Γιώργος Πετρίδης

Οι πρίγκιπες με το τριφύλλι

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για το «καρυδάτο» διπλό του Παναθηναϊκού AKTOR στην έδρα της Μονακό.

Οι πρίγκιπες φορούσαν… τριφύλλι στο στήθος! Ο Παναθηναϊκός AKTOR άλωσε το Πριγκιπάτο με την τριποντάρα του Γκριγκόνις και ξέρανε σε νεκρό χρόνο (90-91) τη Μονακό σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή στην Ευρωλίγκα.

Καταρχάς, ήταν μια νίκη που είχε ανάγκη η ομάδα, καθώς είχε χάσει πολλά παιχνίδια στις λεπτομέρειες και μέσα από τα χέρια της. Συν τοις άλλοις, χρειαζόταν ένα μεγάλο αποτέλεσμα μακριά από το ΟΑΚΑ, αφού την τελευταία τριετία ο οργανισμός του «τριφυλλιού» υπέφερε από τις σφαλιάρες που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Προσθέστε σε όλα αυτά τον… τρόπο που ήρθε αυτό το ροζ φύλλο, αλλά και τον αντίπαλο που υπήρχε απέναντι. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει την ουσιαστική απαρχή μιας νέας εποχής και να φέρει ακόμα καλύτερες ημέρες στον «εξάστερο», ο οποίος βίωσε μια νύχτα που θύμισε κάτι από το ένδοξο παρελθόν του. Μια νύχτα αξιομνημόνευτη…

Στα του ματς, οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν πολύ διαβασμένοι και πήραν «άριστα» σε επίπεδο τακτικής μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου. Σε αυτό το κομμάτι έπαιξαν εξαιρετική άμυνα πάνω στο υπερόπλο Μάικ Τζέιμς, πάνω στον οποίο έβγαινε πάντα βοήθεια -μέσω hedge out- από τους ψηλούς. Ο δε Γκραντ έκανε τρομερή δουλειά πάνω στον γκαρντ της Μονακό, τον οποίο περιόρισε δραστικά.

Επίσης, στην επίθεση στο αντίστοιχο χρονικό σημείο έκαναν τη… δουλειά οι Γκριγκόνις, Σλούκας και Μήτογλου. Παρ’ όλα αυτά, το «τριφύλλι» δεν κατάφερε να αξιοποιήσει όπως έπρεπε το καλό του φεγγάρι και να διατηρήσει για αρκετή ώρα το προβάδισμα που πήρε (σ.σ. έφτασε μέχρι και το +8). Για μια ακόμα φορά πλήρωσε ένα νεκρό του διάστημα και κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που το έφεραν στο -8 ημίχρονο.

Παναθηναϊκός: Οι πρίγκιπες με το τριφύλλι

Το πράγμα έγινε ακόμα χειρότερο στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, όταν οι «πράσινοι» έχασαν τελείως τη συγκέντρωσή τους και τον προσανατολισμό τους. Αυτό συνέβη διότι επήλθε νευρικότητα λόγω της αστοχίας στα σουτ τριών πόντων (κάποια στιγμή ήταν 4/15), τα περισσότερα εκ των οποίων επιχειρήθηκαν με ιδανικές συνθήκες, αφού οι παίκτες του Αταμάν ήταν αμαρκάριστοι. Αλλά η… ρουφιάνα μπάλα δεν έλεγε να μπει. Την ώρα που οι γηπεδούχοι έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι στα δικά τους αντίστοιχα τρίποντα (6/11 μέχρι το 30’).

Ενώ λοιπόν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στριμωγμένος στα σχοινά αφού έχανε με 15 πόντους διαφορά στα μισά της 3ης περιόδου, έδειξε χαρακτήρα και αντίδραση και ψυχισμό μεγάλης ομάδας. Με τον Κέντρικ Ναν παίρνει το όπλο του και να… οργιάζει στο 4ο δεκάλεπτο, το «τριφύλλι» πραγματοποίησε μεγαλειώδη ανατροπή που σφραγίστηκε με το buzzer beater τρίποντο του Γκριγκόνις. Μία ακόμα λεπτομέρεια: με 6 λεπτά να απομένουν για το φινάλε, η Μονακό ήταν στο +12 (78-66)! Και μιλάμε για μια ομάδα επιπέδου Final Four με τρομερές μονάδες και ένα πολύ γεμάτο ρόστερ.

Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί διακριθέντες και πρωταγωνιστές. Διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει τη νίκη η ομάδα του Αταμάν. Ο Ναν ήταν από άλλο… πλανήτη στο 4ο δεκάλεπτο και πήρε την ομάδα στις πλάτες του: στο 30’ είχε μόλις έναν πόντο με 0/6 εντός παιδιάς και -6 στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης. Στην 4η περίοδο πέτυχε 13 πόντους με 5/6 εντός παιδιάς, μοίρασε 3 ασίστ κι έκανε ένα κλέψιμο! Αδιανόητο και δείγμα της κλάσης του εν λόγω παιδιού…

Παναθηναϊκός: Οι πρίγκιπες με το τριφύλλι

Αντίστοιχα επιβλητικός σε αυτό το διάστημα ήταν και ο Λεσόρ, ο οποίος νωρίτερα είχε επηρεαστεί από το γεγονός ότι είχε χρεωθεί με 3 φάουλ. Ο Γάλλος σέντερ πέτυχε 9 πόντους, κατέβασε ένα ριμπάουντ κι έκανε 2 (καθοριστικά) κλεψίματα στην 4η περίοδο! Σημαντική και η συμβολή του Βιλντόσα, που έδωσε ώθηση με τα μεγάλα τρίποντα που πέτυχε (11 πόντοι συνολικά) όταν οι υπόλοιποι είχαν μπλοκάρει. Επιπροσθέτως, βοήθησε αρκετά και στην άμυνα, αν εξαιρέσουμε τη φάση με το γκολ-φάουλ του Οκόμπο στο φινάλε.

Σλούκας και Μήτογλου συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν στο προηγούμενο ματς και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της ομάδας. Δύο ηγετικές φυσιογνωμίες που καθοδηγούν με ασφάλεια τους συμπαίκτες τους. Για το τέλος αφήσαμε τον πρωταγωνιστή αυτής της νίκης. Ο άνθρωπος με το… κρύο αίμα, ο Μάριους Γκριγκόνις απέδειξε στο Μόντε Κάρλο την ποιότητά του. Τα έβαλε με τους πολύ πιο αθλητικούς φόργουορντ των γηπεδούχων και παράλληλα ευστόχησε σε όλα τα μεγάλα σουτ, με αποκορύφωμα το buzzer beater τρίποντο. Δικαίωση για ένα παιδί που αδικήθηκε αρκετά την περασμένη σεζόν. Πόσο πολύ το άξιζε...

Παναθηναϊκός: Οι πρίγκιπες με το τριφύλλι

Κλείνοντας και για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, η νίκη του Παναθηναϊκού στο Πριγκιπάτο αποκτά τεράστια αξία και μπορεί να αποτελέσει το σημείο-κλειδί για τη φετινή περίοδο. Ναι ΟΚ, δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο η ομάδα, όμως πολλές φορές αρκεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα για να φέρει ένα καλύτερο αύριο.

Υ. Γ. Συγκλονιστική για μια ακόμα φορά η παρουσία των 300+ πλέον φίλων του «τριφυλλιού», που έκαναν ένα… μικρό ΟΑΚΑ το «Γκαστόν Μεντεσάν». Μπράβο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός και στο Ακτίνα Travel για την ενέργεια Flying with the Stars.

Υ. Γ. 2 Ήταν και φάουλ στο buzzer beater τρίποντο του Γκριγκόνις... Ασχολίαστο δε, το φάουλ που έδωσαν υπέρ του Τζέιμς για 3 βολές στα 52 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα.

Υ. Γ. 3 Ευχαριστούμε Έλι Οκόμπο...

Υ. Γ. 4 Ντινάρα, έδωσες την πιο σημαντική ασίστ της σεζόν μέχρι τώρα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x