Παλαιότερες

Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ

SportDay

O ΠΑΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη είναι η πρώτη ομάδα που έχει λειτουργήσει σε συνθήκες επικοινωνιακού θερμοκηπίου. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχω διαβάσει ποτέ σε εφημερίδα ότι ο Ζαγοράκης έχει κάνει κάποιο λάθος –πιθανότατα αυτό να συμβαίνει και να είναι ο μόνος στη γη που το 'χει καταφέρει. Αν όμως λάθη έχει κάνει κι αυτά δεν τονίζονται, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο βασίλειο του ΠΑΟΚ, πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που δημιούργησε ο άδοξος αποκλεισμός από τη Χέρενφεν. Ραδιόφωνα Ολο το καλοκαίρι είχα την τύχη να ακούω τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και να διαβάζω τον τοπικό της Τύπο. Συμβαίνει εκεί κάτι εξαιρετικά παράξενο: οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι σαφώς περισσότερο κριτικοί από ό,τι οι δημοσιογράφοι των τοπικών Μέσων.

Με μικρές, ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτό που στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον καιρό αποκαλούμε «αθλητικογραφία» είναι στην πραγματικότητα μια οργανωμένη προσπάθεια κάλυψης του οποιουδήποτε λάθους μπορεί να κάνει η διοίκηση Ζαγοράκη. Ο κόσμος είχε π.χ. σημαντικές αντιρρήσεις για τις μεταγραφές και την πολιτική που η ΠΑΕ ακολούθησε. Οι δημοσιογράφοι στη συντριπτική τους πλειονότητα εξηγούσαν απλώς γιατί είναι σπουδαίες. Ο κόσμος διαρκώς απαιτούσε κάτι παραπάνω. Οι δημοσιογράφοι απλά υποστήριζαν ότι στις φιλοδοξίες του φετινού ΠΑΟΚ δεν πρέπει να υπάρχουν όρια. Ο κόσμος γκρινιάζει για το μίζερο ποδόσφαιρο του Φερνάντο Σάντος. Οι δημοσιογράφοι μιλούν για ένα σοφό δάσκαλο. Σε αυτό πρέπει να πω ότι συνεπικουρούνται και από αρκετούς που δουλεύουν στην Αθήνα και που για τον Τεν Κάτε π.χ. ή ακόμα και τον Μπάγεβιτς μπορεί να στάζουν χωλή, αλλά ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν γράψει μισή αράδα κριτικής για τον Πορτογάλο.

Ο Σάντος είναι το είδος του προπονητή που η ελληνική αθλητικογραφία λατρεύει. Αξιοπρεπής άνθρωπος, έτοιμος να δώσει εξηγήσεις για το οτιδήποτε, εργατικός. Κυρίως politically correct. Το ότι βυθίζει την εξέδρα στα πιο βαθιά χασμουρητά δεν απασχολεί κανέναν: ποιος είπε ότι οι αθλητικογράφοι αγαπούν το ποδόσφαιρο; Απουσία Η απόλυτη απουσία κριτικής είναι ο λόγος του πρώτου στραπάτσου. Οποιος παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι αυτό που είχε ανάγκη η περσινή ομάδα του ήταν δυο-τρεις προσωπικότητες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Παιχνίδι ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα αλλάξει, η λογική του Πορτογάλου είναι τόσο προβλέψιμη ώστε τον έπιασε κορόιδο μέχρι κι ο Τροντ Σόλιντ. Ο Ζαγοράκης, αν ήθελε να τον βοηθήσει, έπρεπε να του πάρει 3–4 παίκτες ενδεκάδας και να διώξει από τους «παλιούς» έναν τουλάχιστον (Κονσεϊσάο, Βερόν, Πάμπλο Γκαρσία), γιατί λειτουργούν ως κακά παραδείγματα. Ο Σάντος δεν μπορεί να τους επιβληθεί, ενώ τον αγκυλώνουν και ως προς τις επιλογές του.

Ολοι, όταν αποκτήθηκε ο Κουτσιανικούλης, λέγαμε ότι για να βρει χώρο θα πρέπει να φύγει ο Κονσεϊσάο, αλλιώς δεν πρόκειται ο Πορτογάλος να τον χρησιμοποιήσει βασικό: απορώ πώς ο Ζαγοράκης κι ο Βρύζας δεν το κατάλαβαν. Στην ομάδα δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Γκαρσία και ο Κονσεϊσάο θυμώνουν και κάνουν ότι πονάνε όταν τους χρησιμοποιεί στην προπόνηση με τους αναπληρωματικούς, και όλοι έχουν καταλάβει ότι η αυστηρότητα του Σάντος εξαντλείται στον Μπακαγιόκο και τον Αμπουμπακάρι, γιατί λειτουργεί ένα είδος στρατιωτικής παλαιότητας! Κανένας τέλος δεν τολμούσε να επισημάνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει σε δύο μήνες προετοιμασίας όσους τραυματισμούς έχει μια ομάδα σε ένα χρόνο και πως οι δύο που δεν έκαναν προετοιμασία μαζί του, ο Βιτόλο και ο Βιεϊρίνια, είναι οι μόνοι που τρέχουν! Σε μια χώρα που θεωρούνται κακουργήματα το να βάζει ο Τεν Κάτε τον Γκάμπριελ αντί του Σαλπιγγίδη στο «Βιθέντε Καλντερόν» και να παίζει ο Κετσπάγια με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο αμυντικό χαφ, το ξεκλήρισμα μιας ομάδας πριν καν αρχίσει η σεζόν (!) δεν είναι άξιο αναφοράς! «Μπράβο»

Ο ΠΑΟΚ πορεύτηκε στον αποκλεισμό εν μέσω πολλών δημοσιογραφικών «μπράβο». Η ήττα από τη Βαλερένγκα αποδόθηκε στην ατυχία, η ισοπαλία με τη Χέρενφεν στις απουσίες: καλή είναι η επικοινωνία, αλλά ποτέ η επικοινωνία δεν άλλαξε την πραγματικότητα. Ακουγα τα ραδιόφωνα της Θεσσαλoνίκης προχθές πριν από το ματς: τα ρεπορτάζ αναφερόταν στην παρέμβαση του Ζαγοράκη ώστε να «ελευθερωθούν» τα 25 ευαίσθητα παιδιά που προκλήθηκαν και τα έσπασαν στο Αμστερνταμ και στη σιγουριά του Γκαγκάτση ότι «ο ΠΑΟΚ περνά γιατί υπάρχει Ισπανός διαιτητής». Ως ένδειξη της σιγουριάς αναφερόταν μάλιστα ότι ο φρέσκος μεγαλομέτοχος είχε βγάλει και αεροπορικά εισιτήρια για να πάει από την Ολλανδία στη Νιόν, για να είναι παρών στην κλήρωση. Τότε κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να περάσει τη Χέρενφεν ποτέ! Ο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη και του Βρύζα, για να κάνει το επιπλέον βήμα, έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη γνώση του σπορ, που σίγουρα έχουν αυτοί οι δύο.

Αντ' αυτού φέτος υπήρξε μόνο προσπάθεια να γίνει κλίμα: αντί να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, ασχοληθήκαν με προσλήψεις παραγόντων που θα θωρακίσουν την ομάδα. Και στο μεταξύ αδιαφόρησαν μέχρι και για το χόρτο της Τούμπας που είχε το κακό του το χάλι. Κρίμα Ο ΠΑΟΚ μπορεί να επαναλάβει το περσινό του πρωτάθλημα, δύσκολα θα κάνει βήμα μπροστά. Το χειρότερο για τον Θοδωρή είναι ότι έχει ξεχάσει πόσο εύκολα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Στο Χέρενφεν βγήκε αδίκως ένα πανό που αμφισβητεί την ίδια του την τιμιότητα. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν τρώει δημοσιογραφικό κουτόχορτο: με αυτούς που διάλεξε ως συνοδοιπόρους τον περιμένουν χειρότερα. Και είναι πραγματικά κρίμα…

Αυτό είναι είδηση...

Παράξενα πράγματα To λέει και το ξαναλέει ο Μάρκο Μπράνκα, ο τεχνικός διευθυντής της Ιντερ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ολυμπιακός χάθηκε πριν υπογράψουμε το συμβόλαιο παραχώρησης του Κουαρέσμα. Δυο μέρες το συζητούσαμε και είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Ο δε παίκτης δεν είχε αντίρρηση, αφού του είχε πει ο Πάολο (Σόουζα;) τα καλύτερα για την Αθήνα και την ομάδα. Μέχρι που ο Ελληνας (σ.σ.: ο "Χρυσικό";) δέχτηκε ένα τηλέφωνο από Αθήνα, σηκώθηκε και είπε "χαίρετε". Παράξενα πράγματα». Για την ιστορία, το τηλέφωνο έγινε πάντως γύρω στις 7 το βράδυ. Και κάποιος λέει ότι ήταν από ψηλά, από πολύ ψηλά.

Τerror 2 Για να δούμε αν οι άρχοντες θα αρχίσουν σιγά σιγά να ζεσταίνονται τώρα που έπεσε και η θερμοκρασία. Αντε για να ανεβεί το θερμόμετρο στα γήπεδα.

• Αμπάρκιολης (Πανιώνιος - Εργοτέλης). Μια new entry. Υπάρχει λίγη ανησυχία για το πώς θα το διευθύνει και κάτι μου λεει ότι η μισή ΚΕΔ θα 'ναι στη Νέα Σμύρνη για το χατίρι του. Λίγο έδρα λέω, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Στη Β' Εθνική το 'παιζε λίγο σκληρός.

• Παππάς (Καβάλα - Αστέρας Τρίπολης). Νεαρούλης κι αυτός κι από μικρός στα δύσκολα. Καβάλα στ' άλογο ο Μάκαρος, αλλά βλέπω και λίγο «Χ», όχι πάντως λόγω του «ιερέα». Πέρυσι τον Μάκη μια χαρά τον έπαιζε πάντως.

• Δαλούκας (Ηρακλής - Αρης). Δεύτερο ντέρμπι στη σειρά; Γιατί άραγε; Και είναι και λίγο κάτοικος Θεσσαλονίκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εγω λέω ότι πολύ καλά έπεσε ο Αρης. Το «Χ» μοιάζει να το 'χει δέσει με τον «Δαλού», για περισσότερα θα δούμε.

• Κύρκος (Ατρόμητος Αθηνών - ΑΕΚ). Κι εδώ από «Χ» ξεκινάμε. Μια ψιλή ΑΕΚ, όπως είχε παίξει μια ψιλή Αστέρα στην Τρίπολη. Αλλά δεν το έκρινε την περασμένη εβδομάδα και δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι θα το κρίνει τώρα.

• Γιαννόπουλος (ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός). Γιάννη μου, την περασμένη μας έστειλαν τον Κάκκο που δεν φέρνει «άσο» και σήμερα τον «Γιαννό» που δεν φέρνει «διπλό». Πέρυσι μπορεί και να ήταν ανάποδα, ειδικά αν τα ματς ήταν κατά το Πάσχα. Ε;

• Τριτσώνης (ΠΑΣ Γιάννινα - Πανθρακικός). Δεν μασάει πολύ από έδρες και δεν είναι από αυτούς που παίρνουν τον «άσο» και τον καρφώνουν στη σέντρα. Αλλά τα Γιάννινα καλά έπεσαν κι ας μην ανησυχούν.

• Σταθόπουλος (Παναθηναϊκός - Ξάνθη). Στον ΠΑΟ λένε «φέτος θα 'χουμε ό,τι κι ο Ολυμπιακός». Αν στη σούμα είναι και τα περσινά του Ολυμπιακού, επειδή ο Ολυμπιακός με την Ξάνθη είχε αβάντα, μπορεί να περιμένει λίγη αβάντα κι ο ΠΑΟ. Οχι εξόφθαλμη. Λιγο Κασναφερική πιστεύω.

• Κάκκος (Λάρισα - Ολυμπιακός). Το 'χα γράψει από την Τρίτη ότι θα πάει στη Λάρισα. Εφερε ήδη ένα «διπλό» την περασμένη Κυριακή. Μπορεί να τα κάνει δύο. Πολλή γκρίνια πάντως ο Σάββας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x