Stories

Στέρλινγκ Μπράουν: Ο σταρ της Άλμπα που τα έβαλε με όλη την αστυνομία του Μιλγουόκι!

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Άλμπα Βερολίνου και το sport-fm.gr θυμίζει την συνταρακτική ιστορία του κορυφαίου παίκτη της γερμανικής ομάδας, Στέρλινγκ Μπράουν.

Υπάρχουν μερικοί παίκτες οι οποίοι μπορεί να μη σημάδεψαν κάποιο άθλημα με τις απίθανες επιδόσεις τους, ωστόσο έδειξαν μέσω της εξωγηπεδικής δράσης τους το σωστό δρόμο για κάθε αθλητή.

Ο Στέρλιγνκ Μπράουν είναι ένας από αυτούς. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ δεν έκανε κάποια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, αντίθετα δεν υπήρξε ποτέ τίποτα παραπάνω από μέτριος ρολίστας. Παρόλα αυτά, το όνομά του χαράχτηκε στην ιστορία της λίγκας για τα όσα κατάφερε εκτός του παρκέ, μετά το τραγικό γεγονός στο οποίο ενεπλάκη την 26η Ιανουαρίου του 2018.

Ο 28χρονος πλέον βγάζει το «ψωμί» του στην Ευρώπη και την Άλμπα Βερολίνου, επόμενη αντίπαλο του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Ενόψει της αναμέτρησης αυτής, λοιπόν, στο sport-fm.gr θυμίζει την ηρωική ιστορία του Στέρλινγκ Μπράουν, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με όλη την αστυνομία του Μιλγουόκι και κέρδισε!

Το παράνομο παρκάρισμα και η αναίτια βία


Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου του 2018. Ο 22χρονος τότε Μπράουν, ρούκι με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, επισκέφτηκε αργά το βράδυ ένα Walgreens, μία από τις πιο γνωστές αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ. Καθώς ήταν πολύ αργά το βράδυ και το πάρκινγκ ήταν άδειο, άφησε το αυτοκίνητό του παράνομα, αφού πάρκαρε οριζόντια, πιάνοντας δύο θέσεις αναπήρων.

Το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη ενός αστυνομικού που έκανε περιπολία στην περιοχή, ο οποίος περίμενε τον Μπράουν να βγει από το κατάστημα έτσι ώστε να τον γράψει. Ο ίδιος ο αθλητής των Μπακς εξεπλάγη από το γεγονός, παρόλα αυτά αντιμετώπισε με ηρεμία τον συνομιλητή του, που γινόταν ολοένα και πιο αναίτια επιθετικός, λέγοντας στον Μπράουν να απομακρυνθεί ή να μην τον πλησιάζει.

Η κατάσταση ξέφυγε όταν ο αστυνομικός χωρίς κανέναν απολύτως λόγο κάλεσε ενισχύσεις. Πολυάριθμα περιπολικά έφτασαν στο σημείο μαζί με αρκετούς αστυνομικούς, με έναν από αυτούς να φωνάζει λίγο αργότερα στον Μπράουν «βγάλε τα χέρια από τις τσέπες σου». Ο 23χρονος αρνήθηκε λέγοντας ήρεμα «έχω πράγματα στις τσέπες μου», με τους αστυνομικούς να τον ρίχνουν στο έδαφος, χτυπώντας τον και ακινητοποιώντας τον με taser! Ένας από αυτούς, μάλιστα, τον πατούσε με δύναμη στον αστράγαλο, με τον ίδιο να ακούγεται να βγάζει κραυγές πόνου. Τις επόμενες μέρες, ο Μπράουν είχε εμφανείς μελανιές και στο πρόσωπο.

Παναθηναϊκός: Το αφιέρωμα στον Στέρλινγκ Μπράουν της Άλμπα

Αφού του πέρασαν χειροπέδες, ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο Walgreens ξεκίνησε να τον κοροϊδεύει: «Συγγνώμη που δεν ακολουθώ τους Μπακς, οπότε δεν σε αναγνώρισα. Δεν αναγνώρισα το διάσημο όνομά σου. Για τι άλλο είσαι διάσημος; Έχεις πάει στον Άρη; Έχεις πάει στην Αφροδίτη; Έχεις πάει στη Σελήνη;»

Στη συνέχεια, ο Μπράουν μεταφέρθηκε στο τμήμα για υποψία αντίστασης σε σύλληψη, ωστόσο τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία, κάτι που από μόνο του υπήρξε παραδοχή ενοχής από την αστυνομία. Ο Μπράουν όμως δεν το άφησε να περάσει έτσι.

Το βίντεο και η μήνυση


Λίγο καιρό αργότερα, το αστυνομικό τμήμα του Μιλγουόκι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το γεγονός, θεωρώντας προφανώς πως υπήρχαν «σκιές» στο πώς μία απλή κλήση για παράνομο παρκάρισμα κλιμακώθηκε στην ακινητοποίηση με χρήση taser. Ενώ επικρατούσε σχετική ησυχία επί του θέματος, τον Μάιο του 2018 βγήκε στη φόρα το βίντεο από την φορητή κάμερα σώματος των αστυνομικών που βρίσκονταν στη σκηνή.

Τα πλάνα ήταν τόσο ντροπιαστικά που αμέσως άλλαξαν τον ρου της υπόθεσης. Ενώ οι αστυνομικοί ισχυρίζονταν πως ο Μπράουν ήταν απειλητικός και επιθετικός, κάτι που τους οδήγησε στο να τον ακινητοποιήσουν, το βίντεο έδειξε ξεκάθαρα πως η αντιμετώπισή τους ήταν εξαρχής γεμάτη αναίτια καχυποψία, η οποία οδήγησε σε αδικαιολόγητη βία εις βάρος του.



Την ίδια μέρα, το τμήμα ανακοίνωσε πως κάποιοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν για το περιστατικό, χωρίς να ξεκαθαριστεί ακριβώς με ποιο τρόπο. Ο Δήμαρχος του Μιλγουόκι, από την άλλη, πήρε το μέρος του Μπράουν και δήλωσε δημόσια «Ως άνθρωπος, νιώθω βαθύτατα προσβεβλημένος απ’ όσα είδα στο βίντεο. Ο Μπράουν αξίζει μία συγγνώμη και είμαι πολύ λυπημένος που δέχθηκε τέτοια αντιμετώπιση από την αστυνομία του Μιλγουόκι».

Παρόλα αυτά, ο τότε παίκτης των Μπακς δεν ήταν διατεθειμένος να σταματήσει εκεί. Αντίθετα, λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο πέρασε στην αντεπίθεση, αφού έκανε μήνυση στην αστυνομία του Μιλγουόκι για αδικαιολόγητη χρήση βίας και ρατσιστική αντιμετώπιση, το λεγόμενο racial profiling (ο καθορισμός κάποιου ως υπόπτου με φυλετικά κριτήρια). Μάλιστα, έστειλε και ένα συγκλονιστικό μήνυμα μέσω social media, τονίζοντας πως έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το βήμα του ως αθλητής για όλα τα θύματα βίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν:

«Αυτή η εμπειρία με το αστυνομικό τμήμα του Μιλγουόκι με ανάγκασε να σηκωθώ και να πω την ιστορία μου, ώστε να βοηθήσω να αποτραπούν αυτές οι αδικίες στο μέλλον. Καταστάσεις σαν τη δική μου και χειρότερες συμβαίνουν καθημερινά στη μαύρη κοινότητα. Το να είμαι φωνή και πρόσωπο για ανθρώπους που δεν θα ακουστούν και δεν έχουν την ίδια πλατφόρμα με εμένα είναι μια ευθύνη που παίρνω στα σοβαρά.

Ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις καταστάσεις ήταν ο ρατσισμός απέναντι στη μειονοτική κοινότητα, η κατάχρηση εξουσίας και η έλλειψη λογοδοσίας για τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς. Η έλλειψη επιπτώσεων για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται σε τόσες πολλές από αυτές τις υποθέσεις είναι προσβλητική. Αυτό είναι ένα χαστούκι στις οικογένειες και τις κοινότητες των θυμάτων.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα μοιραστείτε τον θυμό και την απογοήτευσή μου, αλλά για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινότητά μας, πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό που ήδη έχουμε και να μην το καταστρέψουμε. Θα κινηθώ νομικά κατά του αστυνομικού τμήματος του Μιλγουόκι για να συνεχίσω να επιβάλλω αλλαγές στην κοινότητά μας».

Το Black Lives Matter και η αποζημίωση


Πολλοί μπορεί να πιστέψουν πως ο μόνος λόγος που ο Στέρλινγκ Μπράουν κυνήγησε τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ώστε να λάβει τα σημαντικά χρήματα της αποζημίωσης αν την κέρδιζε. Παρόλα αυτά, η στάση του σε όλο αυτό το διάστημα απέδειξε πως μόνο εγωιστικοί δεν ήταν οι λόγοι των διεκδικήσεών του.

Αρχικά, τον Οκτώβρη του 2019, το δημοτικό συμβούλιο του Μιλγουόκι πρόσφερε στον Μπράουν 400 χιλιάδες δολάρια, έτσι ώστε να λυθεί το ζήτημα χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις για τους εμπλεκόμενους. Ο παίκτης των Μπακς αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Προσπάθησαν να μου ρίξουν στο τραπέζι μερικά δολάρια μόνο και μόνο για να με κάνουν να σιωπήσω, και πραγματικά δεν θα μπορούσα να το αντέξω γιατί δεν το κάνω πια για μένα, το κάνω για όλους τους άλλους σαν εμένα. Τα χρήματα δεν είναι η μεγαλύτερή μου ανησυχία. Δεν είναι προτεραιότητα για μένα. Είναι τα άλλα πράγματα που εμπλέκονται, οπότε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε συγκεκριμένα.

Παναθηναϊκός: Το αφιέρωμα στον Στέρλινγκ Μπράουν της Άλμπα

Παράλληλα, ο Μπράουν προσπάθησε να στηρίξει τον αγώνα της μαύρης κοινότητας κατά της αστυνομικής βίας και σε υποθέσεις που δεν αφορούσαν τον εαυτό του. Όταν τον Μάιο του 2020 ο Τζόρτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε με βασανιστικό τρόπο από αστυνομικό, γεγονός που πυροδότησε την «έκρηξη» του κινήματος «Black Lives Matter», ο Μπράουν πρωτοστάτησε στις πορείες κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Λίγο καιρό αργότερα, όταν ένα ακόμη συμβάν συντάραξε την κοινότητα, και δη οι επτά πυροβολισμοί που δέχθηκε από αστυνομικό ο Τζέικομπ Μπλέικ, ο αθλητής των Μπακς έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απόφαση της ομάδας να μποϊκοτάρει το Game 5 της σειράς playoffs με τους Μάτζικ, στις 26 Αυγούστου του 2020. Μάλιστα, ο Μπράουν ήταν αυτός που διάβασε μαζί με τον Τζορτζ Χιλ στην κάμερα τον λόγο μέσω του οποίοι οι παίκτες των «ελαφιών» εξηγούσαν την απόφασή τους.



Τελικά, αρκετό καιρό μετά το συμβάν στο πάρκινγκ, ο αγώνας του δικαιώθηκε. Τον Νοέμβρη του 2020, ο Μπράουν συμφώνησε με την πόλη του Μιλγουόκι σε αποζημίωση ύψους 750 χιλιάδων δολαρίων. Το ζήτημα όμως γι’ αυτόν δεν ήταν τα χρήματα. Ήταν πως η αστυνομία παραδέχθηκε την αποκλειστική ευθύνη της για το συμβάν, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μάλιστα ένας από αυτούς έχασε οριστικά τη θέση του στο Σώμα.

Πέρα από αυτά, και το σημαντικότερο, το τμήμα του Μιλγουόκι εγγυήθηκε νέους, βελτιωμένους πειθαρχικούς κώδικες για τα μέλη του, αλλά και την υιοθέτηση αντιρατσιστικής πολιτικής, έτσι ώστε τέτοιου είδους γεγονότα όχι μόνο να τιμωρούνται αλλά να προλαμβάνονται. Ο ίδιος ο Μπράουν ήταν ευχαριστημένος από τη συμφωνία, τόνισε όμως πως ο αγώνας δεν σταματάει εκεί:

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και δεν μπορώ να εφησυχάζω και να χαλαρώνω επειδή υπήρχε ένας διακανονισμός που μπόρεσε να εγκριθεί. Θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, αλλά... πώς θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι υποσχέσεις θα τηρηθούν; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε προόδους και βήματα στους τομείς που χρειαζόμαστε ακόμα βοήθεια

Δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά σε μια κατάσταση θα χρειαζόμαστε το βίντεο. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να το αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να συναντάμε τα πράγματα κατά μέτωπο πριν καν συμβούν και να επιτρέψουμε στους πολίτες στην κοινότητα να είναι ήσυχοι όταν περπατούν στις γειτονιές τους».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x