Νίκος Ζέρβας

Σακίλ ΜακΚίσικ, ένα μπασκετικό παραμύθι που είχε… δράκο

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πρόωρη και… δίκαιη ανανέωση συμβολαίου του Σακίλ ΜακΚίσικ, την σπάνια νοοτροπία-αξία του Αμερικανού, και τις άλλες υποθέσεις του Ολυμπιακού που δρομολογούνται αθόρυβα.

Ιανουάριος 2020… Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αναλάβει ξανά το προπονητικό τιμόνι του Ολυμπιακού, και πρώτο του μέλημα είναι να διορθωθεί το ελλιπές, λόγω των τότε προβλημάτων, ρόστερ με δυο-τρεις παίκτες. Με στόχο να αυξηθούν οι λίγες πιθανότητες για είσοδο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, αλλά κυρίως, αν είναι εφικτό, με αθλητές που θα βοηθήσουν και την νέα περίοδο. Η πρώτη επιλογή, είναι ένας 29χρονος σχεδόν άσημος Αμερικανός που αγωνιζόταν στην Μπεσίκτας και άκουγε στο όνομα, Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο οποίος όπως αποδείχθηκε, ήρθε για να μείνει. Και ο μπαγάσας το… παράκανε!

Η πρώτη γνωριμία του με το κοινό της ομάδας ήταν εντυπωσιακή, καθώς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, λίγες ημέρες πριν ο κορωνοϊός διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, κάνει μια εμφάνιση να την πιείς στο ποτήρι. Ασφαλώς και ο προπονητής δεν αποφάσισε την παραμονή του λόγω του ότι… νίκησε σχεδόν μόνος του τους «πράσινους», όμως σίγουρα η πρώτη εντύπωση ήταν εκθαμβωτική. Και εκτός από εξαιρετική επιλογή για μεσούσης της περιόδου προσθήκη, αποδείχθηκε και κομβική για όλα όσα όμορφα ακολούθησαν και ακολουθούν προσεχώς στους «ερυθρόλευκους». Τρία και πλέον χρόνια μετά, ο ΜακΚίσικ έχει γίνει βασικό κομμάτι του κορμού της ομάδας και έχει καταφέρει ένα σωρό πράγματα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Πρώτα απ’ όλα, απέδειξε πως ποτέ δεν είναι αργά στον αθλητισμό και στην ζωή γενικότερα για να εκπληρώσεις το όνειρό σου. Διότι ο εκρηκτικός και αθλητικός ΜακΚίσικ του ερχομού του στην Ελλάδα, είναι δυο-τρεις κλάσεις καλύτερος παίκτης. Έχει βελτιώσει μέσα από την σκληρή δουλειά, την πίστη στο πλάνο της ομάδας και την ευεργετική βοήθεια των προπονητών του, όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Έχει γίνει ένας κανονικός παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας, διορθώνοντας την μπασκετική αφέλεια που παρουσίαζε στις αρχές και τις λάθος αποφάσεις που έπαιρνε σε κρίσιμα σημεία. Διαθέτει πλέον καλύτερο σουτ, είναι πιο ευέλικτος στην αμυντική τακτική, δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και είναι παράδειγμα προς μίμηση για την νοοτροπία του.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις εντελώς παικτική ταυτότητα σε σχετικά προχωρημένη, μπασκετικά, ηλικία, όμως ο «Σακ» διέθετε την… πάστα για να υποδεχθεί όλες αυτές τις πληροφορίες που του δόθηκαν σε έναν καλά οργανωμένο οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός και να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Για να γίνουν όλα αυτά, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας του, η αγάπη του για την ζωή στην Ελλάδα, που πηγάζει και από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του. «Είτε παίζω 5, είτε 25 λεπτά θα δίνω το καλύτερο που μπορώ, γιατί μου αρέσει εδώ και λατρεύω να είμαι μέλος της ομάδας», ήταν τα λόγια του, ένα διάστημα που είχε χάσει αρκετό από τον χρόνο συμμετοχής του. Όσο περνούσε ο καιρός ο χρόνος και κυρίως οι ευθύνες του αυξάνονταν, όσο και η επιδραστικότητά του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχει αλλάξει τον ρυθμό ενός αγώνα και έχει δώσει σημαντικές λύσεις με το «κάθετο» παιχνίδι του προς το καλάθι. Η ωριμότητα του και το γεγονός πως έχει «δέσει» με όλους τους συμπαίκτες του, η παρέα που κάνει με τους Έλληνες και οι ανησυχίες-ενδιαφέροντά του εκτός παρκέ, ολοκληρώνουν μια προσωπικότητα που ταιριάζει απόλυτα στους «ερυθρόλευκους». Δεν είναι τυχαίο το πόσο τον αγαπάει ο κόσμος, που σαφώς και χάρηκε με την, αναμενόμενη βάσει ρεπορτάζ, εξέλιξη. Τον Ιούνιο του 2025, ο ΜακΚίσικ θα έχει κλείσει πεντέμισι χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό και θα έχει μπει στην πρώτη δεκάδα των μακροβιότερων ξένων στην ιστορία του. Σε ότι αφορά τους Αμερικανούς, θα γίνει αυτός με τα περισσότερα χρόνια, καθώς θα ξεπεράσει τα τέσσερα του Ματ Λοτζέσκι.

Μια ιστορία που όταν άρχισε είχε καλές προϋποθέσεις, αλλά εξελίχθηκε σε ένα πανέμορφο μπασκετικό παραμύθι. Από τα… χαμηλά, στα πολύ ψηλά, πλαισιωμένα με αγάπη, δουλειά, εμπιστοσύνη και διακρίσεις. Ένα παραμύθι που είχε όμως έναν γλυκύτατο «δράκο», με πλατύ χαμόγελο και καθαρό βλέμμα. Μια πρόωρη επέκταση, που είναι η αρχή (σ.σ. η αυλαία άνοιξε με τον Βεζένκοβ τον Ιανουάριο) για τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Όχι μόνο για τους παίκτες, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το 2023, αλλά και για αυτούς που έχουν για έναν ακόμα χρόνο, αλλά θα «δέσουν» για ακόμα περισσότερα στον Πειραιά. Αθόρυβα, μεθοδικά, με πλάνο και χωρίς πολλά λόγια, αλλά ουσία και πράξεις. Μια ακόμα ημέρα στην δουλειά δηλαδή, για τον Ολυμπιακό των Αγγελόπουλων


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x