Μουντομπάσκετ 2023

Αφιέρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου: Α' Όμιλος

Το sport-fm.gr «σκανάρει» τους 8 ομίλους με τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας παρουσιάζει σε... δόσεις τον πληρέστερο οδηγό ενόψει της εκκίνησης στα γήπεδα της Κίνας.

Α' ΟΜΙΛΟΣ

Πόλη: Πεκίνο
Γήπεδο: «Cadillac Center»
Χωρητικότητα: 19.000
Θα φιλοξενήσει επίσης: Αγώνες κατάταξης 5-8, ημιτελικά, μικρό τελικό, τελικό.

ΚINA: Εκπαιδεύοντας τους «δράκους» της


Αναζήτηση παθημάτων ή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη προοπτικής;

Οι διοργανωτές Κινέζοι βρίσκονται σε ένα περίεργο σταυροδρόμι και καλούνται να δείξουν σθένος ως προς την συνέχιση του πλάνου τους.

Με τον Γιάο Μινγκ στο τιμόνι της ομοσπονδίας, η Κίνα θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες όλη την μελλοντική της γκάμα στα παρκέ του Πεκίνου, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί επιτέλους ένα άξιο σημείο αναφοράς, οκτώ χρόνια μετά την απόσυρση του σπουδαιότερου παίκτη που φόρεσε ποτέ την φανέλα των «Δράκων». Άλλωστε, ο πάλαι ποτέ σταρ των Χιούστον Ρόκετς δεν έχει κρύψει την δυσαρέσκεια του για την λειψυδρία της εγχώριας μπασκετικής βιομηχανίας.

Η κλήρωση ευνοϊκή, οι προϋποθέσεις υπαρκτές. Μένει να φανεί αν οι Κινέζοι θα μπορέσουν να αφήσουν υποσχέσεις ενόψει… 2020.

RANKING: 30

ΠΑΛΜΑΡΕ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Ασιατικό Πρωτάθλημα: Χρυσά (1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 1999, 2001,2003, 2005, 2011, 2015), Αργυρό (2009), Χάλκινα (1985, 1997)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 8η (1994, Καναδάς)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Ούσα η οικοδέσποινα της διοργάνωσης, προκρίθηκε απευθείας στα τελικά δίχως να χρειαστεί να περάσει από την ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ. Μάλιστα, λόγω της φετινής διοργάνωσης κατέχει ήδη ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

ΡΟΣΤΕΡ

*Τη θέση του Ζου Πεν πήρε ο Γουανγκ Ζελίν
Μ.Ο. ύψους: 2,01 μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 26,9χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές απώλειες

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Λι Ναν

Είναι κοινό μυστικό πως ο Λι Ναν δεν θα μπορούσε να έχει πιο αγχωτικό ξεκίνημα στην ομοσπονδιακή προπονητική του καριέρα.

Ο 44χρόνος τεχνικός γνωρίζει βέβαια από πρώτο χέρι τις καταστάσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η ομάδα του, καθώς στην εν γένει καριέρα του στα γήπεδα (1994-2009), πρόλαβε να συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιακούς αγώνες (Ατλάντα 1996, Σίδνεϋ 2000, Αθήνα 2004 αλλά και «εντός έδρας», στο Πεκίνο το 2008), γεγονός που του επέτρεψε να γευτεί την ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσει το σύνολο του στην Cadillac Arena.

Ανάμεσα στους βοηθούς του πάλαι ποτέ σμολ φόργουορντ υπάρχει και ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση των Ελλήνων στην άτυπη υπερδύναμη της Ασίας, μετά την –άκαρπη- παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο των «Δράκων» το 2013.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ Γι Γιάνλιαν

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του ρόστερ παρά το γεγονός πως είναι μόλις 32 ετών (!!!) και μακράν του δεύτερου ο πιο έμπειρος παίκτης του ρόστερ.

Εμφανίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία στο μπασκετικό τοπίο το 2003, όταν αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης της Κινεζικής Λίγκας, αναγκάζοντας τους TIMES να τον χαρακτηρίσουν ως τον επόμενο Γιάο Μινγκ. Γενικότερα, ο Γιάνλιαν εξελίχθηκε σε έρμαιο της ανάγκης των συμπατριωτών του να βαφτίσουν σε υπερβολικά πρώιμο στάδιο εκείνον που θα διαδεχτεί τον αθλητικό τους «κολοσσό».

Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας εντός συνόρων και τρία πρωταθλήματα, επιλέχθηκε στο νο6 του Draft από τους Μπακς το 2007. Παρέμεινε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέχρι το 2012, δίχως να αφήσει το στίγμα του στις ομάδες που αγωνίστηκε (Μπακς, Νετς, Γουίζαρντς, Μάβερικς). Το 2013 επέστρεψε στο CBA, όπου μέχρι σήμερα έχει προλάβει να κατακτήσει άλλα δύο πρωταθλήματα, όντας MVP των τελικών και στις δύο περιπτώσεις (2013 και 2019).

Παράλληλα, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στην κανονική διάρκεια της σεζόν για τέσσερα σερί χρόνια (2013-2016). Αποτελεί μια άκρως αξιόπιστη λύση στην θέση «4» και είναι ικανός να «σκοτώσει» όποια άμυνα τον υποτιμήσει. Ερωτηματικό παραμένει η αμυντική του προσήλωση και η ικανότητα του να μεγιστοποιήσει την επιρροή του όσον αφορά την απόδοση των συμπαικτών του.

X-FACTOR

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ποιο είναι το μεγάλο μειονέκτημα των «Δράκων». Οκτώ από τους δώδεκα παίκτες του ρόστερ δεν έχουν συμπληρώσει 28 χρόνια ζωής, χωρίς εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο, ενώ στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ένας νεαρός «πρωτάρης». Οι Κινέζοι καλούνται να βρουν την λύση στο θέμα της απειρίας. Το γεγονός ότι αγωνίζονται στην έδρα τους είναι σίγουρο πως θα τους δώσει επιπλέον ώθηση, κανείς όμως δεν εγγυάται πως όταν η μπάλα αποκτήσει υπέρμετρο βάρος θα βρεθεί κάποιος πέρα του Γιάνλιαν για να τραβήξει το «κουπί».

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Αγωνίστηκε ως ειδική προσκεκλημένη στο Summer League του Λας Βέγκας, όπου ηττήθηκε κατά σειρά από Κίνγκς (77-94), Μπακς (67-84) και Σανς (94-64), ενώ πέτυχε και μια νίκη κόντρα στους Χόρνετς (84-80). Όσον αφορά τα φιλικά κόντρα σε Εθνικές ομάδες, ηττήθηκε από Κροατία (59-72), Βραζιλία (84-90) και Δομινικανή Δημοκρατία (72-87). Κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα τόσο στον επαναληπτικό κόντρα στους «Kockasti» (89-73), όσο και στα ματς με Τυνησία (74-50) και Πουέρτο Ρίκο (78-72).

ΣΤΟΧΟΣ: Να προκριθεί στην επόμενη φάση

Θα πετύχει αν:
-Εκμεταλλευτεί στο έπακρον την δύναμη της έδρας
-Κρύψει αριστοτεχνικά την απουσία εμπειρίας στο κορυφαίο επίπεδο
-Βρει λύση στο θέμα των γκαρντ

Θα αποτύχει αν:
-Ο Γι Γιάνλιαν δεν καταφέρει να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του
-Κανείς παίκτης δεν κάνει το απαραίτητο step-up ώστε να αποτελέσει ένα δεύτερο πόλο στην επίθεση
-Οι νεαροί του ρόστερ «λυγίσουν» μπροστά στο βάρος μιας ενδεχόμενης πρόκρισης


ΠΟΛΩΝΙΑ: Ραγδαίας ανόδου… συνέχεια

Έχει ανεβεί επίπεδο και βρίσκεται στην Κίνα για να το (ξανά)αποδείξει.

Οι Πολωνοί βρίσκονται σε περίοδο απόλυτης ευφορίας και επιστρέφουν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 62 ολόκληρα χρόνια. Η τρομερή δεκαετία του ’60 μπορεί να αποτελεί πια περιεχόμενο σκονισμένων βιβλίων, όμως η ομάδα του Μάικ Τέιλορ έχει όλα τα φόντα να βρεθεί στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Με οδηγό τις εμφανίσεις του προ διετίας Ευρωμπάσκετ, όταν παραλίγο να εξελιχτούν σε δήμιοι της Εθνικής μας, οι Πολωνοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την βατή κλήρωση και να βρεθούν στον επόμενο γύρο.

RANKING: (25)

ΠΑΛΜΑΡΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Ασημένιο (1963), Χάλκινα (1939, 1965, 1967)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο:5η (1967, Ουρουγουάη)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Αποτελεί μια από τις πλέον ευνοημένες των προκριματικών. Στην πρώτη φάση τερμάτισε δεύτερη με ρεκόρ 3-3 σε όμιλο με Λιθουανία, Ουγγαρία και Κόσοβο. Όταν έσφιξαν τα… γάλατα, αποδείχθηκε πανέτοιμη.

Ούσα πλήρης, με Σλότερ και Λάμπε να δίνουν τον παλμό, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τις συγκυρίες που είχαν δημιουργηθεί λόγω των απουσιών της Κροατίας, την άφησε εκτός διοργάνωσης, καπαρώνοντας την τρίτη θέση, πίσω μόνο από τις Λιθουανία και Ιταλία.

Μεγάλος πρωταγωνιστής, πέραν των προαναφερθέντων, ήταν ο αρχηγός των «Γερακιών», Ματέους Πονίτκα, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλα τα ματς των προκριματικών, ενώ ήταν καθοριστικός στο «ματς-μισή πρόκριση» με τους Κροάτες, όπου και είχε 20 πόντους με 8 ριμπάουντ.

ΡΟΣΤΕΡ

Μ.Ο. ύψους: 1.98
Μ.Ο. ηλικίας: 28χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μάικ Τέιλορ

Κατά πολλούς, ο αναμορφωτής της εικόνας του Πολωνικού μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το 2014 ανέλαβε την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αποχωρώντας από την αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αμερικανός κόουτς έχει να επιδείξει αξιοσέβαστο έργο, με αποκορύφωμα την πρόκριση στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο, για πρώτη φόρα μετά το 1967! Λάτρης του γρήγορου μπάσκετ, έχει επιβάλλει τις δικές του ισορροπίες. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει στο υψηλότατο επίπεδο.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ματέους Πονίτκα

Ίσως ο πιο γήινος μα παράλληλα τίμιος σταρ της φετινής διοργάνωσης.

Ο Ματέους Πονίτκα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε φύση και θέση ηγέτη των Πολωνών, με αφετηρία το Eurobasket του 2017, όπου και φρόντισε να βάλει δύσκολα στην Ελλάδα, προτού γνωρίσει την ήττα-αποκλεισμό, πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι έδειξε το τελικό 95-77. Στα προκριματικά δεν έχασε ούτε ματς, αποτέλεσε πρότυπο και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Πλέον, καλείται να οδηγήσει τους Πολωνούς για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην δεύτερη φάση ενός Μουντομπάσκετ. Αν τα καταφέρει, θα αποτελεί έναν αθλητικό θρύλο στα 25 του.

X-FACTOR: Τα πεπραγμένα του Σλότερ


Ο πάλαι ποτέ άσος του Παναθηναϊκού αποτελεί ευχή και κατάρα για την ομάδα του Τέιλορ. Ο νατουραλιζέ των Πολωνών, στην καλή του μέρα μπορεί να εκτελέσει κάθε είδους άμυνα. Το κακό της υπόθεσης είναι πως αυτές οι μέρες δεν έρχονται με το… τσουβάλι.

Δεδομένου ότι η πρόκριση στην επόμενη φάση θα κριθεί σε στιγμές που η μπάλα θα ζυγίζει τόνους, ο Έι Τζέι Σλότερ καλείται να αποδείξει πως διαθέτει το ένστικτο του «killer», δίχως να αποτελέσει τροχοπέδη για τους υπόλοιπους τέσσερις που θα βρίσκονται μαζί του στο παρκέ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Έδωσε 10 φιλικά παιχνίδια, ολοκληρώνοντας με ρεκόρ 3-7. Στα σπουδαιότερα εξ αυτών, ηττήθηκε δύσκολα από Γερμανία (84-92) και Νιγηρία (84-87). Οι τρεις νίκες της ήρθαν κόντρα σε Ιορδανία (92-51), Ολλανδία (77-71) και Ιράν (88-83).

ΣΤΟΧΟΣ: Η πρόκριση στην δεύτερη φάση

Θα επιτύχει αν:
-Βρεθεί άξιος συμπαραστάτης του Πονίτκα στην άμυνα
-Ο Σλότερ δεν ξεχάσει τι σημαίνει «πάσα»
-Εξοστρακίσει την ώθηση που θα έχει από την έδρα της η Κίνα στο μεταξύ τους ματς

Θα αποτύχει αν:
-Δεν βρει τρόπο να κρατήσει φρέσκους τους Κούλιγκ και Κελ
-Αν δεν βρεθεί ποιοτικός και σταθερός χειριστής σε στιγμές πίεσης


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Λατινική αύρα και… ως εκεί!


Η ιδιαίτερη αλεγρία από Νότια Αμερική μεριά δεν γινόταν να λείπει από αυτό τον όμιλο. Η Βενεζουέλα πραγματοποιεί το δικό της comeback σε Μουντομπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 2006.

Βέβαια, η 23η θέση στην Ιαπωνία δεν αποτελεί παράδειγμα για την παρέα των αδερφών Βάργκας, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να «μοντάρουν» τα κενά του ρόστερ προκειμένου να βρεθούν στον επόμενο γύρο. Πάντως, η λογική λέει πως το φράγμα της 10αδας θα αργήσει να σπάσει για την ομάδα του Φερνάντο Δούρο.

RANKING: 20

ΠΑΛΜΑΡΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Αμερικανικό Πρωτάθλημα: Xρυσό (2015), Aσημένιο (1992), Xάλκινο (2005)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 11η (1990, Αργεντινή)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Η παρουσία της στην πρώτη φάση των ομίλων ήταν τουλάχιστον επιβλητική, καθώς προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με 5 νίκες σε 6 ματς, σε όμιλο με Βραζιλία, Χιλή και Κολομβία.

Η πορεία της αυτή της επέτρεψε να μην αγχωθεί μετά την διασταύρωση των ομίλων, όταν βρήκε μπροστά της Καναδά, Δομινικανή Δημοκρατία και Παρθένες Νήσους. Ολοκλήρωσε με ρεκόρ 9-3 και πήρε μια εύκολη πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΡΟΣΤΕΡ



Μ.Ο. ύψους: 1.96
Μ.Ο. ηλικίας: 30χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Γκρέιβις Βάσκεζ, Τζον Κοξ, Νταβίντ Κουμπιγιάν

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Φερνάντο Δούρο


Για κάθε ομάδα με τόσο έντονη αλεγρία απαιτείται κάποιος για να κρατήσει τα γκέμια όταν το απαιτούν οι καταστάσεις. Ο Φερνάντο Δούρο έχει πάρει στις πλάτες του αυτό το δύσκολο έργο και δείχνει να παίρνει θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός πως τα χέρια του θεωρούνται δεμένα, λόγω της απουσίας του Γκρέιβις Βάσκεζ.

Παρόλα αυτά, αποτελεί για τον ίδιο μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου πως έχει εμπειρία από το ανώτατο επίπεδο, καθώς ήταν μέλος του προπονητικού τιμ της «χρυσής» Αργεντινής του 2004.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Γκρέγκορι Βάργκας


Εν τη απουσία του πάλαι ποτέ σταρ της, Γκρέιβις Βάσκεζ, ο κλήρος πέφτει σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά από ταξίδια. Άλλωστε, έχει αλλάξει τόπο κατοικίας ούτε λίγο ούτε πολύ 39(!!!) φορές από την αρχή της καριέρας του το 2004.

Σκληροτράχηλος παίκτης, κλασικό αποτέλεσμα της Λατινικής μπασκετικής βιομηχανίας. Κορωνίδα των ατομικών του επιτυχιών είναι η παρουσία του στο Ισραήλ με την Μακάμπι Χάιφα, όπου και έχει ανακηρυχτεί καλύτερος αμυντικός της χρονιάς δύο φορές (2016, 2017). Η φετινή διοργάνωση ίσως αποτελεί το κύκνειο άσμα του Βάργκας, καθώς ουδείς εγγυάται πως το 2023 θα είναι σε θέση να συνεισφέρει σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Χ-FACTOR:

Είναι κοινό μυστικό πως η Βενεζουέλα ουδέποτε στηριζόταν στην νεανική της ορμή. Η εμπειρία ήταν πάντοτε μεγάλο όπλο για τους Λατίνους. Το θέμα που επείγει όμως είναι το πως το σύνολο του Φερνάντο Δούρο θα καταφέρει να κοντράρει στα ίσια ομάδες πιο νέες (Κίνα), πιο αθλητικές (Ακτή Ελεφαντοστού) και πολύ πιο «γεμάτες» ποιοτικά και ποσοτικά (Πολωνία). Όλα αυτά, με έναν αγώνα κάθε δύο μέρες. Όχι και το πιο ιδεατό σενάριο έτσι;

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Πραγματοποίησε πέντε δυνατά φιλικά και γνώρισε τέσσερις ήττες. Συγκεκριμένα, έχασε από Ρωσία (69-54), Ιταλία (72-54), Ελλάδα (74-51) και Σενεγάλη (75-69). Στον δεύτερο αγώνα κόντρα στους Αφρικανούς, η ομάδα του Δούρο επικράτησε με 81-74.

ΣΤΟΧΟΣ: Η πρόκριση στην δεύτερη φάση

Θα πετύχει αν:
-Μπορέσει να επιβάλλει τον μπασκετικά «βίαιο» ρυθμό της απέναντι σε ομάδες που δεν είναι μαθημένες σε τέτοιες καταστάσεις
-Μπορέσει να μείνει σχετικά ξεκούραστη μέχρι το τέλος

Θα αποτύχει αν:
-Δεν βρει λύση στην απουσία ψηλών
-Προσπαθήσει να παίξει σε υψηλό τέμπο
-Στηριχτεί υπερβολικά στο μακρινό σουτ


ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Ποια χαρά της συμμετοχής;


Ο τελευταίος τροχός της αμάξης του πρώτου ομίλου έρχεται από μια χώρα που δεν φημίζεται για το μπασκετικό παλμαρέ της.
Η Ακτή Ελεφαντοστού μετέχει για τέταρτη φορά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως οι επιδιώξεις της δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Υπό άλλες συνθήκες, η συμμετοχή της θα αποτελούσε γιορτινή στιγμή για το Αφρικανικό έθνος.

Όμως, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει περιθώρια για δάφνες και ροδοπέταλα. Η κόντρα των παικτών με την ομοσπονδία δεν πέρασε απαρατήρητη, μιας και οι οικονομικές παροχές είναι τουλάχιστον μηδαμινές.

Το γεγονός πως η αποστολή βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Πεκίνο αποτελεί μάλιστα είδηση, δεδομένου πως οι παίκτες δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, έχουν να παίξουν και τρεις αγώνες τα παλικάρια…

RANKING: 64

ΠΑΛΜΑΡΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Αφρικανικό Πρωτάθλημα: Χρυσά (1981, 1985), Ασημένια (1978, 1980, 2009)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο: 13η (1982, Κολομβία)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η διασταύρωση των ομίλων την έφερε σε δυσχερέστατη θέση, καθώς πέραν του ότι «κουβαλούσε» ρεκόρ 2-4 από το πρώτο γύρο, έπρεπε να τεθεί αντιμέτωπη με τις μεγάλες δυνάμεις της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.

Οι «Ελέφαντες» όχι μόνο δεν τα παράτησαν, αλλά πραγματοποίησαν και ένα ολικό ντεμαράζ. Μέσα σε διάστημα 24 ώρων κέρδισαν με μεγάλες διαφορές τη Ρουάντα (87-60) και το Μάλι (69-49). Η συγκεκριμένη επίδοση την έφερε στην τρίτη θέση του ομίλου με ρεκόρ 7-5 και συντελεστή πόντων +86 (806-720). Το Καμερούν, που τερμάτισε στην τρίτη θέση του έτερου ομίλου, είχε ακριβώς το ίδιο ρεκόρ (7-5), όμως έμεινε εκτός για μόλις οκτώ πόντους, καθώς είχε συντελεστή +78 (872-794)!

ΡΟΣΤΕΡ


*Τέθηκαν εκτός δωδεκάδας οι Κιρίλ και Σιντιμπέ

Μ.Ο. ύψους: 1.98
Μ.Ο. ηλικίας: 28χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Ζαν Φρανσουά Κέμπε

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πάολο Πιόβια


Ιταλική συγχορδία με αφρικανικές νότες. Ριψοκίνδυνη μεν, άκρως ενδιαφέρουσα η επιλογή της ομοσπονδίας όσον αφορά των εκλέκτορα των «Ελεφάντων». Ο Πάολο Πιόβια βρίσκεται στους πάγκους για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία με παρουσία σε μικρομεσαίες ομάδες της Ιταλίας (Πέζαρο, Ριβιέρα, Μόντσα) και σε «μικρές» Εθνικές ομάδες (Ιταλία Κ15, Ελβετία Κ20 και Κ16). Αυτή είναι η πρώτη φορά που βγαίνει εκτός Γηραιάς Ηπείρου και για τον ίδιο η συγκεκριμένη διοργάνωση ίσως αποτελέσει το… αντικλείδι στην «πόρτα» κάποιου μεγαλύτερου κλαμπ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ντίον Τόμσον


Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Αμερικάνο με Ιβοριανή υπηκοότητα.

Γνώστης και μόνιμος κάτοικος των ευρωπαϊκών γηπέδων, καθώς από το 2010, όταν και συστήθηκε στο κοινό της Γηραιάς Ηπείρου μέσω του Ικάρου Καλλιθέας, μετράει 10 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας, με μοναδική υποσημείωση την σεζόν 2014-15 όπου πέρασε και από… Κίνα μεριά.

Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Λιθουανία, Σερβία, Γερμανία, Ισραήλ), ενώ του χρόνου θα αγωνίζεται με την φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα. Μετείχε στα αναπτυξιακά προγράμματα των Η.Π.Α., όμως η φετινή του παρουσία στα γήπεδα της Ασίας δεν θα γίνει με τα χρώματα της Team USA.

Χ-FACTOR:

Οι Ιβοριανοί ως γνωστόν δεν είναι η μοναδική ομάδα που ταλανίζεται από οικονομικά ζητήματα ελέω προβληματικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο οι παίκτες του Πιόλα θα επηρεαστούν από τα όσα εισέπραξαν ως αντιμετώπιση τον τελευταίο μήνα.

Το αίσθημα αδικίας μόνο εξαφανισμένο δεν είναι, καθώς η πρόκριση αυτή κάθε αυτή στα τελικά θεωρείτο μεγάλη επιτυχία, που μπορούσε να χαίρει σίγουρα καλύτερης διαχείρισης.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Έδωσε δύο πολύ δυνατά φιλικά τεστ, δίχως να καταφέρει να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα, καθώς ηττήθηκε από Ιταλία (69-58) και Ισπανία (79-62).

ΣΤΟΧΟΣ: Να κερδίσει έστω ένα ματς

Θα τα καταφέρει αν:
-Βρει κάποιον εκ των αντιπάλων της σε κάκιστη μέρα
-Καταφέρει να εξοστρακίσει το θέμα ύψους
-Αποκτήσει χημεία με την υπόλοιπη ομάδα ο Τόμσον

Θα αποτύχει αν:
-Προσπαθήσει να εξευρωπαϊστεί
-Δεν στηρίξει το παιχνίδι της στο transition

Το πρόγραμμα ομίλου:
Πολωνία-Βενεζουέλα (31/8, 11:00, ert.gr)
Ακτή Ελεφαντοστού (31/8, 15:00, ΕΡΤ SPORTS)
Βενεζουέλα-Ακτή Ελεφαντοστού (2/9, 11:00, ert.gr)
Κίνα-Πολωνία (2/9, 15:00, ΕΡΤ2)
Ακτή Ελεφαντοστού-Πολωνία (4/9, 11:00, ert.gr)
Βενεζουέλα-Κίνα (4/9, 15:00, ert.gr)

Δείτε εδώ τον Β’ Όμιλο

Δείτε εδώ τον Γ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Δ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ε’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον ΣΤ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ζ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Η’ Όμιλο


Επιμέλεια: Γιάννης Γιανναράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x