sport-fm.gr ΘΕΜΑ

La Liga–Premier League: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ διαφορά στις μεταγραφές!

Λίγα 24ωρα απέμειναν από το πρώτο σφύριγμα στα γήπεδα της La Liga με τις ομάδες να παρουσιάζονται αρκετά… ταπεινές ως προς τις δαπάνες συγκριτικά με εκείνες τις Premier League.

Την Παρασκευή (12/08), η δράση στη La Liga επιστρέφει με την Ουσασούνα να υποδέχεται στην Παμπλόνα τη Σεβίλλη. Το μέχρι πρότινος κορυφαίο πρωτάθλημα, που φιλοξενούσε τους δύο σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της τελευταίας 15ετίας (Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι), φαίνεται πως διανύει μια παρακμή τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Ζωντανή απόδειξη αποτελεί και η χαοτική διαφορά των δαπανών μεταξύ των ομάδων της La Liga και της Premier League. Συγκεκριμένα οι Άγγλοι έχουν ξοδέψει περίπου 1 δις περισσότερο από ότι οι Ίβηρες για να ενισχυθούν.

Η… σύγκριση του top5 σε Αγγλία και Ισπανία


Mπορεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ισπανίας Ρεάλ Μαδρίτης να προχώρησε σε λίγες μεταγραφικές κινήσεις, ωστόσο είναι η ομάδα που πραγματοποίησε την πιο δαπανηρή μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Οι «μερένγκες» έκαναν δικό τους τον Ορελιέν Τσουαμενί από τη Μονακό, με ένα ποσό το οποίο άγγιξε τα 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ακριβότερη μεταγραφή στην Premier League, ήταν εκείνη του Ντάργουιν Νούνιες από τη Μπενφίκα στη Λίβερπουλ, με τους «Reds» βγάζουν από το ταμείο 75 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια συναντάμε την απόκτηση του Ραφίνια στη Μπαρτσελόνα που είναι η δεύτερη πιο δαπανηρή για τη φετινή σεζόν, καθώς οι «μπλαουγκράνα» πλήρωσαν στη Λιντς, 58 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αγγλία, η μετακίνηση του Mαρκ Κουκουρέγια από το Μπράιτον στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι, έγινε για 63.5 εκατ.

Ένα από τα σίριαλ του καλοκαιριού διαδραματίστηκε γύρω από το όνομα του Ζιλ Κουντέ, ο οποίος πλέον θα φοράει τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έκαναν δικό τους τον Γάλλο αμυντικό με 50 εκατ. ευρώ, ενώ στη «Γηραιά Αλβιώνα» η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 10 εκατ. ευρώ περισσότερα για να απόκτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Αδιαμφισβήτητα η αποχώρηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από τη Μπάγερν Μονάχου, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά γεγονότα του καλοκαιριού, καθώς ο Πολωνός στράικερ, κόστισε στη Μπαρτσελόνα, κάτι παραπάνω από 45 εκατ. ευρώ. Κι όμως η Τότεναμ, υπερέβη κατά 13 εκατ. ευρώ το ποσό αυτό, αφού «χρύσωσε» την Έβερτον για να αποκτήσει τον Ριτσάρλισον.

Η πεντάδα «κλείνει» με τον Αργεντινό δεξιό μπακ Ναχουέλ Μολίνα. Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής, στοίχισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, 20 εκατ. ευρώ και αποτελεί την Πέμπτη ακριβότερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέκτησε τον Λισάντρο Μαρτίνες από τον Άγιαξ έναντι 57.3 εκατ. ευρώ. συνεχίζοντας την… ακριβή παράδοση.

Το… χάος της «ουράς»


Αν η διαφορά στην πρώτη πεντάδα φαντάζει μεγάλη τότε από τις θέσεις 6 έως και 10, είναι τεράστια. Ενδεικτικά η έκτη ακριβότερη μεταγραφή στη La Liga ήταν εκείνη του Μπράις Μέντες από τη Θέλτα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, με κόστος 14 εκατ. ευρώ. Με σχεδόν πενταπλάσια χρήματα (56,2 εκατ. ευρώ) η Τσέλσι, απέκτησε τον Ραχίμ Στέρλινγκ από την Μάντσεστερ Σίτι.

Η Σεβίλλη, ενίσχυσε την αμυντική της γραμμή με τον Βραζιλιάνο Μαρκάο, τον οποίο απέκτησε από την Γαλατασαράι έναντι 12 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η Άρσεναλ ξόδεψε 40 εκατ. παραπάνω για τον Γκάμπριελ Ζεσούς, με τους δύο Βραζιλιάνους να «πλασάρονται» στην 7η θέση της σχετικής λίστας.

Η επένδυση των 11 εκατ. ευρώ της Ρεάλ Σοσιεδάδ για να αποκτήσει τον Μοχάμεντ – Αλί Σο από την Ανζέ, φαντάζει μικρή, αν αναλογιστεί κανείς, ότι η 8η ακριβότερη μεταγραφή στην Premier League, ήταν εκείνη του Κάλβιν Φίλιπς, που άφησε μετά από 12 χρόνια το «Έλαντ Ρόουντ» και τη Λιντς, για 48,7 εκατ. ευρώ.

Πολύ σημαντική μεταγραφή ήταν και εκείνη του Γουίλιαν Ζοσέ από τη Γούλβς στη Ρεάλ Μπέτις, με τον αγγλικό σύλλογο να βάζει στο ταμείο 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην 9η θέση στην Αγγλία βρίσκεται η απόκτηση του Καλιντού Κουλιμπαλί από την Τσέλσι έναντι 38 εκατ. ευρώ.

Το καλύτερο όμως το συναντάμε στο τέλος. Λίγες ημέρες πριν ο Μπόρχα Μαγιοράλ, αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, για να φορέσει τη φανέλα της Χετάφε. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι εισέπραξε 10 εκατ. ευρώ για τον Ισπανό φορ, όμως η μεταγραφή του Σβεν Μπότμαν από τη Λιλ στη Νιουκάστλ, ήταν κατά 27 εκατ. ακριβότερη, αφού οι «καρακάξες» πλήρωσαν για τον Ολλανδό στόπερ 37 εκατ. ευρώ.

Τελικά οι αριθμοί λένε την αλήθεια


Αρκετοί είναι μπορεί να είναι λόγοι για τους οποίους οι Άγγλοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους Ισπανούς. Από την απουσία του Κριστιάνο και του Μέσι που είχες ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προϊόντος της La Liga, μέχρι και το κόστος των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Συνολικά €410,290,000 ξόδεψαν οι ομάδες της La Liga, για να ενισχυθούν το φετινό καλοκαίρι, με εκείνες της Premier League, να «σκορπούν» χρήματα, που φτάνουν το εντυπωσιακό ποσό του 1.5 δις ευρώ.

Ωστόσο, τα… ανορθόδοξα δεν σταματούν εκεί. Από το συνολικό ποσό των μεταγραφών της La Liga τα 233 εκατ. ευρώ τα έχουν ξοδέψει η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 56.8%.

Αντίθετα, ο πλουραλισμός της Premier League, αποδεικνύει και την ποιότητα του πρωταθλήματος, μιας και από τα 1.5 δις ευρώ που έχουν ξοδέψει οι ομάδες για μεταγραφές, μόλις τα 687, ανήκουν στο επονομαζόμενο Big 6.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x