Μουντομπάσκετ 2023

Αφιέρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ζ' Όμιλος

Το sport-fm.gr «σκανάρει» τους 8 ομίλους με τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας προσφέρει σε... δόσεις τον πληρέστερο οδηγό ενόψεις της εκκίνησης στα γήπεδα της Κίνας.

Ζ ΟΜΙΛΟΣ

Πόλη: Σενζέν
Γήπεδο: «Shenzen Bay Sports Center»
Χωρητικότητα: 13.000
Θα φιλοξενήσει επίσης: Τρίτο όμιλο β' φάσης

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ψάχνει το σημείο αναφοράς

Να έχεις στη λίστα των διεθνών παικτών τον Αλ Χόρφορντ και κάποιον κύριο ονόματι… Καρλ Άντονι Τάουνς, αλλά να μην είναι στη διάθεση σου στην εθνική ομάδα...

Η κατάσταση αυτή περικλείει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των Δομινικανών ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς χωρίς τον σέντερ των Μπόστον Σέλτικς και ηγέτη τους για χρόνια, χάνουν εύλογα τεράστιο μέρος της δυναμικής τους. Αν προσθέσει κανείς και την αδυναμία να προσελκύσουν τον σταρ των Τίμπεργουλβς, ο οποίος είχε αγωνιστεί στην κάτω των 16 ομάδα της χώρας στο παρελθόν, είναι ευνόητο ότι οι άνθρωποι της εθνικής Ομοσπονδίας χτυπούν τα κεφάλια τους στον… τοίχο.

Παρ’ όλα αυτά, η αποστολή στα γήπεδα της Κίνας είναι μία και συγκεκριμένη: να μην πέσει αμαχητί. Σε έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο, όπου Γαλλία και Γερμανία θεωρούνται τα φαβορί για την πρόκριση, το σύνολο του Νέστορ Γκαρσία καλείται να εκπλήξει, στην τρίτη συμμετοχή του κράτους της Κεντρικής Αμερικής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

RANKING: 18

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες:-
Παγκόσμια Κύπελλα:-
Κύπελλα Αμερικής: 1 χάλκινο μετάλλιο (2011)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 12η (1978)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Πολύ οριακά, κερδίζοντας το τελευταίο εισιτήριο από τη ζώνη της Αμερικής ως καλύτερη τέταρτη με ρεκόρ 7-5, συγκριτικά με την Ουρουγουάη στον άλλο όμιλο (6-6). Τερμάτισε κάτω από Καναδά, Βενεζουέλα και Βραζιλία.

ΡΟΣΤΕΡ

Μ.Ο. ύψους: 1,92μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 29χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Κάρλ Άντονι Τάουνς (Μινεσότα Τίμπεργουλβς), Αλ Χόρφορντ (Μπόστον Σέλτικς), Τζέιμς Φελντέιν (Χάποελ Ιερουσαλήμ), Άνχελ Ντελγκάδο (Μπεϊζίνγκ Ρόγιαλ Φάιτερς), Έντγκαρ Σόσα (Χάποελ Γκιλμπόα Γκαλίλ)

Προπονητής: Νέστορ «Τσε» Γκαρσία (54)

Απευθείας στα «βαθιά» θα… κολυμπήσει ο 54χρονος Αργεντίνος κόουτς, έχοντας αναλάβει μέσα στο 2019 τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Δομινικανής Δημοκρατίας και η πρώτη δοκιμασία του θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Νέστορ Γκαρσία, ή αλλιώς «Τσε», έχει αναλάβει στην σχεδόν τριακονταετή πορεία του στους πάγκους συνολικά 22 project, ως επί το πλείστον σε ομάδες της Λατινικής Αμερικής, κάνοντας το «άλμα» για την Ευρώπη στην ισπανική Φουενλαμπράδα το 2017. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει εργαστεί επίσης στην τεχνική ηγεσία της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ριγκομπέρτο Μεντόσα

Πραγματικός «κουβαλητής» στα προκριματικά, ο ταχυδυναμικός και εκρηκτικός γκαρντ των «καπιτάνος» του Μεξικού, ηγήθηκε της χώρας του σε πόντους (13,8), κλεψίματα (2,2) και ποσοστό εντός πεδιάς (58,7%) και εκκινεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ως ο πιο επικίνδυνος παίκτης των Δομινικανών.

X-Factor: Από τη στιγμή που δεν διαθέτει τον καθοριστικό πόλο στην επίθεση, η ομάδα του «Τσε» αρέσκεται κατά πολύ στο περιφερειακό σουτ, με σχετικά καλά ποσοστά.

Ο Αργεντίνος κόουτς έχει διακρίνει τις αυξημένες δυνατότητες που έχει το σύνολο του να διασπά τις αντίπαλες άμυνες με σουτ τριών πόντων κι έχει δώσει το ελεύθερο στους παίκτες του να εκτελούν, με εκείνους να τον έχουν δικαιώσει στα φιλικά, όπως είδαμε και απέναντι στην Ελλάδα.

Φυσικά, η τάση αυτή δεν προήλθε μέσα από το «playbook» του Γκαρσία αυτή καθαυτή, αφού και στα προκριματικά τα τελευταία δύο χρόνια οι Δομινικανοί ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, μετρώντας 33,2% ανά παιχνίδι. Όχι κι άσχημα.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Έδωσε τρία δυνατά τεστ, συνετρίβη από την Ισπανία (100-72), το «πάλεψε» κόντρα στην Ελλάδα (87-75) και ενδιάμεσα εντυπωσίασε κερδίζοντας την Κίνα μπροστά στο φίλαθλο κοινό της με 15 πόντους διαφορά (87-72).

ΣΤΟΧΟΣ: Η τρίτη θέση στον όμιλο

Θα πετύχει αν:
-συνεχίσει να σουτάρει με ανάλογα ποσοστά από το τρίποντο
-αν μπορέσει να ξαφνιάσει Γαλλία και Γερμανία με το γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι της

Θα αποτύχει αν:
-«κλατάρει» με τη μία στη θέση των σέντερ
-αν δεν βρει τρόπο να καλύψει το χαμηλό μέσο όρο ύψους
-αν το κενό του Χόρφορντ φανεί δυσαναπλήρωτο


ΓΑΛΛΙΑ: Με την «αύρα» του φαβορί

Αν κοιτάξει κανείς τη λίστα των απουσιών της, θα καταλάβει πως στην υπερπλήρη της εκδοχή, πιθανόν να πήγαινε και για το χρυσό. Δίχως τους Ερτέλ, Μοερμάν και Λοβέρν και με νωπές ακόμα τις αποσύρσεις των θρύλων, Τόνι Πάρκερ και Μπορίς Ντιαό, η Γαλλία μπορεί να μην παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα, αλλά η ποιότητα του ρόστερ της φτάνει και περισσεύει για να θέσει ψηλά τον πήχη σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Βενσάν Κολέ, γνωρίζοντας απέξω κι ανακατωτά τις συνισταμένες του συνόλου του, έχει στη διάθεση του μία πλειάδα από πρωτοκλασάτους παίκτες (Γκομπέρ, Ντε Κολό, Φουρνιέ, Μπατούμ), ενθουσιώδη prospects (Ντιλίκινα, Λεσόρτ) και άκρως βελτιωμένα πρόσωπα συγκριτικά με το Ευρωμπάσκετ του 2017 (Πουαριέ, Λαμπεϊρί) και κάπως έτσι, ο τίτλος του «φαβορί» συνοδεύει δικαιολογημένα το όνομα των «τρικολόρ» στα γήπεδα της Κίνας.

Τώρα, το αν αυτός ο χαρακτηρισμός εκπληρωθεί είτε μέσω μιας πορείας μέχρι τον τελικό, είτε με ένα μετάλλιο, ή απλά με μία θέση στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι κάτι που θα φανεί εκ του αποτελέσματος, από την ικανοποίηση ή μη των προσδοκιών του πάντα απαιτητικού γαλλικού φίλαθλου κοινού. Έχει, πάντως, όλα τα φόντα για να φτάσει μέχρι εκεί που ορίζει η φαντασία του.

RANKING: 3

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 ασημένια μετάλλια (1948, 2000)
Παγκόσμια Κύπελλα: 1 χάλκινο μετάλλιο (2014)
Ευρωμπάσκετ: 1 χρυσό μετάλλιο (2013), 2 ασημένια (1949, 2011), 6 χάλκινα (1937, 1951, 1953, 1959, 2005, 2015)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 3η (2014)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Πρώτη και καλύτερη και στα δύο προκριματικά γκρουπ, με 22 βαθμούς στην τελική βαθμολογία, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει ίσως την καλύτερη δεξαμενή παικτών από το δεύτερο ράφι για να επιτύχουν σε μια ιδιαίτερη συνθήκη όπως αυτή των «παραθύρων» της FIBA.

ΡΟΣΤΕΡ


Μ.Ο. ύψους: 1,99μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 26χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Τομά Ερτέλ (Μπαρτσελόνα), Ζοφρουά Λοβέρν (Φενέρμπαχτσε), Αντριέν Μοερμάν (Αναντόλου Εφές)

Προπονητής: Βενσάν Κολέ (56)

Δέκα χρόνια στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας των «τρικολόρ» συμπληρώνει αισίως φέτος ο πολύπειρος Γάλλος προπονητής και ασφαλώς θα ήθελε να τα συνυφάνει με μία νέα διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το χάλκινο μετάλλιο στο προηγούμενο Μουντομπάσκετ.
Πιστός στις προπονητικές του αξίες, ο Βενσάν Κολέ κρατά σε ισορροπία το σύνολο της Γαλλίας όλα αυτά τα χρόνια, με την πορεία της στα Ευρωμπάσκετ της τρέχουσας δεκαετίας να μιλά από μόνη της. Τα τελευταία, μάλιστα, οκτώ χρόνια ο Ομοσπονδιακός προπονητής των Γάλλων βρίσκεται παράλληλα και σε σύλλογο, προπονώντας την Στρασμπούρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην εθνική ομάδα βρέθηκε και την περίοδο 2002-2003 ως βοηθός του τότε τεχνικού, Αλέν Βάις.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ρούντι Γκομπέρ

Τεράστιος (2,19μ.), ασυναγώνιστος στο αμυντικό κομμάτι, παίζει πάντα με ένταση και κατατροπώνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τους προσωπικούς του αντιπάλους στο NBA. Ο 27χρονος σέντερ των Γιούτα Τζαζ έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στην ελίτ των ψηλών σε παγκόσμιο επίπεδο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πριν από ορισμένους μήνες διπλασίασε τα βραβεία του «Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς», σφραγίζοντας και με επίσημο τίτλο τη δυναμική που διαθέτει ως παίκτης.

Για την εθνική Γαλλίας, το να τον έχει σταθερά στο ρόστερ της σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις αποτελεί «ευλογία» και στη δική του παρουσία βασίζεται εν πολλοίς η όποια φιλοδοξία για το κάτι παραπάνω στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

X-FACTOR: Ίσως η «λάμψη» του Γκομπέρ ελέω NBA να κλέβει μέρος από το χώρο του προσκήνιου που διαθέτει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ο Νάντο Ντε Κολό, κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει, τόσο βάσει λειτουργικότητας στο πλάνο της Γαλλίας όσο και απλά από άποψη ονόματος.

Ο 32χρονος combo-γκαρντ «σήκωσε» το δεύτερο τρόπαιο Euroleague στην καριέρα του προ μηνών με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και όντας γεμάτος αποφάσισε να μετακομίσει στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πάντα με το status ενός εκ των κορυφαίων, αν όχι του κορυφαίου, παίκτη που αγωνίζεται στη Γηραιά Ήπειρο. Πίσω στην εθνική ομάδα, το έργο και οι ευθύνες που αναλαμβάνει φέτος ο Ντε Κολό είναι πρωτοφανώς επαυξημένα, αφού καλείται να «μπει» στα παπούτσια του αποσυρθέντα θρύλου Τόνι Πάρκερ και ταυτόχρονα να παίξει για δύο, από τη στιγμή που ο Τομά Ερτέλ τέθηκε νοκ-άουτ από τη 12αδα.

Αναμένεται να δούμε αν θα ανταποκριθεί επιτυχώς στη νέα αυτή πρόκληση ή αν τα «βάρη» θα γκρεμίσουν τις πλάτες του, δημιουργώντας τρύπα στα… χαλάσματα όσο αφορά τη γραμμή των γκαρντ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με ήττα, χάνοντας από Τουρκία (74-69) και Σερβία (61-56) αντίστοιχα, ενδιάμεσα όμως δεν είχε… αντίπαλο, επικρατώντας και στα πέντε φιλικά κόντρα σε Τυνησία, Μαυροβούνιο, Βραζιλία, Αργεντινή και Νέα Ζηλανδία, με συνολική διαφορά σχεδόν 19 πόντων ανά παιχνίδι. Το crash test με τους Σέρβους, το οποίο έγινε επί κινεζικού εδάφους λίγο πριν την πρεμιέρα, απέδειξε ότι δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το μεγάλο φαβορί των ευρωπαϊκών εκπροσώπων.

ΣΤΟΧΟΣ: Να εξασφαλίσει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (να τερματίσει δηλαδή στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες)

Θα πετύχει αν:
-ποντάρει στην γεμάτη φροντ-λάιν της
-ο Μπατούμ θυμηθεί τον παλιό καλό του εαυτό με την εθνική

Θα αποτύχει αν:
-δείξει «σοφτ» στην άμυνα της
-αν ο Ντε Κολό δεν μπορέσει να επωμιστεί τον ηγετικό ρόλο στα γκαρντ


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Έμαθε να ζει χωρίς τον Ντιρκ

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο σημείο μετά το τέλος «εποχής» που προκάλεσε η απόσυρση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα της ιστορίας της, του Ντιρκ Νοβίτσκι, η Γερμανία δείχνει και πάλι ελεύθερη και ανανεωμένη για να χτίσει τη νέα τάξη πραγμάτων.

Το Ευρωμπάσκετ του 2017 πήρε μαζί του την «κρυάδα» της απουσίας του «Ντιρκ» για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια και, πλέον, η νέα… πρόσοψη της «νασιοναλμανσαφτ» διέπεται από μεγαλύτερο πλουραλισμό και σίγουρα ξεκινά από θετικές βάσεις την άνωθεν επέκταση της.

Με μπροστάρη τον Ντένις Σρέντερ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη του ηγέτη και ουκ ολίγους παίκτες με παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο (Τάις, Τσίπσερ, Κλέμπερ, Βόιγκτμαν), οι Γερμανοί βαδίζουν υπό τις οδηγίες του Χένρικ Ρεντλ σε μία πορεία που θα μείνει στα… βιβλία, έχοντας να αισθανθεί τη γεύση των νοκ-άουτ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2006. Οδηγός πάνα θα είναι η εκπληκτική πορεία του 2002, όταν και κέρδισε το μοναδικό μετάλλιο της ιστορίας της στην εν λόγω διοργάνωση.

RANKING: 22

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες:-
Παγκόσμια Κύπελλα: 1 χάλκινο μετάλλιο (2002)
Ευρωμπάσκετ: 1 χρυσό μετάλλιο (1993), 1 ασημένιο (2005)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 3η (2002)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Κυρίαρχη στον πρώτο προκριματικό όμιλο (ρεκόρ 6-0), τα βρήκε «σκούρα» στο δεύτερο γύρο απέναντι στην Ελλάδα, χάνοντας εντός κι εκτός έδρας, αλλά τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πάνω από τη Σερβία.

ΡΟΣΤΕΡ

Μ.Ο. ύψους: 2,01μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 26χρ.

Προπονητής: Χένρικ Ρεντλ

Ανέλαβε τα ηνία της εθνικής Γερμανίας το 2017 διαδεχόμενο τον Αμερικανό Κρις Φλέμινγκ για να την οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δύο χρόνια αργότερα, ο 50χρονος Γερμανός κόουτς πέτυχε απόλυτα τον πρωταρχικό στόχο και τώρα συναντά τη μεγαλύτερη πρόκληση της 14ετους προπονητικής του πορείας.

Δίκαιος και θιασώτης του ισορροπημένου παιχνιδιού, ο Ρεντλ επιθυμεί να (απο)δείξει πράγματα και σε ατομικό επίπεδο, αφού από το 2015 δεν προπονεί παράλληλα κάποιον σύλλογο για να δείχνει σε διάρκεια μέσα στη χρονιά το προπονητικό του έργο. Ως πάλαι ποτέ φόργουορντ, πέρασε όλη του την επαγγελματική καριέρα στην Άλμπα Βερολίνου, στην οποία και έκανε την παρθενική του παρουσία σε πάγκο, το διάστημα 2005-2007.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ντένις Σρέντερ

Συνεχίζει να εξελίσσεται ο 25χρονος, πλέον, γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αυξάνοντας τις δεξιότητες στο ρεπερτόριο του. Μετά από μία ακόμη σταθερή σεζόν στο NBA παίζοντας σε 79 ματς, έστω και με μειωμένο μέσο όρο πόντων από ότι στους Ατλάντα Χοκς (15,5 έναντι 19,4 πρόπερσι-καλύτερη του επίδοση), ο γεννημένος από Γερμανό πατέρα και μητέρα από την Γκάμπια παίκτης παραμένει το σημείο αναφορά στη μετά-Ντιρκ εποχή της «νασιονάλμανσαφτ».

Ο ίδιος έχει αποδείξει πόσο του… πάνε οι μεγάλες διοργανώσεις με το εθνόσημο, έχοντας για οδηγό τις σπουδαίες εμφανίσεις του στα προηγούμενα δύο Ευρωμπάσκετ, όπου και ολοκλήρωσε με μέσο όρο 21 και 23,7 πόντων κατά μ.ο. το 2015 και το 2017 αντίστοιχα.

X-FACTOR:
Κάποτε είχε τον Νοβίτσκι να δεσπόζει στη γραμμή των ψηλών και τίποτα παραπάνω. Πλέον, η front-line της Γερμανίας ανήκει στις καλύτερες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Τάις, Κλέμπερ και Βόιγκτμαν να συνδυάζουν έφεση στο αμυντικό κομμάτι, εξαιρετική δράση στο pick and roll και επιθετικές αρετές με ατού το σουτ τριών πόντων.

Η εμπειρία και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται αυτή την περίοδο, άλλωστε, είναι ενδεδειγμένα, μια και οι δύο πρώτοι έχουν παρουσιαστεί αξιοπρεπείς σε Μπόστον Σέλτικς και Ντάλας Μάβερικς αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος εξαργύρωσε τις πολύ θετικές χρονιές στη Μπασκόνια με μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Κράμα ποιότητας και ποσότητας, λοιπόν, αναφορικά με τους ψηλούς στη φετινή Γερμανία και αυτός θα είναι ο πυλώνας που θα στηριχτεί το παιχνίδι της, κάνοντας πιο εύκολη και τη ζωή του Σρέντερ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: «Θραύση». Με μόνη «παραφωνία» την ήττα από την Ιαπωνία (86-83), το σύνολο του Χένρικ Ρεντλ έδειξε σταδιακά όλο και καλύτερο και πήρε νίκες κατά σειρά απέναντι σε Σουηδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Τυνησία. Στο τελευταίο φιλικό επί κινεζικού εδάφους πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου, έστειλε το «ηχηρό» μήνυμα, νικώντας την επίσης φορμαρισμένη Αυστραλία (74-64).

ΣΤΟΧΟΣ: Να φτάσει στα νοκ-άουτ

Θα πετύχει αν:
-ο Σρέντερ τηρήσει την παράδοση του με την εθνική ομάδα
-η γραμμή των ψηλών της αποδώσει τα μέγιστα
-εκμεταλλευτεί το ύψος που διακρίνει το ρόστερ

Θα αποτύχει αν:
-δεν ακολουθήσουν σε απόδοση οι υπόλοιποι γκαρντ
-αν φανεί το έλλειμμα ταχύτητας και φάσεων στο transition


ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Αμ(μ)άν και… πώς να προκριθεί;

Έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως ο φτωχός συγγενής, συνδυασμός της μόλις δεύτερης παρουσίας της σε τελική φάση και του σχετικά άδειου παλμαρέ της. Παρ’ όλα αυτά, δικαιούται να πιστεύει στο δικό της «όνειρο», που είναι να μη φύγει με άδειες αποσκευές από την Κίνα και να μην τερματίσει τελευταία στους αγώνες κατάταξης αν δεν προκριθεί.

Κακά τα ψέματα, δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι το σύνολο του Τζόι Στίμπινγκ στοχεύει απλά σε μία νίκη, είτε έρθει στην πρώτη φάση είτε όχι, αφού ο όμιλος με Γαλλία, Γερμανία και Δομινικανή Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ευνοϊκός θεωρείται.

Εμπλουτίζουν διά της παρουσίας τους το κατά τα άλλα άσημο και άπειρο σύνολο των Ιορδανών, ο Ντουβερίογλου της Φενέρ που κατεβάινει με το όνομα «Αλ-Ντουάιρι» αλλά και ο 31χρονος νατουραλιζέ γκαρντ, Νταρ Τάκερ, ο οποίος αγωνίζεται στη Σαν Λορέντζο της Αργεντινής.

RANKING: 49

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες:-
Παγκόσμια Κύπελλα:-
Πρωταθλήματα Ασίας: 1 ασημένιο μετάλλιο (2011), 1 χάλκινο (2009)

Καλύτερη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 23η (2010)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Μακριά από τις πρωτοπόρους του ομίλου της, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, αλλά έκανε δική της την Τρίτη θέση με συνολικό ρεκόρ 7-5 και κλείδωσε ένα εκ των επτά εισιτηρίων της ασιατική προκριματικής ζώνης.

ΡΟΣΤΕΡ

Μ.Ο. ύψους: 1,96μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 28,8χρ.

Προπονητής: Τζόι Στίμπινγκ (58)

Έφερε την τεχνοτροπία, την μενταλιτέ μιας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστεί και τώρα θέλει να φέρει και το πρώτο αξιοσημείωτο δείγμα γραφής της Ιορδανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο 58χρονος Αμερικανός προπονητής, έχοντας αναλάβει από το 2018 την ηγεσία της εθνικής ομάδας, έχει αναμείξει στοιχεία του κολεγιακού μπάσκετ, το οποίο γνωρίζει καλά από τη θητεία του στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα της Νέας Ορλεάνης, με τα κλασικά συστατικά μιας ομάδας που μένει μακριά από το προσκήνιο, δημιουργώντας αισιοδοξία για κάτι θετικό στο τέλος αυτού της διοργάνωσης. Στο παρελθόν, προπονούσε και την εθνική του Κατάρ, από το 2002 ως το 2007.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Αχμάντ Αλ-Ντουάιρι

Αν επιχειρήσετε να γκουγκλάρετε το εν λόγω όνομα, μην απορήσετε που θα σας ανακατευθύνει στη σελίδα των βιογραφικών στοιχείων του Αχμέντ Ντουβερίογλου. Αυτό είναι το όνομα με το οποίο «βάφτισαν» τον σέντερ της Φενέρμπαχτσε οι ιθύνοντες της Ιορδανίας για να του επιτραπεί να αγωνιστεί με το εθνόσημο της, εκμεταλλευόμενος την ιθαγένεια της Ιορδανής μητέρας του.

Ο 26χρονος γεννημένος στην Τουρκία παίκτης, αποτελεί «όαση» στο σχεδόν εξ ολοκλήρου Αραβοθρεμμένο σύνολο, μπασκετικά και μη, και έχει σίγουρα προσδώσει άλλη δυναμική και αίγλη στην φροντ-λάιν του Τζόι Στίμπινγκ. Είναι δεδομένο ότι η δική του καλή απόδοση θα επηρεάσει θετικά όλη την υπόλοιπη ομάδα.

X-Factor: Θα μπορούσε να θεωρηθεί από μόνος του ο Νταρ Τάκερ, ο νατουραλιζέ που διαθέτει στις τάξεις της η Ιορδανία. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνος, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των άσημων παικτών που την απαρτίζουν.

Από την αντίστροφη, όμως, ματιά, το στοιχείο του άγνωστου και του απρόβλεπτου είναι ένα κρυφό «όπλο» για τον Τζόι Στίμπινγκ, αφού κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τις αρετές που θα προσπαθήσει να ξεδιπλώσει στο παρκέ η ομάδα του. Έπρεπε, άλλωστε, να φτάσουμε στα φιλικά προετοιμασίας για να πάρουμε μία μικρή γεύση από το κατά πόσο μπορεί να υπολογιστεί ως σημαντική αντίπαλος η ασιατική χώρα. Κατά γενική ομολογία δεν το μπορεί ιδιαίτερα, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Αναμενόμενα μόνο ήττες και μάλιστα με μεγάλες διαφορές, ακόμα και από χώρες που θεωρητικά ήταν στα μέτρα της (Αίγυπτος). Κατάφερε να δει το «ξέφωτο» νικώντας επίλεκτη ομάδα της Κίνας αλλά και τη Σενεγάλη (71-63), η ανταπόδωση, όμως, των αφρικανών στο τελευταίο χρονικά φιλικό συνετέλεσε στη διαμόρφωση του τελικού ρεκόρ 2-8 πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΣΤΟΧΟΣ: Να πάρει έστω μια νίκη

Θα πετύχει αν:
-«αιφνιδιάσει» τους Δομινικανούς στο εναρκτήριο παιχνίδι

Θα αποτύχει αν:
-όλες οι ομάδες του ομίλου αγωνιστούν με βάση τα στάνταρ τους

Το πρόγραμμα του ομίλου:
Δομινικανή Δημοκρατία-Ιορδανία (1/9, 11:30, ert.gr)
Γαλλία-Γερμανία (1/9, 15:30, ΕΡΤ3)
Γερμανία-Δομινικανή Δημοκρατία (3/9, 11:30, ert.gr)
Γαλλία-Ιορδανία (3/9, 15:30, ert.gr)
Γερμανία-Ιορδανία (5/9, 11:30, ert.gr)
Δομινικανή Δημοκρατία-Γαλλία (5/9, 15:30, ert.gr)

Δείτε εδώ τον Α’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Β’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Γ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Δ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ε’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον ΣΤ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Η’ Όμιλο


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x