Βαγγέλης Νεραντζιάς

Κλωνοποιήστε τον!

www.sport-fm.gr

Σίγουρα διαβάζοντας την ατάκα του τίτλου, το μυαλό του αναγνώστη πηγαίνει στον Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ντρογκμπά και πολλούς άλλους αστέρες του ποδοσφαίρου. Ασφαλώς και θα μπορούσε να ήταν έτσι, ειδικά την επομένη μιας βραδιάς σαν τη χθεσινή στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ωστόσο, είτε το θέλουμε είτε όχι, για να γίνει ένας αγώνας ποδοσφαίρου υπάρχουν και κάποιοι κύριοι που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή και την τήρηση των κανονισμών.

Το θέμα μας σήμερα είναι η διαιτησία και το πόσο μπορεί να βοηθήσει τους 22 ποδοσφαιριστές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό φάνηκε στον αγγλικό «εμφύλιο» ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Λίβερπουλ, με τον Ισπανό Κανταλέχο να έχει υψηλά επίπεδα απόδοσης. Ωστόσο, ποτέ δεν περίμενα ότι θα βλέπω έναν διαιτητή και θα χαίρομαι για την παρουσία του. Αυτός ο κύριος ονομάζεται Ρομπέρτο Ροσέτι και χθες ήταν ο «άρχοντας» του αγώνα Μπάγερν-Μπαρτσελόνα. Πιο πρόσφατο παιχνίδι του με ελληνικό ενδιαφέρον, ήταν το 1-1 της Εθνικής μας στο Ισραήλ.

Τον 41ετών ρέφερι παρατήρησα ιδιαίτερα πέρυσι, όταν λόγω της δουλειάς είδα πολλά παιχνίδια του Καμπιονάτο. Έκτοτε, όταν σφυρίζει σε κάποιο αγώνα εστιάζω στις αποφάσεις του και θα έλεγα ότι είναι απλά εξαιρετικός. Ο Ιταλός που είναι γιατρός στο επάγγελμα και διευθυντής νοσοκομείου κάθε φορά που καλείται να διευθύνει έναν αγώνα παραδίδει μαθήματα διαιτησίας και υποθέτω ότι είναι η χαρά του ποδοσφαιριστή. Δεν πτοείται από τις βουτιές των παικτών, δεν μοιράζει αλόγιστα τις κάρτες δεν καταλαβαίνει από έδρες και γενικά είναι ο ορισμός του καλού διαιτητή.

Ο Ροσέτι είναι μακράν ο κορυφαίος στη γειτονική χώρα και αυτός είναι ο λόγος που παίρνει το τίτλο του καλύτερου στην πατρίδα του την τελευταία τριετία. Επίσης, δεν θα πρέπει να περάσει στα ψιλά η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Μίλαν Αντριάνο Γκαλιάνι τις μέρες του calciopolis, όταν και δήλωσε ανοιχτά ότι: «Οι μοναδικοί διαιτητές που δεν σήκωναν καν το τηλέφωνο για να «λαδωθούν» ήταν ο Κολίνα και ο Ροσέτι», είχε πει ο ισχυρός παράγοντας και «δεξί» χέρι του Μπερλουσκόνι.

Τα πράγματα είναι απλά, ο ρέφερι πρέπει να είναι διεκπεραιωτής και τίποτα παραπάνω. Όταν το αντιληφθούν αυτό οι Έλληνες διαιτητές και σταματήσουν να σφυρίζουν συνέχεια, να μοιράζουν κάρτες και ουσιαστικά να μην παίζεται ποδόσφαιρο τότε θα φτιάξει και το πρωτάθλημα μας. Προτείνω στους ανθρώπους της διαιτησίας να πάρουν μια σειρά από αγώνες του Ροσέτι, να μαζέψουν τους Έλληνες συναδέλφους του και να τους δείξουν ποια είναι η δουλειά τους. Πρωταγωνιστής δεν είναι αυτός που θα δείξει πολλές φορές η κάμερα, αλλά αυτός που θα αφήσει να παιχτεί μπάλα, ώστε να το απολαύσουν πρώτα οι παίκτες και μετά οι φίλαθλοι και οι τηλεθεατές. Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση στην εποχή μας, κλωνοποιήστε τον Ιταλό να τελειώνουμε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x