Γιώργος Ζαχαριάδης

Ο Κωνσταντινίδης τους έβαλε στη… Δώνη-ση

Το δυσάρεστο στην επιλογή του προπονητή για τον ΠΑΟΚ είναι ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις απασχόλησε μια συνεργασία στη βάση τριετίας, χρονικό διάστημα που διευκολύνει σε ανασύνταξη, δημιουργία και, σε κάθε περίπτωση, είναι ικανό για να αποδώσει μια νέα συνεργασία.

Το δυσάρεστο στην επιλογή του προπονητή για τον ΠΑΟΚ είναι ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις απασχόλησε μια συνεργασία στη βάση τριετίας, χρονικό διάστημα που διευκολύνει σε ανασύνταξη, δημιουργία και, σε κάθε περίπτωση, είναι ικανό για να αποδώσει μια νέα συνεργασία.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί στον ΠΑΟΚ να έχουν συζητήσει κατ΄ επανάληψη για μια συνεργασία με έναν προπονητή για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά, όπως αποδεικνύεται, σε πολύ λίγες στιγμές έδειξαν να πιστεύουν ότι θα πορευτούν με το ίδιο πρόσωπο στον πάγκο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Περί… μονιμότητας μιλούσαν για τον Μπόλονι, όταν πέρσι το καλοκαίρι τον πολυδιαφήμισαν ως την καλύτερη μεταγραφή αλλά, τον είχαν τελειωμένο πολύ πριν το τέλος της σεζόν.

Κι αυτό αποτυπώθηκε από τους χειρισμούς της διοίκησης έναντι του προπονητή στη διάρκεια μιας αναδιαπραγμάτευσης στους όρους του συμβολαίου που έδενε τις δυό πλευρές για την επόμενη σεζόν.

Πέραν της «μονιμότητας» βέβαια, υπάρχει τουλάχιστο ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο στη συνεργασία διοίκησης και προπονητή που αν δεν υπάρχει εξαρχής σε μεγάλες δόσεις, σώνεται γρήγορα και δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη: Εμπιστοσύνη της διοίκησης προς τον προπονητή και εμπιστοσύνη την οποία θα πρέπει να κερδίσει ο προπονητής από τη διοίκηση και όσους στηρίζουν την ομάδα (παίκτες, κόσμο).

Στον ΠΑΟΚ δεν περίμεναν να φτάσει η στιγμή που η ομάδα θα κατέληγε στην τελευταία θέση των πλέι-οφ για να αποφασίσουν να εκπαραθυρώσουν τον Ρουμάνο.

Ο Μπόλονι εξέθετε μονίμως τη διοίκηση, από πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν υποστήριζε ότι η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση κι ο Παντελής Κωνσταντινίδης διαφωνούσε δημοσίως, εκτιμώντας ότι ο ΠΑΟΚ, με το υπάρχον υλικό, θα μπορούσε –σχεδόν- να κάνει πρωταθλητισμό (χα,χα…).

Τα καλύτερα ήρθαν αργότερα, όταν ο Μπόλονι δεν πληρωνόταν και αποφάσισε να σηκώσει παντιέρα. Έλεγε ότι του κατέβαινε στο κεφάλι με αρκετή δόση ειρωνείας.

Ο ΠΑΟΚ θα τον καλοπληρώσει για την απόλυσή του και αυτό από μόνο του αποτελεί μια ακόμη κάκιστη διαχείριση της διοίκησης που προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά εδώ και πέντε χρόνια, αλλά, δεν έπαψε να παίρνει αποφάσεις που στοιχίζουν μια περιουσία, χωρίς να αποδίδουν σύμφωνα τα προαπαιτούμενα. Με λίγα λόγια, οι περισσότερες είναι υπερεκτιμημένες και ίσως υπερκοστολογημένες.

Τελευταία δε, αυτό που συνέβη με τον Παντελή Κωνσταντινίδη είναι πρωτοφανές.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα, μετά από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα:

Ενώ πριν από λίγες μέρες ο Κωσταντινίδης, εκτός από τεχνικός διευθυντής –εδώ και ένα χρόνο, αναλαμβάνει και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, πως είναι δυνατόν να διαπιστώνετε διαφορά αντιλήψεων και να παραιτείται; Τώρα διαπιστώθηκε; Κι αν δεν διαπιστώθηκε τώρα, πως λειτουργούσε αυτή η ομάδα με τις αντίθετες αντιλήψεις εδώ και ένα χρόνο; Περίεργα πράγματα…

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης θα μπορούσε να συμβιβαστεί και να συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια της θέσης του (κυρίως το μισθό του), αλλά, προτίμησε να αποχωρήσει, διαχωρίζοντας τη θέση του κυρίως από τον Βρύζα.

Θα σκεφτεί κανείς ότι η επιλογή του καταγράφεται στα θετικά του, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα –ακόμη – ερώτημα: Μήπως χρειάστηκε να συμβιβαστεί πολλές φορές μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε; Και ποιο ήταν το κόστος των συμβιβασμών του;

Είναι βέβαιο πάντως ότι η υπόθεση του Μπόλονι και της απομάκρυνσής του από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν απλά η αφορμή για να επέλθει οριστικά η ρήξη με τον Κωνσταντινίδη και τελικά η αποχώρησή του.

Αν τελικά βόλεψε για να ανοίξει ο δρόμος για τον Γιώργο Γεωργιάδη, εφόσον είναι αποφασισμένος να αναλάβει ως τεχνικός διευθυντής, είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως.

Σχετικά με τον προπονητή, ο Δώνης (εφόσον έχει αναλάβει οριστικά) ξεκινά από ευνοϊκή αφετηρία. Η ομάδα κατέληξε στην τελευταία θέση των πλέι-οφ και ίσως δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί καν ότι θα αποδώσει χειρότερα την επόμενη περίοδο.
Με τον Μπόλονι ο ΠΑΟΚ έχασε την αγωνιστική του αξιοπρέπεια, τουλάχιστο εντός συνόρων, με αποκορύφωμα την παρουσία στα πλέι-οφ.

Ο επόμενος προπονητής, αν σέβεται τον εαυτό του και τη θέση του σε μια ομάδα που αναζητεί κάτι περισσότερο από μερικά πλασαρίσματα στις πρώτες θέσεις, θα πρέπει να μιλήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Αν τυχόν δεν ξεκαθαρίσει τους στόχους του ΠΑΟΚ τουλάχιστο για την επόμενη σεζόν, με βάση συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο, θα θεωρήσουμε ότι πρόκειται για έναν ακόμη από τους προκατόχους του, οι οποίοι δεν ήταν ειλικρινείς, πολύ γρήγορα εκτέθηκαν και έχασαν το παιχνίδι. Κι ο ΠΑΟΚ δεν προόδευσε.

zahariadis@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x