sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Bruno's Magpies: Από την ίδρυση σε μπαρ, στην πρώτη ευρωπαϊκή νίκη

Μία ομάδα που γεννήθηκε σε μπαρ του Γιβραλτάρ το 2013, έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και μάλιστα ξεκίνησε με νίκη!

Οι ομάδες του Γιβραλτάρ έχουν μπει στις διασυλλογικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν έχουν προλάβει ακόμα να φτάσουν σε μεγάλες επιτυχίες.

Η περσινή παρουσία της Λίνκολν στους ομίλους του Europa Conference League, όπου έπαιξε και με τον ΠΑΟΚ, αποτελεί ασφαλώς τη μοναδική για σύλλογο από το εν λόγω κρατίδιο, την ώρα που άλλες ομάδες όπως η Γιουρόπα και η Σεντ Τζόζεφ'ς το παλεύουν και έχουν παρουσιάσει κάποιες σποραδικές νίκες (ή και προκρίσεις) σε προκριματικά.

Σε αυτές ήρθε να προστεθεί και η... Bruno's Magpies! Οι καρακάξες του Μπρούνο, σε ελεύθερη μετάφραση, που μετέχουν φέτος για πρώτη φορά στην Ευρώπη χάρη στην 4η θέση που κατέκτησαν στο περσινό πρωτάθλημα.

Ιδρυθείς μόλις το 2013, ο σύλλογος από το Γιβραλτάρ ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία το 2019 και έφτασε σύντομα στις επιτυχίες, καταφέρνοντας μάλιστα να ξεκινήσει με το δεξί στο Conference League.

Η Κρουσέιντερς από τη Βόρεια Ιρλανδία πήγε ως φαβορί στη Μεσόγειο αλλά έφυγε... με την ουρά στα σκέλια, καθώς ηττήθηκε 2-1 από τις τρομερές καρακάξες!



Οι Μπεντ (44') και Πίμπε (48') έβαλαν στα σκοινιά τους φιλοξενούμενους, με τον Φόρσαϊτ να μειώνει στο 64' και να διαμορφώνει το τελικό, ιστορικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά για μία ομάδα που δημιουργήθηκε... σε μπαρ! Βλέπετε, το Bruno's είναι μαγαζί του Γιβραλτάρ, με τον Λούις Πέρι να αποφασίζει πριν από εννέα χρόνια να φτιάξει μία ομάδα, δίχως φυσικά να περιμένει τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.

Η... σπίθα ήταν η αδυναμία του 18χρονου, τότε, Πέρι, να βρει ομάδα. Ο νεαρός Άγγλος είχε μετακομίσει στο Γιβραλτάρ, όπου οι παππούδες του είχαν αποκτήσει το Bruno's αλλά αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να καταφέρει να γραφτεί σε κάποιον από τους λιγοστούς συλλόγους της χώρας.

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, που είχαν πάει εκεί ως εργαζόμενοι σε εταιρείες στοιχηματισμού - που επέλεγαν να εδρεύσουν στο Γιβραλτάρ για λόγους φορολογίας.

Ο πιτσιρικάς επισκέφτηκε τα γραφεία της τοπικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και έμαθε ότι με 500 λίρες, θα μπορούσε να πάρει την απαραίτητη άδεια.

Bruno's Magpies: Ο σύλλογος του μπαρ και η ευρωπαϊκή νίκη

Κάπου εκεί ζήτησε από τους παππούδες του να γίνουν χορηγοί, κάτι που οδήγησε και στην αγορά φανελών, ασπρόμαυρων, όπως της Νιούκαστλ. Ο πρώτος προπονητής βλέπετε, ο Μικ Έμπλτον, ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας και φίλος του Άλαν Σίρερ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτός εμπνεύστηκε να ονομαστεί η ομάδα «καρακάξες»!

Με αρκετούς θαμώνες του Bruno's να εντάσσονται στον σύλλογο, το ταξίδι του ξεκίνησε από τη Β' κατηγορία. Μέσα στα επόμενα χρόνια όμως, τα πράγματα άλλαξαν, με το Γιβραλτάρ να γίνεται μέλος της UEFA. Το ποδόσφαιρο στη μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης, ανέβηκε σε άλλο επίπεδο.

Ένας τραυματισμός το 2016 απέτρεψε τον Πέρι απ' το να συνεχίσει να αγωνίζεται, ωστόσο παρέμεινε κάτι παραπάνω από ενεργός εκτός γηπέδου. Μέσω των διασυνδέσεων που είχε δουλεύοντας σε μεσιτικό γραφείο, ήρθε σε επαφή με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Γουότφορντ, Χάιγκ Ουτζιάν, ο οποίος πείστηκε να μπει στη διοίκηση και να φέρει νέα έσοδα.

Παράλληλα, γίνονταν προσπάθειες να προσελκυστούν ποδοσφαιριστές από τη Βρετανία που είχαν μείνει δίχως ομάδα. Ενδεικτικά, Σήμερα, το ρόστερ απαρτίζουν παίκτες από το Γιβραλτάρ, την Ισπανία, την Αγγλία, αλλά και τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Γκάνα!



Ο σύλλογος λειτουργεί πολύ πιο επαγγελματικά, διαθέτει πλέον τμήματα υποδομής, ενώ στον πάγκο κάθεται ο 33χρονος Άγγλος, Νέιθαν Ρούνεϊ.

Η πολυπόθητη άνοδος στη National League ήρθε το 2019, χάρη στην πρωτιά στη Β' κατηγορία - με νταμπλ, καθώς κατακτήθηκε και το Κύπελλο της λίγκας!

Μέσα σε μια τριετία, που συνοδεύτηκε από μία 5η και μία 7η θέση, εξασφαλίστηκε η πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή και εσχάτως η πρώτη επιτυχία εκτός συνόρων. Έπεσε πολύ νερό στο αυλάκι για να φτάσει η Bruno's Magpies από το μπαρ των παππούδων του Λούις Πέρι, στις διεθνείς επιτυχίες...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x