Παραολυμπιακοί Αγώνες

Οι θριαμβευτές των Παραολυμπιακών

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στο παρελθόν. Από τις 30 Αυγούστου ως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου οι αθλητές που συμμετείχαν έδωσαν το δικό τους «αγώνα», καταθέτοντας και τη ψυχή τους για κάποιο μετάλλιο.Στη 44η θέση κατετάγη η Ελλάδα με 12 μετάλλια (χρυσό στο μπότσια). Ποιες χώρες ήταν αυτές όμως που «σάρωσαν»;

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στο παρελθόν. Από τις 30 Αυγούστου ως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου οι αθλητές που συμμετείχαν έδωσαν το δικό τους «αγώνα», καταθέτοντας και τη ψυχή τους για κάποιο μετάλλιο.

Στη 44η θέση κατετάγη η Ελλάδα με 12 μετάλλια (χρυσό στο μπότσια).

Ποιες χώρες ήταν αυτές όμως που «σάρωσαν»;

Η πρώτη δύναμη στους Ολυμπιακούς, ΗΠΑ, με 104 μετάλλια βρέθηκε εκτός πεντάδας στην αντίστοιχη λίστα των Παραολυμπιακών και πιο συγκεκριμένα στην έκτη θέση, με συνολικά 98 μετάλλια, εκ των οποίων τα 31 ήταν χρυσά.

Λένε, ότι η εκδίκηση είναι πάντα «γλυκιά». Προφανώς ισχύει και στην περίπτωση των Κινέζων. Μπορεί στους Ολυμπιακούς να έμειναν πίσω από τις ΗΠΑ, όμως αυτή τη φορά έκαναν… περίπατο στα μετάλλια. Οι Ασιάτες κατέκτησαν 231(!), εκ των οποίων 95 χρυσά, 71 αργυρά και 65 χάλκινα.

Δεύτεροι σε συγκομιδή αναδείχθηκαν οι Ρώσοι με 102 μετάλλια, έχοντας 36 χρυσά, την ώρα που οι διοργανωτές Βρετανοί κατέλαβαν την ίδια θέση, όπως και στους Ολυμπιακούς. Τρίτοι παρά τα 120 συνολικά μετάλλια, καθώς τα χρυσά τους ήταν 34, δύο λιγότερα από τους Ρώσους.

Τη τέταρτη θέση κατέλαβε η Ουκρανία, που κατέκτησε 84 μετάλλια, από τα οποία τα 32 ήταν χρυσά και τα 24 αργυρά. Την πεντάδα κλείνουν οι Αυστραλοί, που αν και είχαν ένα παραπάνω μετάλλιο από την Ουκρανία (85), έμειναν μια θέση πίσω, καθώς αν και είχαν ίδιο αριθμό στα χρυσά, είχαν ένα λιγότερο αργυρό.

Η Βραζιλία αν και είχε μόλις 43 μετάλλια, κατέκτησε την έβδομη θέση στο σχετικό πίνακα, καθώς σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 21 ήταν χρυσά.

Η Ελλάδα κατετάγη στη 44η θέση, έχοντας συνολικά 12 μετάλλια. Το μοναδικό χρυσό μετάλλιο ανήκει στην ομάδα του μπότσια (Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή). Τρία αργυρά (Σταθελάκος-Δισκολοβία, Μακροδημήτρης-50μ. ύπτιο, Ταμπαξής-50μ. ύπτιο) και άλλα οκτώ χάλκινα (Σταθελάκος-Σφαιροβολία, Στεφανουδάκης-Ακοντισμός, Καραγιάννη-Μήκος, Δημόγλου-400μ., Μάμαλος-Άρση Βαρών, Μακροδημήτρης-50μ.,100μ. ελεύθερο, Ταϊγανίδης-100μ.ύπτιο)για την ελληνική αποστολή στους φετινούς Παραολυμπιακούς, που αποτελεί επιτυχημένη επίδοση, βάση του στόχου για διψήφιο αριθμό πριν την αναχώρηση για Λονδίνο.

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x