Νίκος Ζέρβας

Το φιλί του Χάκετ, είναι ο αθλητισμός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ανατροπή και πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό, την ΑΕΚ που πρέπει να σκεφτεί πιο ώριμα και τη φωτογραφία της χρονιάς του Χάκετ με τον μικρό φίλο της Ένωσης.

Καμιά φορά, κάποια γεγονότα, γίνονται την κατάλληλη στιγμή για να μας θυμίσουν το ακριβές νόημα των πραγμάτων. Την ώρα που μετά το χθεσινό Άρης-Παναθηναϊκός τα περισσότερα άρθρα και συζητήσεις στο ελληνικό μπάσκετ αφορούν δυστυχώς τις μανούλες, τις γυναίκες, τα παιδιά των παικτών που αγωνίζονται και κατά πόσο θα έπρεπε να μας ενοχλούν ή να μας ξενίζουν τέτοιες συμπεριφορές, στον τρίτο ημιτελικό ΑΕΚ-Ολυμπιακός, διαδραματίστηκε μία σκηνή που μας προσγειώνει ευχάριστα και συνάμα μας προβληματίζει.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ναι, αναφέρομαι στη φάση που ο Ντάνιελ Χάκετ, παραλίγο να χτυπήσει άθελά του έναν πιτσιρικά οπαδό της Ένωσης που καθόταν στις court seats πίσω από τη μπασκέτα και αφού βεβαιώθηκε πως δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, έσκυψε και τον φίλησε στο κεφάλι. Ασφαλώς και το γεγονός πως ο Ιταλός περιμένει το πρώτο του παιδί μπορεί να του έχει ευαισθητοποιήσει το πατρικό ένστικτο, αλλά φρονώ πως η αλήθεια για τη συμπεριφορά του είναι κάπου αλλού. Έγκειται στο ότι, εκτός του ότι είναι ΚΥΡΙΟΣ ως άνθρωπος και αθλητής, έχει μεγαλώσει με άλλη παιδεία και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας στην Ελλάδα το νόημα των σπορ. Για τον Χάκετ, η κίνηση αυτή είναι αυτονόητη και θεωρώ πως και πολλοί άλλοι παίκτες θα έκαναν το ίδιο, ιδιαίτερα αν οι συνθήκες στις ελληνικές αρένες τους το επέτρεπαν.

Ας ελπίσουμε ο πιτσιρίκος να πήρε νωρίς-νωρίς ένα μάθημα για το ότι οι παίκτες, ακόμα και αν φοράνε τη φανέλα της αντίπαλης ομάδας είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Ας ελπίσουμε όταν μεγαλώσει λίγο να μην παρασυρθεί από το οπαδιλίκι και το καφριλίκι της Ελλάδας και να μην μπει ποτέ στη διαδικασία να βρίσει, να πετάξει αντικείμενο ή να κάνει επεισόδιο κατά αντιπάλου. Ο Χάκετ σίγουρα το έδειξε τον σωστό δρόμο. Το αυθόρμητο χαμόγελο του πιτσιρίκου και η χαρά του που τον αγκάλιασε και τον φίλησε ο Ιταλός, μας γλύκανε λίγο από τον οχετό που είδαμε και ακούσαμε χθες στο «Nick Galis Hall», αλλά και στο ΟΑΚΑ σήμερα, όπου τη σκυτάλη από τη μητέρα του Διαμαντίδη, πήρε η σύζυγος του Σπανούλη και πάει λέγοντας. Η βλακεία είναι ανίκητη, αλλά η καφρίλα αν το θέλουν πραγματικά οι υγιείς που είναι περισσότεροι, ΟΧΙ. Λίγη βούληση, κατακραυγή και ανάδειξη των πραγματικών εικόνων του αθλητισμού χρειάζεται για να κάνουμε τα πρώτα βήματα αποβολής της.

Ο πιτσιρικάς, εκτός από τον Χάκετ, είδε και ένα πολύ όμορφο τρίτο ημιτελικό, όπου η ΑΕΚ ήλεγχε απόλυτα μέχρι τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Ήταν πεισμωμένη και συσπειρωμένη μετά το επεισόδιο Ζντοβντς-Γκριν, είχε ορθές και εύστοχες επιλογές στο μακρινό σουτ, διάβαζε καλύτερα τις επιθέσεις του άστοχου Ολυμπιακού και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη ρακέτα του και όχι μόνο με τους ψηλούς. Μπράουν, Κάρτερ, Χέρστον και Σάκοτα ήταν εξαιρετικοί, οι «ερυθρόλευκοι» μάλλον πίστευαν πως το 3-0 θα γίνει αυτόματα λόγω του 2-0 και κάπως έτσι φτάσαμε στο 51-33. Η μείωση του σκορ στη σειρα έμοιαζε σχεδόν βέβαιη, όμως οι «ερυθρόλευκοι» θυμήθηκαν πως είναι η ομάδα των ανατροπών.

Οι φωνές του Σφαιρόπουλου και η επιλογή της άμυνας με παγίδες που θωράκισαν τη ρακέτα, ο καταπληκτικός και αγωνιστικά, Ντάνιελ Χάκετ και ο για μία ακόμα φορά καταλυτικός, Ματ Λοτζέσκι, γύρισαν εντελώς την κατάσταση, την ώρα που η ΑΕΚ έμενε από δυνάμεις και λύσεις, όταν κουράστηκε ο Μπράουν και οι Μαυροκεφαλίδης-Μαυροειδής δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν προβλήματα κοντά στο καλάθι. Η ενέργεια που έδωσε ο ανεβασμένος Αγραβάνης και ο Παπαπέτρου στον Ολυμπιακό έπαιξε μεγάλο ρόλο και έτσι οι πρωταθλητές για ενδέκατη συνεχόμενη φορά είναι στους τελικούς και θα έχουν έξτρα μέρες προετοιμασίας και ξεκούρασης σε σχέση με τον αντίπαλό τους. Ο μήνας που μεσολάβησε μετά τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα ήταν ευεργετικός για τους «ερυθρόλευκους», που είναι αισθητά βελτιωμένοι σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, έχοντας δουλέψει χωρίς τραυματισμούς. Με την τωρινή εικόνα, δείχνουν ικανοί να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έδρας και να πάρουν το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, αν και οι τελικοί είναι μία άλλη ιστορία.

Όσο για την ΑΕΚ, προσωπικά την περίμενα πιο ανταγωνιστική, αλλά φάνηκε πως απέχει ακόμα αρκετά από το να μπει στην ελίτ. «Πλήρωσε» τις αλλαγές σε παίκτες, προπονητές και πολλά άλλα μέσα στη σεζόν, τις δηλώσεις περί… ισότητας με τον Ολυμπιακό και πίστης για break. To καλοκαίρι που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμο καθώς με τη δεδομένη θέληση για νέες επενδύσεις που υπάρχει, θα πρέπει να παρθούν προσεκτικές και ώριμες αποφάσεις σε όλα τα θέματα. Από τον προπονητή, μέχρι τη στελέχωση του τελευταίου παίκτη στο rotation, διότι θα είναι κρίμα να επαναληφθούν τα φετινά λάθη που δεν την άφησαν να εμφανιστεί όσο ανταγωνιστική ήθελε και ίσως άξιζε βάσει υλικού. Το ελληνικό μπάσκετ την χρειάζεται…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x