Νίκος Ζέρβας

Στον… τελικό με την Μακάμπι χρειάζονται τέσσερα δεκάλεπτα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ανεξήγητη καθίζηση του Ολυμπιακού στο τέταρτο δεκάλεπτο απέναντι στην Εφές, τα «κλειδιά» της ήττας που ήταν στα γκαρντ, και το… καμπανάκι ενόψει Παρασκευής.

Σε περίπτωση που κάποιος… βιαζόταν για να γράψει το τι έγινε και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για τέταρτη φορά σε ισάριθμα εκτός έδρας παιχνίδια φέτος, απέναντι στην Έφες, αρκούσαν δύο αριθμοί, για να δώσει σε όλους να καταλάβουν πολλά. Το 58 και το 16. Το πρώτο νούμερο αφορά τους πόντους που έβαλαν οι γκαρντ της τουρκικής ομάδας, Μπομπουά, Μίτσιτς και Λάρκιν. Το δεύτερο, είναι αυτοί που σκόραραν οι αντίστοιχοι των «ερυθρόλευκων», Σλούκας, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ.

Το μπάσκετ εδώ και χρόνια, είναι το άθλημα που καθορίζεται από τους κοντούς και από την στιγμή που οι τρεις πανάκριβοι… σωματοφύλακες της ομάδας του Εργκίν Αταμάν ήταν σε τέτοια βραδιά, ή ορθότερα η άμυνα του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να τους περιορίσει, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Ασφαλώς και το τελικό -19 δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, όμως οι παίκτες του Μπαρτζώκα, αλλά και ο ίδιος, κατάφεραν να αδικήσουν τους εαυτούς τους και την προσπάθειά τους, μένοντας στον… πάγκο στο τέταρτο δεκάλεπτο. Οι πειραιώτες ήταν άτυχοι που δεν πέτυχαν την Εφες δύο εβδομάδες πριν που αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν, αλλά ακόμα και η ποιότητα της πρωταθλήτριας, δεν συνάδει με το επί μέρους 20-3 της τελευταίας περιόδου.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς στο 7ο λεπτό αυτού του δεκαλέπτου, ενώ οι τρεις πόντοι αποτελούν αρνητικό ρεκόρ του, από το 2007 και ένα παιχνίδι στην Βιτόρια με την Μπασκόνια. Μέχρι το 30’, χάρη στην αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση, οι φιλοξενούμενοι ήταν σε απόσταση μίας κατοχής. Μπορούσαν μάλιστα κάλλιστα να παραπονιούνται για τα διαφορετικά κριτήρια των διαιτητών σε αρκετές φάσεις που έδωσαν… ανάσες στην Εφες. Μετά όμως… αποχώρησαν αδικαιολόγητα και αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι. Τηρουμένων των αναλογιών ο έλεγχος ήταν κοντά σε ελληνικά χέρια, και απέμενε μία καλή αμυντικά τελευταία περίοδος για να παραμείνει, τουλάχιστον ανταγωνιστικός, ο Ολυμπιακός ως το τέλος. Όχι μόνο η αναγκαία άμυνα δεν ήρθε, αλλά… εξαφανίστηκε και η επίθεση. Σκόνταψε πάνω στα… βράχια της γηπεδούχου, που εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη συγκέντρωσης και τα λάθη, μετατρέποντάς τα σε επιτυχημένους αιφνιδιασμούς.

Μαζί με τα αρκετά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στο τέλος, βοήθησαν την τουρκική ομάδα να πάρει μία αναγκαία νίκη για να μπει σε τροχιά οκτάδας. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε 14 ασίστ για 7 λάθη και στο δεύτερο 5 τελικές πάσες (όλες στο τρίτο δεκάλεπτο) για έξι σφάλματα. Παρά την άκρως παραγωγική και δημιουργική εμφάνισή του σε αυτό το διάστημα, πήγε στα αποδυτήρια ισόπαλος, γιατί δεν πίεζε αποτελεσματικά στην περιφερειακή άμυνα, υποχρέωσε σε μόλις 3 λάθη την γηπεδούχο, που έκανε άλλα τρία στην επανάληψη. Η Έφες χωρίς να έχει καλύτερα ποσοστά ευστοχίας (εκτός από τα τραγικά τρίποντα του Ολυμπιακού), νίκησε κατά κράτος σε πόντους από αιφνιδιασμούς, λάθη αντιπάλου και επιθετικά ριμπάουντ. Την ίδια ώρα οι «ερυθρόλευκοι» για ένα ακόμα ματς, δεν σπαταλούσαν σωστά τα φάουλ που είχαν να δώσουν, γεγονός ακατανόητο.

Την ώρα που τα γκαρντ της έβγαζαν την ποιότητά τους, ο Ολυμπιακός είχε κάκιστο Ντόρσεϊ, εκτός ρυθμού τον Σλούκα, απελπιστικά άστοχο τον Παπανικολάου και τους Πρίντεζη και Μάρτιν που έδωσαν πράγματα στο πρώτο πέρασμά τους, σχεδόν άφαντους στο δεύτερο. Η απουσία του Ζαν Σαρλ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν κομβική, καθώς σίγουρα θα μπορούσε να βγάλει κάποιες καλύτερες άμυνες στις αλλαγές απέναντι στους τρεις δήμιους των «ερυθρόλευκων». Η γεμάτη εμφάνιση του Βεζένκοφ και ο… συγκινητικός Φαλ (κακώς έμεινε στον πάγκο στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου), ήταν ίσως τα μοναδικά κέρδη της βραδιάς.

Με τόσους παίκτες εκτός εξίσωσης, αλλά και κάποια ερωτηματικά στο rotation και στην άμυνα με αλλαγές απέναντι σε τόσο αποτελεσματικά με πολλούς τρόπους γκαρντ, ήταν δεδομένο πως τρία δεκάλεπτα δεν φτάνουν απέναντι σε μία τόσο «γεμάτη», διψασμένη για νίκη και καλύτερη ομάδα όπως η Εφες. Το παρήγορο για το εκτός έδρας 0/4 του Ολυμπιακού, είναι ότι έχει έρθει σε πολύ δύσκολες έδρες, όπου δεν υπήρχε κανέναν ματς… κυκλωμένο. Όμως είναι δεδομένο πως αν η αναποτελεσματικότητα συνεχιστεί, η ομάδα δεν θα έχει ψυχολογία μακριά από το ΣΕΦ σε παιχνίδια που βάσει δυναμικής είναι στις δυνατότητές της να κερδίσει. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να νικήσεις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Εφές στην έδρα τους.

Όμως με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι στην Βαρκελώνη, στα υπόλοιπα έχει προβληματίσει ο τρόπος που χάθηκαν. Καιρός για πολλά λόγια και κατεβασμένα κεφάλια δεν υπάρχει όμως. Ακολουθεί παιχνίδι με την Μακάμπι σε λιγότερο από 48 ώρες, που είναι, έστω και πρόωρα, ο πρώτος «τελικός». Με έξι νίκες στα επτά τελευταία παιχνίδια, οι ισραηλινοί του Γιάννη Σφαιρόπουλου, απειλούν το εντός έδρας αήττητο των «ερυθρόλευκων», που αν δεν τα καταφέρουν, θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω. Λίγες μάλιστα μέρες πριν το πρώτο μεγάλο εγχώριο ντέρμπι της σεζόν. Το κρίσιμο λοιπόν είναι την Παρασκευή, που θα πρέπει η εμφάνιση να είναι πολύ καλύτερη και άπαντες να γίνουν μια «γροθιά» με τον κόσμο για την επιστροφή στις νίκες.

Y.Γ.: Για έντεκα χρόνια, μου πρόσφερες την αγάπη σου ανιδιοτελώς. Όσο για την αφοσίωσή σου, δε θα μπορούσα να ζητήσω κάτι περισσότερο. Όπως εσύ έκλαιγες όταν έφευγα, τώρα κλαίω εγώ που έφυγες, για πάντα. Καλό ταξίδι φίλε μου. Μεγάλη η απώλεια.

Υ.Γ.2: Να αγαπάτε και να προσφέρετε όσα περισσότερα μπορείτε στα ζώα. Όχι μόνο αυτά που έχετε στο σπίτι, αλλά και στα άλλα. Ίσως να το έχουν περισσότερη ανάγκη.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x