Μιχάλης Λεάνης

Καταλαβαίνουμε τι θέλουμε, πρόεδρε;

SportDay

Aκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέντευξη που παραχώρησε ο προέδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Θα σταθώ μόνο σε ένα κομμάτι. Σε αυτό που αναφέρεται στη διαιτησία. Εχει δίκιο ο πρόεδρος να δηλώνει ότι στην Ελλάδα έχουμε βρει το εύκολο θύμα, τον διαιτητή. Και ότι υπάρχει μια νοοτροπία χρόνων που λέει ότι εμείς δεν φταίμε σε τίποτα και για όλα φταίει ο διαιτητής. Ανεξάρτητα, όμως, από τις δικαιολογίες, είναι κοινός τόπος ότι η διαιτησία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παραδεχτεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ μήπως και έτσι αλλάξει το σκηνικό. Αν σταθεί μόνο στις δικαιολογίες και τη νοσηρή νοοτροπία ετών, τότε όλα θα μείνουν ίδια.

Ακόμα και αν η ελληνική διαιτησία βρει τον δρόμο της, αυτοί που χρησιμοποιούν τη δικαιολογία θα συνεχίσουν να την επικαλούνται. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά ο θεσμός, που δείχνει χρόνο με τον χρόνο να βουλιάζει επικίνδυνα. Αυτό οφείλει να διορθώσει ο πρόεδρος. Δυστυχώς, η ελληνική διαιτησία όσο καμία άλλη σε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα στην Ευρώπη έχει καθορίσει με τις αποφάσεις της την τελική έκβαση αγώνων, έχει καθορίσει πρωταθλητές, κυπελλούχους και τέλος συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ολα αυτά χωρίς συνέπειες. Με τον θεσμό στο απυρόβλητο, αφού τα λάθη είναι ανθρώπινα. Σε χώρες όπως π.χ. η Ιταλία, εκεί που η διαιτησία έδρασε με ένταση στο παρασκήνιο για πολλά χρόνια, κάποτε ο ρόλος της αποκαλύφθηκε και οι ένοχοι βρέθηκαν στο περιθώριο.

Εδώ εμείς τόσα χρόνια συζητάμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει και δυστυχώς αναπαράγεται και δεν κάνουμε τίποτα για να το φέρουμε στην επιφάνεια. Αντίθετα, ασχολούμαστε με αυτούς που όχι άδικα έχουν κάνει τη διαιτησία πιπίλα. Και φυσικά δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά αυτούς που έδωσαν το δικαίωμα. Ασχολούμαστε δηλαδή με την υπερβολή που γεννά το πρόβλημα και όχι με το ίδιο το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ευχαριστημένος με την υπάρχουσα κατάσταση και αναφέρεται μόνο σε αυτούς που γκρινιάζουν. Αν δει τους καταλόγους, θα διαπιστώσει ότι κάθε Κυριακή υπάρχει τουλάχιστον ένας ρέφερι που παραπέμπεται στο πειθαρχικό για λάθη.

Ρωτάω, λοιπόν, πού αλλού στην Ευρώπη συναντάς ανάλογο φαινόμενο; Το αρνητικό αυτό ρεκόρ δεν πρέπει να μας ανησυχεί; Και για να είμαι πιο σαφής, εδώ και καιρό θα έπρεπε να μας ανησυχήσει γιατί επαναλαμβάνεται, μήπως ήρθε η ώρα να λάβουμε κάποια δραστικά μέτρα; Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Σοφοκλής Πιλάβιος, αναφερόμενος σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, τη βία που ταλανίζει τον χώρο του ποδοσφαίρου, λέει: «Αν νομίζουμε ό,τι θέλουμε, αν λέμε ό,τι θέλουμε, τότε ποτέ δεν θα γίνει τίποτα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x