Νίκος Ζέρβας

Όταν ο Ολυμπιακός τιμά το παρελθόν και επενδύει στο μέλλον

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την, μία ακόμα, μεγάλη κίνηση του Ολυμπιακού με την ανανέωση Βεζένκοφ και την μεγαλειώδη-συγκινητική επίσκεψη των οπαδών της ομάδας στο σπίτι του τεράστιου, Βασίλη Σπανούλη.

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως ο αθλητισμός γεννά τις πιο όμορφες ιστορίες, μία από αυτές που καταγράφονται από χθες στα κιτάπια του, είχε έντονη, ατόφια οπαδική αγάπη και αυθορμητισμό. Η έκπληξη των οπαδών του Ολυμπιακού στο σπίτι του μεγαλύτερου αθλητή που φόρεσε την φανέλα του μπασκετικού -και όχι μόνο- τμήματος, Βασίλη Σπανούλη, ήταν η πρώτη πράξη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για να καλυφθεί το τεράστιο, και ίσως μοναδικό «κενό» που άφησε στην πανέμορφη ιστορία της καριέρας του η πανδημία.

Ο μεγάλος αρχηγός, σταμάτησε το μπάσκετ σε άδειες από κόσμο εξέδρες. Δεν είχε την ευκαιρία να χειροκροτηθεί και να του αποδοθούν οι τιμές που του πρέπουν. Πάντα όμως υπάρχουν ευκαιρίες «επανόρθωσης» και οι περίπου τριακόσιοι (εκπροσώπησαν μέχρι και τον τελευταίο Ολυμπιακό ανά τον πλανήτη Γη), αποφάσισαν για το πρώτο διά ζώσης «ευχαριστώ». Το απρόσμενο της κίνησης τον συγκίνησε, τα λόγια που ειπώθηκαν εκατέρωθεν από καρδιάς και αυτά που πρέπει, για μία σχέση έντεκα ετών, που εξελίχθηκε σε μία μεγάλη και παντοτινή αγάπη. Που σίγουρα θα έχει και άλλα ανάλογα επεισόδια και στιγμές στο μέλλον. Από ποιο πόστο και κάτω υπό ποιες συνθήκες, θα το μάθουμε. Όμως μπορεί εύλογα να φανταστεί κάποιος μετά το χθεσινό, τι θα συμβεί στο ΣΕΦ όταν θα έρθει η κατάλληλη (από άποψη μαζικότητας κόσμου) στιγμή, ο σύλλογος τον τιμήσει, όπως κανέναν άλλον στην ιστορία του.

Του αξίζουν και με το παραπάνω όλα όσα θα γίνουν, όπως και το χθεσινό ξεχωριστό, από πλευράς οπαδών, σκηνικό. Η αναγνώριση ενός αθλητή που... σκοτωνόταν καθημερινά στο παρκέ για να τους κάνει χαρούμενους και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για να αλλάξει η σύγχρονη ιστορία της ομάδας, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γίνεται ακόμα πιο δυνατή όμως, όταν προκύπτει στα… ξαφνικά, με πανό που δημιουργείται σε γήπεδο κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Δείχνει πολλά και για την αγάπη προς τον αθλητή, αλλά και για την ενότητα που υπάρχει στον σύλλογο. Και αυτές οι υγιείς κινήσεις, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τους θρύλους. Όπως είπε και ο ίδιος, «η λατρεία του κόσμου, είναι το μεγαλύτερο τρόπαιό μου». Η συνέχεια, προσεχώς…

Όταν ο Ολυμπιακός τιμά το παρελθόν και επενδύει στο μέλλον

Μένει... σπίτι του

Εκτός από το παρελθόν, υπάρχει όμως το παρόν και το μέλλον. Και η διοίκηση φροντίζει να το διαφυλάττει και να επενδύει σε αυτό με μαεστρία. Και κυρίως με σημαντικές πράξεις, που δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις. Διότι τέτοιες είναι οι επιστροφές των Μπαρτζώκα-Σλούκα, η επέκταση του Παπανικολάου, οι μεταγραφές τύπου Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φαλ, οι επενδύσεις για την βελτίωση των συνθηκών στο γήπεδο, και όχι μόνο. Η περίπτωση της πρόωρης επέκτασης του Σάσα Βεζένκοφ, είναι μία ακόμα τρανή απόδειξη της όρεξης, της διάθεσης και του οράματος που υπάρχει στους αδελφούς Αγγελόπουλους. Ο 26χρονος φόργουορντ θα υπογράψει μέχρι το 2024 με ένα εξαιρετικό συμβόλαιο, απόρροια-ανταμοιβή για την ραγδαία άνοδο της απόδοσής του και της μπασκετικής του εξέλιξης. Που έγινε στον Ολυμπιακό, κάτι που και ο ίδιος αναγνώρισε και έβαλε στην «ζυγαριά» πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση.

Τα… σημάδια για την πρόθεση των «ερυθρόλευκων» να τον «δέσουν» στην ομάδα που και ο ίδιος θεωρεί πλέον δεύτερο σπίτι του, τα είχε πάρει από τον Απρίλιο και από την στιγμή που μεταφράστηκαν και στην κατάλληλη οικονομική ανταμοιβή, ήταν πολύ δύσκολο οι δύο πλευρές να μην συνεχίσουν μαζί. Ο ίδιος για να βλέπουμε όσα βλέπουμε στο παρκέ, αλλά και όσα θα δούμε με την εκτόξευση της καριέρας του, δούλεψε αδιάκοπα. Βελτίωσε το σώμα του, αφοσιώθηκε στην ατομική προπόνηση και πλέον έχει εδραιωθεί ως ένα από τα βασικότερα «γρανάζια» του Ολυμπιακού και ως ένα από τα καλύτερα φόργουορντ στην Ευρωλίγκα. Του αξίζει λοιπόν η νέα συμφωνία, όπως αξίζουν τα εύσημα και στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος φέρει μεγάλη ευθύνη για την «ανέλκυση» ενός μπασκετικού διαμαντιού, που ναι μεν έλαμπε από μακριά, αλλά ήταν… ακατέργαστο.

Ήταν μάλιστα δεδομένο πως αν δεν γίνονταν έγκαιρα οι κινήσεις για την πρόωρη επέκταση, η οικονομικά δυνατότεροι ανταγωνιστές της Ευρωλίγκας, θα έσπευδαν για να δημιουργήσουν ένα σημαντικό πλήγμα στον «κορμό» και το μέλλον της ομάδας. Πλέον, μοναδική απειλή (όχι όμως και μη κερδοφόρα για το ταμείο) είναι το ΝΒΑ, όμως πραγματικά ποιος μπορεί να μπει εμπόδιο στο όνειρο του κάθε αθλητή, σε περίπτωση που φτάσει στην πόρτα αυτού του πρωταθλήματος; Για την ώρα, ο Ολυμπιακός, έχω την αίσθηση πως πραγματοποίησε την καλύτερή του φετινή του μεταγραφή, ή αν θέλετε επένδυσε στην πιο ακριβή μπασκετική μετοχή που έχει στο συρτάρι του.

Ο «Βέζε» έχει την δυνατότητα μαζί με τον Σλούκα να αποτελέσουν για πολλά ακόμα χρόνια τους στυλοβάτες της ομάδας, παίρνοντας την σκυτάλη από τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Χωρίς να γίνει η οποιαδήποτε σύγκριση (θα ήταν μέγα ολίσθημα), αν μη τι άλλο την λες και ομαλή την μετάβαση, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά και της έλλειψης «φρέσκου αίματος» στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα…

Υ.Γ.: Όσο και αν η δυναμική του Ηρακλή και τα διοικητικά προβλήματα που, δυστυχώς για το πολύ υποστηρικτικό μπασκετικό κοινό του, αντιμετωπίζει, δεν δίνουν ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα, ο Ολυμπιακός κάθε μέρα που περνά βελτιώνεται και παίζει σύμφωνα με αυτά που θέλει ο προπονητής του. Από το παιχνίδι κυπέλλου στο «Ιβανώφειο» κρατάμε την διάθεση στην άμυνα και την εξαιρετική απόδοση του Ντόρσεϊ. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, καθώς αρκετοί παίκτες μπορούν και θα ανέβουν, όμως μία εβδομάδα πριν το τζάμπολ της Ευρωλίγκας, φαίνεται πως οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν προς το καλύτερο και δημιουργούν όμορφες προσδοκίες. Μοναδικό ζητούμενο είναι η υγεία. Α, και η στήριξη στο γήπεδο. Το ζήτησε άλλωστε και ο Σπανούλης…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x