sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μάριους Γκριγκόνις: Υπόδειγμα μπασκετμπολίστα και x-factor του Παναθηναϊκού

Το sport-fm.gr κάνει μια ειδική μνεία στον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος μέσω της δουλειάς του κατάφερε να γυρίσει το αφήγημα μετά την αποτυχημένη περσινή σεζόν.

«Ο Γκριγκόνις, παρόλα αυτά, διαθέτει κάποια στοιχεία που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή ηλικία (29 χρονών), έχει κλειστό συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, και έχει δείξει άριστο επαγγελματισμό παρά τον εξωφρενικό παραγκωνισμό του σε μεγάλο διάστημα της σεζόν. Δεν είναι και εύκολο να επανέλθει κανείς από ένα εκτεταμένο διάστημα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, και να εξελιχθεί μάλιστα σε ηγετική παρουσία της ομάδας.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο του Λιθουανού, που έχει το ποιοτικό σουτ που γενικά ζητάει στις ομάδες του ο Εργκίν Αταμάν, αλλά και οι ηγετικές ικανότητες που έχει επιδείξει το τελευταίο δίαστημα, γίνεται φανερό πως είναι ένας παίκτης πάνω στον οποίο μπορεί να "χτίσει" ο Παναθηναϊκός».


Αυτά είχε αναφέρει ο υπογράφων σε κείμενό στις 5 Ιουνίου του 2023. Τότε, ο Παναθηναϊκός AKTOR που πλέον ονειρεύεται Final Four, πήγαινε από το ένα κάζο στο άλλο, ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις δεν ήταν και ο πλέον... δημοφιλής στην εξέδρα, καθώς η μεταγραφή του είχε κριθεί αποτυχημένη, παρά τις καλές του εμφανίσεις στην εποχή Χρήστου Σερέλη.

Σήμερα, 9 μήνες αργότερα, ο Λιθουανός έχει καταφέρει με το «σπαθί» του να είναι ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας. Στο πρόσφατο ματς με τη Βίρτους, ο Κέντρικ Ναν πήρε τα εύσημα για το buzzer beater του, ωστόσο ο Γκριγκόνις είναι αυτός που έχει βάλει το μεγαλύτερο καλάθι του αγώνα, ισοφαρίζοντας σε 79-79 με follow και φάουλ ανάμεσα στα «θηρία», σε μία φάση που αν το ριμπάουντ πήγαινε σε ιταλικά χέρια, θα παρέσυρε μαζί του και το ροζ φύλλο.

Αξίζει, επομένως, να γίνει μια αναδρομή στην ταραχώδη πορεία του Λιθουανού στον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά και μια αναφορά στα όσα έχει καταφέρει φέτος, τα οποία τον καθιστούν πραγματικό υπόδειγμα μπασκετμπολίστα.

Ο ανεξήγητος παραγκωνισμός και η παραλίγο αποχώρηση


Μάριους Γκριγκόνις: Υπόδειγμα μπασκετμπολίστα και x-factor του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR έδωσε μεγάλη μάχη το καλοκαίρι του 2022 έτσι ώστε να αποκτήσει τον Μάριους Γκριγκόνις από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και η μεταγραφή του προκάλεσε «κύματα» ενθουσιασμού στο κοινό των «πρασίνων». Ο Λιθουανός ήταν η πιο ηχηρή μεταγραφική κίνηση της ομάδας μετά από αυτή του Μάριο Χεζόνια, και ήρθε στην Αθήνα ξεκάθαρα για να αποτελέσει τον ηγέτη του «τριφυλλιού».

Γρήγορα, ωστόσο, φάνηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο ίδιος ο παίκτης δεν έπεισε με τις πρώτες εμφανίσεις του στο (δυσλειτουργικό) σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς και είχε έναν σημαντικό τραυματισμό, ωστόσο ο Μαυροβούνιος αποφάσισε για άγνωστο λόγο να παραγκωνίσει εντελώς έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του. Ειδικά από τη στιγμή που ήρθε στην ομάδα ο Ντουέιν Μπέικον, ο Γκριγκόνις πλέον είχε υποτυπώδη συμμετοχή στο ρόστερ, κάνοντας διαρκώς... ποδήλατο δίπλα στον πάγκο χωρίς να μπαίνει στο παρκέ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα δέκα ματς Ευρωλίγκας που μεσολάβησαν από την επιστροφή του στη δράση μέχρι την αποχώρηση του Ράντονιτς, ο Γκριγκόνις είχε κατά μέσο όρο 12 (!) λεπτά συμμετοχής, σκοράροντας 4,7 πόντους και όντας φανερά επηρεασμένος από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Μάριους Γκριγκόνις: Υπόδειγμα μπασκετμπολίστα και x-factor του Παναθηναϊκού

Όλα αυτά άλλαξαν όταν τον πάγκο του «τριφυλλιού» ανέλαβε ο Χρήστος Σερέλης. Ο Έλληνας τεχνικός κατάλαβε αμέσως ότι ένας παίκτης τέτοιας ποιότητας έπρεπε να είναι ηγέτης της ομάδας, και του έδωσε τον χρόνο που του αναλογούσε. Στις 10 τελευταίες αγωνιστικές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τα 12 λεπτά έγιναν 23, και οι 4 πόντοι έγιναν 11 κατά μέσο όρο, με 51,4% στα τρίποντα!

Παρά την αγωνιστική του άνοδο, το κλίμα παρέμενε αρνητικό απέναντι στον Γκριγκόνις. Ούτως ή άλλως, η κάκιστη πορεία της ομάδας δημιούργησε την ανάγκη να... παρθούν κεφάλια, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο Λιθουανός παρασύρθηκε από τη γενικότερη μετριότητα και δεν εμφάνισε τον καλό του εαυτό στους τελικούς με τον Ολυμπιακό.

Όταν, επομένως, ολοκληρώθηκε η σεζόν, το επικρατέστερο αφήγημα ήταν πως ο διεθνής γκαρντ θα είχε την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους ξένους του Παναθηναϊκού AKTOR, παρόλο που είχε συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο. Ο ίδιος ο παίκτης έδειξε πάντως υποδειγματική συμπεριφορά, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις του Εργκίν Αταμάν. Παρόλο που γνώριζε ότι η ομάδα έψαχνε κάτι καλύτερο και πως η θέση του δεν ήταν εξασφαλισμένη, ο Λιθουανός εμφανίστηκε νωρίτερα απ' όλους στην προετοιμασία και έβαλε στόχο να δουλέψει έτσι ώστε να αφήσει πίσω του την αρνητική σεζόν και να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ. Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε αυτό να γίνει και πάλι με την πράσινη φανέλα...

Χ-factor της ομάδας και παίκτης Αταμάν


Μάριους Γκριγκόνις: Υπόδειγμα μπασκετμπολίστα και x-factor του Παναθηναϊκού

Πλέον, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η παραμονή του Γκριγκόνις είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν στον Παναθηναϊκό AKTOR το περασμένο καλοκαίρι. Ο Λιθουανός βρήκε από την αρχή βασική θέση στο σύνολο του Εργκίν Αταμάν, όντας καθοριστικός για το small ball που αρέσει στον Τούρκο τεχνικό, καθώς ανοίγει το γήπεδο λόγω του φόβου που προκαλεί στους αντιπάλους η εκτελεστική του δεινότητα (44% στα τρίποντα).

Ο ίδιος έχτισε σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή του από την αρχή, κέρδισε ξανά τον κόσμο του Παναθηναϊκού AKTOR και εν τέλει το... μπάσκετ τον δικαίωσε, καθώς του χάρισε την ίσως σημαντικότερη στιγμή στη φετινή σεζόν της ομάδας. Πράγματι, αν κοιτάξουμε πίσω, δύσκολα θα βρούμε πιο καθοριστικό σημείο για την ψυχολογία του «τριφυλλιού», από το buzzer beater του Λιθουανού στο Μονακό, που υπέγραψε το πρώτο πραγματικά μεγάλο «διπλό» του στη φετινή Ευρωλίγκα.



Σχετικά με τα όσα προσφέρει ο Γκριγκόνις, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ο 29χρονος έχει 10,3 πόντους και 3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, σουτάρει με σχεδόν 60% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα, ενώ βάζει ακόμη και το κορμί του στην άμυνα, παρόλο που αυτή δεν ήταν ποτέ το καλύτερό του στοιχείο. Παράλληλα, με αυτόν στο παρκέ, οι «πράσινοι» γίνονται καλύτεροι κατά 8,4 πόντους ανά 100 κατοχές, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη σε ολόκληρη την ομάδα, μετά από αυτή του Κώστα Σλούκα.

Κυρίως, όμως, ο «Super Marius» κατόρθωσε να γυρίσει τελείως το κλίμα που υπήρχε εναντίον του και ανέδειξε δύο βασικά πράγματα, που συχνά ξεχνάμε, κυρίως στην Ελλάδα. Αρχικά, ότι η υπομονή είναι η σημαντικότερη αρετή στον αθλητισμό, και κατά δεύτερον, ότι οι καλοί παίκτες αναδεικνύουν όλες τις πτυχές του ταλέντου τους κυρίως στα λειτουργικά σύνολα. Το σίγουρο είναι πως του αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς μόνο δεδομένη δεν είναι η τόσο μεγάλη δουλειά και βελτίωση ενός παίκτη, μετά από μια άσχημη σε όλα τα επίπεδα σεζόν.

«Έτσι είναι ο αθλητισμός, ένα ταξίδι με πολλά "σκαμπανεβάσματα". Οι ίδιοι φίλαθλοι που σήμερα ήταν στο γήπεδο και μας αποθέωσαν, πέρυσι μας γιούχαραν. Το βασικό είναι να αποδείξεις πρώτα στον εαυτό σου ότι μπορείς να παίξεις καλά», είχε αναφέρει ο Γκριγκόνις στο sport-fm.gr μετά την εντός έδρας νίκη επί της Βαλένθια. Και πράγματι, απέδειξε όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και σε όλους ότι η περσινή σεζόν ήταν απλώς μια κακή παρένθεση για έναν σπουδαίο παίκτη.

Μάριους Γκριγκόνις: Υπόδειγμα μπασκετμπολίστα και x-factor του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x