Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ένα βήμα πιο μπροστά ο Δώνης

www.sport-fm.gr

Έχοντας διανύσει μόλις τις δύο πρώτες αγωνιστικές στη φετινή Σούπερ Λίγκα είναι λογικό οι ομάδες να είναι ανέτοιμες και οι τρεις του κέντρου να αποδίδουν μέτριο ποδόσφαιρο. Πάντως αποτελεί γεγονός ότι η ΑΕΚ πέρασε χωρίς ήττα δύο σημαντικά ντέρμπι, αφού νίκησε τον Παναθηναϊκό και έφυγε από την Τούμπα με την ισοπαλία. Η Ένωση θα κληθεί σύντομα (σ.σ. 5η αγωνιστική) να παίξει και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, παιχνίδι που θα μας βοηθήσει να βγάλουμε ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι θα κριθεί οτιδήποτε.

Η διαφορά που φαίνεται στο ξεκίνημα ανάμεσα στους «μόνιμους» διεκδικητές του τίτλου, είναι ότι η ΑΕΚ δείχνει να ξέρει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό πως θα πορευτεί. Σημαντικότερος λόγος φυσικά είναι ότι ο Γιώργος Δώνης –εν αντιθέσει με τους συναδέλφους του- ξέρει την ελληνική πραγματικότητα καλύτερα, αλλά και το υλικό που έχει στα χέρια του. Ταυτόχρονα, οι αποχωρήσεις των Δέλλα, Ριβάλντο, Λυμπερόπουλου φαίνεται ότι «βοήθησαν» τον Μακεδόνα τεχνικό σε αυτό που θέλει να χτίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι δεν είναι καλοί παίκτες. Επίσης, ο 39χρονος προπονητής έχει βρει τον κορμό της ομάδας την ώρα που οι άλλοι ψάχνονται και πειραματίζονται. Αν η ΑΕΚ συνεχίζει να παίρνει τα αποτελέσματα τώρα που είναι ανέτοιμη και βγάλει ένα δύσκολο με βάση το πρόγραμμα ξεκίνημα, έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί. Παράλληλα, οι «κιτρινόμαυροι» μπορεί να έχουν μικρότερο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά κατά γενική ομολογία έκαναν την καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού με την απόκτηση του Σωτήρη Κυργιάκου, την ώρα που οι «αιώνιοι» -κυρίως οι «πράσινοι»- έχουν πρόβλημα στην άμυνα. Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι δεν θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή, οι Ερνέστο Βαλβέρδε και Χενκ Τεν Κάτε φέρεται να ψάχνουν ακόμη το υλικό στις ομάδες τους και μέχρι ενός βαθμού είναι λογικό. Για τον Ισπανό η χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες, αφού μετά την μέτρια εικόνα στο ξεκίνημα ήρθε το «χαστούκι» από την Ανόρθωση -στο οποίο δεν ευθύνεται μόνο η διοίκηση- και ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Champions League. Πάντως, έκτοτε και παρά την μέτρια εικόνα των «ερυθρόλευκων» οι νίκες έρχονται, η ομάδα είναι πρώτη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Βάσκο τεχνικό, που διαθέτει ελλιπή επίθεση. Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στον Παναθηναϊκό, μια και ο Τεν Κάτε συνεχίζει τις δοκιμές, και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιεί τους παίκτες σε διαφορετικές θέσεις, χωρίς να έχει βρει έναν βασικό κορμό. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα, αφού οι ήττες από την ΑΕΚ και την Ίντερ δεν ήταν κάτι το τραγικό, ενώ πρέπει να του αναγνωριστεί ότι με τρεις νίκες και μια ισοπαλία έβαλε το «τριφύλλι» στους ομίλους, κάτι που είχε ανάγκη ο σύλλογος, απο όλες τις πλευρές.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η ΑΕΚ δείχνει να εκμεταλλεύεται την όλη κατάσταση και αυτό που μένει, είναι να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί για την επιλογή ενός νεαρού Έλληνα προπονητή, την ώρα που συνδιεκδικητές της επέλεξαν ονόματα από το εξωτερικό. Αυτό θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, οι Βαλβέρδε και Τεν Κάτε θα πρέπει να «τρέξουν» για να προσπεράσουν τον Δώνη και να μας αποδείξουν πόσο καλοί προπονητές είναι. Άλλωστε, η φράση «πίστωση χρόνου» δεν ταίριαξε ποτέ δίπλα στα ονόματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x