sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο άνθρωπος που άλλαξε την φιλοσοφία του ποδοσφαίρου

«Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να βάλεις γκολ».

Είναι λίγοι οι άνθρωποι που αφήνουν το στίγμα τους στο ποδόσφαιρο, που ασκούν επιρροή και που με τις πράξεις τους το κάνουν καλύτερο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που θεωρείται από τους καλύτερους προπονητές εν ενεργεία αυτή την στιγμή, αλλά και συνολικά από αυτούς που έχουν περάσει στο άθλημα.

«Ήταν πάντα με μια μπάλα στα πόδια του. Ό, τι και να έκανε είχε πάντα το μυαλό του στο ποδόσφαιρο», έχει αναφέρει στο παρελθόν ο πατέρας του, κάτι που δείχνει τη διαχρονική αγάπη του για το ποδόσφαιρο.

Ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής έχει αφήσει τη δική του ιστορία και το βιογραφικό του είναι γνωστό σε όλους. Είναι κάποιες στιγμές όμως που έχουν ξεχωρίσει και έχουν εντυπωσιάσει.

Η πρώτη απίστευτη σεζόν και το τρεμπλ στην Μπαρτσελόνα (2008-09)



Όταν ο Ισπανός ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα το 2008, ο σύλλογος είχε δυο χρόνια να κερδίσει κάποιο τίτλο. Έτσι ο Γκουαρδιόλα έδιωξε τους παίκτες που ήταν μεγάλοι, όπως ο Ροναλντίνιο και εστίασε στην τριάδα Μέσι-Ινιέστα-Τσάβι. Το αποτέλεσμα ήταν οι «μπλαουγκράνα» να κερδίσουν πρωτάθλημα, Copa del Rey και Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας το τρεμπλ.

«Εάν πιστεύω σε κάτι και δεν είναι παραγωγικό για την ομάδα, δεν θα το κάνω».


Καλύτερος προπονητής του κόσμου την πρώτη χρονιά



Το 2008 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου προπονητή και... διαδέχτηκε τον Sir Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είχε λάβει το συγκεκριμένο βραβείο την προηγούμενη χρονιά. Το καλύτερο βέβαια ήταν, όταν ο Λιονέλ Μέσι, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ο Αντρές Ινιέστα και ο Ντάνι Άλβες, πήγαν μαζί με τον προπονητή τους να παραλάβουν το βραβείο της καλύτερης ομάδας.

«Στο ποδόσφαιρο το χειρότερο πράγμα είναι οι δικαιολογίες. Οι δικαιολογίες σημαίνουν πως δεν μπορείς ούτε να αναπτυχθείς, αλλά ούτε και να πας μπροστά».


La Manita (2010-11)



Στις 29 Νοεμβρίου του 2010 η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα άφησε… άφωνο το ποδοσφαιρικό κοινό. Με μια μοναδική παράσταση, διέλυσε με 5-0 σκορ την «μισητή» Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την κυριαρχία της απέναντι σε μια ομάδα που είχε στο ρόστερ της τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Τσάμπι Αλόνσο, τον Σέρχιο Ράμος και τον Καρίμ Μπενζεμά.

«Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να βάλεις γκολ».


Η εξάρα στο 100ο ευρωπαϊκό του ματς



Milestone σημαίνει ορόσημο και χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο για μεγάλα επιτεύγματα που πετυχαίνουν παίκτες, προπονητές ή ομάδες. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στο 100ο ευρωπαϊκό του παιχνίδι διέλυσε στα προημιτελικά του Champions League την Πόρτο με 6-1 στο «Allianz Arena», κάνοντας την ανατροπή στην ήττα της ομάδας του με 3-1 στον πρώτο αγώνα στην Πορτογαλία. Πόσο καλύτερα θα μπορούσε δηλαδή να το… γιορτάσει;

«Αφήστε μας να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Άφησέ με να προσπαθήσω τουλάχιστον αυτό, να παλέψω».


«Έσπασε» το φράγμα των 100 πόντων στην Premier League



Σε Ισπανία και Γερμανία άφησε το στίγμα του. Το ίδιο έκανε και στην Αγγλία. Αφού είχε μια πρώτη χρονιά… προσαρμογής, στην επόμενη η φοβερή και τρομερή Σίτι του Πεπ έσπασε κάθε ρεκόρ. «Έσπασε» το φράγμα των 100 πόντων στην Premier League, κατακτώντας το πρωτάθλημα, ενώ η ομάδα του πέτυχε 106 γκολ (τα περισσότερα σε μια σεζόν στην ιστορία) και 32 νίκες, το οποίο είναι επίσης ρεκόρ. Παράλληλα, είχε την μεγαλύτερη διαφορά (σσ. 19 βαθμών) από την δεύτερη θέση.

«Θέλω να κερδίζω, θέλω να παίζω σοβαρά, θέλω να είμαι αποτελεσματικός».

Ο άνθρωπος που έμαθε δίπλα στον Γιόχαν Κρόιφ, έκλεισε σήμερα τα 50 του χρόνια. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που δίπλα στον Ολλανδό έμαθε το ποδόσφαιρο και έγινε ένας από τους καλύτερους προπονητές παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x