Eurobasket '09

Και λίγοι ήταν…

Η Εθνική μας ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο φετινό Ευρωμπάσκετ επικρατώντας της ΠΓΔΜ με 86-54. Οι διεθνείς μας είχαν προειδοποιήσει τους αντιπάλους τους πως θα «απαντούσαν» στις προκλήσεις τους μέσα στο παρκέ και ο Μάσεϊ και η παρέα του θα πρέπει να κατάλαβαν μετά την 32αρα τι ακριβώς εννοούσαν. Κορυφαίοι Σπανούλης, Μπουρούσης, Ζήσης και Σχορτσανίτης.

Η Εθνική μας ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο φετινό Ευρωμπάσκετ επικρατώντας της ΠΓΔΜ με 86-54. Οι διεθνείς μας είχαν προειδοποιήσει τους αντιπάλους τους πως θα «απαντούσαν» στις προκλήσεις τους μέσα στο παρκέ και ο Μάσεϊ και η παρέα του θα πρέπει να κατάλαβαν μετά την 32αρα τι ακριβώς εννοούσαν. Κορυφαίοι Σπανούλης, Μπουρούσης, Ζήσης και Σχορτσανίτης.

Το ματς

Η Εθνική μας ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι. Το μάτι των διεθνών γυάλιζε για πολλούς και…διάφορους λόγους. Το 10-3 στο ξεκίνημα ήταν το πρώτο μήνυμα με το 18-3 του 5:30’’ να δείχνει στους Σκοπιανούς πως το μπάσκετ παίζεται εντός παρκέ. Σπανούλης, Ζήσης και Μπουρούσης έκαναν…πλάκα στους αντιπάλους τους με αποτέλεσμα η διαφορά να ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Οι Σκοπιανοί κατάφερναν να σκοράρουν μόνο με τρίποντα και το 28-10 ήταν φυσική συνέχεια των πραγμάτων με τον Μάσεϊ να είναι η μόνη απειλή. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε 28-13 με τους Σκοπιανούς να έχουν σκοράρει τέσσερα τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και μόλις μια βολή, γεγονός που μαρτυρά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι τεράστια.

Η εικόνα του δευτέρου δεκαλέπτου δεν διέφερε πολύ από αυτή του πρώτου. Η Εθνική μας πίεζε σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου με αποτέλεσμα οι Σκοπιανοί να δυσκολεύονται να περάσουν ακόμη και το κέντρο του γηπέδου. Η Εθνική μας έκλεβε μπάλες, έτρεχε στον αιφνιδιασμό και έτσι η διαφορά ανέβηκε στο +23 (38-15) στο πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου δεκαλέπτου. Όσο περνούσε η ώρα, οι διεθνείς μας προσέφεραν και θέαμα με τους Καλάθη και Σχορτσανίτη να δίνουν επιπλέον λύσεις και η διαφορά να φτάνει στο +25 (48-23). Οι Σκοπιανοί, όμως, αντέδρασαν και με σερί 5-0 μείωσαν στους 20 (48-28) αλλά η διαφορά ανέβηκε και πάλι πάνω από τους είκοσι με το ημίχρονο να τελειώνει 52-28.

Η Εθνική μας είχε δείξει από το πρώτο ημίχρονο ποιος ήταν το αφεντικό του ματς και έτσι το δεύτερο ημίχρονο απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η «γαλανόλευκη» έφτασε τη διαφορά ακόμη και στο +32 (65-33) με τους Πρίντεζης και Περπέρογλου να δίνουν το κάτι παραπάνω σε αυτό το δεκάλεπτο και 67-35,τέσσερα λεπτά πριν τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο. Κάπου εκεί χαλάρωσαν οι διεθνείς μας, ο ρυθμός έπεσε και το δεκάλεπτο τελείωσε με την Εθνική να προηγείται 69-37.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν ευκαιρία για τον Γιόνας Καζλάουσκας να δοκιμάσει ορισμένα πράγματα που έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια του τουρνουά. Ο Λιθουανός τεχνικός έδωσε χρόνο και στους Καϊμακόγλου και Γλυνιαδάκη (αγωνίστηκαν και οι 12 παίκτες) ενώ ο Περπέρογλου έδειξε να αποκτά ψυχολογία και να κάνει ένα σπουδαίο ματς. Οι αλλαγές προσώπων δεν επηρέασε καθόλου την απόδοση των διεθνών οι οποίοι συνέχισαν να διατηρούν τη διαφορά κοντά στους 30 πόντους. Η πρώτη νίκη ήταν πλέον γεγονός και το μόνο που απέμενε ήταν να γίνει γνωστή η τελική διαφορά.

Δεκάλεπτα: 28-13, 52-28, 69-37, 86-54

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5π, Μπουρούσης 11π-8ριμπ, Ζήσης 8π, Σπανούλης 17π, Φώτσης, Πρίντεζης 6π, Καλάθης 4π, Κουφός 6π, Περπέρογλου 10π, Γλυνιαδάκης 5π, Καϊμακόγλου 3π, Σχορτσανίτης 11π.

ΠΓΔΜ (Άρσιτς): Άντιτς 9, Μπλαζέφσκι, Γκετσέφσκι 9, Μάσεϊ 12, Μιρακόφσκι 3, Σαμαρτζίσκι 8, Σοκόλοφ, Β. Στεφάνοφ 3, Ρ. Στεφάνοφ 2, Ντ. Στογιανόφσκι 2, Β. Στογιανόφσκι 6, Τασόφσκι.

Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία

Επιμέλεια: Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x