Νίκος Ζέρβας

Πλεονέκτης Ολυμπιακός και σε χαμηλούς... τόνους

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νέα μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, που έφερε σε πέρας έναν ακόμα στόχο στην φετινή εκπληκτική του σεζόν.

Λένε πως στην ζωή, οι πραγματικά άξιοι μπορούν έπειτα από ένα ηχηρό «χαστούκι» ή μια… στραβοτιμονιά, να βγουν ακόμα πιο δυνατοί. Γυρίζουμε τον χρόνο λίγο πίσω στον Νοέμβριο του 2021. Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ολυμπιακό στο πρώτο φετινό τους παιχνίδι στο ΣΕΦ . Έμελε αυτοί οι πρώτοι, αδικαιολόγητοι τριγμοί και η γκρίνια που ακολούθησε, για ένα αποτέλεσμα που δεν έκρινε στην κυριολεξία το παραμικρό, να γίνουν το έναυσμα για ένα πολύ καλό σερί, που έδωσε πολλά παραπάνω πράγματα.

Ένα κύπελλο, δύο εμφατικές νίκες στην Ευρωλίγκα με συνολική διαφορά 47 (!) πόντους και μία ακόμα νίκη, η τέταρτη στην σειρά, που… αποφάσισε πως ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί με «ερυθρόλευκο» πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Τα γαλόνια μπαίνουν ένα-ένα στο πέτο του Γιώργου Μπαρτζώκα και των παικτών του, όπως οι στόχοι που εκπληρώνονται βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση. Μην επαναλάβουμε τι έχουν καταφέρει ήδη οι Πειραιώτες μέχρι στιγμής, συνδυάζοντάς το και με εξαιρετικό μπάσκετ σε Ευρώπη και Ελλάδα. Το βράδυ της 11ης Απριλίου, η επιθετική ραψωδία που προηγήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα, έδωσε την θέση της στην άρτια εκτέλεση του αμυντικού πλάνου.

Σε ένα παιχνίδι μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη των πλέι οφ με την Μονακό, με απουσία της τελευταίας στιγμής (Ζαν Σαρλ), με τον Σλούκα δύο εβδομάδες εκτός αγωνιστικού ρυθμού, και κυρίως, με τον μοναδικό που «καιγόταν» και το είχε αναγάγει ως «της χρονιάς», να είναι ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός, με περίσσια ψυχραιμία ακόμα και όταν δεν του πήγαινε κάτι καλά στο παιχνίδι, συνέχισε στο πλάνο του, και περίμενε την στιγμή που θα βγάλει την ανωτερότητά του στο παρκέ. Αν δει κανείς τα στατιστικά του ημιχρόνου και τα συγκρίνει με το σκορ, θα καταλάβει. 12 ασίστ για μόλις 1 λάθος και 6 επιθετικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός, που έπαιζε καλή άμυνα (με τα 4άρια πάνω στον Σλούκα) και είχε βγάλει εκτός νυμφώνος τους Ντόρσεϊ και Φαλ. Την ίδια ώρα 7 τελικές πάσες για 5 σφάλματα οι παίκτες του Μπαρτζώκα, αλλά το σκορ ήταν 34-34.

Και αυτό διότι αν εξαιρέσει κανείς τα μεγάλα σουτ του Νέντοβιτς, αλλά και τις εξαιρετικές δημιουργίες του Παπαπέτρου με πάσες προς την ρακέτα, το αμυντικό πλάνο λειτουργούσε στην εντέλεια. Η… σπίθα άναψε και πάλι από τον δήμιο των «πράσινων», Σακίλ ΜακΚίσικ, με τον Γουόκαπ να «κλειδώνει» την μοναδική πηγή κινδύνου (σ.σ. Νέντοβιτς) και να προσφέρει πολλά και στην επίθεση, καθώς τώρα που τα ματς «καίνε», βάζει και τα σουτ. Δίπλα τους ο πανταχού παρών Βεζένκοβ (δεν είναι μόνο τα ριμπάουντ και οι πόντοι, αλλά οι κομβικές βοήθειες που δίνει σε όλες τις άμυνες) και μαζί τους στήριγμα παρότι εμφανώς επηρεασμένος από την ίωση ο Σλούκας. Όλο το… ζουμί του ντέρμπι, είναι στο 45-39 όταν ο Ολυμπιακός πατάει το… γκάζι και κάνει 8-0 σερί σε δύο λεπτά. Σα να λέει πως ό,τι και να κάνετε θα παίξω όσο χρειαστεί για να κερδίσω και θα κερδίσω.

Ασφαλώς και αυτό δεν ισχύει στην ουσία του πράγματος, καθώς για να γίνει πράξη, έπρεπε να λειτουργήσουν σωστά οι «ερυθρόλευκοι», να αφήσουν τα σουτ που ήθελαν στον αντίπαλο (σ.σ. Γουάιτ στο τέλος!) και να με ψυχραιμία να βγάλουν στον… αφρό την δεδομένη και καθ’ όλα αποδεκτή διαφορά ποιότητάς τους. Οι μόλις 28 πόντοι που δέχθηκε η «ερυθρόλευκη» οπισθοφυλακή σε ένα ημίχρονο σε μία δύσκολη έδρα, μιλούν από μόνοι τους. Στην επίθεση, με τόσες λύσεις και ποιότητα, θα βρισκόταν η… άκρη. Τι έχει παίξει ρόλο -εκτός της αγωνιστικής διαφοράς- σε όλα αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα; Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, που απελευθέρωσε παίκτες και προπονητές, κυρίως με τον τρόπο που ήρθε, όταν όλα φαίνονταν πως γέρνουν προς την μεριά του εξαιρετικού για τα πρώτα τριάντα λεπτά εκείνου του αγώνα, Παναθηναϊκού.

Η ψυχολογία είναι σημαντική σε αυτό το επίπεδο και πλέον ο Ολυμπιακός μετά και από αυτή την νίκη, πάει με την καλύτερη δυνατή στους -εκτός απροόπτου- τελικούς του Μαίου και του Ιουνίου. Ασφαλώς και οι κυπελλούχοι Ελλάδας δεν κατέκτησαν τον τίτλο από απόψε, καθώς η προϊστορία (σ.σ. ακόμα και η φετινή) αυτού του ζευγαριού, έχει αποδείξει πως και οι δύο μπορούν να κερδίσουν στην έδρα του αντιπάλου. Όμως δεδομένα, η νίκη αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τον μεγάλο αντίπαλο, που είδε και το αποψινό… σωσίβιο για την σεζόν να βουλιάζει.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός πάει με την απαιτούμενη ηρεμία-αυτοπεποίθηση στα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια της φετινής του σεζόν κόντρα στην Μονακό. Αν το μυαλό δεν ήταν έστω και δυνητικά ήδη εκεί, η λογική λέει πως το «διπλό» στο ΟΑΚΑ θα είχε «κλειδώσει» νωρίτερα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x