Μουντομπάσκετ 2023

Αφιέρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου: Β' Όμιλος

Το sport-fm.gr «σκανάρει» τους 8 ομίλους με τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας παρουσιάζει σε... δόσεις τον πληρέστερο οδηγό ενόψει της εκκίνησης στα γήπεδα της Κίνας.

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Πόλη: Γουχάν
Γήπεδο: «Wuhan Gymnasium»
Χωρητικότητα: 13.000
Θα φιλοξενήσει επίσης: Δεύτερο όμιλο β' φάσης (θέσεις 1-16)

ΡΩΣΙΑ: Πληγωμένη αλλά μαχητική «αρκούδα»


Μια από τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο. Όμως, παρά την μεγάλη «επιρροή» και αναγνωσιμότητα που διαθέτει, το μόνο σίγουρο είναι πως έχει ξεχάσει τι πάει να πει επιτυχία σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Συγκεκριμένα, μετρά δυο χάλκινα μετάλλια στην διοργάνωση, τα οποία όμως χρονολογούνται στο 1994 και το 1998.

Έκτοτε, έχει καταγράψει μια έβδομη και μια δέκατη θέση, ενώ δυο φορές δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην τελική φάση. Ένα από τα δυσκολότερα διαστήματα της ήταν η αγωνιστική περίοδος 2012-2016, όταν η 21η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και η 17η σε αυτό του 2015, έφεραν τα πάνω κάτω στην ρωσική Ομοσπονδία. Το 2017 επανήλθε στις επιτυχίες και την «κανονικότητα», όταν και έφτασε έως την τέταρτη θέση της Ευρώπης αποκλείοντας την Εθνική μας ομάδα στα προημιτελικά. Αυτό που ξεχωρίζει από την τρέχουσα σύνθεση της, είναι ότι όλοι οι παίκτες της αγωνίζονται σε ρωσικό σύλλογο.

RANKING (10)

ΠΑΛΜΑΡΕ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινο(2012)
Παγκόσμιο Κύπελλο: Ασημένιο(1994,1998)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Χρυσό(2007), Ασημένιο(1993), Χάλκινο(1997,2011)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2η (1994,1998)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Μπορεί στην βαθμολογία να τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από την πανίσχυρη στα προκριματικά Γαλλία, όμως η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο εύκολα δεν ήρθε. Για την ακρίβεια, κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική στην εντός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Φινλανδία. Οι δυο ομάδες ισοβαθμούσαν στις θέσεις 3 και 4 και εφόσον τα υπόλοιπα δυο εισιτήρια είχαν ήδη βρει κάτοχο (Γαλλία, Τσεχία), ο νικητής θα εξασφάλιζε την συμμετοχή του στην διοργάνωση της Κίνας. Τελικό αποτέλεσμα 91-76 υπέρ των γηπεδούχων και πανηγύρια στο παγωμένο Πέρμ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Τιμοφέι Μοζγκόφ (Χίμκι), Αλεξάντερ Σβεντ (Χίμκι), Ντμίτρι Κουλάγκιν (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Ντμίτρι Κβοστόφ (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Τζόελ Μπόλομποϊ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

ΡΟΣΤΕΡ:



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σεργκέι Μπαζάρεβιτς


Πρόκειται για έναν προπονητή που συνδέεται όσο ελάχιστοι με το ελληνικό μπάσκετ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ρωσίας, όντας ακόμα εν ενεργεία αθλητής, πέρασε το 1999 από τα μέρη μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με την «υπόθεση» της ελληνοποίησης του να φτάνει μέχρι την ελληνική Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι των Θεσσαλονικιών υποστήριζαν ότι η οικογένεια της γιαγιάς του καταγόταν από τον Βόλο. Όλα αυτά έγιναν για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και να μην λογίζεται ως Ρώσος. Αν και εν μέρει αυτό επετεύχθη, μετά από λίγους μήνες το διαβατήριο του ανακλήθηκε αφού ξέσπασε ντόρος. Βρίσκεται στον πάγκο της «αρκούδας» από το 2016, πετυχαίνοντας την κατάληψη της τέταρτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ


Στα 32 του χρόνια ο Αντρέι Βοροντσέβιτς μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ ώστε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του, που κακά τα ψέματα, δυσκολευόταν να πράξει έχοντας μπροστά του τον Σβέντ. Γεμάτη σεζόν με κατάκτηση VTB και Ευρωλίγκας, σταθερές εμφανίσεις σε άμυνα και τίμια συνεισφορά στην επίθεση, τον κατατάσσουν ως τον ηγέτη της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, η οποία προσδοκά το κάτι παραπάνω στο ερχόμενο τουρνουά και ο Αντρέι μπορεί να βοηθήσει ή καλύτερα να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια.

X FACTOR: Σε αυτή την περίπτωση δεν χωράει αμφιβολία. Αυτό που θα κρίνει την πορεία των Ρώσων, είναι το αν θα καταφέρουν να διαχειριστούν την απουσία του τραυματία Άλεξ Σβεντ και πιο συγκεκριμένα πού θα «βρουν» τους περίπου 20 πόντους που προσέφερε σε κάθε παιχνίδι.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ:

Νίκες: Ιορδανία(111-71), Βενεζουέλα(69-54), Ιταλία(72-70), Σενεγάλη(73-56), Φινλανδία(81-67)
Ήττες: Ιράν(84-91), Λιθουανία(72-88), Αργεντινή (64-85)

Μάλλον ο κόουτς Μπαζάρεβιτς δεν θα ήθελε να δει αυτή την «προβληματική» εικόνα. Με εξαίρεση τα φιλικά με σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες, στα «δυνατά» παιχνίδια, η εικόνα ήταν άκρως απογοητευτική.

ΣΤΟΧΟΣ: Πρόκριση στους «8»

Θα πετύχει αν:
-Εκμεταλλευτεί την εμπειρία των Βοροντσέβιτς, Κουρμπάνοφ
-Καλύψει το κενό του Σβεντ

Θα αποτύχει αν:
-Οι ηγέτες της δεν πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης
-Οι νεαροί δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις



ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Η προσωποποίηση του μπασκετικού θράσους


Στην περίπτωση των Αργεντίνων τα λόγια περισσεύουν. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παρέα όλων των εποχών, ιδιαίτερα την περίοδο 2002-2016. Ήταν ένα μείγμα εμπειρίας, ευφυΐας και αγάπης για το άθλημα, ήταν η επιτομή της μπασκετικής πώρωσης.

Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν μιας και με την απόσυρση των Τζινόμπιλι, Πρικιόνι, και Νοτσιόνι, οι Λατινοαμερικάνοι πέρασαν σε ένα τελείως μεταβατικό στάδιο, με μοναδικό κοινό στοιχείο τον αξεπέραστο Λουίς Σκόλα. Στα 39 του πλέον, καλείται να δώσει την τελευταία του «παράσταση», έχοντας παράλληλα και τον ρόλο του «πατέρα» για τους Καμπάτσο, Λαπροβίτολα και Βιλντόζα, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την εξαιρετική τους ατομικά σεζόν, καλούνται να βγουν μπροστά σε αυτή την διοργάνωση και να αναλάβουν τα ηνία της άλλοτε παντοδύναμης «αλμπισελέστε».

RANKING (5)

ΠΑΛΜΑΡΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό(2004), Ασημένιο(2008)
Παγκόσμιο Κύπελλο: Χρυσό(1950), Ασημένιο(2002)
Αμερικανικό Πρωτάθλημα: Χρυσό(2001,2011), Ασημένιο(1995,2003,2005,2007,2015,2017), Χάλκινο (1980,1993,1999,2009,2013)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1η (1950, Αργεντινή)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Η δεύτερη θέση με εννιά νίκες και τρείς ήττες στον όμιλο, σίγουρα αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη την «αλμπισελέστε» η οποία αδικείτε από την τελική βαθμολογία, μιας και οι δυο από τις τρεις ήττες της απέναντι σε Πουέρτο Ρίκο και ΗΠΑ, κρίθηκαν μόλις στον ένα πόντο. Σημαντικό επίτευγμα κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, η νίκη απέναντι στις ΗΠΑ με σκορ 80-63, κάτι που δεν συναντάμε και τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια. Γενικά εξαιρετική παρουσία με σοβαρή εικόνα όπου χρειάστηκε.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Χαβιέρ Σάιθ (Ρεγκάτας), Ρομπέρτο Ακούνα (Κουίμσα)

ΡΟΣΤΕΡ



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σέρχιο Ερνάντεζ


Χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος, με χαοτική διαφορά από τον δεύτερο, προπονητής στην ιστορία της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Αργεντινής. Ο γεννημένος στα προάστια του Μπουένος Άιρες Ερνάντεζ, πραγματοποίησε το πρώτο του «πέρασμα» από τον πάγκο της χώρας του μεταξύ 2005-2010, όπου και κατάφερε να διατηρήσει την «αλμπισελέστε» στην ελίτ του Παγκόσμιου μπάσκετ, έναν χρόνο μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Μετά από απουσία πέντε ετών, επέστρεψε το 2015 στην θέση όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Συνολικά μετρά 10 μετάλλια σε αυτά τα συνολικά εννιά χρόνια παρουσίας του. Ο 55χρονος πλέον κόουτς, δεν είναι ευρύτερα γνωστός στο μεγαλύτερο κοινό μιας και σε συλλογικό επίπεδο έχει αναλάβει μόνο λατινοαμερικάνικες ομάδες εκ των οποίων οι Μπόκα Τζούνιορς, Πενιαρόλ και Μπραζίλια.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Φακούντο Καμπάτσο


Μπορεί ο Λαπροβίτολα να έκανε εκπληκτική χρονιά ατομικά, όμως ο συμπαίκτης του από την νέα σεζόν στην Ρεάλ Φακούντο Καμπάτσο, «κουβάλησε» τους «μερένχες» σε δύσκολες στιγμές. Ήταν από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής Euroleague, καθώς έκανε γνωστό στο μπασκετικό κοινό τις ηγετικές του τάσεις αλλά και την επιθετική σπιρτάδα που διαθέτει και τον κάνει ικανό να διαχειριστεί την μπάλα όταν «καίει».

Έχει αφήσει πίσω του το κακό πρώτο πέρασμα από την «βασίλισσα», ενώ φαίνεται πως ο διετής δανεισμός του στην Μούρθια τον απογείωσε. Έκανε, βέβαια, ολόκληρη την Αργεντινή να καρδιοχτυπήσει μετά τον τραυματισμό του στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Ισπανία, οι ενδείξεις όμως, δείχνουν ότι θα δώσει κανονικά το «παρών» στα ματς του ομίλου.

X FACTOR

Το αν θα πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης οι Νίκολας Μπρουσίνο και Γκάμπριελ Ντεκ, θα κρίνει την πορεία των Αργεντίνων. Σίγουρα οι πόντοι περιμένουμε να έρθουν από την τριάδα στα γκαρντ (Καμπάτσο, Λαπροβίτολα, Βιλντόζα) αλλά και τον Σκόλα, όμως αν ο 26χρονος της Σαραγόσα και ο 24χρονος της Ρεάλ «πάρουν μπροστά», το σύνολο του Σέρχιο Ερνάντεζ θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της οι οποίοι δεν θα είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ:

Ήττες: Δομινικανή Δημοκρατία (97-102), Βραζιλία (82-89), Γαλλία (58-77), Ισπανία (84-76)
Νίκες: Ουρουγουάη (92-64),(102-95), Πουέρτο Ρίκο (76-67),(84-66), Μεξικό(72-64), ΗΠΑ(114-75), Μαυροβούνιο (85-77), Ιαπωνία (108-93), Ρωσία (85-64)
Αν και στην αρχή έδειξε κάποιες αδυναμίες, εν συνεχεία με τις νίκες απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία, αποστόμωσε τους επικριτές της και έδειξε έτοιμη για το βήμα παραπάνω.

ΣΤΟΧΟΣ: Να εξασφαλίσει την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Θα πετύχει αν:
- Βγάλει την εκρηκτικότητα της στο παρκέ
- «Δέσει» ο συνδυασμός νέων και παλιών παικτών

Θα αποτύχει αν:
- Δεν μπορέσει να ξεδιπλώσει το επιθετικό της ταλέντο
- Οι πολλοί χειριστές της μπάλας που διαθέτει, δεν μπορέσουν να συνυπάρξουν


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Η ασιατική έκπληξη


Χωρίς αμφιβολία, η Νότια Κορέα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιο φόβητρο για τις περισσότερες ομάδες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη στην Κίνα. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι παίκτες που συμπεριλήφθηκαν στην 12αδα του ομοσπονδιακού τεχνικού Χουρ Γιάε, αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα το οποίο δεν φημίζεται για την δυναμικότητα του. Μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο να μην έχουν ελπίδες για κάποια διάκριση, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, παρόλα αυτά στο Ασιατικό Πρωτάθλημα που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια, από το 1960 που ξεκίνησε η διοργάνωση έως και σήμερα, έχουν απουσιάσει μόλις 4(!) φορές από την ζώνη των μεταλλίων.

RANKING (32)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Άλλη μια ομάδα που πραγματικά αδίκησε τον εαυτό της με την κακή «εκκίνηση» στον πρώτο προκριματικό γύρο όπου τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά από θέμα πρόκρισης. Δυο ήττες από Νέα Ζηλανδία και Κίνα στην πρώτη φάση λοιπόν, της εμπόδισαν να πάρει την πρωτιά, παρά την αλάνθαστη δεύτερη φάση όπου σημείωσε μόνο νίκες. Η συνολική εικόνα ήταν θετική, χωρίς όμως να μπορούν να βγουν βιαστικά συμπεράσματα μιας και με τις περισσότερες ομάδες η διαφορά ήταν χαοτική.

ΠΑΛΜΑΡΕ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Ασιατικό Πρωτάθλημα: Χρυσό(1969,1997), Ασημένιο(1967,1973,1977,1981,1985,1987,1989,1991,1995,1999,2003), Χάλκινο(1963,1965,1971,1975,1979,1983,1993,2001,2007,2011,2013,2017)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 11η (1970, Γιουγκοσλαβία)

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη απουσία

ΡΟΣΤΕΡ



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χουρ Γιάε (55)


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Νότιας Κορέας, αποτελεί ίσως τον μοναδικό Νοτιοκορεάτη παλαίμαχο μπασκετομπολίστα που κάποιος φίλος του αθλήματος μπορεί να θυμάται και αυτό όχι για τα κατορθώματα του ως προπονητής αλλά ως παίκτης.

Ο 55χρονος Χουρ Γιάε, συμμετείχε με την ασιατική χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 όπου στον αγώνα κατάταξης με αντίπαλο την Αίγυπτο σημείωσε 62 πόντους, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης ως οι περισσότεροι πόντοι που σημειώθηκαν από ένα παίκτη σε μια αναμέτρηση. Στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας ακολουθεί ο τεράστιος Νίκος Γκάλης με 53 πόντους, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Όσκαρ Σμίντ με 52. Όσον αφορά την θητεία του στον πάγκο της χώρας του, βρίσκεται εκεί από το 2016, ενώ στο παρελθόν είχε ξανακάνει ένα σύντομο πέρασμα την σεζόν 2008-2009.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ρα Γκουν-Α


Μοναδική αχτίδα φωτός, ο νατουραλιζέ Αμερικανός Ρικάρντο Ράτλιφ ή αλλιώς Ρα Γκουν-Α, όπως είναι πλέον το κορεάτικο όνομα του. Πρόκειται για έναν αθλητή ο οποίος μετά το τέλος των σπουδών του στα κολλέγια Φλόριντα και Μιζούρι και την αποτυχία να επιλεχθεί από κάποια ομάδα του NBA στο ντραφτ του 2012, στράφηκε στην ασιατική αγορά για να βρει ομάδα. Μετά από εφτά σεζόν εκεί με τρεις διαφορετικούς συλλόγους τα πηγαίνει περίφημα, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ομάδας. Την περσινή σεζόν με τους Μόμπις Φόεμπους μέτρησε κατά μέσο όρο 24 πόντους και 14 ριμπάουντ.


ΤΟ X FACTOR


Από την στιγμή που οι 11 από τους 12 παίκτες του ρόστερ δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη αρετή ή ικανότητα στο παιχνίδι τους, τα φώτα στρέφονται ξεκάθαρα στις ορέξεις του προαναφερθέντα Ρικάρντο Ράτλιφ. Αναμφισβήτητα είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ζημιά στο αντίπαλο καλάθι και όλοι στηρίζονται πάνω του. Αν για κάποιο λόγω δεν βρίσκεται σε καλή μέρα, ιδιαίτερα στα παιχνίδια με Ρωσία και Αργεντινή, το σκορ θα φτάσει σε μεγάλα επίπεδα.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ:
Ήττες: Λιθουανία (86-57), Τσεχία (97-89)
Νίκη: Ανγκόλα (91-76)
Αναμενόμενες ήττες από Λιθουανία και Τσεχία, καλό πρόσωπο απέναντι στους Αφρικανούς με υψηλό ποσοστό στο τρίποντο που δίνει ελπίδες για κάτι καλό.

ΣΤΟΧΟΣ: Να πετύχει έστω και μια νίκη στον όμιλο

Θα πετύχει αν:
-Κρύψει τις μεγάλες αδυναμίες της
-«Βγει» κάποιος νέος παίκτης μπροστά

Θα αποτύχει αν:
-Γνωρίσει τρεις ήττες με μεγάλο σκορ
-Δεν συνεχίσει την ευστοχία της στα τρίποντα



ΝΙΓΗΡΙΑ: Η αφρικανική «τίγρης» που δαγκώνει

Θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη φορά. Παρά το καλό «υλικό» παικτών που διέθετε σε αρκετές φουρνιές, δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω, ούτε στην Ελλάδα το 1998, ούτε στην Ιαπωνία το 2006. Παραδοσιακή δύναμη του αφρικανικού μπάσκετ τα τελευταία 24 χρόνια, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στα μετάλλια του Αφρομπάσκετ. Έκτοτε μετρά ένα χρυσό και ακόμα επτά μετάλλια. Ήταν άτυχη καθώς «έπεσε» πάνω στην ανίκητη και πρωταγωνίστρια για 30 χρόνια Ανγκόλα. Κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία της το 2015 με την κατάκτηση του μοναδικού της τροπαίου. Διαθέτει στο ρόστερ της ποιοτικές μονάδες που μπορούν να κάνουν ζημιά στην αντίπαλη άμυνα, κάτι που έχει βιώσει με τον χειρότερο τρόπο η «Επίσημη Αγαπημένη» το 2012 στην ήττα-αποκλεισμό από το Προολυμπιακό τουρνουά.

RANKING (33)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Μπορεί να τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 10 νίκες και δυο ήττες συγκεντρώνοντας παράλληλα 22 βαθμούς, τους περισσότερους από οποιαδήποτε αφρικανική ομάδα (μαζί με τις Ανγκόλα και Σενεγάλη με την οποία και ισοβάθμησε), όμως σε δυο αναμετρήσεις η εμφάνιση σε συνδυασμό με το τελικό σκορ συνέθεταν ένα πολύ «περίεργο» αποτέλεσμα. Οι ήττες ή για την ακρίβεια… οι συντριβές από Σενεγάλη(84-63) και κυρίως από Ακτή Ελεφαντοστού(72-46), σκόρπισαν κάποια ερωτηματικά σχετικά με το πόσο έτοιμοι είναι στην Νιγηρία να αντιμετωπίσουν μια ανώτερη ομάδα που θα βρεθεί σε καλή μέρα.

ΠΑΛΜΑΡΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Αφρικανικό Πρωτάθλημα: Χρυσό(2015), Ασημένιο(1997,1999,2003,2017), Χάλκινο (1995,2005,2011)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 13η (1998, Ελλάδα)

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Όου Τζι Ανουνόμπι (Τορόντο Ράπτορς), Νταβίντ Νουάμπα (Μπρούκλιν Νέτς), Σέμι Οτζεγέλε (Μπόστον Σέλτικς), Φεστούς Εζέλι(Πόρτλαντ Μπλέιζερς), Μίγε Όνι (Γιούτα Τζαζ), Τσούμα Οκέκε (Ορλάντο Μάτζικ), Κεζέι Οκπάλα (Φοίνιξ Σανς)

ΡΟΣΤΕΡ



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλεξάντερ Νουόρα

Στην περίπτωση του Αλεξάντερ Νόρα, όλη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από το μπάσκετ. Σε συλλογικό επίπεδο, βρίσκεται από το 1999 στις τάξεις του αμερικανικού κολλεγίου «SUNY Erie», το οποίο ειδικεύεται στις εφαρμοσμένες τέχνες και γενικότερα την επιστήμη. Εκεί ο Νιγηριανός προπονητής, «τρέχει» αποκλειστικά το project του μπάσκετ.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αποτέλεσε τον σύμβουλο ανάπτυξης του αθλήματος στην Ιορδανία. Παράλληλα ανέλαβε τις τύχες του Πράσινου Ακρωτηρίου το οποίο και οδήγησε στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα επικρατώντας της Νιγηρίας με 79-76. Εδώ και μερικά χρόνια, ηγείται της εθνικής ομάδας της χώρας του, στην οποία κατά την διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου «έχρισε» διεθνή και τον 21χρόνο γιο του Τζόρνταν που αγωνίζεται στο NCAA με την φανέλα του Λούσβιλ, αποτελώντας το πρώτο ζευγάρι πατέρα-γιου που εκπροσωπεί την χώρα ταυτόχρονα από δυο διαφορετικά πόστα.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Έκπε Γιούντο

Ο άλλοτε σέντερ της Φενέρμπαχτσε, επέστρεψε το 2017 στο NBA για να αγωνιστεί με την φανέλα των Τζαζ. Σε δύο σεζόν στην Γιούτα, μέτρησε κατά μέσο όρο 2.5 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 114 παιχνίδια. Απογοητευτικά στατιστικά για έναν παίκτη που ήταν πρωταγωνιστής στην Ευρωλίγκα. Φέτος το καλοκαίρι, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα της καριέρα του και να μεταγραφεί στην Κίνα και συγκεκριμένα στους Μπεϊτζίν Ντακς. Με τους περισσότερους ΝΒΑερς να απουσιάζουν από την 12αδα, ο Γιούντο καλείται στα 33 του χρόνια να «αναλάβει» τα ηνία και να ηγηθεί στο σκοράρισμα.

ΤΟ Χ FACTOR

Τις προηγούμενες μέρες η ομοσπονδία μπάσκετ της Νιγηρίας ήρθε σε κόντρα με το Υπουργείο Αθλητισμού της χώρας, μιας και οι δεύτεροι δεν επιθυμούσαν να καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτούνταν για το ταξίδι και την διαμονή στην Κίνα . Όλο αυτό γιγαντώθηκε σαν πρώτο εθνικό ζητάμε και οι προστριβές δεν άργησαν να έρθουν, αφού οι παίκτες απείχαν από τις προπονήσεις. Θα πρέπει οι έμπειροι παίκτες από τους οποίους αποτελείτε κυρίως το ρόστερ να αφήσουν πίσω τους αυτό το περιστατικό, αλλιώς το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ:
Νίκες: Καναδάς (90-81), Πολωνία (87-84), Μαυροβούνιο (89-86)
Ήττα: Καναδάς (87-96)
Η κόντρα με το Υπουργείο Αθλητισμού και η απουσία από τις προπονήσεις, επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν μόνο τέσσερα φιλικά προετοιμασίας. Απολογισμός μια ήττα και τρεις νίκες με πολύ καλές εμφανίσεις. Τουλάχιστον θετικό το δείγμα της προετοιμασίας τους.

ΣΤΟΧΟΣ: Να καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση

Θα πετύχει αν:
- Οι ΝΒΑερς της κάνουν το «καθήκον» τους

Θα αποτύχει αν:
- Δεν ξεπεράσει τα προβλήματα με την ομοσπονδία

Το πρόγραμμα του ομίλου:
Ρωσία-Νιγηρία (31/8, 11:30, ΕΡΤ SPORTS)
Αργεντινή-Νότια Κορέα (31/8, 15:30, ert.gr)
Νιγηρία-Αργεντινή (2/9, 11:30, ΕΡΤ SPORTS)
Νότια Κορέα-Ρωσία (2/9, 15:30, ert.gr)
Νότια Κορέα-Νιγηρία (4/9, 11:30, ert.gr)
Ρωσία-Αργεντινή (4/9. 15:30, ΕΡΤ SPORTS)

Δείτε εδώ τον Α’ Όμιλο

Δείτε εδώ τον Γ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Δ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ε’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον ΣΤ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ζ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Η’ Όμιλο


Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x