Stories

«Κανείς δεν θέλει την μπάλα, κανείς δεν τρέχει»: Οι Νορβηγοί είδαν το ίδιο, οδυνηρό έργο ξανά…

Παρά την παρουσία του Έρλινγκ Χάαλαντ στις τάξεις της, η εθνική ομάδα της Νορβηγίας εξακολουθεί να τα χαλάει στο τέλος, χάνοντας μία ακόμη διάκριση.

Όταν σταμάτησαν οι διασυλλογικές διοργανώσεις για το international break του Σεπτεμβρίου, η εθνική ομάδα της Νορβηγίας βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση για την άνοδο στη League A του Nations League. Βλέπετε, βρισκόταν στο +3 από τη 2η, Σερβία, την οποία είχε νικήσει εκτός έδρας στην πρεμιέρα και θα την υποδεχόταν την τελευταία αγωνιστική.

Νωρίτερα, οι Σκανδιναβοί έπρεπε να περάσουν από τη Σλοβενία, όπου θα αντιμετώπιζαν την ουραγό. Τι κι αν ο Έρλινγκ Χάαλαντ έδωσε το προβάδισμα λίγο μετά τη σέντρα στο δεύτερο μέρος; Η... μικτή Super League 1 των Σπόραρ, Βέρμπιτς, Τσέριν και Κούρτιτς θα έκανε την ανατροπή και, σε συνδυασμό με το 4-1 των Σέρβων επί των Σουηδών θα έδινε νέο ενδιαφέρον στον 4ο όμιλο της League Β.

Για τη Νορβηγία, τα αποτελέσματα αυτά σήμαιναν ότι θα έπρεπε να μην ηττηθεί στο εντός έδρας ματς με τη Σερβία. Οι δύο ομάδες ήταν πλέον ισόβαθμες, ωστόσο η ομάδα του Στάλε Σολμπάκεν υπερτερούσε χάρη στο υπέρ της 1-0 στο Βελιγράδι τον Ιούνιο.



Φευ. Λιγοστές ευκαιρίες, ο Χάαλαντ έμεινε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση μήνα χωρίς γκολ ή ασίστ και η Σερβία των Βλάχοβιτς και Μίτροβιτς πανηγύρισε τεράστιο διπλό, 2-0, και μαζί την άνοδο στη League A. Παράλληλα, εξασφάλισε μία θέση στα playoffs του Euro 2024, στερώντας στους Νορβηγούς την παρουσία στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά της διοργάνωσης.

Τα σημεία αναφοράς που δεν φτάνουν


«Κανείς δεν θέλει την μπάλα, κανείς δεν τρέχει» και «παίζεις για την εθνική, θα έπρεπε να κλαις για τη φανέλα και όχι να κάθεσαι και να κοιτάς» ήταν μερικά από τα... κόσμια σχόλια των Νορβηγών στα social media.

Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, είδαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους να τα χαλά στο τέλος. Μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ ποδοσφαιρική υπερδύναμη, μπορεί η τελευταία τους παρουσία σε τελική φάση Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλλου να χρονολογείται στο 2000, ωστόσο η παρουσία του Χάαλαντ αλλά και παικτών όπως ο Αλεξάντερ Σόρλοθ, ο Μάρτιν Έντεγκααρντ, ο Μοχάμεντ Ελιουνούσι και ο Κρίστοφερ Άγιερ έχει ανεβάσει τις προσδοκίες.

Νορβηγία: Ο νέος αποκλεισμός και η κριτική

Πλέον υπάρχουν σημεία αναφοράς στην ενδεκάδα της ομάδας, τα οποία όμως δεν αρκούν από μόνα τους. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί οδεύει για τα 31, πέρασε μία μεγάλη περιπέτεια υγείας και αυτήν την στιγμή δεν έχει ομάδα, όπως και ο τερματοφύλακας Έργιαν Νάιλαντ.

Οι δε Τζόσουα Κινγκ, Φρέντρικ Μίντσο, Γιόνας Σβένσον και Στέφαν Στράντμπεργκ έμειναν εκτός λόγω τραυματισμών...

Οι συνεχόμενες αποτυχίες


Στο Nations League της σεζόν 2020/21, η άνοδος είχε χαθεί στο τέλος, αφενός λόγω της ήττας στα χαρτιά από τη Ρουμανία (λόγω... κορωνοϊού) και αφετέρου από μία ισοφάριση στο τέλος σε ματς με την Αυστρία.

Το εισιτήριο για το Euro του 2020 είχε χαθεί στα playoffs. Οι Νορβηγοί είχαν πάει εκεί χάρη στην επιτυχία τους στο Nations League της σεζόν 2018/19, όμως είχαν δει –και τότε- τη Σερβία να τους αποκλείει με 2-1, στην παράταση, μέσα στο Όσλο.

Νορβηγία: Ο νέος αποκλεισμός και η κριτική

Όσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ; Όλα πήγαιναν καλά μέχρι το απροσδόκητο, εντός έδρας 0-0 με τη Λετονία, το οποίο διαδέχτηκε η ήττα από την Ολλανδία. Η Τουρκία είδε την ευκαιρία, την άρπαξε, προσπέρασε και πήγε αυτή στα playoffs αντί των Σκανδιναβών, όπου αποκλείστηκε, εντέλει, από την Πορτογαλία. Για τους Νορβηγούς, είναι το ίδιο, οδυνηρό έργο, παιγμένο ξανά και ξανά, με μικρές διαφορές που όμως δεν αλλάζουν ποτέ την έκβαση.

Νορβηγία: Ο νέος αποκλεισμός και η κριτική

Η αισιοδοξία του κόουτς



Η ήττα από τους Σέρβους ήταν η πέμπτη σε 20 ματς από τότε που ανέλαβε τις τύχες τις εθνικής ο Σολμπάκεν. Έχει επίσης έντεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 55%. Επίδοση χειρότερη από εκείνες αρκετών προκατόχων του, όπως ο Λαρς Λάγκερμπακ, ο Άγκε Χαρέιντε, ο Νιλς Γιόχαν Σεμπ και ο Έγκιλ Όλσεν.

«Αυτά δεν έχουν σημασία, το θέμα ήταν να πάρουμε την πρωτιά» δήλωσε ο Νορβηγός προπονητής, που εξήγησε πως «το χειρότερο είναι ότι χάσαμε την ευκαιρία να ανέβουμε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Πιστεύω όμως ότι θα είμαστε στο Euro του 2024. Γι’ αυτό με προσέλαβαν, δεν θα ερχόμουν αν δεν πίστευα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Νορβηγία: Ο νέος αποκλεισμός και η κριτική

Το ’24, θα έχουν περάσει 24 χρόνια από την τελευταία παρουσία των Σκανδιναβών σε μεγάλο τουρνουά. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι αυτό το χρονικό διάστημα, αρκεί να δει ότι τότε, στο Euro της Ολλανδίας και του Βελγίου, ο Σολμπάκεν βρισκόταν ακόμα στην ενεργό δράση και μάλιστα ήταν μέλος της αποστολής της Νορβηγίας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x