Stories

Ένας τέτοιος θα τον ανεβάσει επίπεδο: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια» του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει έναν επιθετικό ο οποίος θα κάνει την διαφορά τη νέα σεζόν και το sport-fm.gr θυμάται τις περιπτώσεις εκείνων που… τα κατάφεραν στο παρελθόν και αποτελούν οδηγό για το μέλλον!

Παίζει, κατά ομολογία, αρκετά καλό ποδόσφαιρο. Σίγουρα, καλύτερο από πέρσι! Αυτό δεν συνοδεύεται από τα ανάλογα αποτελέσματα ωστόσο… Ειδικά εσχάτως, όπου τα ματς του «φωνάζουν» για την έλλειψη γκολτζή.

Για τον Παναθηναϊκό ο λόγος που, στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών του -κι όχι μόνο στα φετινά playoffs- καταφέρνει μεν να φτιάχνει αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν τις μετουσιώνει και σε γκολ!

Η απουσία ενός σέντερ φορ… φονιά, ενός επιθετικού ο οποίος δεν θα θέλει πάρα πολλές φάσεις για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του αντιπάλου, έχει κοστίσει βαθμούς και… έδαφος στην διεκδίκηση της επιστροφής των «πράσινων» στην Ευρώπη.

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Ο μεν Καρλίτος, που ξεκίνησε δυναμικά και έδειξε να καλύπτει την θέση με επιτυχία, δεν είναι παίκτης περιοχής. Αυτό που λέμε «εννιάρι». Σε καμία περίπτωση! Αποδίδει, άλλωστε, καλύτερα, έξω από το «κουτί»…

Ο Φεντερίκο Μακέντα επίσης δεν αποτελεί τον ορισμό του σέντερ φορ. Σίγουρα, διαθέτει πιο πολλά χαρακτηριστικά από τον Ισπανό συμπαίκτη του, αλλά όχι την απαιτούμενη έφεση στο σκοράρισμα. Ενώ χτυπήθηκε και από την ατυχία με τραυματισμούς, που τον άφησαν εκτός δράσης.

Ο δε Φώτης Ιωαννίδης, ότι πλησιέστερο στο «τανκ» που χρειάζεται να έχει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός, είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος «έρχεται». Με πολλά καλά στοιχεία, αλλά και αδυναμίες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψει για να γίνει σημείο αναφοράς, ενδεχομένως, στο μέλλον.

Κάπως έτσι, λοιπόν, άπαντες στο «τριφύλλι» έχουν αναγνωρίσει το εν λόγω πρόβλημα και ταυτόχρονα έχουν «στοχεύσει» σε αυτή την θέση για τη νέα σεζόν. Στόχος, λοιπόν, είναι ο ερχομός το καλοκαίρι ενός στράικερ που θα κάνει την διαφορά!

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Ενός παίκτη ο οποίος, να το πούμε απλά, θα σκοράρει… κατά ριπάς, θα βάζει γκολ-βαθμούς και αποτελεί φόβητρο για την αντίπαλη άμυνα. Με δύο λόγια, θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αφήνοντας στην άκρη τις… εγχώριες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ή ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ακόμα και ο Χρήστος Δημόπουλος, το sport-fm.gr θυμάται τα κορυφαία ξένα «κανόνια» του Παναθηναϊκού.

Ή, τους προκατόχους του… προσεχούς μεταγραφικού αποκτήματος, στα παπούτσια των οποίων καλείται να μπει, αν προτιμάτε…

Κριστόφ Βαζέχα


Ήρθε σαν άγνωστος, για τον πολύ κόσμο, τον χειμώνα του 1989. Βαρζίκα λεγόταν ο άνθρωπος, αλλά στην Ελλάδα δεν είχαμε θέμα να τον… βαπτίσουμε.

Σταδιακά, ο ίδιος άρχισε να μας συστήνεται όλο και καλύτερα, μέσα από τα… αμέτρητα γκολ που πέτυχε με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Για να γίνει τελικά ο αγαπημένος «Χρηστάρας» της κερκίδας και να βγει μέχρι και σύνθημα για την πάρτη του, όχι άδικα.

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Πέτυχε 244 τέρματα σε 390 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (σ.σ. 1994, 1995 και 1998) του πρωταθλήματος. Επιπρόσθετα, μιλάμε για τον κορυφαίο ξένο της πρώτης κατηγορίας σε τέρματα και συμμετοχές, όπως και τον δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών της, μετά τον Θωμά Μαύρο!

Παράλληλα, έχοντας σημειώσει συνολικά 319 γκολ σε 553 επίσημους αγώνες για λογαριασμό του «τριφυλλιού», αποτελεί μέχρι τις μέρες μας τον πρώτο σκόρερ και τον δεύτερο ποδοσφαιριστή σε εμφανίσεις στην ιστορία του Συλλόγου



Ο Βαζέχα αποκόμισε κι άλλα «παράσημα», όμως. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα, αλλά και δύο Σούπερ Καπ στην Ελλάδα, όντας βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της 11άδας στην μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας του.

Το σπουδαιότερο; Έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ποδοσφαιρική ιστορία του Παναθηναϊκού και έγινε αποδεκτός από το σύνολο της φίλαθλης γνώμης.

Τζιμπρίλ Σισέ


«Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» λέει το γνωστό γνωμικό. Αυτό δείχνει να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του και στην περίπτωση της μεταγραφής του Τζιμπρίλ Σισέ στον Παναθηναϊκό…

Βλέπετε, οι αρχικές απαιτήσεις της Μαρσέιγ για να τον παραχωρήσει ξεκίνησαν από τα εννιά εκατομμύρια ευρώ! Τελικά, μετά από περίπου 20 ημέρες, οι Γάλλοι «έπεσαν» στα μισά σχεδόν, αξιώνοντας πέντε εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» από τον ΠΑΟ.

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Αφού τα… έσκασε στους Μασσαλούς, έδωσε και στον «Τζιμπρίλιαντ» άλλα 2,5 τον χρόνο για να πειστεί να πει το «ναι» και κάπως έτσι η διετία 2009-2011 τον βρήκε κάτοικο Αθήνας, με περίπου 5.000 «αφιονισμένους» φίλους της νέας ομάδας του να του στήνουν… πάρτι υποδοχής.

Ο Σισέ φυσικά από την πλευρά του φρόντισε να ανταποδώσει την αγάπη που εισέπραξε και να μεγαλουργήσει στους αγωνιστικούς χώρους. Και, όχι, δεν είναι υπερβολή αυτό που γράφουμε…



Τα 55 γκολ σε «μόλις» 89 συμμετοχές μέσα σε δύο μόνο σεζόν, σε συνδυασμό με την κατάκτηση τόσο του πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου, αλλά και τις πωλήσεις εκατοντάδων φανελών με το όνομα του, ξεκάθαρα μαρτυρούν του λόγου το αληθές!

Η ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ και τις δύο χρονιές καθώς επίσης και σε πολυτιμότερο παίκτη της Super League την πρώτη, ήρθαν σαν… κερασάκι στην τούρτα. Καταδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την επιρροή του στην ομάδα αλλά και την επιτυχία με την οποία χαρακτηρίστηκε η απόκτησή του.

Μάρκους Μπεργκ


Η μεταγραφή του συνοδεύτηκε από ένα μεγάλο ναι μεν, αλλά… Στο ξεκίνημα τουλάχιστον αφού, ακόμα και σήμερα, πέντε χρόνια μετά την φυγή του από τον Παναθηναϊκό, το όνομα του Μάρκους Μπεργκ συνεχίζεται να μνημονεύεται με… ζέση!

Εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστής ο Σουηδός φορ, την οποία δεν μπόρεσε να δείξει ωστόσο στο Αμβούργο, όπου έμεινε για τέσσερις σεζόν πραγματοποιώντας 54 εμφανίσεις με έξι γκολ κυρίως λόγω τραυματισμών.

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Γιάννης Αναστασίου και Νίκος Νταμπίζας είδαν την ευκαιρία, κατάφεραν να τον «ψήσουν» για το πλάνο που είχαν και κάπως έτσι ο Μπεργκ βοήθησε τα μέγιστα αλλά και βοηθήθηκε εξίσου από τους «τριφυλλοφόρους» στην τετραετή κοινή τους πορεία, που ξεκίνησε το 2013 και τερματίστηκε το 2017 με απολογισμό ένα Κύπελλο, με το… καλημέρα.

Αυτό δείχνουν από την μια τα 95 γκολ που πέτυχε μετά από 151 παρουσίες σε επίσημα παιχνίδια με τα πράσινα ο «βασιλιάς Μάρκους», όπως τον αποκαλούσαν οι «πιστοί» του στην κερκίδα. Αλλά και το γεγονός πως ακολούθησαν όχι μία αλλά δύο μεταγραφές μετά την φυγή του από την χώρα μας…



Φυγή τρόπος του λέγειν, βέβαια. Άλλωστε, για όποιον το έχει λησμονήσει, ο Μπεργκ πρόλαβε να παντρευτεί στην Αθήνα, να αγοράσει σπίτι στα νότια προάστεια και να διατείνει πως, όταν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, θα έρθει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα!

Να… περάσει ο επόμενος


Το αναφέραμε και στην αρχή. Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αρέσκεται να έχει αυτός την μπάλα, παίζοντας ένα ποδόσφαιρο κυκλοφορίας και δημιουργίας, με τελικό στόχο την επικράτηση μέσω των δυνατών στοιχείων του.

Όντας όμως μια ομάδα που, όπως κι όλες οι «μεγάλες», βρίσκει πολλούς αντιπάλους του να παίζουν σε χαμηλά μέτρα και με πολυπρόσωπη άμυνα, «ζορίζεται» από την απουσία του σέντερ φορ ο οποίος αφενός θα προσφέρει το εύκολο γκολ και αφετέρου θα λειτουργήσει σαν... σκαλοπάτι στην ανάπτυξη για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Παναθηναϊκός: Τα κορυφαία ξένα «κανόνια»

Και οι τρεις προαναφερθέντες είχαν αμφότερα τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό μάλιστα και με την απαιτούμενη προσωπικότητα εκτός γηπέδων. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις εκάστοτε ομάδες και τους προπονητές τους, κατ’ επέκταση.

Έτσι ήρθαν οι τίτλοι τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι θα έρθει και η επαναφορά της νέας «έκδοσης» των «πράσινων» στην… κανονικότητα. Μέσω ενός ακόμα «Βαζέχα», «Σισέ» ή «Μπεργκ», με δύο λόγια!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x