Μιχάλης Λεάνης

Τεστ Κούπερ

SportDay

Αν θέλουμε να διακρίνουμε τη διαφορά του Αρη ανάμεσα στην προ Κούπερ εποχή και σε αυτή που διανύει τώρα ο Αρης δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε με προσοχή τον τρόπο παιχνιδιού του Κόκε. Μέχρι να κάτσει ο Αργεντινός στον πάγκο, ο αρχηγός του Αρη δεν ήξερε ούτε πού παίζει ούτε πώς να κινηθεί.

Για να μην τα χρεώνουμε όλα στον Μαζίνιο, είχε κι αυτός ευθύνη. Τώρα με τον Κούπερ τα πράγματα άλλαξαν. Ολοι σοβαρεύτηκαν. Ο Κόκε δεν παρίσταται απλά περιφερειακά, αλλά τρέχει, ανοίγει διαδρόμους, το κυριότερο πρεσάρει και πασάρει την κατάλληλη στιγμή, όπως έκανε στο δεύτερο γκολ.

Ο Αρης ήταν ρεαλιστής σε βαθμό κακουργήματος. Μέχρι το 23' ήταν ο Ατρόμητος που είχε τις ευκαιρίες, είχε και ένα δοκάρι, αλλά οι Θεσσαλονικείς ήξεραν πώς να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Το ποδόσφαιρο είναι απλό και όσο πιο απλά παίζεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να φύγεις από το γήπεδο νικητής. Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της ομάδας των «κιτρίνων» διακρίνεται και στο συνεχές πρέσινγκ των παικτών από το κέντρο και μπροστά.

Δεν έχει φτάσει ακόμα στον βαθμό που θέλει ο Κούπερ, αλλά τουλάχιστον έχει φέρει αποτελέσματα. Ο Ατρόμητος δεν κοίταξε να εκμεταλλευτεί την αχίλλειο πτέρνα του Αρη, που ήταν η αμυντική γραμμή του. Ιδιαίτερα το δεξιό άκρο της άμυνας, εκεί όπου ο Βανγκέλι αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στα αμυντικά του καθήκοντα, μην έχοντας και τη συνδρομή του Κάλβο. Απ' τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προηγηθεί η ομάδα του Περιστερίου ήταν δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση.

Κι αυτό διότι ο Αρης και την μπάλα ήξερε να κρατήσει, και ψυχολογία απέκτησε μετά το γκολ, και το διαρκές πρέσινγκ άρχισε να παράγει καρπούς. Το «δύο στα δύο» του Αρη με Ολυμπιακό και Ατρόμητο δεν είναι τυχαίο. Συμμετοχή έχει η παρουσία του Κούπερ στον πάγκο, που δείχνει να έχει σημαδέψει την ομάδα χαρίζοντάς της αγωνιστικό πλάνο. Φαίνεται εξάλλου στο παιχνίδι των παικτών.

Περιορίστηκαν οι επιπολαιότητες, η άναρχη ανάπτυξη, οι άσκοπες ατομικές ενέργειες. Καθόλου τυχαίο επίσης το ότι ο Κάμπορα σκόραρε δύο φορές, αποδεικνύοντας ότι είναι ο ηγέτης στην επίθεση του Αρη, όπως καθόλου τυχαία δεν είναι και η ιστορία με το πρέσινγκ που ζητεί συνεχώς ο Κούπερ. Ο Αργεντινός το κάνει αυτό διότι δεν θέλει να επιβαρύνει την άμυνά του. Πιστεύει ότι χρειάζεται ενίσχυση στη συγκεκριμένη γραμμή και γι' αυτό αναζητεί παίκτη, με αποτέλεσμα να ρίχνει το βάρος της αμυντικής λειτουργίας στο πρέσινγκ των παικτών της μεσαίας γραμμής.

Είδαμε κι άλλα δύο πράγματα χθες στο Περιστέρι. Εκτός του Κόκε και του Κάμπορα, σημαντική είναι και η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κάλβο, ο οποίος περνάει περίοδο παρατεταμένης φόρμας. Οπως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Αρης, για πρώτη φορά στη φετινή περίοδο, κατάφερε να φύγει νικητής από ένα ματς στο οποίο ο αντίπαλος έμεινε με παίκτη λιγότερο -κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κι ας υπήρξαν πολλές, ανάλογες ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x