 σφάλματα και παρότι δεν είχαν κακά ποσοστά (12/24 σουτ), πρόσφεραν στους Μπελινέλι, Μίκι, Χάκετ και Σενγκελια την δυνατότητα να σκοράρουν ανενόχλητοι (6/12 τρίποντα), τον Κορντινιέ να δημιουργεί. Αν δεν έπαιρνε την κατάσταση πάνω του σε εκείνο το σημείο ο εξαιρετικός, Κώστας Παπανικολάου και δεν έδιναν βοήθειες οι πολύ καλοί Κέιναν και Φαλ, ίσως η διαφορά να είχε πάει σε υψηλότερα επίπεδα. Η επιστροφή της άμυνας στις φετινές εργοστασιακές ρυθμίσεις ήταν μονόδρομος για τον Ολυμπιακό αν δεν ήθελε να χάσει πολύτιμο έδαφος για την απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ. Έτσι και έγινε, σε βαθμό όμως… κακουργήματος και εξαφάνισης του αντιπάλου από το γήπεδο. Με όλες τις ζώνες άμυνας να έχουν «σφίξει», το μάτι να γυαλίζει, την ενέργεια σε υψηλότερα επίπεδα και τους Φαλ-Πετρούσεφ να ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία, η παγωμάρα στο ΣΕΦ μετατράπηκε σε… ηφαίστειο από 12.000 ανθρώπους, που ασφαλώς έβαλαν σημαντικό λιθαράκι για την ανατροπή.

Και αρχίζει τώρα η καταγραφή του μαγικού τρίτου δεκαλέπτου. Το 37-46, μετατρέπεται σε 55-48 με επί μέρους 18-2 σε εννέα λεπτά, η Βίρτους είχε σε αυτό το διάστημα 1/11 δίποντα (!) και 0/6 τρίποντα και μηδέν ασίστ για 6 λάθη. Η πρώτη τελική της πάσα στο δεύτερο ημίχρονο μάλιστα, καταγράφηκε 2΄:39'' πριν την λήξη του αγώνα! Στο δεκάλεπτο που κρίνονται όλα, ο Ολυμπιακός βελτίωσε την δημιουργία του (6 ασίστ για 3 λάθη) χάρη στην άνοδο της απόδοσης του Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος έπαιξε και καλή άμυνα (σ.σ. 2 κλεψίματα) και έβαλε και το καλάθι που «κλείδωσε» την νίκη στο τέλος. Με τον Παπανικολάου να παραμένει και σε αυτό το διάστημα σταθερά, ο πολύ καλός-μπασκετική απόλαυση, Πετρούσεφ πήρε τα ριμπάουντ, σκόραρε και περιόρισε τον Σενγκέλια, δουλειά που είχε αποτύχει να κάνει ο Πίτερς.

Σε ένα από τα λίγα μέτρια φετινά του βράδια, ο Αμερικανός βρήκε πάλι τρόπο να βάλει σημαντικό μακρινό σουτ, την ώρα που στους διακριθέντες συγκαταλέγεται δεδομένα και ο ΜακΚίσικ. Αν δεν υπήρχαν και οι 13 (!) χαμένες βολές, η νίκη θα είχε έρθει με περισσότερη ευκολία. Και χωρίς άγχος στο τέλος για την κάλυψη της διαφοράς που θα είναι πλέον υπέρ του σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Πώς να παραπονεθεί όμως ο Μπαρτζώκας στους παίκτες του γι’ αυτές, όταν η άμυνά τους στο δεύτερο ημίχρονο έχει οδηγήσει τον αντίπαλο σε 9/34 σουτ εντός πεδιάς; Καλά διαβάσατε. Η Βίρτους στην επανάληψη είχε 8/22 δίποντα και 1/12 τρίποντα, εγκλωβισμένη στην μέγγενη της άμυνα του Ολυμπιακού. Που κυρίως χάρη σε αυτή, έκανε τις συνεχόμενες νίκες του πέντε στην διοργάνωση, έφτασε σε ρεκόρ 17-11 και αν καταφέρει να επικρατήσει έστω και με έναν πόντο του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟΡ την επόμενη εβδομάδα, πολύ δύσκολα δεν θα μπει απευθείας στα πλέι οφ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα κάνει και βλέψεις για πλεονέκτημα έδρας, σε μία σεζόν που άλλη ομάδα στην θέση του, με τόσα συνεχόμενα σημαντικά προβλήματα απουσιών από αλλεπάλληλους τραυματισμούς, το πιθανότερο είναι να είχε εγκαταλείψει. Αντιθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» είναι για τα καλά εδώ, ξεπερνούν λόγω του «βάθους» του ρόστερ τους, της ομοιογένειας και της άρτιας τεχνικής καθοδήγησης ακόμα και τα πιο υψηλά εμπόδια. Αν το εξαιρετικό, όπως το χαρακτήρισε δημόσια ο κόουτς Μπαρτζώκας, ιατρικό και φυσιοθεραπευτικό τιμ καταφέρει να αφήσει την προσεχή Πέμπτη στο απουσιολόγιο μόνο το όνομα του Μιλουτίνοφ, μόνο απίθανο δεν θα είναι το σενάριο μίας ακόμα ευρωπαϊκής νίκης απέναντι στους «πράσινους». Τότε αναμφίβολα, ο δρόμος για την επίτευξη του πρώτου ευρωπαϊκού στόχου, θα έχει στρωθεί με ροδοπέταλα.

Υ.Γ: Αν δεν υπήρχε ο παίκτης, αρχηγός και άνθρωπος, Κώστας Παπανικολάου, θα έπρεπε να τον έχουμε εφεύρει. Ευτυχώς υπάρχει.

Υ.Γ.2: Ακόμα και με μία προπόνηση και… ενάμισι πόδι, ο Γουίλιαμς-Γκος έχει τόση ποιότητα, που ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό.

Υ.Γ.3: Μακάρι αυτή η ομάδα να παίξει πλήρης, έστω στην τελική ευθεία, για να μάθουμε το πραγματικό της «ταβάνι».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x