Stories

Μπάρακ Μπακάρ: Ο εφιάλτης του Ολυμπιακού στο Μπερ Σεβά, οι οικογενειακές τραγωδίες και ο… στρατός

Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του προπονητή της Μακάμπι Χάιφα, Μπάρακ Μπακάρ, που θα βρεθεί ξανά στο διάβα του Ολυμπιακού.

Στο άκουσμα του ονόματος της Μακάμπι Χάιφα στην κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League, οι περισσότεροι θυμήθηκαν την άσχημη εμπειρία του Ολυμπιακού ενάντια στους «πράσινους» τη σεζόν 2002/03.

Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα, εξίσου οδυνηρή, η οποία συνδέει τους Πειραιώτες όχι με τους πρωταθλητές Ισραήλ αλλά με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Βλέπετε, προπονητής της ομάδας που είχε σοκάρει τους «ερυθρόλευκους» στα προκριματικά το 2016, ήταν ο νυν τεχνικός της Μακάμπι, Μπάρακ Μπακάρ.

Ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει κατακτήσει δέκα τίτλους σε ισάριθμα χρόνια καριέρας, την οποία ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Μπάρακ Μπακάρ: Η ιστορία του και ο Ολυμπιακός

Κι αυτό γιατί αποσύρθηκε νωρίς, μετά από καριέρα σε Χάκοα Ραμάτ Γκαν, Χάποελ Πετάχ Τίκβα και Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα.

Με την τελευταία κατέκτησε και τρεις τίτλους και όταν αποσύρθηκε, το 2011, μπήκε στο τεχνικό επιτελείο της και πανηγύρισε την πρώτη του κιόλας χρονιά ως βοηθός προπονητή του Ραν Μπεν Σιμόν το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Σιμόν αντικαταστάθηκε από τον Ζίλι Λαντάου, ο οποίος όμως άντεξε μόλις λίγους μήνες, με αποτέλεσμα ο Μπακάρ να βρεθεί από το πουθενά στη θέση του προπονητή – κι ενώ είχε δουλέψει και στα τμήματα υποδομής.

Παρά την απειρία του, οδήγησε τη Χάποελ στον τελικό του State Cup, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Χάποελ Ραμάτ Γκαν, ωστόσο την επόμενη χρονιά κατέκτησε τον τίτλο, λυγίζοντας τη Μακάμπια Νετάνια στην παράταση.

Μπάρακ Μπακάρ: Η ιστορία του και ο Ολυμπιακός

Εντέλει, η πορεία του στην Κιριάτ Σμόνα τελείωσε κάπως άδοξα το 2015, καθώς όταν οι άνθρωποι του συλλόγου έμαθαν για τις επαφές του με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, προχώρησαν στην αποδέσμευσή του – ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μεταπήδησή του στην HBS.

Εκεί, ήρθε η εκτόξευση. Την πρώτη του κιόλας χρονιά, οδήγησε τη Χάποελ στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 40 χρόνια, επιτυχία που έφερε και την έξοδο στο Champions League.

Κάπου εκεί ήρθε και η πρώτη συνάντηση με τον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές Ισραήλ είχαν αποκλείσει στον 2ο προκριματικό γύρο τη Σέριφ Τιρασπόλ με μία νίκη (3-2) και μία ισοπαλία (0-0), για να αντιμετωπίσουν τους «ερυθρόλευκους» στον 3ο.

Μπάρακ Μπακάρ: Η ιστορία του και ο Ολυμπιακός

Οι Πειραιώτες βρίσκονταν σε περίεργο φεγγάρι, μετά την απρόσμενη αποχώρηση του Μάρκο Σίλβα, με τον Βίκτορ Σάντσεθ να τον αντικαθιστά αλλά να μη μακροημερεύει.

Βλέπετε, η Χάποελ πήρε αρχικά ισοπαλία, 0-0, στο «Γ. Καραϊσκάκης», ξεθαρρεύοντας ενόψει της ρεβάνς στην έρημο του Μπερ Σεβά.

«Είναι το πιο κρίσιμο ματς των τελευταίων ετών για μας» είχε παραδεχτεί πριν το δεύτερο ματς ο Μπακάρ, που είχε χρίσει εκ νέου φαβορί τον Ολυμπιακό. Λίγο πριν τη ρεβάνς, η διοίκηση της Χάποελ είχε προχωρήσει στην ανανέωση του συμβολαίου του νεαρού τεχνικού, πιστοποιώντας την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του.

Και εκείνος, ανταπέδωσε την... ανταμοιβή! Ο Τζεντέκ είχε πετύχει στο 79ο λεπτό το μοναδικό γκολ που είδαμε στις δύο αναμετρήσεις, με τη Χάποελ να περνά στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εκεί αποκλείστηκε από τη Σέλτικ, όμως συνέχισε στο Europa League, φτάνοντας μέχρι τους «32» - έχοντας αποκλείσει Ίντερ και Σαουθάμπτον στον όμιλο!



Στο Μπερ Σεβά έμεινε τελικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, μετρώντας στο διάστημα αυτό τρία πρωταθλήματα και δύο Super Cup. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση από τη Μακάμπι Χάιφα, που προσπαθούσε να ανέβει ξανά στην κορυφή μετά την τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος το 2011.

Και εκεί, όπως και στην προηγούμενη δουλειά του, ο Ισραηλινός τεχνικός έφερε αποτελέσματα με την πρώτη! Παρότι υπέστη μία βαρύτατη ήττα, 7-2, από την Τότεναμ, μένοντας εκτός Europa League στα playoffs, οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο, επιτυχία που επανέλαβε την αμέσως επόμενη χρονιά – κατακτώντας και το Super Cup, καθώς και το Κύπελλο Toto.



Οι τελευταίες επιτυχίες πάντως, επισκιάστηκαν από μία οικογενειακή τραγωδία. Στις 11 Απριλίου, ο μεγάλος του αδερφός, Ζοχάρ, έχασε τη ζωή του μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 53 ετών.

«Προσπαθούσα να μην μιλάω γι’ αυτό, πίστευα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλά» παραδέχτηκε εν μέσω συγκίνησης σε συνέντευξή του ο Μπακάρ, που εξήγησε πως «ο αδερφός μου ήταν πολύ αισιόδοξος. Μας έλεγε ότι θα γίνει καλά και ότι του χρόνου θα έτρεχε στον μαραθώνιο Tiberias, στο Ισραήλ. Τελικά μέσα σε δύο εβδομάδες, χειροτέρεψε και τον χάσαμε».

Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη τραγωδία που είχε συγκλονίσει την οικογένειά του. Βλέπετε, θείος του ήταν Ρεχαβάμ Ζεεβί, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 2001 από Παλαιστίνιους!

Μπάρακ Μπακάρ: Η ιστορία του και ο Ολυμπιακός

Μέσα σε όλα, παρατηρεί κανείς και το γεγονός ότι ο 43χρονος σήμερα Ισραηλινός δεν έπαιξε ποτέ στην εθνική ομάδα της πατρίδας του. Τα προηγούμενα χρόνια, συνδέθηκε και με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της, ωστόσο το deal δεν γινόταν να προχωρήσει. Ο λόγος; Δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, καθώς είχε αποβληθεί μετά από πειθαρχικά παραπτώματα, με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας!

Κάτι που τον οδήγησε στο να κάνει δεκάδες ομιλίες σε στρατιώτες την τελευταία πενταετία, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη ψυχολογία και τον αθλητισμό. «Αν δεν με είχαν διώξει από τον στρατό, ίσως να μην γινόμουν ποδοσφαιριστής», είχε πει κάποτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x