Στάση Media με τον Νίκο Μαυρομμάτη

Ραγδαίες εξελίξεις στον «Φίλαθλο»* Η επιστολή παραίτησης του εκπροσώπου εργαζομένων

Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε στον «Φίλαθλο», καθώς παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος εργαζομένων, Ντίνος Κούλης. Στο μεταξύ, πενταμελής επιτροπή συστάθηκε απ' τους δημοισογράφους της εφημερίδας, οι οποίοι επέδωσαν στην ΕΣΗΕΑ το ακόλουθο ψήφισμα:

Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε στον «Φίλαθλο», καθώς παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος εργαζομένων, Ντίνος Κούλης. Στο μεταξύ, πενταμελής επιτροπή συστάθηκε απ' τους δημοισογράφους του «Φίλαθλου», οι οποίοι επέδωσαν στην ΕΣΗΕΑ το ακόλουθο ψήφισμα:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά από την συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2011 στα γραφεία της Ενωσής μας, με θέμα την συνέχιση των ενεργειών μας για την επίλυση των ζητημάτων, τα οποία έχουν προκύψει με τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την μη έκδοση της εφημερίδας από τη μεριά της εργοδοσίας, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:
• Η επιδίωξη συνάντησης του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας Γεώργιο Κολοκοτρώνη, ώστε να του ζητηθεί διαμεσολαβητικός ρόλος με την ιδιοκτησία της εφημερίδας.
• Η δέσμευση, ενώπιον του Δ.Σ. της Ενωσης, από την πλευρά όλων των εργαζομένων στην εφημερίδα ότι σε περίπτωση που δεχτούν κρούση για οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης που αφορά τα εργασιακά τους ζητήματα, να ενημερώσουν πάραυτα το σύνολο των εργαζομένων και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
• Η κατηγορηματική άρνηση των εργαζομένων για σύσταση επιχειρησιακού σωματείου και η υπογραφή οποιασδήποτε επιχειρησιακής σύμβασης.
• Η σύσταση πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής τους εργαζόμενους στην εφημερίδα μέχρι την εκλογή εκπροσώπου, μετά την παραίτηση του εκλεγμένου εκπροσώπου Κωνσταντίνου-Γεωργίου Κούλη.
• Η αίτηση για ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για διενέργεια αρχαιρεσιών προκειμένου να εκλεγεί νέος εκπρόσωπος εργαζομένων στην εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ».
• Η εξουσιοδότησή μας προς τη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων μας.
Παρακαλούμε θερμά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ όπως επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης του αιτήματός μας για οικονομικό βοήθημα λόγω της τραγικής οικονομικής μας κατάστασης.

Για τη Γ.Σ.
Η πενταμελής επιτροπή
Κορακής Ιωάννης, Μπάνος Νικόλαος, Παγαρτάνης Αργύριος, Σκριβάνος Γεώργιος, Χαρόπουλος Θεόδωρος»

Η επιστολή παραίτησης
Το κείμενο της επιστολής παραίτησης του εκπροσώπου εργαζομένων του «Φίλαθλου», Ντίνου Κούλη έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι,
Όλοι μας ζούμε δραματικές στιγμές σε σχέση με το εργασιακό μας μέλλον μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «ο Φίλαθλος», στην οποία εργαζόμασταν. Κάποιοι βέβαια από εσάς θα επιμείνουν ακόμη και τώρα ότι «είμαστε σε επίσχεση εργασίας γι’ αυτό και δεν εκδίδεται η εφημερίδα», αλλά αυτό είναι κάτι που πλέον δεν μπορούν να το πιστέψουν ούτε οι ίδιοι. Όπως έχω πει εξ αρχής «ο Φίλαθλος έκλεισε και το ζήτημα τώρα είναι ΑΝ και ΠΟΤΕ θα ξανανοίξει».

Παρά τις προσπάθειές μου να πείσω τους εργαζόμενους να δώσουν άλλες 10 μέρες παράταση στην εργοδοσία, αφού είχαν γίνει κάποιες πληρωμές με τις τρεις απανωτές επισχέσεις που έκανα προσωπικά ως εκπρόσωπος, τελικά μόνον οι 14 από τους 37 συντάκτες πείσθηκαν ότι θα πρέπει να το κάνουν και οι υπόλοιποι 23 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας από τις 20 Σεπτεμβρίου, πριν από ακριβώς έναν μήνα.

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, βέβαια, η εφημερίδα εκδίδονταν κανονικά από τους υπόλοιπους 14 συντάκτες, παρ’ όλα αυτά σταμάτησε μετά τη δήλωση αδυναμίας έκδοσης από τον εκδότη – διευθυντή της εφημερίδας κ. Γ. Κολοκοτρώνη λόγω του τεραστίου φόρτου εργασίας των συντακτών που αποφάσισαν να μην κάνουν επίσχεση εργασίας και να εργαστούν.

Επειδή προσωπικά έχω ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση νέας εργασίας που θα μου εξασφαλίσει τουλάχιστον τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υποβάλω την παραίτησή μου από εκπρόσωπος των εργαζομένων της εφημερίδας Φίλάθλος στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχοντας απολύτως καθαρή την συνείδηση μου για τις πράξεις και τις ενέργειες που έκανα όλο αυτό το διάστημα για να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας όλων των συντακτών του Φιλάθλου.


Αν και πολύ θα ήθελα να βρεθώ ενώπιον του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για να δω τι θα είχε να μου καταλογίσει, η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε κανένα αίτημα και σε καμία καταγγελία συναδέλφων εις βάρος μου, αλλά στην πραγματικότητα που όλοι πλέον θα πρέπει να αντιληφθούν και να παραδεχτούν: Παραιτούμαι, διότι δεν έχω κανένα απολύτως αντικείμενο, δεν έχω κανέναν να εκπροσωπώ γιατί πολύ απλά η εφημερίδα έχει πάψει να λειτουργεί και ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας Φίλαθλος.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την δυσάρεστη για όλους μας εξέλιξη έχει φυσικά το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, όπως και ορισμένα μέλη του ΔΣ, που δεν πίστεψαν, ίσως ούτε ακόμα πιστεύουν, ότι ο Κουρής έκλεισε τον Φίλαθλο.

Ωραίο ντεμπούτο κάνετε στο προεδρείο κ. Τρίμη, κ. Νταουντάκη και κ. Αντωνιάδου. Με το που αναλάβατε κάνατε τα πάντα για να κλείσετε την πιο ιστορική αθλητική εφημερίδα της Ελλάδας. Και το καταφέρατε. Τώρα τι έχετε να πείτε κ. Ράμμο; Σας είχα όλους προϊδεάσει για τις προθέσεις του Κουρή, αλλά εσείς τον χαβά σας. Το ίδιο φυσικά έκανα και ενώπιον των συναδέλφων μου στην εφημερίδα, χωρίς να καταφέρω να τους πείσω όλους, αφού είχαν και την δικιά σας συναίνεση και παρότρυνση ως προς την υλοποίηση της επίσχεσης εργασίας.

Παράλληλα με την παραίτησή μου από εκπρόσωπος της εφημερίδας στο Μικτό, θα ήθελα να προτείνω κάτι τελευταίο ζητώντας την συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ που μας στήριξε πλήρως όλο αυτό το διάστημα: Την σύσταση σωματείου εργαζομένων της εταιρείας, στην οποία ανήκουν ο Φίλαθλος και η Αυριανή, προκειμένου να ανοίξει νέο διάλογο με τον ιδιοκτήτη Γ. Κουρή τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των συντακτών, όσο και για το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να γίνει προσπάθεια επανέκδοσης της εφημερίδας.

Σε περίπτωση που συμφωνήσετε, αν και δε νομίζω να το κάνετε γιατί οι περισσότεροι τα έχετε βάλει μαζί μου, θέτω εκ νέου τον εαυτό μου στην διάθεση των μελών του υπό σύσταση σωματείου, το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί σε νέες βάσεις με τον Γ. Κουρή για το εργασιακό μας μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ντίνος Κούλης»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x