Χρήστος Ρομπόλης

Ο Γιάννης πετά ψηλά με το βλέμμα χαμηλά

Ένα παιδί από τα Σεπόλια, που εξακολουθεί να μιλά με ταπεινότητα και να ενεργεί αλτρουιστικά, απέχει ένα βήμα από το όνειρο. Και το αξίζει, με το παραπάνω.

Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως ένα παιδί από τα Σεπόλια που θέλει να τον αποκαλούν ακόμη και τώρα Γιαννάκη. Όμως τα πεπραγμένα του τον οδηγούν σε ύψη που κανένας άλλος Έλληνας αθλητής δεν έχει φτάσει και πολύ δύσκολα θα φτάσει στο μέλλον. Κυριολεκτικά (ρωτήστε Έιτον και Πολ γι’ αυτό), αλλά και μεταφορικά. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέχει μια νίκη από το όνειρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ. Και το αξίζει, όσο κανένας άλλος…

Λίγες ώρες πριν το καθοριστικό Game 5 (μιας και σε σειρές που είναι στο 2-2 ο νικητής του πέμπτου αγώνα σε τελικούς κατακτά τον τίτλο σε ποσοστό 82,1%), έγιναν viral παγκοσμίως οι δηλώσεις του. «Η ζωή μού έχει διδάξει να αφήνω το "εγώ" μου εκτός. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο τώρα, στη συγκεκριμένη στιγμή και αυτό είναι ταπεινότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις προσδοκίες. Βγαίνεις έξω και χαίρεσαι τον αγώνα, αγωνίζεσαι στο ανώτερο επίπεδο. Και νομίζω είχα ανθρώπους στη ζωή μου που με βοήθησαν με αυτό», ήταν τα λόγια του.

Και στο Game 5 αποδείχτηκε για πολλοστή φορά πως όσα δήλωσε δεν είναι απλά… λόγια, αλλά συνοδεύονται από τις ανάλογες πράξεις. Ο Greek Freak, ο δις MVP του ΝΒΑ, ο δεύτερος σε πωλήσεις εμφανίσεων παίκτης, ο άνθρωπος που έβαλε στο χάρτη ένα αντι-εμπορικό franchise και μια αντι-τουριστική πόλη, δεν είχε και πάλι κανένα πρόβλημα να αφήσει την μπάλα και τις αποφάσεις στους συμπαίκτες του. Λειτουργώντας εντυπωσιακά αλτρουιστικά για σταρ του δικού του διαμετρήματος, βάζει το συμφέρον της ομάδας πάνω από το ατομικό του. Χόλιντεϊ και Μίντλετον σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στη διαχείριση των κατοχών, με τον Γιάννη να διαπρέπει ως facilitator. Η ομάδα που μέχρι πέρσι ξεφορτωνόταν την μπάλα και την ευθύνη στα δικά του χέρια περιμένοντας από τον ίδιο να «τρυπήσει» το ανθρώπινο τείχος που έστηναν μπροστά του οι αντίπαλοι, έμαθε να παίζει ΜΕ αυτόν και όχι ΓΙΑ αυτόν.

Γιατί ένας παίκτης μπορεί να είναι σταρ λειτουργώντας αγωνιστικά και ως… αντι-σταρ. Όταν κάνει ό,τι απαιτείται από την ομάδα του για να κερδίσει κι όχι όσα χρειάζεται για να τραφεί ο εγωισμός του, όπως κάνουν και τόσοι και τόσοι καμπόσοι σταρ της λίγκας. Ο Giannis δεν είναι ο ball hog που θα λειτουργήσει έτσι. Αντιθέτως είναι ο σταρ που θα πηδήξει στο θεό για να ταπώσει το alley oop του Έιτον στο Game 4 και που θα τρέξει πρώτος στον αιφνιδιασμό μετά το κλέψιμο του Χόλιντεϊ στον Μπούκερ για να τελειώσει τη φάση στη στρατόσφαιρα.

Ο Γιάννης πετά ψηλά με το βλέμμα χαμηλά

Οι φετινοί, Μπακς, επιτέλους παρέχουν (παρά τις κακοτεχνίες τους) τη δυνατότητα στον Αντετοκούνμπο να αναδείξει τις αρετές του στο μέγιστο και να κρύψει τις ατέλειές του. Πρωτίστως με τον Τζρου Χόλιντεϊ που μετά την εξουδετέρωση του Κρις Πολ στο προηγούμενο παιχνίδι έδειξε και επιθετικά πόσο σπουδαία αναβάθμιση αποτελεί σε σχέση με τον Έρικ Μπλέντσο, αλλά και με τον Κρις Μίντλετον που από τον φοβισμένο παίκτη με τα τρεμάμενα χέρια έχει μετατραπεί σε ένα clutch player που όχι μόνο δεν αποφεύγει την ευθύνη, αλλά τη ζητά κιόλας.

«One more game…», είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη γνωστή ταπεινοφροσύνη του μετά το 3-2. Την ίδια ώρα, που ο Κρις Πολ έκανε υποτιμητικά σχόλια για την αστοχία του στις βολές και ο Ντέβιν Μπούκερ απαντούσε «επόμενος!» σε κάθε ερώτηση που δεν του άρεσε, ο Greek Freak δεν ξεχνούσε τον εορτάζοντα σήμερα (κλείνει τα 29) αδερφό του, Θανάση, που έβλεπε το ματς απομονωμένος λόγω του πρωτοκόλλου COVID, αλλά και ευχαριστούσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την υπομονή τους μέχρι να επιστρέψει για δηλώσεις μετά τις κράμπες που τον διέκοψαν προσωρινά.

Είπαμε όμως… Το μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έγκειται στο σταριλίκι του, αλλά στην ταπεινότητά του. Στην αφοσίωσή του στην ομάδα που τον εμπιστεύτηκε στο ντραφτ ενώ άλλοι τον παρέβλεψαν. Στην πόλη που αγκάλιασε τον ίδιο και την οικογένειά του ενώ μεγαλουπόλεις με super teams έκαναν ουρά για να τον αποκτήσουν όταν έφτασε στην ελίτ. Στην εμπιστοσύνη σε συμπαίκτες του που πολλοί απαιτούσαν να ξεφορτωθεί με ανταλλαγή για να πλαισιωθεί από φτασμένους σταρ. Ακόμη και στη στήριξη στον προπονητή του, που έμαθε-έστω και με καθυστέρηση-πώς να αξιοποιεί αυτό το υπερόπλο και να μην το αχρηστεύει.

ΥΓ: Μετά το «The Block» στο Game 4 απέναντι στον Έιτον, ακολούθησαν στο Game 5 το «The Steal» και το «The Dunk». Όλοι οι οιωνοί δείχνουν Μπακς. Η φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούνμπο να ίπταται πάνω από τον Κρις Πολ για να ολοκληρώσει το alley oop της νίκης επί των Σανς υπό το βλέμμα του Λεμπρόν Τζέιμς μπορεί να είναι και σημαδιακή. Κάτι σαν τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τον «βασιλιά» να βλέπει τον διάδοχο του θρόνου του. Μακάρι! Αλλά ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες. Ο Γιάννης μάς διδάσκει ότι μπορείς να φτάσεις ψηλά έχοντας το κεφάλι χαμηλά.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x