Νίκος Ζέρβας

Το σκωτσέζικο ντους του... μπλαζέ Ολυμπιακού

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το χαρακίρι του Ολυμπιακού στην Γαλλία, τα αίτια της καθίζησης κόντρα στην Βιλερμπάν και την μεγάλη χαμένη ευκαιρία να τελειώσει, ουσιαστικά, η υπόθεση πλέι οφ πριν το… 2023.

Τα αλάνθαστα στατιστικά του συναδέλφου, Γιάννη Ψαράκη, δίνουν το καλύτερο έναυσμα για να αποτυπώσει κανείς επακριβώς τι συνέβη στον Ολυμπιακό, και έφυγε με άδεια χέρια από την Λυών. Οι «ερυθρόλευκοι», είχαν προηγηθεί στην ιστορία τους στην Ευρωλίγκα 42 φορές με περισσότερους από 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Σε αυτά τα παιχνίδια, μετρούσαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ισάριθμες νίκες! Όπως το διαβάσατε, δεν είχαν ηττηθεί σε κανένα, μέχρι να τους καταγράψει και ένα αρνητικό, μετά από τόσα θετικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ρεκόρ, η Βιλερμπαν των Καχούντι, Λάιτι και Νουά. Μέσα στο πρόγραμμα είναι όλα θα πει κανείς, και θα έχει δίκιο.

Όμως από πότε ο… προγραμματισμός του Ολυμπιακού περιλαμβάνει τις λέξεις: «υπεροψία», «μπλαζέ» ή την φράση: «αποχώρηση από το γήπεδο στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου»; Διότι όσο και αν υπάρχει, και ως ένα βαθμό ευσταθεί, η δικαιολογία της έλλειψης ενέργειας από το πέμπτο παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων με δύο ταξίδια σε έντεκα ημέρες, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να χάσεις παιχνίδι από το +21 στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Ιδιαίτερα όταν έχεις φτάσει σε αυτό με μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση και όχι επειδή ο αντίπαλος πετάει τις μπάλες στην… εξέδρα. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν νικήσει σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ και σε κάθε λεπτομέρεια την Βιλερμπάν. Που είναι γνωστό όμως πως λόγω αθλητικότητας δεν τα… παρατάει σχεδόν ποτέ.

Ο Ολυμπιακός δημιούργησε λοιπόν την αίσθηση πως πίστεψε ότι «καθάρισε» με την δέκατη νίκη του και βιάστηκε να… ξεκουραστεί. Το υπερηχητικό για εκτός έδρας παιχνίδι πρώτο ημίχρονο, με τις 10 ασίστ για 2 λάθη στο δεκάλεπτο και την άμυνα που είχε μελετήσει τα πάντα (Ντε Κολο κλεισμένος, Φαλ εκτός εξίσωσης), τους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και την άψογη κυκλοφορία, έδωσε την θέση του σε μια ομάδα που αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν, έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο και έβλεπε το… κακό να έρχεται, αλλά αδυνατούσε να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Ή για να το καταγράψουμε ορθότερα, αμέλησε το μεγαλύτερο όπλο που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις μείωσης μεγάλων διαφορών, που είναι η άμυνα. Οι παίκτες του κόουτς Μπαρτζώκα θεώρησαν πως «δεν μπορεί, θα βάλουμε ένα καλάθι παραπάνω στην επίθεση», και έπεσαν στην παγίδα.

Κάπως έτσι, η ομάδα που δέχθηκε μόλις 33 πόντους μέχρι το 24΄, επέτρεψε στα υπόλοιπα 16 λεπτά, 44 και η ίδια ομάδα που είχε πετύχει μέχρι εκείνο το σημείο 54, κατάφερε μόλις 21. Ασφαλώς, στην Βιλερμπάν βγήκαν σχεδόν όλα, όμως πόσες και πόσες φορές δεν σκόραρε με τον ίδιο τρόπο και ο Ολυμπιακός… κοιτούσε; Διείσδυση, βοήθεια, πάσα στην αδύναμη πλευρά, και ελεύθερο σουτ. Αν μέτρησα καλά, τα οκτώ από τα έντεκα τρίποντα των γηπεδούχων προήλθαν με αυτό τον τρόπο. Έμελλε να γίνει το ίδιο και στην τελευταία φάση, ο Βεζένκοβ να δώσει ίσως αχρείαστη βοήθεια πάνω στον Ντε Κολό και με μόλις 0,3’’ να απομένου, να μπει το… κερασάκι στην τούρτα της ζημιάς. Διότι, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτή είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Και με αρκετούς πόντους να έχουν μπει μέσα από την ρακέτα, ακόμα και με drive. Κανένα παιχνίδι από το +21 δεν πρέπει να το παίζεις στην… ζαριά της τελευταίας φάσης. Στην οποία παρεμπιπτόντως, έγινε πολύ νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε (με 9,8΄΄ να απομένουν) και το 4ο φάουλ που είχε να δώσει ο Ολυμπιακός.



Μιλώντας για λάθη, με τον Κάναν να έχει κάνει το καλύτερό του παιχνίδι φέτος και να είναι σταθερός για πρώτη φορά και σε δεύτερο ημίχρονο, ίσως να άξιζε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη, διότι οι κουρασμένοι Σλούκας και Γουόκαπ, ήταν εμφανές πως δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο 100%. Ίσως ένα σουτ του Αμερικανού να αρκούσε για να αποφευχθεί η ήττα. Λάθος είναι επίσης ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας και της διοργάνωσης φέτος, να παίρνει μόλις δύο σουτ σε ένα ολόκληρο ημίχρονο. Ο Βεζένκοβ, ναι μεν είχε βρει τον μπελά του με τον σκληροτράχηλο και μυώδη, Καχούντι (MVP των γηπεδούχων), όμως για έναν ανεξήγητο λόγο οι συμπαίκτες του δεν τον αξιοποίησαν καθόλου.

Η Βιλερμπάν των επτά λαθών στο πρώτο μέρος, έμεινε στα τρία στο δεύτερο, δείγμα της συγκέντρωσής της, της έλλειψης πίεσης από τον αντίπαλο αλλά και θέλησης-πίστης για ανατροπή, την ώρα που ο Ολυμπιακός έκανε οκτώ στο ίδιο διάστημα. 17-13 ήταν το σκορ στους πόντους από λάθη (10-2 στο δεύτερο μέρος), ενώ οι γηπεδούχοι σούταραν με 52% στα τρίποντα, έχοντας φέτος μέσο όρο 36%. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Φαλ να αλληλοεξουδετερώνεται με τον συνεπώνυμό του, βρήκαν λύσεις κοντά στο καλάθι μόνο από τον εξαιρετικό Μπόλομποϊ και τις συνεργασίες του με τον Σλούκα. Όταν καθόταν στον πάγκο πήγαν σε αρκετές βεβιασμένες ενέργειες και μακρινά σουτ, χωρίς καλή κυκλοφορία. Όταν όμως αδικείς την ίδια σου την προσπάθεια κάνοντας τα όλα λάθος, τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Ο Ολυμπιακός έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να πάει στο 10-4, να εδραιωθεί στην 2η θέση και με μία νίκη στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του 2022 με Ερυθρό Αστέρα και Παναθηναϊκό, εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα, να έχει κάνει τεράστιο βήμα για να αγγίξει πρόωρα τον στόχο της εισόδου στα πλέι οφ. Παράλληλα, θα είχε βάλει ακόμα πιο γερές βάσεις για το πλεονέκτημα, όσο και αν ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου. Έβαλε «φρένο» με την λάθος νοοτροπία του στο δεύτερο ημίχρονο σε μία εξαιρετικά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. Κυρίως, λόγω του τρόπου που ήρθε η ήττα, δέχεται ίσως το δεύτερο πλήγμα μετά την εντός έδρας ήττα από την Βαλένθια. Σε όλες τις ήττες του -πλην Μονακό- πάντως, έχει χάσει σημαντικές υπέρ του διαφορές. Αν δεν του γίνει άμεσα μάθημα, θα αδικήσει πολύ τον εαυτό του…

«ΘΡΥΛΟΣ είσαι… Με νταμπλ και μέχρι τέλους»

Η αλήθεια είναι πως περίμενα να κάνω μία μικρή παρουσίαση του βιβλίου μου μέσω της αρθρογραφίας μου στο site μετά από νίκη, όμως λένε πως οι φίλοι και οι… πιστοί, φαίνονται στα δύσκολα. Έρχονται άλλωστε γιορτινές ημέρες και τι καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο; Εδώ και τρεις μήνες, έχει κυκλοφορήσει η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια με τίτλο «ΘΡΥΛΟΣ είσαι… Με νταμπλ και μέχρι τέλους», που εμπνεύστηκε από την κατάκτηση του νταμπλ από τον Ολυμπιακό, στην πρώτη χρονιά μετά την επιστροφή του στις εγχώριες διοργανώσεις και την ιστορική διοικητική απόφαση της αποχώρησης.

Σε ένα βιβλίο με πολύ μεράκι, καταγράφεται με πλούσια θέματα, πλήρη στατιστικά για κάθε παίκτη, φωτογραφίες, αφιερώματα, αναφορές στις νίκες-κλειδιά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, την πρόκριση στο Final Four, το «αντίο» του Γιώργου Πρίντεζη και πολλά άλλα, που αξίζουν να είναι στο αρχείο και στην βιβλιοθήκη των φίλων της ομάδας. Η σεζόν «σταθμός» στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού, σε ένα βιβλίο! Μπορείτε να το προμηθεύεστε μέσω του e-shop https://thrylosstore.gr, καθώς και σε όλα τα επίσημα καταστήματα (official store) της ΚΑΕ Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, απέναντι από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» αλλά και στo Μοναστηράκι. Καλή ανάγνωση…

Το σκωτσέζικο ντους του... μπλαζέ Ολυμπιακού


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x