Μουντομπάσκετ 2023

Αφιέρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γ' Όμιλος

Το sport-fm.gr «σκανάρει» τους 8 ομίλους με τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας παρουσιάζει σε... δόσεις τον πληρέστερο οδηγό ενόψει της εκκίνησης στα γήπεδα της Κίνας.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Πόλη: Γκουανγκζού
Γήπεδο: «Guangzhou Gymnasium»
Χωρητικότητα: 10.000
Θα φιλοξενήσει επίσης: Αγώνες κατάταξης (17-32)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Νοσταλγός του 2006

Μπορεί να πρόκειται για την κραταιά δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία δεκαετία, όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο η Ισπανία δεν έχει να επιδείξει καμία διάκριση, πέραν βεβαίως, της κατάκτησης το 2006 στον τελικό απέναντι στην Ελλάδα.

Οι «φούριας ρόχας» κέρδισαν τρία χρυσά μετάλλια στα τελευταία πέντε Ευρωμπάσκετ, αλλά ο καημός της εκ νέου επιτυχίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο τους «βαραίνει» ακόμη. Αυτή είναι και η αποστολή για το φετινό δυναμικό των Ιβήρων, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα των ευρωπαϊκών τους επιτυχιών, Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος διαθέτει ένα σύνολο με βαριά ονόματα (Γκασόλ, Ρούμπιο), έμπειρους παίκτες (Φερνάντεθ, Γιουλ, Κλαβέρ) αλλά και πιστούς «στρατιώτες» (Ρίμπας, Κολόμ, Ραμπασέδα), ικανό να το οδηγήσει στην τετράδα για πρώτη φορά μετά το πολύ μακρινό 1982 και την ομάδα των Σαν Επιφάνιο και «Τσίτσο» Σιμπίλιο.

Με ηγέτη τον πρωταθλητή NBA πλέον Μαρκ Γκασόλ, αλλά χωρίς τον αδερφό του Πάου και τον συμπρωταθλητή του στους Τορόντο Ράπτορς Σερτζ Ιμπάκα, η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει τα κλασικά συστατικά της συνταγής της για να πετύχει τον παραπάνω στόχο. Και η αλήθεια είναι ότι έχει «ανοιχτό» δρόμο μέχρι τα ημιτελικά για να πλησιάσει το μετάλλιο μετά από 13 ολόκληρα χρόνια και να… ξεχάσει έστω για λίγο την τότε πρωτοκαθεδρία στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

RANKING: 2

ΠΑΛΜΑΡΕ: 1 Παγκόσμιο Κύπελλο (2006), 3 Ευρωμπάσκετ (2009, 2011, 2015)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1η (2006)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Φυσιολογικά πρώτη και… καλύτερη, παρά το ιδιόμορφο σύστημα των προκριματικών που διεξήχθη υπό την απουσία βασικών παικτών της Euroleague και του NBA, στους οποίους βασίζει εν πολλοίς τη φαρέτρα του ο Σέρτζιο Σκαριόλο.

Συνολικά 22 βαθμοί μετά από δύο φάσεις ομίλων, πάνω από Τουρκία με 20 και Μαυροβούνιο με 19 που επίσης προκρίθηκαν, αν και έκανε τα εύκολα… δύσκολα, καθώς μετά το 6/6 της πρώτης φάσης ξεκίνησε με δύο ήττες στα πρώτα τρία ματς, απέναντι σε Ουκρανία και Τουρκία, για να ολοκληρώσει αήττητη στη συνέχεια του ομίλου.

ΡΟΣΤΕΡ




Μ.Ο ύψους: 1,99μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 30,0χρ

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Πάου Γκασόλ (Μιλγουόκι Μπακς), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Αρμάνι Μιλάνο), Νίκολα Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Αμπρίνες (Μπαρτσελόνα), Σερτζ Ιμπάκα (Τορόντο Ράπτορς)

Προπονητής: Σέρτζιο Σκαρίολο (58)

Έχοντας αφήσει τους πάγκους σε συλλογικό επίπεδο από το 2015, όταν και ανέλαβε ξανά την εθνική Ισπανίας, ο πολύπειρος coach-σύμβολο του ισπανικού μπάσκετ προστέθηκε το περσινό καλοκαίρι στο σταφ των Τορόντο Ράπτορς και ένα χρόνο αργότερα έφτασε ως την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο NBA. Μαζί με τον στυλοβάτη της ομάδας του, Μαρκ Γκασόλ, ευελπιστεί ότι θα φτάσουν «παρέα» σε άλλη μία διάκριση, αυτή τη φορά σε εθνικό επίπεδο.

Στο δυναμικό του εκτός από τα τρία ευρωπαϊκά, έχει ένα χάλκινο σε Ευρωμπάσκετ (2017), ασημένιο και χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2012, 2016 αντίστοιχα) και τρία πρωταθλήματα- με Πεζάρο το 1990, Ρεάλ Μαδρίτης το 2000, Ουνικάχα Μάλαγα το 2006.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Μαρκ Γκασόλ

Πέρασαν πολλά χρόνια από την εκδοχή του «μπούλη» Μαρκ, του «απλά αδερφού του Πάου Γκασόλ», στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Έκτοτε, ο Ισπανός σέντερ, μετά από αρκετό διάστημα στο οποίο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως ένας εκ των κορυφαίων ευρωπαίων ψηλών, έχει προσδώσει την ωριμότητα που αρμόζει σε έναν 34χρονο παίκτη στο παιχνίδι του και πλέον, έχοντας βρει τον πολυπόθητο τίτλο στο NBA προ μηνών με τους Τορόντο Ράπτορς, μπορεί να αφοσιωθεί 101% στο να οδηγήσει τη χώρα του στη «γη της επαγγελίας». Δίνοντας, έτσι, την καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι εκείνη βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

X-Factor: Αφοι Ερνανγκόμεζ, ήρθε η σειρά σας.

Συσσωρευμένες πλέον οι παρουσίες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους, αφού συμμετέχουν κανονικά από το Ευρωμπάσκετ του 2015 κι έπειτα. Πλέον, με ενδεδειγμένη εμπειρία από το «μαγικό» κόσμο του NBA, τα αδέρφια από την Μαδρίτη, Γουίλι και Χουάντσο, καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να γίνουν σταθερές για τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις στην φροντ-λάιν του, πίσω από τον Γκασόλ.

Χωρίς την υψηλή απόδοση των Ερνανγκόμεζ και τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν, η γραμμή των ψηλών της Ισπανίας θα μείνει… ξεκρέμαστη, καθώς μόνο ο Οριόλα απομένει ως εναλλακτική λύση, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή του «η ισχύς εν τη ενώσει» για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υψομετρικά «σούπερ» ομάδες (Σερβία, Γαλλία, Ελλάδα, κλπ).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Νίκησε Λιθουανία (78-70), νίκησε Ακτή Ελεφαντοστού (79-62) και Δομινικανή Δημοκρατία (102-70), έχασε σαν να… νίκησε από τις ΗΠΑ (90-81), επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Ανάμικτα τα συμπερασματα από τα δύο τελευταία χρονικά φιλικά ματς, καθώς νίκησε Αργεντινή (84-76) αλλά έχασε με κάτω τα χέρια (και πολλές απουσίες) από τη Ρωσία (74-55).

ΣΤΟΧΟΣ: Να κερδίσει μετάλλιο

Θα πετύχει αν:
- ο Σέρχιο Γιουλ βρει τον καλό του εαυτό
- δώσουν καλά ποσοστά στα σουτ οι «ρολίστες»
- τα αδέρφια Ερνανγκόμεζ βοηθήσουν ουσιαστικά τον Γκασόλ

Θα αποτύχει αν:
-«λυγίσει» μετά από μία απρόσμενη ήττα στον όμιλο
-Αποδειχτεί «σκουριασμένη» η γραμμή των γκαρντ


ΙΡΑΝ: Τρίτη και… φαρμακερή

Στην περίπτωση του Ιράν όλα έγιναν απότομα. Από το πουθενά στον ασιατικό χάρτη του μπάσκετ, έφτασε να συμπεριλαμβάνεται στην αφρόκρεμα την τελευταία δεκαετία και… βάλε, μετρώντας τρεις κατακτήσεις ασιατικών κυπέλλων από το 2007.

Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να βρει και τις πρώτες του συμμετοχές σε παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση, με τη 19η και 20η θέση στα Μουντομπάσκετ της Τουρκίας (2010) και της Ισπανίας (2014) αντίστοιχα, να αποτελούν τα πρώτα διαπιστευτήρια ότι επιτέλους το ιρανικό μπάσκετ επεκτείνει τη φήμη του. Στα γήπεδα της Κίνας, η ομάδα του Μεχράν Σαχιντάμπ πραγματοποιεί την τρίτη διαδοχική εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο και βρίσκει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετουσιώσει σε διάκριση τα συνεχόμενα σκαλοπάτια τα οποία έχει ανέβει ραγδαία στο πέρας της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε θα μπορούσε να θεωρηθεί βατός, αφού πλην του ακλόνητου φαβορί που λέγεται Ισπανία, τόσο το Πουέρτο Ρίκο όσο και η Τυνησία μπορούν να αντιμετωπιστούν, για να εκτελεσθεί στο τέλος η αποστολή που δεν είναι άλλη από την πρόκριση στη δεύτερη φάση.

Ο κόσμος το θέλει, ο Χαμέντ Χαντάντι, επονομαζόμενος και «μια ομάδα μόνος του», έδειξε ότι ακόμα το μπορεί κι έτσι οι παίκτες του Σαχιντάμπ βάζουν πλώρη για μια μίνι έκπληξη, η οποία αν ολοκληρωθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του ιρανικού μπάσκετ.

RANKING:27

ΠΑΛΜΑΡΕ: 3 Κύπελλα Ασίας (2007, 2009, 2013)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο: 19η (2010)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Μία ήττα στο εναρκτήριο ματς της πρώτης φάσης και μάλιστα από το γειτονικό Ιράκ δεν ήταν ικανή να εκτροχιάσει το σύνολο του coach Σαχιντάμπ από την πρόκριση στο Παγκόσμιο. Πέντε διαδοχικές νίκες στη συνέχεια και ένα 8-4 ρεκόρ στο δεύτερο γύρο ήταν αρκετά για να δώσουν στο Ιράν την τρίτη θέση του ομίλου (σε ισοβαθμία με τη 2η Ιαπωνία). Στα συν η νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο Αυστραλία (85-74) την τελευταία αγωνιστική.

ΡΟΣΤΕΡ



Μ.Ο ύψους: 1,99μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 28,3χρ.

Προπονητής: Μεχράν Σαχιντάμπ (53)

Κατευθείαν στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει ο 53χρονος Ιρανός coach, ο οποίος ανέλαβε την εθνική της χώρας του το 2018 και την οδήγησε με ασφάλεια στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της πορείας της (και πρώτο της δικής του). Υπήρξε βοηθός των Μέμι Μπετσίροβιτς, Ντιρκ Μπάουερμαν και Μεχράν Χαταμί από το 2013, συνεπώς η ανέλιξη του σε πρώτο προπονητή απαίτησε υπομονή και μάλλον ήρθε δίκαια. Τα προηγούμενα 18 χρόνια μοίρασε κατά το ήμισυ την καριέρα του, όντας προπονητής της Σάμπα Μπάτερι από το 2002 ως το 2010 και έπειτα της νέας δύναμης του ιρανικού μπάσκετ, Πετροσίμι, ως το 2018.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Χαμέντ Χαντάντι

«Κολώνα», «θωρηκτό» ύψους 2,18 και άλλα υπερβολικά ουσιαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρακτηρίσουν την επιρροή του Χαντάντι στο παιχνίδι του Ιράν. Ο άλλοτε NBAερ με τους Μέμφις Γκρίζλις και τους Φίνιξ Σανς ξεχωρίζει σαν τη «μύγα μες στο γάλα» μεταξύ των συμπαικτών του και ολόκληρο το έθνος βασίζει τις ελπίδες του στην απόδοση που θα πιάσει η μοναδική «ατραξιόν» τους, αν και εν πολλοίς η επιτυχία στη διοργάνωση θα κριθεί από το πόσο μόνος (δεν) θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη και σε συνδυασμό με την εμπειρία και την οξύνοια που τον διακρίνει ως παίκτη, εγγυάται ότι κανένας αντίπαλος ψηλός δεν θα περάσει εύκολα απέναντι του.

X-Factor: Δεν πρόκειται για έτερο παίκτη που επίσης πρέπει να τονισθεί, καθώς μετά το… αγεφύρωτο χάσμα επικινδυνότητας με τον Χαντάντι, όλοι οι Ιρανοί διεθνείς φαντάζουν στο ίδιο μήκος κύματος από άποψη ποιότητας.

Εξ ου και ότι το δεύτερο όπλο αυτής της ομάδας είναι συνολικό και έγκειται στην ομοιογένεια της. Με εξαίρεση τους Ρόσταμπουρ και Γιακσαλί όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται εντός Ιράν, με πέντε εξ αυτών να αποτελούν συμπαίκτες στην Πετροσίμι.

Επί της ουσίας, δηλαδή, η αγωνιστική οικειότητα δεν λείπει από το Ιράν και το μόνο σίγουρο είναι πως τα μέλη του συνόλου του Σαχιντάμπ ξέρουν πολύ καλά να αλληλοσυμπληρώνονται.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Έπραξε τα δέοντα κόντρα στις ασθενείς Σλοβακία (79-74), Δανία (99-94), Πορτογαλία (74-70), κέρδισε την έτερη συμμετέχουσα στο Παγκόσμιο Ιορδανία (82-70) και έστειλε το «μήνυμα» ότι μπορεί, με τη νίκη της απέναντι στη Ρωσία (91-84). Όλα αυτά πριν από τις αναμετρήσεις με την Ελλάδα στο Ηράκλειο, εκεί όπου δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική (69-82, 58-88).

ΣΤΟΧΟΣ: Να περάσει στη δεύτερη φάση

Θα πετύχει αν:
-ο Χαντάντι μείνει υγιής και εντός των στάνταρ του
-Βγάλει την απαιτούμενη «σκληράδα» στην άμυνα του
-το δίδυμο Τζαμσίντι-Γιακσαλί εκμεταλλευτεί ύψος και μάκρος στη θέση των γκαρντ

Θα αποτύχει αν:
-ο Χαντάντι είναι μόνος του
-αναλωθεί στα σουτ τριών πόντων



ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΌ: Νο Jay-Jay, no party

Είναι το άλφα και το ωμέγα του Πουέρτο Ρίκο μα δεν θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από μόνη της, αυτή η κατάσταση μειώνει αισθητά προοπτική, στόχους και ψυχολογία στις τάξεις των Πορτορικανών αφού ο Τζέι Τζέι Μπαρέα είναι κάτι παραπάνω από υπερπολύτιμος λίθος στο μπασκετικό οικοδόμημα της εθνικής του και δίνει το «παρών» σταθερά από το 2006.

Στα γήπεδα της Κίνας, το Πουέρτο Ρίκο δεν θα κοντραριστεί μόνο με τις τρεις αντιπάλους του, θα παλέψει με την ίδια του την ταυτότητα, για να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο στην υπ’ αριθμόν 14 συμμετοχή του από τα συνολικά 16 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί!

Πρωτίστως, το στοίχημα για το σύνολο του Έντι Κασιάνο είναι να αποδείξει ότι υπάρχει ζωή και χωρίς τον μεγάλο ηγέτη τους, ο οποίος τραυματίστηκε το Γενάρη στον αχίλλειο και βρίσκεται σε περίοδο αποθεραπείας.

Έστω κι έτσι, το κράμα μονάδων και χαρακτηριστικών που παρουσιάζει το Πουέρτο Ρίκο έχει ενδιαφέρον, με πληρότητα στα γκαρντ, παλιές καραβάνες (Μπάλκμαν, Κλεμέντε, Μοχίκα) αλλά και νέους εν δυνάμει αστέρες (Πινέιρο, Κλαβέλ), έτοιμους να δώσουν τα μέγιστα για την πρόκριση, σε έναν όμιλο που επιτρέπει ματιές στον ορίζοντα.

Όπως και να χει, η 4η θέση-ρεκόρ στο Μουντομπάσκετ του 1990 φαντάζει άπιαστο όνειρο και πρώτο μέλημα αποτελεί ξεκάθαρα η συνέχεια στο δεύτερο γκρουπ, ώστε να βρεθεί για πρώτη φορά στις καλύτερες 16 ομάδες μετά το 2002.

RANKING: 16

ΠΑΛΜΑΡΕ: 3 Κύπελλα Αμερικής (1980, 1989, 1995)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 4η (1990)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Το εμπόδιο των ΗΠΑ φάνηκε πως ήταν ανυπέρβλητο στον πρώτο γύρο, υποχρεώνοντας το Πουέρτο Ρίκο στις δύο μοναδικές του ήττες, εντός και εκτός έδρας, με ελάχιστη όμως διαφορά συνολικά (-15 παθητικό αθροιστικά στα δύο παιχνίδια).

Από κει και πέρα, οι παίκτες του Έντι Κασιάνο με επιμέρους ρεκόρ 4-2 και στον δεύτερο όμιλο, κέρδισαν την τρίτη και τελευταία προνομιούχο θέση του γκρουπ, με αρνητικό όμως συντελεστή την άμυνα τους, η οποία αναδείχθηκε η χειρότερη και από τις έξι ομάδες (ΗΠΑ, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό, Παναμάς).

ΡΟΣΤΕΡ


*Έμειναν εκτός τελικής δωδεκάδας οι Αντουχάρ και Γκαντία.
Μ.Ο ύψους: 1,94μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 28,5χρ.

Προπονητής: Έντι Κασιάνο (47)

Γνώστης του μπάσκετ του Πουέρτο Ρίκο, ο 47χρονος Κασιάνο έχει περάσει από ουκ ολίγους εγχώριους συλλόγους και το 2016 ανέλαβε την εθνική της χώρας του, διαδεχόμενος τον πολύ καλά, πλέον, γνώριμο μας, Ρικ Πιτίνο.

Κατάφερε να την οδηγήσει σε χρυσό μετάλλιο στους αγώνες Κεντρικής Αμερικής του 2018, δείχνει να έχει βρει ή δημιουργήσει από την αρχή τις ισορροπίες του συνόλου του, όμως, τώρα καλείται να δείξει τη δουλειά του στο πιο απαιτητικό επίπεδο κι αυτή θα είναι η πρώτη του σοβαρή δοκιμασία.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Τζέι Τζέι Μπαρέα

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ισάϊα Πινέιρο

Θα ήταν ο Μπαρέα δίχως δεύτερη σκέψη, όμως με δεδομένη την απουσία του, ανοίγει ο χώρος και ο δρόμος για να πρωταγωνιστήσει το πιθανόν «next big thing» του Πουέρτο Ρίκο, ο Ισάϊα Πινέιρο.

Γεννημένος το 1995 (24 χρονών) κι έχοντας εξαντλήσει την κολεγιακή του θητεία σε Σιέρα, Πόρτλαντ και Σαν Ντιέγκο, δεν επιλέχθηκε από κανέναν στο περασμένο ντραφτ, δήλωσε, όμως, συμμετοχή στο Summer league με τους Σακραμέντο Κινγκς και στις 30 Ιουλίου υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ως «βασιλιάς».

Αν μη τι άλλο, έχει όλα τα φόντα για να συνθέσει ένα εντυπωσιακό success story με το να πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το σίγουρο είναι ότι απόντος του Τζέι Τζέι, θα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του ως ο μοναδικός NBAερ του ρόστερ.

X-FACTOR:
Οι «παλιοσειρές» Ρενάτο Μπάλκμαν και Ραμόν Κλεμέντε δεν διαθέτουν τη λάμψη που συνόδευε τη μπασκετική τους νιότη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν σταματήσει να είναι απαραίτητοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους.

Η απουσία του Μπαρέα ενδεχομένως να βάζει μεγαλύτερο βάρος ευθυνών στις πλάτες τους, καθώς καλούνται να κατευθύνουν με την εμπειρία τους το κατά τα άλλα νεανικό σύνολο, αλλά η δική τους εμπειρία από Παγκόσμια Κύπελλα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ, προσδίδοντας συν τοις άλλοις δύο σταθερές στη θέση των φόργουορντ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Νίκησε Ανγκόλα στα… σημεία (66-64), γνώρισε την ήττα από Τουρκία (72-64), Κίνα (78-72) και Σενεγάλη και πάει για να αντιστρέψει τη φόρμα της στην πρεμιέρα απέναντι στο Ιράν.

ΣΤΟΧΟΣ: Να περάσει στη δεύτερη φάση

Θα πετύχει αν:
-βρει αντίδοτο στα γκαρντ μετά το κενό του Μπαρέα
-κάνει καλό τουρνουά ο Πινέιρο
-οι Μπάλκμαν, Κλεμέντε μπορούν ακόμα να προσφέρουν ουσιαστικά

Θα αποτύχει αν:
-χάσει στην πρεμιέρα από το Ιράν
-ένας εκ των Μπράουν, Ροντρίγκεζ, Μοχίκα δεν κάνει το step-up για τη θέση 1-2
-ο Κασιάνο χρησιμοποιήσει περισσότερο χαμηλά σχήματα



ΤΥΝΗΣΙΑ: Επικίνδυνη με άγνοια κινδύνου

Το 2014 «έσπασε» το ρόδι με την πρώτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέντε χρόνια αργότερα, κανένας παρθενικός δεσμός δεν κρατά την Τυνησία περιορισμένη και όλα τα κομμάτια του «παζλ» φαίνεται πως υπάρχουν για μια πορεία που θα μείνει στην ιστορία της αφρικανικής χώρας.

Οι «αετοί της Καρχηδόνας» ομολογουμένως δεν έχουν εμπειρία από Παγκόσμια Κύπελλα, κρατούν στην κατοχή τους, όμως, τον τίτλο των κατοπινών πρωταθλητών Αφρικής κι έρχονται δυναμικά στα γήπεδα της Κίνας, με περιζήτητα για ισοδύναμες χώρες κεφάλαια στο οπλοστάσιο τους.

Λίγες ομάδες διαθέτουν παίκτη όπως ο Μεζρί, ακόμα λιγότερες έναν έμπειρο και ικανό νατουραλιζέ γκαρντ της Euroleague όπως ο Ρολ. Πάνω απ’ όλα πάντως τοποθετείται το σύνολο, που με τις οδηγίες του 69χρονου Μάριο Πάλμα δείχνει ικανό να εκμεταλλευθεί τον σχετικά βατό όμιλο και να αποδείξει ότι η «Καρχηδόνα δεν πρέπει να καταστραφεί» αλλά μπορεί να… καταστρέψει.

RANKING: 51

ΠΑΛΜΑΡΕ: 2 Κύπελλα Αφρικής (2011, 2017)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 24η (2010)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Πειστική καθ’ όλη τη διάρκεια των προκριματικών, ολοκλήρωσε αήττητη τον όμιλο της πρώτης φάσης και με ένα 10-2 ρεκόρ νικών-ηττών στη δεύτερη φάση, εξασφάλισε πρώτη το εισιτήριο από το ένα εκ των δύο γκρουπ της αφρικανικής ζώνης, μαζί με την Ανγκόλα.

ΡΟΣΤΕΡ



Μ.Ο. ύψους: 1,99μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 32χρ.

Προπονητής: Μάριο Πάλμα (69)

Προσλήφθηκε το 2016 για να οδηγήσει την εθνική Τυνησίας σε κατάκτηση του Κυπέλλου Αφρικής και η αποστολή εξετελέσθη. Ο πολύπειρος στο αφρικανικό μπάσκετ Πορτογάλος coach, Μάριο Πάλμα, έχει στη συλλογή των διακρίσεων του το παράσημο των τεσσάρων διαδοχικών χρυσών μεταλλίων σε «αφρομπάσκετ» (1999, 2001, 2003, 2005), καθιερώνοντας την Ανγκόλα τότε στον απόλυτο κυρίαρχο εντός της ηπείρου.

Ο δείκτης δυσκολίας φυσικά ανεβαίνει ενόψει Παγκοσμίου, αλλά σίγουρα αυτή θα είναι ακόμα μία περιπέτεια για τον γεννηθέντα το 1950 προπονητή, ο οποίος δίνει έξτρα πόντους στην Τυνησία αναφορικά με την προοπτική επιτυχίας.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Σαλάχ Μεζρί

Μόνο και μόνο το βιογραφικό του αποδεικνύει την αξία που έχει ως μονάδα για την εθνική Τυνησίας ο 33χρονος πλέον σέντερ. Πρωταθλητής Euroleague με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2015, έφυγε από εκεί κατευθείαν για το ΝΒΑ στα 29 του χρόνια και τα 217 εκατοστά του συνηγορούν στον όρο «ογκόλιθος» που τον χαρακτηρίζει για το σύνολο του coach Πάλμα.

Φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία από την πρώτη του κλήση στους «αετούς» και παρά το ότι βρίσκεται χωρίς ομάδα, αφού έληξε η συνεργασία του με τους Μάβερικς, θα κάνει όπως πάντα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα του, κυνηγώντας γιατί όχι και το επόμενο συμβόλαιο της καριέρας του.

X-Factor:

Η μεταγραφή του από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Αρμάνι Μιλάνο φέτος το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο timing. Βλέπετε, ο νατουραλιζέ Τυνήσιος Μάικλ Ρολ από το 2015, βρέθηκε εκτός εθνικής ομάδας όταν υπέγραψε το 2017 στον ισραηλινό σύλλογο, καθώς οι ιθύνοντες των «αετών» του απαγόρευσαν τη συμμετοχή λόγω των προβληματικών σχέσεων Τυνησίας-Ισραήλ από την περίοδο της Δεύτερης Ιντιφάντα το 2000.

Πλέον, όμως, το… εμπάργκο έληξε για τον 32χρονο γκαρντ, ο οποίος αποτέλεσε «ένεση» ποιότητας και ευρωπαϊσμού στο σύνολο του Μάριο Πάλμα, κάτι που πιθανόν να φανεί κρίσιμο έναντι των έτερων «μονομάχων» στον γ’ όμιλο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Μοιρασμένα αποτελέσματα και εντυπώσεις, με ρεκόρ 5-5 σε δέκα ματς από τα τέλη Ιουνίου. Από ομάδες που επίσης συμμετέχουν στο Παγόσμιο, επικράτησε Ιορδανίας (80-68) και Πολωνίας (75-64) αλλά ηττήθηκε σε όλα τα δυνατά τεστ, απέναντι σε Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Τσεχία και Κίνα.

ΣΤΟΧΟΣ: Να περάσει στη δεύτερη φάση

Θα πετύχει αν:
-βελτιωθεί επιθετικά (μόλις 65,2 ενεργητικό στα φιλικά)
-εκμεταλλευθεί τον μέσο όρο ύψους της

Θα αποτύχει αν:
-δεν της βγουν τα δύο μοναδικά τριάρια, Σενουφί και Χντιντάν
-δεν ακολουθήσει σε απόδοση τον Μεζρί άλλος ψηλός
-«γράψει» κάτω από 30% στα τρίποντα

Το πρόγραμμα του ομίλου:
Ιράν-Πουέρτο Ρίκο (31/8, 11:30, ert.gr)
Ισπανία-Τυνησία (31/8, 15:30, ΕΡΤ2)
Τυνησία-Ιράν (2/4, 11:30, ert.gr)
Πουέρτο Ρίκο-Ισπανία (2/4, 15:30, ΕΡΤ SPORTS)
Πουέρτο Ρίκο-Τυνησία (4/4, 11:30, ERT SPORTS)
Ισπανία-Ιράν (4/4, 15:30, ert.gr)

Δείτε εδώ τον Α’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Β’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Δ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ε’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον ΣΤ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ζ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Η’ Όμιλο


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x