Νίκος Ζέρβας

Θρύλος μαγεία και μέσα στη Ρωσία

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τεράστιας σημασίας νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Ούνιξ, τον… άχαστο Βεζένκοφ, την ψυχή του Λαρεντζάκη, και τις… αυτοκτονικές τάσεις που ευτυχώς δεν στοίχισαν.

Πριν αρχίσει η τριάδα των εκτός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού σε Μιλάνο, Καζάν και Βελιγράδι, με την ψυχολογία στο ναδίρ, λόγω του τρόπου που χάθηκε η νίκη στο εγχώριο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό, γράφαμε πως μετά το 7/7 στο ΣΕΦ, ήταν ο δεύτερος «σταθμός» της φετινής πορείας των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα. Μερικά βράδια αργότερα, το 2/2 απέναντι σε Ολύμπια και Ούνιξ, δίνει πολλές και πειστικές απαντήσεις.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εκτός από αντίδραση πολύ μεγάλης ομάδας σε δύο δύσκολες αποστολές, έβγαλε δια παντός την… ρετσινιά που προσπάθησαν με ζέση κάποιοι να βάλουν πάνω της πως είναι ομάδα έδρας. Κατάφεραν να βάλουν «φρένο» απέναντι σε δύο άκρως ανταγωνιστικές για την είσοδο στα πλέι οφ ομάδες (σ.σ. ειδικά η Ούνιξ, διότι η Ολύμπια θα είναι σε αυτά) και διατηρήθηκαν στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας, έχοντας την ευκαιρία μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου να μείνουν εκεί και, γιατί όχι, να ανέβουν ακόμα παραπάνω. Αρκεί, για να αρχίσουμε με τα αρνητικά, να μην δείξουν ξανά τις αυτοκτονικές τάσεις που είχαν στην Ρωσία.

Εκεί που με δικά τους συνεχόμενα λάθη, δεν μπόρεσαν να «κλειδώσουν» νωρίτερα την τεράστια αυτή νίκη, και στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά και στην παράταση. Τέλος καλό όλα καλά όμως και η λαμπρή φετινή πορεία συνεχίζεται. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι παίζοντας όπως ακριβώς έπρεπε για να βρει ρυθμό η Ούνιξ. Είχε κακή κυκλοφορία μπάλας, έκανε λάθη και οι γηπεδούχοι βρήκαν αρκετό σκορ σε συνθήκες δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, ή αν θέλετε σε καταστάσεις όπου η αμυντική του ισορροπία ήταν απούσα. Σε συνδυασμό με το 0/8 πίσω από την γραμμή των 6.75μ. και τα φάουλ που δεν ξοδεύονταν σωστά, έφεραν την ομάδα του Περάσοβιτς μπροστά στο σκορ, όχι όμως για πολύ.

Όταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα θωράκισαν την μπάλα και βρήκαν δημιουργία και σκορ από τους Σλούκα-Λαρεντζάκη, η Ούνιξ βραχυκύκλωσε στο «5 εναντίον 5» και άρχισαν οι φιλοξενούμενοι να παίρνουν αυτοπεποίθηση ή αν θέλετε να βάζουν στον ίσιο δρόμο το παιχνίδι. Οι βοήθειες των ΜακΚίσικ και Μάρτιν, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στο +7, που δεν διατηρήθηκε ως το τέλος του ημιχρόνου, χάρη στις εμπνεύσεις του Λορέντζο Μπράουν και την μαχητικότητα του συνεπώνυμού του Τζον. Ήταν φανερό όμως πως ο Ολυμπιακός που έκανε μόλις δύο λάθη από το 4ο λεπτό και μετά, δεχόταν καλάθι μόνο από καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», ενώ το φτωχό +2 ήταν απόρροια του 3/13 στα τρίποντα, σε συνδυασμό με το ότι ο Φαλ ήταν εκτός αγώνα, καθώς το στυλ παιχνιδιού και τα κορμιά των γηπεδούχων δεν του ταίριαζαν.

Για του λόγου του αληθές, στην ανάπαυλα οι τελικοί νικητές του αγώνα είχαν 12 ασίστ για 5 λάθη (7-6 η Ούνιξ) και κέρδιζαν 15-6 σε πόντους από λάθη αντιπάλου. Το ζητούμενο λοιπόν ήταν να μπουν κάποια σουτ, από την στιγμή που ήταν υπό καλές προϋποθέσεις και να μπει στην εξίσωση ο Γάλλος σέντερ. Και αυτό ακριβώς έγινε. Παρά το εξαιρετικό… μπάσιμο του Κέιναν στο τρίτο δεκάλεπτο, οι πειραιώτες έβρισκαν λύσεις στην επίθεση με Βεζένκοφ- Ντόρσεϊ, τροφοδότησαν τονεξαιρετικό επιθετικά Φαλ και πήραν προβάδισμα, που χάθηκε λόγω της επιμονής τους στο να σουτάρουν από μακριά και λόγω των αβίαστων λαθών που άρχισαν να γίνονται. Το σωστό σχήμα πάντως είχε βρεθεί και αν δεν χάνονταν δύο ευκαιρίες με τα ελεύθερα τρίποντα των ΜακΚίσικ και Βεζένκοφ για το +6 στο τέταρτο δεκάλεπτο, ίσως να μην χρειαζόταν ποτέ έξτρα πεντάλεπτο.

Το παιχνίδι λοιπόν πήγε στην λεπτομέρεια, ο Ολυμπιακός έδινε δώρα στην Ούνιξ, αλλά δεν την άφηνε να τα ξετυλίξει με τις άμυνές του. Όπως και στην Βαρκελώνη, παραλίγο να χάσει κάτι που κατά γενική ομολογία άξιζε για ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ, όταν ο Τζεκίρι ισοφάρισε σε 77-77. Στο έξτρα πεντάλεπτο όμως μίλησαν ο κορυφαίος της βραδιάς και εξωπραγματικός Βεζένκοφ, ο οποίος εκτός από πράματα και θάματα στην επίθεση, στα ριμπάουντ, στα κλεψίματα και στην δημιουργία, έχει νικήσει στις περισσότερες μάχες στο δεύτερο ημίχρονο τον ογκόλιθο, Τζον Μπράουν. 38 αδιάκοπα λεπτά συμμετοχής στο… κόκκινο με 36 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης. Απλά καταπληκτικός…

Δίπλα του ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που έχει πετύχει το λέι απ της βραδιάς υπό την ασφυκτική πίεση του Χεζόνια (πολύ άστοχος αλλά βοηθητικός σε άλλους τομείς), έχει σκοράρει έχει πάρει ριμπάουντ και έχει βάλει το κορμί του σε δεκάδες μις ματς, βγαίνοντας νικητής. Στο Μιλάνο ήταν σκόρερ, στο Καζάν πραγματοποίησε μία από τις πιο πλήρεις και ολοκληρωμένες μπασκετικές εμφανίσεις της καριέρας του. Μέχρι τις... επόμενες. Κοντά τους ο Σλούκας με 8 ασίστ και με πολλές βοήθειες οι υπόλοιποι. Μπορεί ομαδικά τα ποσοστά να μην βελτιώθηκαν ιδιαίτερα στα τρίποντα (6/24 στην επανάληψη), όμως τα περισσότερα εύστοχα ήρθαν σε σημαντικά σημεία, ενώ η τελική συγκομιδή των 26 ασίστ, λέει πολλά για το τι μπάσκετ έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι».

Μαζί με τα 11 κλεψίματα, απέναντι σε μία ομάδα που είναι η πρώτη με 9,4 σε αυτήν την κατηγορία, αλλά και το γεγονός πως η Ούνιξ δεν πήρε καθόλου σκορ στο «ανοικτό» γήπεδο και σούταρε με 45,7% στα δίποντα λόγω ασφυκτικής πίεσης, βάζει την… γαρνιτούρα του «διπλού», που διατηρεί τα χαμόγελα και την αισιοδοξία σε «ερυθρόλευκη» πλευρά. Επόμενη στάση… Βελιγράδι.

Υ.Γ.: Τα αποτελέσματα των κύριων αντιπάλων για μία θέση στην οκτάδα ευνοούν μέχρι ώρας τον Ολυμπιακό, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα που επιδεικνύει από την αρχή της σεζόν. Δείχνουν όμως και κάτι ακόμα, εκτός του ότι έχει φτιαχτεί κάτι πολύ καλό στον Πειραιά: Πως στην Ευρωλίγκα κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο και κυρίως είναι διαφορετικό. Δείτε την Ζενίτ και την Ολυμπια και θα… καταλάβετε.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x