Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ζήτημα βαθμών και καταξίωσης

www.sport-fm.gr

Μπορεί η σημερινή αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στους Ισραηλινούς να μην χαρακτηρίζεται «δίχως αύριο», ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι από την έκβαση της θα κριθούν πολλά στον όμιλο. Το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ καλείται να πάρει τη νίκη, που θα του δώσει έναν αέρα τεσσάρων βαθμών από τον αποψινό αντίπαλο «καπαρώνοντας» ουσιαστικά τη 2η θέση. Από κει και πέρα, αν νικήσουν και οι Ελβετοί θα παραμείνουμε ισόβαθμοι και τον Σεπτέμβριο θα γίνει ο «τελικός» για την πρώτη θέση, στον οποίο θα μας ευνοεί και η ισοπαλία, μια και υπερτερούμε στα γκολ.(σ.σ. πρώτο κριτήριο στα προκριματικά του Μουντιάλ είναι ο συνολικός συντελεστής τερμάτων και όχι τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων).

Στη θεωρία βέβαια είναι πάντα πιο εύκολα…Στην πράξη το σημερινό παιχνίδι δεν αναμένεται εύκολο, εκτός και αν το κάνει η Εθνική μας. Το βασικό πρόβλημα που παραδοσιακά αντιμετωπίζει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα εντός έδρας παιχνίδια είναι η έλλειψη ικανότητας στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Άλλο ένα αρνητικό σημάδι είναι και η ανάπτυξη από τα άκρα, με τον Σειταρίδη να διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος και τον Τοροσίδη να παίζει με το «ανάποδο» πόδι, οι βοήθειες των μπακ στους χαφ είναι μηδαμινές. Όλα αυτά με δεδομένο ότι η ομάδα δεν διαθέτει τον χαρισματικό μέσο που θα απλώσει το παιχνίδι, γιατί ο Καραγκούνης μπορεί να κάνει παιχνίδι αλλά δεν είναι τέτοιου είδους παίκτης, αποτελούν πρόβλημα.

Φυσικά αυτά τα ξέρουμε, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες αυτής της ομάδας, που είναι δημιούργημα του αειθαλή Ότο Ρεχάγκελ. Η έλλειψη τεχνικής, αντισταθμίζεται με το πάθος και την αυταπάρνηση των παικτών, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στη «γαλανόλευκη» τα τελευταία χρόνια υπάρχει το πνεύμα του νικητή. Σημαντική είναι η επιστροφή του Κώστα Κατσουράνη που είναι στα καλύτερα του και τον έχει ανάγκη η μεσαία γραμμή. Δεδομένο είναι επίσης οτι πρέπει να χτυπήσουμε στα στημένα. Για τις επιλογές του Ρεχάγκελ τώρα, πολλά μπορούμε να πούμε. Για παράδειγμα, η παρουσία του Σαμαρά στην ενδεκάδα μοιάζει απαραίτητη στην παρούσα φάση, ώστε να δώσει άλλο χρώμα στο κατέβασμα και κράτημα της μπάλας έξω από την περιοχή του Αουάτε. Ζητούμενο φυσικά, είναι η αντιμετώπιση των βασικών ατού που διαθέτουν οι Ισραηλινοί και αναφέρομαι κυρίως στους Μπεναγιούν, Μπεν Σαχάρ, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Το αποψινό παιχνίδι πάντως, έχω την αίσθηση ότι εκτός από το βαθμολογικό κομμάτι αποτελεί και θέμα πρεστίζ, ζήτημα καταξίωσης. Βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι η γαλανόλευκη έχει βρεθεί σε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι Άγγλοι γράφουν για τον όμιλο και την πρωτιά της Εθνικής μας: «Στους τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος…». Πιστεύω ότι πιθανή νίκη απόψε θα μας φέρει πολύ κοντά στη πρόκριση και η παρουσία μας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την σταθερότητα, μια και οι «μονόφθαλμοι» δεν παίζουν σε έξι χρόνια σε δύο EURO και ένα Μουντιάλ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x