Χρήστος Ρομπόλης

Πέρι, ο… Dark Knight που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός

Ο Χρήστος Ρομπόλης τραβά τον προβολέα που δικαιωματικά έπεσε πάνω στον Ντάριλ Μέικον και φωτίζει έναν… αφανή ήρωα του θριάμβου του Παναθηναϊκού επί της Εφές.

Οι σκόρερ μοιραία θα τραβούν πάντα πάνω τους τα περισσότερα φώτα. Αν, δε, έχουν κάνει βραδιά καριέρας με 34 πόντους και 9/12 τρίποντα, όπως ο Ντάριλ Μέικον, τα αξίζουν και με τα παραπάνω. Όμως επειδή το μπάσκετ έπαψε να είναι προ πολλού (ή μάλλον δεν ήταν ποτέ) το άθλημα που κρίνεται μόνο από τους πόντους, υπάρχουν κι εκείνοι οι αφανείς ήρωες που βάζουν από λιθαράκια μέχρι και… κοτρόνες για να θεμελιώσουν μια μεγάλη νίκη, σαν τη χθεσινή του Παναθηναϊκού επί της Εφές (95-69). Τέτοιος ήταν το βράδυ της Τετάρτης στο ΟΑΚΑ ο Κέντρικ Πέρι.

Σα να βλέπω ήδη τα σχόλια. «Μα, καλά, με 2 πόντους και 1/5 σουτ μπαίνει ο Πέρι στους διακριθέντες;», θα είναι μάλλον το… κοσμιότερο αυτών. Κι όμως, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε με διαφορά από το δεύτερο το πιο ωφέλιμο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια, ήταν ίσως για πρώτη φορά θετικά επιδραστικός στο παιχνίδι των «πράσινων». Κι αυτό γιατί προσέγγισε πνευματικά πιο σωστά το παιχνίδι. Απέφυγε την πρεμούρα που τον έπιανε στα προηγούμενα ματς να πείσει πως η Ευρωλίγκα άργησε να τον ανακαλύψει και που τον οδηγούσε σε υπερβολές στην επίθεση (10/42 σουτ στις πέντε προηγούμενες αγωνιστικές). Αντ’ αυτών, πήρε μόνο τα σουτ που έπρεπε να πάρει και έβαλε στο μυαλό του να βοηθήσει την ομάδα και να διακριθεί σε πράγματα που μπορεί να κάνει καλά. Να δημιουργήσει, αλλά κυρίως να αμυνθεί.

Μοίρασε 6 ασίστ για μόλις 1 λάθος βλέποντας για πρώτη φορά περισσότερο τους «ζεστούς» συμπαίκτες του παρά την… πάρτη του και το καλάθι, ενώ παράλληλα έλαμψε στην άμυνα. Έβαλε χειροπέδες στον Λάρκιν, που είχε 1/7 σουτ με μόλις 1 ασίστ και 2 λάθη (με την Εφές να είναι στο -26 με εκείνον στο παρκέ!), πίεσε ανελέητα στην μπάλα, έβαλε τα χέρια και το κορμί του στη «φωτιά» και δεν τσιγκουνεύτηκε τα φάουλ.

Πέρι: Ο Dark Knight που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός

Ο Δημήτρης Πρίφτης διαβάζοντας πίσω από τη «φτωχή» του συμμετοχή στο σκορ τον κράτησε πολύ σωστά στο παρκέ για 22:47. Και ξέρετε κάτι; Ο Πέρι αποδείχτηκε ο πιο επιδραστικός παίκτης της ομάδας με τη γλώσσα των αριθμών: Στο διάστημα που ήταν στην πεντάδα, ο Παναθηναϊκός είχε το εκκωφαντικό +33 (!), μεγαλύτερο ακόμη από τους πιο «λαμπερούς» διακριθέντες της νίκης, τον Μέικον (+24), τον Παπαγιάννη (+30) και τον Σαντ-Ρος (+22).

Μπορεί ο Κέντρικ Πέρι να ονειρευόταν διαφορετικό τον ρόλο του σε μια ομάδα Ευρωλίγκας παίζοντας στην κορυφαία ευρωπαϊκή σκηνή για πρώτη φορά στα 29 του και μετά από μια σεζόν που ήταν τρίτος σε αξιολόγηση και πέμπτος σκόρερ στο Eurocup. Όμως από τη στιγμή που, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ηγετικό ρόλο και αποδεικνύεται συχνά επιζήμιος, μπορεί κάλλιστα να γίνει ωφέλιμος σε έναν μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο: Αυτόν του παίκτη που θα προσφέρει ενέργεια και ισορροπία στην άμυνα δίπλα σε γκαρντ που υστερούν σε αυτό το κομμάτι, αλλά και που θα μοιράσει σωστά την μπάλα στην επίθεση αναγνωρίζοντας πως κάποιοι συμπαίκτες του υπερτερούν σε ταλέντο και φόρμα.

Πώς το έλεγε ο ίδιος ο Batman στο Dark Knight; «Όχι ο ήρωας, αλλά ένας σιωπηλός φρουρός, ένας προστάτης σε επαγρύπνηση». Όχι ο ξένος πλέι μέικερ που θα άξιζε ένας Παναθηναϊκός με μεγάλες βλέψεις, αλλά εκείνος που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή…

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x