Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο κατάλληλος άνθρωπος στη σωστή θέση

www.sport-fm.gr

Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και όπως είναι φυσικό τέτοιες μέρες δεν υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ από τις ομάδες. Ωστόσο, όπως συνηθίζουμε από αυτή τη στήλη μπορούμε να ασχοληθούμε με θέματα εκτός επικαιρότητας και εικασίες. Το Σαββατοκύριακο διάβασα μια μεγάλη συνέντευξη του Φερνάντο Σάντος στα «Σπορ του Βορρά» που αναδημοσιεύτηκε στον αθλητικό Τύπο της Αθήνας και ξαφνικά κάτι μου «καρφώθηκε» στο μυαλό.

Κάποια στιγμή γίνεται στον Πορτογάλο προπονητή η ερώτηση για το μέλλον της καριέρας του και ο ίδιος απαντά ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει με την παρουσία του σε έναν πάγκο εθνικής ομάδας. Ο Σάντος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το Εστορίλ και έχει περάσει από τους πάγκους και των τριών μεγάλων ομάδων στην Πορτογαλία(Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ). Στη χώρα μας εργάστηκε με σχετική επιτυχία στην ΑΕΚ(μόνο ο τίτλος του έλειψε), είχε ένα αποτυχημένο αλλά πολύ σύντομο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό, ενώ από πέρσι είναι στον ΠΑΟΚ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1954 στη Λισσαβόνα και με μια πορεία στην προπονητική που αγγίζει τα 23 συναπτά έτη, μοιάζει σοφότερος από ποτέ για να διαχειριστεί το υλικό μιας ομάδας. Φυσικά και δεν είναι ο καλύτερος τεχνικός στον κόσμο, αλλά ξέρει να παίρνει το μάξιμουμ από τους παίκτες, και είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικός. Οι σύλλογοι που κατά καιρούς προπονεί δεν μαγεύουν με το ποδόσφαιρο που παίζουν, αλλά εντυπωσιάζουν με την αγωνιστική τους συνέπεια και την ομαδικότητα.

Αν ακόμη δεν καταλάβατε θα γίνω σαφής. Με δεδομένο ότι ο αγαπημένος Ότο Ρεχάγκελ είναι πλέον 70 ετών και όπως και να έχει κάποια στιγμή θα σταματήσει, η περίπτωση του Σάντος μοιάζει «κομμένη και ραμμένη» για τον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας! Πολύ πάθος, δυνατή άμυνα, αγωνιστικότητα σε όλο το 90λεπτο και αυταπάρνηση των παικτών που βάζουν την ομάδα πάνω από τα «εγώ» τους. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Εθνική μας, για αυτά έκανε καριέρα και ο Πορτογάλος. Άλλωστε, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν διαθέτει τους ντελικάτους παίκτες για να παίξει ένα διαφορετικού είδους ποδόσφαιρο.

Συνάμα, όλοι μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι. Η Εθνική θα συνεχίσει μέχρι το 2010 με τον Γερμανό, όπου εκτός απροόπτου θα την οδηγήσει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότιο Αφρική. Ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί με τον Πορτογάλο και κάποια στιγμή, μετά από δύο, τρία χρόνια μπορεί να γίνει το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν θα συμβεί και αν θα πετύχει δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Έχοντας όμως υπόψη τους προπονητές που προηγήθηκαν, αλλά και τις επιλογές στην εγχώρια αγορά μοιάζει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση και μια καλά δοκιμασμένη λύση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x