Διονύσης Δεσύλλας

Βαθμός-χρυσάφι με κατάθεση ψυχής και μαεστρία Γιοβάνοβιτς

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για το ισόπαλο 0-0 του Παναθηναϊκού με τον Άρη, που αφήνει ζωντανό το τριφύλλι, παρά τα πολλά προβλήματα.

*Αν κάποιος "έδινε" στον Παναθηναϊκό την ισοπαλία με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης", μετά και την απίστευτη ταλαιπωρία και τις απουσίες της ομάδας όλη την εβδομάδα που πέρασε, το "τριφύλλι" θα την αγόραζε. Δεν υπήρχε προηγούμενο σαν κι αυτό που πέρασαν οι "πράσινοι". Έξω μια ενδεκάδα παικτών, λιγοστές επιλογές με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν μέχρι και ποδοσφαιριστές από τη β' ομάδα για συμπληρωθεί η αποστολή. Εν τέλει, κόντρα σε όλα, ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος στη Θεσσαλονίκη και πήρε ένα βαθμό - χρυσάφι και χρήσιμο ενόψει της συνέχειας.

*Χρειάστηκαν τρία πράγματα για να πάρει ο Παναθηναϊκός την ισοπαλία μέσα σε μια δύσκολη έδρα. Το πρώτο ήταν η συγκέντρωση. Οι παίκτες του "τριφυλλιού" την είχαν σχεδόν στον μέγιστο βαθμό στο ματς. Απέφυγαν τα φτηνά λάθη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αμύνθηκαν σωστά, έκαναν περισσότερες φορές ευκαιρίες στον αντίπαλο παρά το γεγονός ότι έδωσαν την κατοχή, και είδαν τον Άρη να απειλεί μια φορά μόνο όταν ο Μπρινιόλι απέκρουσε εντυπωσιακά σε κεφαλιά του Εντιαγέ στο 48'. Από την άλλη οι πράσινοι είχαν τρεις μεγάλες φάσεις με Κώτσιρα και Πούγγουρα στο πρώτο μέρος, αλλά και Σάντσες στην επανάληψη.

*Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την κατάθεση ψυχής. Οι πράσινοι, μετά τα πολλά προβλήματα συσπειρώθηκαν. Πήγαν αγωνιστικά και πνευματικά σωστά προετοιμασμένοι και αυτό φάνηκε στο γήπεδο. Έβγαλαν σκληράδα όπου χρειάστηκε, κέρδισαν πολλές μονομαχίες έναντι των αντιπάλων τους και αυτή τη φορά σε εκτός έδρας ματς δεν ήταν soft. Κάθε άλλο. Όλοι μαζί σαν γροθιά έδωσαν τη μάχη τους. Δεν πήραν νίκη, αλλά ένα βαθμό, που με βάση τις συνθήκες μοιάζει με νίκη.

*Το τρίτο ήταν η μαεστρία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο στήσιμο της ομάδας και το πλάνο τακτικής. Ο κόουτς δεν έμεινε στα πολλά προβλήματα και καλά έκανε. Προετοίμασε και παρέταξε την ομάδα με τριάδα στα στόπερ και έδωσε την μπάλα στους γηπεδούχους, προσπαθώντας να γίνεται απειλητικός στο τρανζίσιον. Ολα αυτά βγήκαν, με εξαίρεση φυσικά ένα γκολ που θα μπορούσε να έρθει αν έμπαινε μέσα μια ευκαιρία ή αν κάποιοι παίκτες όπως ο Παλάσιος ή Αλεξανδρόπουλος είχαν σε προυποθέσεις καλύτερες αποφάσεις στην τελική πάσα.

*Ο Σέρβος με την απόφασή του να παρατάξει την ομάδα με 3-4-3 μπλόκαρε τακτικά τον Άρη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε μια ανούσια κατοχή από πλευράς γηπεδούχων και σε ένα έξυπνο παιχνίδι από το τριφύλλι. Ο Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρα σήμερα νικητής στη μάχη των πάγκων με τον Μπούργκος και του αναλογεί ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης στον σημερινό βαθμό.

*Ατομικά, με βάση το πλάνο και τη σημερινή στρατηγική, δεν μπορείς να έχεις παράπονο από κανέναν ποδοσφαιριστή. Ήταν παιχνίδι ειδικών συνθηκών αυτό στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Κανείς δεν πανηγυρίζει, φυσικά, με την ισοπαλία, αλλά σίγουρα όλοι μένουν ικανοποιημένοι με το "Χ" απέναντι σε ένα βασικό αντίπαλο για τη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού εισιτήριο. Πλέον, ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηρεμήσει, να προετοιμαστεί για τη συνέχεια και να περιμένει τις πολλές επιστροφές των ποδοσφαιριστών του που τέθηκαν νοκ άουτ, οι περισσότεροι λόγω της ίωσης και οι υπόλοιποι λόγω των τραυματισμών. Ο μαραθώνιος των πλέι οφ συνεχίζεται, υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα και ελπίδα όλων στο τριφύλλι, το φινάλε να είναι "γλυκό" με την επιστροφή στην Ευρώπη...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x