Νίκος Ζέρβας

Ώρα να… εξαργυρώσεις Ολυμπιακέ

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς των πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε, ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το που θα κριθεί η πρόκριση στo Final Four του Κάουνας.

Η ώρα που όλοι περιμέναμε, ενδεχομένως μέχρι την επόμενη, στην φετινή Ευρωλίγκα έφτασε. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, οπότε και είχε διαφανεί ότι ο Ολυμπιακός δεν… γίνεται να αποκλειστεί από τα πλέι οφ, τα τέλη Απριλίου ήταν στο μυαλό όλων, εντός και εκτός οργανισμού. Εκεί που η ιστορία έχει αποδείξει πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά όπως και να το κάνουμε, οι καλές και πιο σταθερές ομάδες όλη την σεζόν, εύκολα ή δύσκολα επιβιώνουν. Και οι «ερυθρόλευκοι», έπαιξαν δυο κλάσεις ανώτερο μπάσκετ από την Φενέρμπαχτσε.

Του εξασφαλίζει αυτό την πρόκριση στο δωδέκατο Final Four της ιστορίας του; Ασφαλώς και όχι είναι η απάντηση, όπως δεν εξασφάλισαν στην τουρκική ομάδα την επιτυχία στην κανονική περίοδο τα διπλάσια εκατομμύρια που έχει δαπανήσει για το μπάτζετ της. Ο Ολυμπιακός σίγουρα στην παρθενική του πρωτιά στην ιστορία της διοργάνωσης με αυτό το Format, δεν είναι την καλύτερη δυνατή διασταύρωση. Όμως έχει αποδειχθεί περίτρανα πως στα δύσκολα είναι ακόμα καλύτερος και κυρίως περισσότερο συγκεντρωμένος. Ασφαλώς και δεν θα υποτιμούσε καμία Ζάλγκιρις ή Μπασκόνια αν της έβρισκε στο διάβα του, όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα τον ήθελε ήδη στην τελική τετράδα. Αυτό ίσως να επέφερε μια κάποια χαλάρωση, που τώρα σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται.

Οι παίκτες του κόουτς Μπαρτζώκα, εκτός του ότι φέτος παίζουν καλύτερο μπάσκετ απ’ ότι πέρυσι, έχουν μεγάλο πλεονέκτημα την περυσινή εμπειρία των πλέι οφ. Που ήταν ιδιαίτερα σκληρά και απέναντι σε μία ομάδα όπως η Μονακό, που δεν τους ταίριαζε σε αθλητικόττητα. Από την άλλη η Φενέρ έχει σίγουρα εμπειρότερο προπονητή από τέτοιες καταστάσεις, ενώ ατομικά, έχει κράμα εμπειρίας από πλέι οφ (Καλάθης, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου, Ντόρσεϊ, Μπιέλιτσα), με αρκετούς -οι περισσότεροι πρωταγωνιστές- ρούκι (Μότλεϊ, Πιέρ, Χέιζ-Ντέιβις, Τζεκίρι, Κώστας Αντετοκουνμπο). Η τουρκική ομάδα, δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα σε καμία από τις στατιστικές κατηγορίες της regular season, με εξαίρεση την επιθετική της παραγωγή, που με 84,2 πόντους μέσο όρο, την κατέταξε στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας.

Στις υπόλοιπες, είναι μετριότατη, όπως και η συνολική της απόδοση, ειδικότερα στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Μεγαλύτερο «αγκάθι», αποτελούν οι αμυντικές της επιδόσεις, καθώς με 81,7 πόντους παθητικό ανά παιχνίδι, έχει την δέκατη χειρότερη άμυνα, ενώ στα παιχνίδια που έδωσε μακριά από την Κωνσταντινούπολη, το νούμερο αυτό, αυξήθηκε στο απογοητευτικό 84,7. Αν ο Ολυμπιακός κυκλοφορήσει καλά την μπάλα και είναι στοιχειωδώς εύστοχος από μακριά, μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί αυτό το στοιχείο. Στην δική του άμυνα όμως θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικός, γιατί παρότι δεν θα αγωνιστεί στα δυο πρώτα ματς ο Μπούκερ και οι Γκούντουριτς-Γουίλμπεκιν είναι λαβωμένοι, το ταλέντο που γιγαντώνεται όταν ο Καλάθης είναι σε δημιουργικό οίστρο, είναι άπλετο.

Επικίνδυνη επίσης, είναι η έφεσή της στο επιθετικό ριμπάουντ, καθώς με 11,6 μέσο όρο, είναι η τέταρτη καλύτερη ομάδα στην διοργάνωση. Οι έξτρα κατοχές, ιδιαίτερα όταν γίνονται πόντοι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να σπάσεις τον… τσαμπουκά της έδρας και μην ξεχνάμε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο αβαντάζ του Ολυμπιακού στην σειρά. Το πλεονέκτημα έδρας. Που θεωρητικά, αν οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλευτούν στα δύο πρώτα παιχνίδια, θα έχουν την δυνατότητα να τελειώσουν την υπόθεση επί τουρκικού εδάφους. Μιλάμε για την ομάδα που νίκησε δέκα φορές σε δεκαεπτά αγώνες μακριά από το ΣΕΦ και αυτό παράλληλα είναι η καλύτερη παρηγοριά σε περίπτωση που γίνει ένα λάθος στα πρώτα παιχνίδια. Στον Πειραιά πάντως, έχει ηττηθεί φέτος μόλις τρεις φορές, με τελευταία τις παραμονές των Χριστουγέννων…

Ασφαλώς, από το μυαλό των «ερυθρόλευκων» δεδομένα θα πρέπει να έχει διαγραφεί ο εύκολος τρόπους που νίκησαν και στα δυο παιχνίδια της κανονικής περιόδου, καθώς όπως αναφέραμε, στα πλέι οφ είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση πίεσης, διαχείρισης συναισθημάτων και «πρέπει». Όταν όμως έχεις παίξει τόσο ολοκληρωτικά όλη την σεζόν, εκτός από πίστη στις δυνάμεις σου, οφείλεις να το εξαργυρώσεις και τα κρισιμότερα, μέχρι τα επόμενα παιχνίδια. Και ο Ολυμπιακός με την βοήθεια του κόσμου του, έχει μια χρυσή ευκαιρία να στρώσει με ακόμα περισσότερα ροδοπέταλα τον δρόμο προς το Κάουνας. Η συνέχεια στην… αρένα του Φαλήρου.

Υ.Γ.: Τα γκαρντ κρίνουν τις αναμετρήσεις στο σύγχρονο μπάσκετ, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει να πλεονεκτεί πολύ στην φροντ λάιν. Αν οι Φαλ, Μπλακ και Μπόλομποϊ είναι σε καλή κατάσταση, ο άπειρος Μότλεϊ και οι συμπληρωματικοί Τζεκίρι και Κώστας Αντετοκούνμπο, δύσκολα θα αντεπεξέλθουν.

Υ.Γ.2: Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρώτα βιολιά και των δύο ομάδων, όμως ο Ολυμπιακός θα βοηθηθεί σημαντικά αν αφυπνιστεί ο Αϊζάια Κάναν. Μακάρι η σωστή-ασφαλής απόφαση του κόουτς Μπαρτζώκα να τον αφήσει εκτός εξάδας ξένων στο πρωτάθλημα, να τον του τονώσει τον εγωισμό και να τα… βάλει.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x