Pick & Roll

Ο Κέσελι δεν είναι «Τσίλι»

Μάρκο Κέσελι λοιπόν... Ασφαλώς όχι από τις μεταγραφές που γεμίζουν αεροδρόμια και σίγουρα όχι από τα ονόματα που προκαλούν ενθουσιασμό στον κόσμο του Ολυμπιακού. Μήπως όμως οι σούπερ σταρ που παρέλασαν τα προηγούμενα χρόνια, από τον Ματσιγιάουσκας και τον Γουντς, μέχρι τον Τσίλντρες και τον Κλέιζα, αποδείχτηκαν πετυχημένη συνταγή;

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Μάρκο Κέσελι λοιπόν... Ασφαλώς όχι από τις μεταγραφές που γεμίζουν αεροδρόμια και σίγουρα όχι από τα ονόματα που προκαλούν ενθουσιασμό στον κόσμο του Ολυμπιακού. Μήπως όμως οι σούπερ σταρ που παρέλασαν τα προηγούμενα χρόνια, από τον Ματσιγιάουσκας και τον Γουντς, μέχρι τον Τσίλντρες και τον Κλέιζα, αποδείχτηκαν πετυχημένη συνταγή; Οι μεγάλες προσδοκίες του καλοκαιριού μετατρέπονταν-λιγότερο από ένα χρόνο μετά-σε απογοήτευση για την αποτυχία επιστροφής στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οπότε η... σπουδή για πρόωρους πανηγυρισμούς ή απογοητεύσεις καλύτερα να λείπει.

Ποιος είναι ο Μάρκο Κέσελι; Όχι πάντως ο... Γιαν Βέσελι, ο εξαιρετικός φόργουορντ της Παρτιζάν με τον οποίο τον μπέρδεψε ένας φίλος στο άκουσμα της είδησης. Γνήσιο τέκνο της μπασκετομάνας Σερβίας, με τεχνική που δεν συνάδει με τα 208 εκατοστά του κορμιού του και πολλές προοπτικές εξέλιξης. Παρά το ύψος του είναι καθαρόαιμο «τριάρι» και δεν αμφιταλαντεύεται μεταξύ του «3» και του «4», όπως συμβαίνει με τον προηγούμενο στόχο του Ολυμπιακού για τη θέση του και πρώην συμπαίκτη του στον Ερυθρό Αστέρα, Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο οποίος κατέληξε στην Κάχα Λαμποράλ. Ικανότατος σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, με δυνατότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να απειλήσει με διείσδυση, όχι όμως εξίσου αποτελεσματικός με την πλάτη στο καλάθι. Δεν τον βοηθά το (ακόμη) αδύνατο κορμί του, όπως επίσης και στην άμυνα, αλλά και στα ριμπάουντ που δεν είναι το... φόρτε του. Τομείς, ωστόσο, που επιδέχονται βελτίωσης μιας και ο Κέσελι είναι μόλις 22 ετών κι ακόμη μαθαίνει. Όπως έμαθε-και με το δύσκολο τρόπο- ξενιτευόμενος μικρός για λογαριασμό της Τζιρόνα και της Κολωνίας. Όταν το πρωτογενές υλικό υπάρχει, τα υπόλοιπα είναι θέμα διάθεσης και μαθαίνονται με τον κατάλληλο δάσκαλο. Και ο «Ντούντα» είναι αναμφίβολα από τους καταλληλότερους για να διδάξουν... Ίσως χρειαστεί λίγη υπομονή, η οποία-ωστόσο-δεν περισσεύει στον Πειραιά μετά από τόσα χρόνια χωρίς μεγάλη κούπα.

Ο Κέσελι φυσικά δεν είναι Τσίλντρες... Στον Ολυμπιακό θα λείψει η πληθωρική παρουσία του Αμερικανού, η ενέργειά του στο παρκέ, η μεγάλη του συμμετοχή στο επιθετικό και το αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Όμως δεν θα λείψει καθόλου το αναξιόπιστο μακρινό του σουτ, η αγωνία μήπως νοσταλγήσει το ΝΒΑ και το δυσβάσταχτο (ίσως ακόμη και για τους Αγγελόπουλους) και προκλητικό, ιδίως σε εποχές κρίσης, συμβόλαιό του. Τουλάχιστον σε αυτά σημεία, το μακρινό σουτ, την αφοσίωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το κόστος, ο Κέσελι «κερδίζει». Μπορεί ακόμη να χάνει σε αρκετά από τον «Τσίλι», αλλά ο χρόνος είναι υπέρ του. Παράλληλα, πλέον δεν υπάρχει ο... μπαμπούλας στη θέση του σμολ φόργουορντ, που θα περιορίζει σε ρόλο θεατή δύο κεφάλαια για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ: τον-υγιή-Βασιλόπουλο και τον Παπανικολάου. Χρόνος και χώρος υπάρχει πλέον για όλους.

Σίγουρα την ερχόμενη σεζόν θα υπάρξουν στιγμές που κάποιοι θα νοσταλγήσουν τον Τσίλντρες, αλλά εξίσου βέβαιο είναι πως θα υπάρξουν και άλλες που ο ταλαντούχος κύριος Κέσελι θα τους αφήσει με το στόμα ανοικτό. Ο «Ντούντα» ξέρει καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι του εμπιστεύεται μία θέση στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης Σερβία. Ούτε είναι τυχαίο που τον αποκαλούν «σοφό».

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x