Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο καλύτερος μαθητής…

www.sport-fm.gr

Με την έναρξη της σεζόν ένα από τα βασικά θέματα για συζήτηση, ήταν οι καινούργιοι προπονητές στους πάγκους των τριών του κέντρου. Οι «αιώνιοι» προτίμησαν την συνηθισμένη λύση από το εξωτερικό, ενώ η ΑΕΚ εμπιστεύτηκε τις τύχες του συλλόγου στον πολλά υποσχόμενο Έλληνα, Γιώργο Δώνη. Μπορεί το πέρας έξι αγωνιστικών να μην είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να κριθούν, ωστόσο, αν προσθέσουμε και τα παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάποια πράγματα έχουν φανεί.

Στην ΑΕΚ επικρατούσε η άποψη ότι ο Δώνης έχει πλεονέκτημα, αφού σε σχέση με τους ανταγωνιστές του είχε τη γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, η αλήθεια είναι ότι η Λάρισα επί των ημερών του έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ωστόσο, ο Μακεδόνας τεχνικός δεν δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες του πρωταθλητισμού και μετά τα πρώτα ανεπιτυχή αποτελέσματα βρίσκεται σε σύγχυση, τόσο με το σύστημα, όσο και με τα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Επίσης, η δήλωση του πριν το ματς με την ΑΕΛ, για το «απαραίτητο πέντε στα πέντε» ήταν άκυρη, μια και οι ομάδες πρέπει να βλέπουν μόνο το επόμενο παιχνίδι. Ίσως χρειάζεται χρόνο, αλλά δύσκολα θα του δοθεί στην ΑΕΚ που η πίεση για τον πολυπόθητο τίτλο είναι αφόρητη.

Με την ισοπαλία βολεύτηκε στην Τούμπα ο Χενκ Τεν Κάτε, όπως έδειξαν και οι αλλαγές που πραγματοποίησε. Μοναδικό ελαφρυντικό για τον Ολλανδό η προφύλαξη κάποιων παικτών για το ματς με τη Βέρντερ Βρέμης. Αλλά συγγνώμη, ο πρώτος σε ιεραρχία στόχος του Παναθηναϊκού δεν είναι το πρωτάθλημα; Όπως εξελίχθηκε ο αγώνας οι «πράσινοι» πέταξαν μεγάλη ευκαιρία να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη με το διπλό που εκτός από το τεράστιο βαθμολογικό όφελος, θα έδινε και ώθηση για την αναμέτρηση με τους Γερμανούς. Κυριότερη αιτία, η κακή διαχείριση του υλικού, μια και δεν εκμεταλλεύτηκε το βάθος της ομάδας του από τον πάγκο, έκανε δύο αλλαγές που μόνο ο ίδιος κατάλαβε και θυμήθηκε να περάσει δημιουργικό χαφ στο 78ο λεπτό. Την ίδια ώρα, ήταν φανερό ότι σε όλο το 2ο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έπαιζε απλά για να τελειώσει το ματς. Γενικά, ο 54χρονος τεχνικός δεν έχει βρει τον κορμό της ομάδας ενώ εκτός από εμάς, φαίνεται ότι μπερδεύει και τους παίκτες του.

Αντίθετα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε που ξεκίνησε πιο άσχημα από όλους, μια και ήρθε το χαστούκι από την Ανόρθωση και ο αποκλεισμός από το Champions League, μοιάζει ως τώρα ο καλύτερος «μαθητής» από τους τρεις. Τα στοιχεία που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι τα εξής, είναι λιγότερο εγωιστής από τους άλλους και μαθαίνει από τα λάθη του. Δεν ακυρώνει κανένα παίκτη, δίνει ευκαιρίες, έχει πλάνο και έχει βρει λίγο πολύ τον κορμό της ομάδας. Και βέβαια, έχει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση. Φυσικά, κάποιες ενστάσεις υπάρχουν και στην περίπτωση του, όπως η εμμονή του να μην ξεκινά τον Μπελούτσι στα παιχνίδια του Καραϊσκάκη, εκεί που ο Αργεντινός με την κάθετη πάσα μπορεί να διασπά τις μαζικές άμυνες.

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος θα δείξει και θα κρίνει και τους τρεις, αλλά με μια πρώτη ανάγνωση ο Βάσκος φαίνεται να βλέπει τα πράγματα πιο απλά και ρεαλιστικά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x