Αφιερώματα

Invencible!

Μήπως τελικά αυτή η Ισπανία είναι ανίκητη; Μήπως είναι η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών; Κάποιοι θα συμφωνήσουν, πολλοί θα διαφωνήσουν, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία και τα ρεκόρ που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο η εν λόγω ομάδα. Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τα σπουδαία επιτεύγματα των «φούριας ρόχας».

Μήπως τελικά αυτή η Ισπανία είναι ανίκητη; Μήπως είναι η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών; Κάποιοι θα συμφωνήσουν, πολλοί θα διαφωνήσουν, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία και τα ρεκόρ που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο η εν λόγω ομάδα. Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τα σπουδαία επιτεύγματα των «φούριας ρόχας».

Αναλυτικά

Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει δύο διαδοχικά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ έγινε η μοναδική ομάδα που κατορθώνει να κατακτήσει δύο Euro και ένα Μουντιάλ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών (2008, 2010, 2012).

Οι Ισπανοί έγιναν η τρίτη ομάδα που σκόραρε δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός τελικού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ιταλία-1968, Τσεχοσλοβακία-1976).

Οι «φούριας ρόχας» παραμένουν αήττητοι εδώ και 26 επίσημα παιχνίδια, αφού η τελευταία φορά που είχαν ηττηθεί ήταν τον Οκτώβριο του 2006 από τη Σουηδία (2-0), στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2012.

Ο Ίκερ Κασίγιας έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφτασε τις εκατό νίκες με την εθνική του ομάδα, ενώ ταυτόχρονα έσπασε το ρεκόρ του σπουδαίο Ντίνο Τζοφ στα Euro, συμπληρώνοντας 514 λεπτά χωρίς να παραβιαστεί η εστία του σε νοκ άουτ αγώνες της διοργάνωσης.

Η μοναδική φορά που ο διεθνής γκολκίπερ μάζεψε την μπάλα από την εστία του ήταν στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όταν είχε δεχθεί γκολ από τον Ντι Νατάλε.

Επίσης, ισοφάρισε το ρεκόρ του Έντουιν Φαν Ντερ Σάαρ, καθώς κράτησε το μηδέν για 9η φορά σε τελική φάση Euro, ενώ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που σήκωσε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο σερί μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών ως αρχηγός!

Ο Φερνάντο Τόρες έγινε ο πρώτος παίκτης που κατάφερε να σκοράρει σε δύο τελικούς Euro. Ο διεθνής επιθετικός της Τσέλσι ήταν εκείνος που είχε σημειώσει το «χρυσό» γκολ στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης κόντρα στη Γερμανία το 2008, ενώ χθες πέτυχε το τρίτο τέρμα των Ισπανών απέναντι στον Μπουφόν.

Για πρώτη φορά τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος λήγει με σκορ 4-0. Πέντε φορές αγώνες έχουν λήξει 2-1, τέσσερις έχουν τελειώσει με 2-0, δύο με 1-0, ένας με 2-2 και ένας με 3-0.

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε έγινε ο πρώτος προπονητής που καταφέρνει να κατακτήσει την τριπλή «κορώνα»: Champions League (με τη Ρεάλ το 2000 και το 2002), Παγκόσμιο Κύπελλο (2010) και Euro (2012). Παράλληλα, έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που κατακτά και Εuro και Μουντιάλ. Είχε προηγηθεί ο Χέλμουτ Σεν με τη Δυτική Γερμανία το 1972 και το 1974.

Ο Κασίγιας, ο Σέρχιο Ράμος, ο Τσάβι, ο Τσάμπι ο Αλονσο, ο Ινιέστα, ο Φάμπρεγκας και ο Φερνάντο Τόρες έκαναν το… τρεμπλ, αφού συμμετείχαν και στις δύο προηγούμενες κατακτήσεις από την Ισπανία στο Euro του 2008 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Παράλληλα, οι Κασίγιας, Ρέινα, Σέρχιο Ράμος, Αρμπελόα, Αλμπιόλ, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Σίλβα, Τόρες και Καθόρλα (2008, 2012) ακολούθησαν τον Γερμανό Ράινερ Μπόνοφ (1972, 1980) στη λίστα των παικτών με δύο κατακτήσεις Εuro στο παλμαρέ τους.

Μπήκε τέλος στην «κακοδαιμονία» της Ισπανίας, η οποία δεν είχε καταφέρει να νικήσει την Ιταλία σε επίσημο αγώνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920. Παρόλα αυτά, οι «φούριας ρόχας» το έκαναν με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς πέτυχαν τέσσερα γκολ στον τελικό του Euro.

Η Ισπανία κατέκτησε το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στέφθηκε για τρίτη φορά πρωταθλήτρια, ισοφαρίζοντας τους Γερμανούς.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Marca» έγραψε ότι οι 23 παίκτες της αποστολής της Ισπανίας, μετά και το Euro, έχουν κατακτήσει συνολικά 233 τίτλους!

Ο Νταβίντ Σίλβα ήταν εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της Ισπανίας, έχοντας δύο γκολ και τρεις ασίστ στο ενεργητικό του.

Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x