Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Δεν αρκούν τα 7 εκατ. ευρώ για να επιβιώσει η ΠΑΕ ΑΕΚ

Ένα κείμενο που έγραψα στην σχετικά με τις ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με τη σημερινή ΑΕΚ στάθηκε η αφορμή για έναν κύκλο συνομιλιών με ανθρώπους που κινούνται εντός, εκτός και επί τα αυτά της ΑΕΚ.

Ένα κείμενο που έγραψα στην aixmi.gr σχετικά με τις ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με τη σημερινή ΑΕΚ στάθηκε η αφορμή για έναν κύκλο συνομιλιών με ανθρώπους που κινούνται εντός, εκτός και επί τα αυτά της ΑΕΚ.

Του Βασίλη Σαμπράκου

Το τέλος αυτών των συνομιλιών με βρήκε μπροστά στην βασική διαπίστωση που κάνουν όλοι όσοι παρατηρούν στενά την ζωή της ΑΕΚ και αμφιβάλουν σήμερα έντονα για το μέλλον της ΠΑΕ:

Ακόμη και αν τελικώς οι σημερινοί μέτοχοι αποφασίσουν να βάλουν αυτά τα 4 εκατ. ευρώ, πάνω στα οποία θα προστεθούν τα δανεικά 3 εκατ. ευρώ και η διαγραφή του δανείου της Morgan Stanley, η επόμενη ημέρα για την ΠΑΕ ΑΕΚ θα είναι το ίδιο θολή και γεμάτη αβεβαιότητα για την προοπτική της. Θα είναι περίπου σαν μια διαγραφή χρέους μιας Ελλάδας που συνεχίζει να τρώει περισσότερα από όσα βγάζει. Κι όπως η Ελλάδα, η ΠΑΕ ΑΕΚ θα βρεθεί τον Ιούνιο μπροστά στην ίδια συζήτηση, για το πώς θα συνεχίσει να ζει αφού θα πνίγεται και πάλι από τις μεγάλες υποχρεώσεις της.

Όπως καλά έχουν καταλάβει όλοι, η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν λύνει τα προβλήματά της με την «7 εκατ. ευρώ + διαγραφή δανείου Morgan» βοήθεια από τους μετόχους της και τους δανειστές της. Διότι θα έχει μπροστά της μια σειρά από οικονομικές υποχρεώσεις, απέναντι στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Γιατί δεν μπορεί; Διότι δεν έχει έσοδα, ούτε υπάρχει μπροστά της, με εξαίρεση την υπόθεση «νέο γήπεδο», σχέδιο για να αυξήσει τα έσοδα ή να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδου.

Και γιατί της συμβαίνει αυτό της ΠΑΕ ΑΕΚ; Διότι η ιστορία της δεν επιτρέπει σε κάποιον που έχει χρήματα και διάθεση να επενδύσει πάνω της να το κάνει. Τον διώχνουν οι βασικές διαπιστώσεις της ιστορίας του συλλόγου, δηλαδή η ιδέα ότι θα έχει μπροστά του κόσμο ο οποίος θα απαιτεί ακριβές μεταγραφές, λαμπερό ρόστερ και τίτλους και δεν θα πηγαίνει στο γήπεδο αν δεν τα βλέπει αυτά.

Ειδικά σε αυτή, την εποχή της κρίσης, που ο μέσος Ελληνας αναγκάζεται να γίνει πιο προσεκτικός από ποτέ στη διάθεση των χρημάτων του, η εικόνα του άδειου ΟΑΚΑ λειτουργεί αποτρεπτικά. Ποιος να πιστέψει ότι αν εμφανιστεί μπροστά στους οπαδούς της ΑΕΚ και τάξει μόνο εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης της ΠΑΕ, με πιτσιρικάδες και φθηνούς ποδοσφαιριστές, θα τύχει μαζικής συμπαράστασης; Θα έχει μικρότερη συμπαράσταση από αυτή που είχε ο Ψωμιάδης τον καιρό που λήστευε την ΠΑΕ ΑΕΚ, τότε που όσοι τολμούσαν να το υπονοούν έβρισκαν μπροστά τους οπαδούς της ΑΕΚ οι οποίοι τους βάφτιζαν εχθρούς της ομάδας.

Το χειρότερο για τη σημερινή ΑΕΚ δεν είναι ότι οι μέτοχοι αργούν να απαντήσουν αν θα βάλουν τα 4 εκατ. ευρώ την ώρα που η UEFA ετοιμάζεται να την αποβάλει. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διάσωση, την επιβίωση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x