Stories

Ρούντι Γκαρσία: Ικανός, μα αυτοκαταστροφικός προπονητής!

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έστεψε πρωταθλήτρια τη Νάπολι ύστερα από 33 χρόνια και ο Ρούντι Γκαρσία γκρεμίζει ότι έχτιζε ο προκάτοχός του. Τώρα ο Αουρέλιο Ντε Λαουρεντις «τρέχει» να σώσει ότι σώζεται.

«Δεν περνάω καλά μαζί του. Θα πάρω αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, όταν θα ηρεμήσω και όχι τώρα εν βρασμώ». Ο Αουρέλιο ντε Λαουρέντις γνωστοποίησε τις σκέψεις του και προμήνυσε την απόλυση του Ρούντι Γκαρσία από τον πάγκο της Νάπολι, τον προπονητή που επέλεξε ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι για να αντικαταστήσει τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του 74χρονου επιχειρηματία εξανάγκασε τον Ιταλό να αποχωρήσει τέσσερις ημέρες αφότου έστεψε πρωταθλήτρια μία ομάδα, ύστερα από τρεις και βάλε δεκαετίες. Ήταν επομένως αφύσικο να τα «βρει» με κάποιον με έντονο πάθος, ριζοσπαστικές αλλαγές στις ομάδες που αναλαμβάνει και δεν «κολλάει» να τα βάλει με ανθρώπους της «εξουσίας». Ο Ρούντι Γκαρσία είναι ικανός προπονητής, με αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Ο Ρούντι Γκαρσία

«Εκτόξευσε» τη Λιλ, αναγέννησε τη Ρόμα, πέτυχε στην Ευρώπη


Η Λιλ ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά. Ένα ρόστερ με προοπτικές, ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές, από το οποίο απουσίαζε η εμπειρία. Μέσα σε μία πενταετία στέφθηκε νταμπλούχος Γαλλίας, ενώ στα χέρια του «γεννήθηκε» ο Εντέν Αζάρ. Η επιτυχίες στους «λιλουά» του έφτιαξαν το βιογραφικό για την επόμενη δουλειά.

«Σκατά, κοίτα ποιον έφεραν…», αποκρίθηκε ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι στον Αντρέα Πίρλο, σε μία συγκέντρωση της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2013, δείχνοντας του βίντεο που βρήκε στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Γκαρσία έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε το «Πορομπομπέρο». Απορία, άγνοια και μυστήριο «σκέπασε» τον υπαρχηγό των Ρωμαίων. Ο υπαρχηγός πέτυχε το πρώτο τέρμα επί εποχής του, συνέβαλε στο νικηφόρο σερί δέκα αγώνων στην εκκίνηση της πρώτης χρονιάς, στην οποία διεκδίκησε το πρωτάθλημα από την κυρίαρχη Γιουβέντους και τελικά τερμάτισε στην δεύτερη θέση της Σέριε Α.



Η Ρόμα έγινε ξανά υπολογίσιμη δύναμη, στα 2,5 χρόνια ηγεσίας του ο Γκαρσία πήρε 198 από τους 285 βαθμούς, με ποσοστό νικών 66.3% και ο Ντε Ρόσι έπινε πια νερό στο όνομά του. «Ευτυχώς έχουμε τον «Πορομπομπέρο», μπορούμε σίγουρα να κερδίζουμε μαζί του». Τίτλο δεν κατέκτησαν μαζί, αφού απολύθηκε τον Γενάρη του 2016, ύστερα από ένα αρνητικό σερί επτά αγώνων. Ακολούθησαν δύο επιτυχίες, ο χαμένος τελικός του Europa League με τη Μαρσέιγ το 2018 και η ανεπανάληπτη πορεία με τη Λυόν μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη χρονιά του κορονωϊού. Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες όμως, «γκρεμίζει» με τη συμπεριφορά του ότι έχτισε στους αγωνιστικούς χώρους.

Η απόλυση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο


Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζεται στο κοινό της Αλ Νασρ. Το γήπεδο «πλημμυρίζει» από κόσμο για να υποδεχθεί και να αποθεώσει τον απόλυτο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Εκείνος γίνεται το κορυφαίο όνομα του αραβικού πρωταθλήματος και η «βιτρίνα» για να αρχίσει μία μαζική αποχώρηση ποδοσφαιριστών από την Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή. Τα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το πλάνο του οικονομικού και διαφημιστικού μάρκετινγκ που στήθηκε, η καριέρα του Πορτογάλου και όσα άφησε πίσω για να «μεγαλώσει» το ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία συγκλόνισαν τον πλανήτη. Εκτός από έναν, το νέο του προπονητή.

Ελάχιστες ώρες πριν το φαντασμαγορικό event, ο Ρούντι Γκαρσία είχε κάνει ένα σχόλιο με αρκετό ρίσκο. «Αρχικά, προσπάθησα να φέρω τον Μέσι από τη Ντόχα όταν πήρε το Μουντιάλ». Παραδοχή, έστω και εάν αυτή συνοδεύτηκε από χαμόγελα, που στα αυτιά του «CR7» δεν ήχησε χιουμοριστικά. Από τότε ακολούθησαν κι άλλα επεισόδια.



Μία χαμένη ευκαιρία του πρωταθλητή Ευρώπης το 2016 στην ήττα της Αλ Νασρ με 3-1 από την Αλ Ίτιχαντ έκανε την σπίθα φωτιά. «Καθόρισε την έκβαση του αγώνα», σχολίασε και ουσιαστικά κατηγόρησε τον Ρονάλντο για το αρνητικό αποτέλεσμα. Το φινάλε του Γκαρσία στην Σαουδική Αραβία έμοιαζε προδιαγραμμένο, αφού ο Κριστιάνο «επέβαλε» την απόλυσή του. Οι Άραβες σαφώς θα στήριζαν το σπουδαίο και πανάκριβο πρότζεκτ.

Η πρωταθλήτρια Νάπολι στο «γκρεμό»


«Δόξα τω Θεώ, ο Λουίς Ενρίκε πήγε στην Παρί, δείτε τα αποτελέσματα που πετυχαίνει εκεί. Δεν με είχε πείσει καν στη συζήτηση που είχαμε για τρεις μέρες». Ανακουφισμένος ο Ντε Λαουρέντις για τον «γάμο» που δεν έγινε με τον πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας. Ο Τιάγκο Μότα, προς τιμήν του, δεν δέχθηκε να αναλάβει, αφού ήταν πολύ μεγάλο το βάρος ενός ανερχόμενου προπονητή μπροστά σε αυτά που κατάφερε ο προκάτοχος της θέσης.

Έτσι λοιπόν προχώρησε η περίπτωση του Ρούντι Γκαρσία, στον οποίο ο Ιταλός παραγωγός ταινιών εξέφραζε την εμπιστοσύνη του. «Πέρασα δέκα ημέρες μαζί του, τον γνώρισα καλά και γι’ αυτό είναι τιμή μου που θα συνεργαστούμε». Η επιλογή και πρόσληψη του Γκαρσία, έκρυβε και μία άλλη πτυχή. Ο Αουρέλιο πείστηκε από τον Κάρλο Βερντόνε, υποστηρικτή της Ρόμα, επίσης παραγωγό ταινιών κινηματογράφου και καλό του φίλο. Εκείνος είπε τα καλύτερα για τον υποψήφιο αντικαταστάτη του Σπαλέτι, γνωρίζοντας την επιτυχημένη παρουσία του στους «τζιαλορόσι».



Ο αγωνιστικός χώρος θα έδειχνε την πραγματικότητα, την διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ προέδρου και προπονητή. Το πρώτο «καμπανάκι» ήχησε στην εντός έδρας ήττα από τη Λάτσιο την τρίτη αγωνιστική, ακολούθησε η ισοπαλία με την Τζένοα στο «Μαράσι», η τυχερή νίκη στη Μπράγκα για το Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι τη νέα απώλεια βαθμών στη Μπολόνια.

Εκεί βγήκαν στην επιφάνεια εσωτερικά προβλήματα. Ο αρχισκόρερ και εκ των πρωταγωνιστών της Νάπολι Βίκτορ Οσίμεν, την περασμένη πρωταθληματική χρονιά, αστόχησε σε εκτέλεσε πέναλτι και έγινε αλλαγή από τον Γκαρσία. Ο Νιγηριανός επιθετικός παραπονέθηκε εκνευρισμένος, ο κόσμος μπήκε στη «διαμάχη» και αποδοκίμασε τον Γάλλο τεχνικό, που νωρίτερα είχε αντικαταστήσει και τον Κβαρατσχέλια.

Το γυαλί έχει πια ραγίσει. Οι «τεσσάρες» σε Ουντινέζε και Λέτσε, ανταγωνιστική εμφάνιση με τη Ρεάλ Μαδρίτης παρά την ήττα, δεν βρήκαν συνέχεια. Η απόδραση της Φιορεντίνα από το «Ντιέγκο Μαραντόνα» αποτέλεσε το τελευταίο(;) καμμένο «χαρτί» του Ρούντι Γκαρσία. Ο Ντε Λαουρέντις πήγε στην προπόνηση για να μιλήσει μαζί του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δίνει 2,8 εκατομμύρια για να τον ξεφορτωθεί και εκείνος ίσως γράψει ακόμη ένα επεισοδιακό «διαζύγιο» με σύλλογο.



Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x