Βαγγέλης Νεραντζιάς

Το πρώτο βήμα…

www.sport-fm.gr

Με το δεξί -όπως και αναμενόταν- ξεκίνησε η ευρωπαϊκή εβδομάδα για τα ελληνικά χρώματα και μακάρι να συνεχιστεί έτσι. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Σπάρτα Πράγας εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, τη συμμετοχή στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Βέβαια, η χθεσινή εμφάνιση του «τριφυλλιού» σηκώνει αρκετή συζήτηση, μια και κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Δείγμα αυτού, το γεγονός ότι όσο και αν προσπαθείς δεν βρίσκεις εύκολα κάποιον παίκτη που να διακρίθηκε ιδιαίτερα…Φυσικά αυτό που μετράει στην παρούσα φάση είναι το αποτέλεσμα και σύμφωνα με αυτό οι «πράσινοι» πέρασαν τον σκόπελο δύο προκριματικών γύρων, με απολογισμό, τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Στην αναμέτρηση με τους Τσέχους, ο Ολλανδός τεχνικός παρουσιάστηκε επιφυλακτικός και επηρεασμένος, από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που είχε ως προπονητής του Άγιαξ στον προκριματικό γύρο. Κάτι, που μετέδωσε άθελα του και στους παίκτες. Βέβαια, υπάρχουν ελαφρυντικά, όπως η νίκη στο πρώτο ματς -όπου ουσιαστικά έγινε όλη η δουλειά-αλλά και η χρονική περίοδος που διανύουμε και δεν είναι για ασφαλή συμπεράσματα.

Πλέον, ζητούμενο για την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε είναι η βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας, αλλά και η εκπλήρωση της υπόσχεσης για θεαματικό ποδόσφαιρο, που διατυμπανίζουν άπαντες στην ομάδα, από την έναρξη της προετοιμασίας. Το «τριφύλλι», διαθέτει μακράν το ρόστερ με το μεγαλύτερο βάθος τα τελευταία χρόνια, με τη μεσαία γραμμή να παρουσιάζει το μεγαλύτερο βαθμό πληρότητας. Στην επίθεση, ο Σόουζα δείχνει ότι εκτός από δύναμη διαθέτει και τεχνική, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παίκτη που αγωνίζεται για το σύνολο. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός πρέπει να στηρίξει και τον Μάντζιο, μια και χρόνος για να τον αντικαταστήσει πλέον δεν υπάρχει και ο Πετρόπουλος είναι ακόμη ανέτοιμος για να παίξει μόνος του στην κορυφή. Φυσικά, οι πολλοί ταλαντούχοι μεσοεπιθετικοί της ομάδας και κυρίως ο Σαλπιγγίδης, θα δώσουν τις λύσεις στο σκοράρισμα. Ερωτηματικό αποτελεί το κέντρο της άμυνας, οπού ο Ολλανδός τεχνικός έχει καθιερώσει αρχικά τους Σαριέγκι, Βύντρα. Πίσω τους βρίσκεται ο Γιάννης Γκούμας και ο νεοαποκτηθέντας Χρήστος Μελίσσης και το αν αυτή η τετράδα αρκεί, θα φανεί σύντομα… Πάντως, το 4-2-3-1 που παίζει η ομάδα, στηρίζει κατά πολύ την αμυντική λειτουργία και στα δύο αμυντικά χαφ.

Είναι αλήθεια, ότι με το καλημέρα υπάρχουν ορατές αλλαγές στην εικόνα των «πράσινων». Το παιχνίδι με τα αλλεπάλληλα γεμίσματα από τη μεσαία γραμμή ανήκει στο παρελθόν, ενώ και η κατάχρηση στην κατοχή της μπάλας από τους παίκτες, έχει περιοριστεί αισθητά. Πράγματα, που απαίτησε –και καλά έκανε- ο Χενκ Τεν Κάτε. Απλά θα χρειαστεί να προσέξει, ώστε να μην «χάσει» κάποια από τα μεγάλα όπλα της ομάδας. Συγκεκριμένα, οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις του καλοκαιριού πλην του Ζιλμπέρτο Σίλβα… Ναι, το μέλλον ανήκει στον Σιμάο, αλλά ο καλός Μαρσέλο Μάτος κάνει τη διαφορά. Ναι, ο Καραγκούνης είναι ο ηγέτης και η ψυχή της ομάδας, αλλά τα ρήγματα και η σέντρα ξυράφι του Ίβανσιτς είναι απαραίτητα από την αριστερή πτέρυγα(σ.σ άλλωστε ο Κάρα παίζει με ευκολία και στις άλλες θέσεις του κέντρου). Αυτά δεν αφορούν κριτική για τον Ολλανδό και ενώ βρισκόμαστε ακόμη στον Αύγουστο…Απλά δεν πρέπει και φέτος να υπάρξει νέα περίπτωση σαν αυτή του Νίνη πέρυσι.

Με λίγα λόγια, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά. Πριν συμπληρωθούν τουλάχιστον δέκα επίσημα παιχνίδια, κάθε συμπέρασμα εμπεριέχει ρίσκο, αφού για να περάσει η φιλοσοφία του νέου προπονητή αλλά και για να μάθουν οι παίκτες, ο ένας το παιχνίδι του άλλου, χρειάζεται εύλογο χρονικό διάστημα. Απλά, η πρώτη επιτυχία, που αφορά την επιστροφή το Champions League, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως το πρώτο βήμα. Άλλωστε, καλύτερο κλίμα από αυτό που επικρατεί φέτος, δύσκολα θα ξαναβρεί το «τριφύλλι». Η διοίκηση έκανε το άνοιγμα, ο κόσμος απάντησε θετικά και πλέον ο λόγος ανήκει στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x