Νίκος Ράλλης

Πασαλείμματα, αστειότητες και… παζάρι με τις ζωές ανθρώπων!

Ο Νίκος Ράλλης γράφει στο sport-fm.gr για τη θλιβερή ιστορία με το γήπεδο του Πανσερραϊκού, που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των ΟΑΚΑ, Καυτανζογλείου και άλλων γηπέδων, και δεν ανοίγει ρουθούνι!

Εκτός… δράσης, λοιπόν και το γήπεδο του Πανσερραϊκού! Πάει και αυτό. Το χτύπησε το… σύνδρομο Καλατράβα! Αφότου μας προϊδέασε χθες, ο Κώστας Δελής μετέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/10) στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 τα οριστικά μαντάτα από τη σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Σερρών ότι η έδρα των νεοφώτιστων «λιονταριών» κλείνει επ' αόριστον. Και όχι μόνο αυτό.

Το πόρισμα της στατικής μελέτης, το οποίο κρίνει, μεταξύ άλλων, ανεπαρκές το ανατολικό τμήμα της κερκίδας και το στέγαστρο της δυτικής κερκίδας, γειτνιάζει με το 1ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο, που επίσης κλείνει! Η δήλωση του αντιπροέδρου του Πανσερραϊκού, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου, στους δημοσιογράφους, έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η επιτροπή για το θέμα της καταλληλόλητας του γηπέδου, είναι σοκαριστική. «Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε εδώ και κάνουμε δηλώσεις, τα παιδιά του σχολείου κινδυνεύουν»! Αναρωτιέμαι, όμως, σοκάρεται κανείς; Ιδρώνει κανενός το αυτί; Ή μας καίει απλά και μόνο το αν και πού θα γίνει το ματς με τον Άρη το Σάββατο; Θυμίζουμε, οι Σερραίοι -που τουλάχιστον το είπαν φόρα παρτίδα το καλοκαίρι ότι το γήπεδο έχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί- αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν στο ξεκίνημα της σεζόν λόγω των… έργων, τα οποία, ωστόσο, μάλλον δεν πήγαν και πολύ καλά. Ή δεν έγιναν ποτέ! Τουλάχιστον εκείνα, που έπρεπε να γίνουν, για να είναι ασφαλείς οι θεατές

Στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών, παρ' όλα αυτά, μετά τις «εργασίες» διεξήχθησαν κανονικότατα δύο εντός έδρας αναμετρήσεις του Πανσερραϊκού με αντιπάλους τη Λαμία και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και σκέφτομαι, αν στη θέση της Λαμίας και του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν κάποιος από τους «μεγάλους» και κουβαλούσε χιλιάδες οπαδούς στην εξέδρα του εν λόγω γηπέδου και η εξέδρα κατέρρεε, τι θα συζητούσαμε σήμερα; Μπορείτε να το διανοηθείτε; Που, βέβαια, τώρα, κατόπιν εορτής, έγινε γνωστό ότι δεν χρειάζεται να μπει ούτε ένας για να πέσει, διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει και… άδεια! Σε τέτοιο χάλι βρίσκεται.

Ο κ. Χατζηδημητρίου το παραδέχθηκε στις δηλώσεις του: «Ότι χωρίς φορτίο κινδυνεύει να πέσει η θύρα, όχι, δεν το γνωρίζαμε. Δεν μιλάμε για στατική επάρκεια 50, 100, 200 φιλάθλων. Μιλάμε για δύο κερκίδες, που δεν μπορούν να έχουν φορτίο καθόλου. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι επικίνδυνα για τα παιδάκια που είναι στο σχολείο δίπλα. Είναι δυνατόν να παίζουμε ποδόσφαιρο, να πηγαίνουμε σε μια γιορτή και να ακούμε μέσα εμείς ότι αυτή η κερκίδα είναι επικίνδυνη να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κόσμο και από πίσω να έχει ένα σχολείο;».

Εδώ, λοιπόν και πριν ξεστομίσουμε την ατάκα, που, δυστυχώς, «παίζει» πολύ τελευταία, το περίφημο «ζούμε κατά τύχη», προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει, επιτέλους, κάποιος να τα απαντήσει. Ποιος έκρινε κατάλληλο και έδωσε άδεια να γίνουν σε αυτό το γήπεδο δύο παιχνίδια κανονικά με κόσμο, ενώ υπήρχε κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος; Η μελέτη όντως διαβιβάστηκε πριν τις εκλογές στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Νυχτοπάτης; Και τι απάντησε η ΥΔΟΜ; Τι λέει ο ΟΠΑΚΠΑ, στον οποίο ανήκει το γήπεδο, έχοντας γνώση του πορίσματος; Και ένα ακόμη, πιο πολύ ρητορικό: Πέρυσι, μέχρι πριν λίγους μήνες δηλαδή, το γήπεδο ήταν εντάξει; Πριν έναν μήνα, ήταν ασφαλές;

Το θέμα είναι ότι για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ένα γήπεδο βγαίνει άχρηστο, αφότου πρώτα, όμως, παζαρεύεται η ασφάλεια και η προστασία της ζωής ανθρώπων, που πάνε να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι ή μια συναυλία. Στο ΟΑΚΑ μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι το καλοκαίρι για να δουν Guns N' Roses, λίγο καιρό μετά το στάδιο γέμισε δύο φορές για παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ξαφνικά μάθαμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κατάρρευσης του στεγάστρου Καλατράβα. Την ίδια στιγμή το Καυτανζόγλειο ρημάζει, στον αγωνιστικό του χώρο φυτρώνουν δέντρα και ο φωτεινός πίνακας γυρίζει σαν τρελός όταν φυσάει, το Παγκρήτιο σαπίζει, ενώ λουκέτο για τον κόσμο μπήκε και στο ΕΑΚ Κέρκυρας, όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα των κερκίδων. Αμφιβάλλει, δε, κανείς ότι υπάρχουν και άλλα, ίσως δεκάδες, γήπεδα, τα οποία είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα; Και συζητούσαμε σοβαρά πριν από λίγο καιρό για… διοργάνωση Μουντιάλ; Αστειότητες!

Προφανώς, όμως, εδώ το ζήτημα δεν είναι αυτό καθαυτό το γεγονός ότι τα περισσότερα γήπεδα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Από υποδομές, σκίζουμε. Πασαλείμματα γίνονται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για να συντηρούνται και να διεξάγονται παιχνίδια και άλλες εκδηλώσεις. Αυτό το ξέρουμε, το βλέπουμε. Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένα γήπεδα της Super League 2 (ο κ. Χατζηδημητρίου είπε και το εκπληκτικό «ευτυχώς, που είμαστε στην πρώτη κατηγορία και γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι»), για να μην πάω στη Γ' Εθνική. Το ζήτημα εδώ είναι πολύ πιο σοβαρό και αφορά στο ότι τα εν λόγω γήπεδα έχουν αφεθεί πια τόσο στην τύχη τους, να ρημάξουν με τα χρόνια, βγαίνουν «κόκκινα» λες και είναι σεισμοπαθή και παρ' όλα αυτά μπαίνει κόσμος μέσα και δεν ανοίγει ρουθούνι. Σώνει και ντε, δηλαδή, να συμβεί πάλι πρώτα το κακό και μετά να τρέχουμε να δούμε τι έφταιξε, αναζητώντας ευθύνες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x