Stories

Πανιώνιος-ΑΕΚ: Ένα ορόσημο, πολλοί θρύλοι και μια... απαγωγή

ΑΕΚ και Πανιώνιος αναμετρώνται μετά από σχεδόν 22 χρόνια στο Κύπελλο και το sport-fm.gr θυμάται τις ιστορίες από τους αγώνες με τους μυθικούς πρωταγωνιστές του.

Μπορεί αυτή τη σεζόν που ανταμώνουν στον πρώτο προημιτελικό του παρθενικού Final 8 Κυπέλλου να τους χωρίζουν δύο κατηγορίες, ωστόσο ΑΕΚ και Πανιώνιο ενώνουν πολύ περισσότερα από την κοινή τους ξεριζωμένη καταγωγή. Ανάμεσα σε αυτά και φοβερές ιστορίες από τις μονομαχίες τους στον θεσμό. Ιστορίες με μυθικές μορφές στους πάγκους, παίκτες-θρύλους, ξένους σπουδαίας κλάσης, αλλά και αρκετά παραλειπόμενα που περιλαμβάνουν μέχρι και... απαγωγή.

Ο Φάνης από τη μια, ο Βρέινς (πριν φύγει) από την άλλη


ΑΕΚ και Πανιώνιος αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Κυπέλλου πριν 35 χρόνια και σε ένα εντελώς διαφορετικό format, με διπλές αναμετρήσεις στις οποίες η πρόκριση κρινόταν στη συνολική διαφορά πόντων. Ήταν στα χρόνια του διπόλου Άρη-ΠΑΟΚ, με τις δύο ομάδες της προσφυγιάς να μην έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η «Ένωση» του αείμνηστου Κρέσιμιρ Τσόσιτς είχε μια δύσκολη σεζόν, στην οποία τερμάτισε έκτη μεταξύ δέκα ομάδων στο πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των playoffs από τον Παναθηναϊκό με 3-1. Οι δε Νεοσμυρνιώτες με τον Βλάντο Τζούροβιτς (που αργότερα δούλεψε και στην ΑΕΚ) στον πάγκο κατετάγησαν τέταρτοι, «σκούπισαν» με 3-0 τον Ηρακλή στον πρώτο γύρο των playoffs της Α1, αλλά έπαθαν το ίδιο από τον μετέπειτα πρωταθλητή Άρη των Γκάλη και Γιαννάκη στα ημιτελικά.

Πανιώνιος-ΑΕΚ: Ιστορίες Κυπέλλου

Στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου, στις 29 Δεκεμβρίου του 1988, η ΑΕΚ έκανε στο ΣΕΦ τεράστιο βήμα πρόκρισης νικώντας με το ευρύ 87-69. Ο 22χρονος-τότε-Αλέξης Γιαννόπουλος είχε κάνει σπουδαίο ματς με 23 πόντους έχοντας συμπαραστάτες τον ηγέτη εκείνης της ΑΕΚ, Μηνά Γκέκο, με 19. Άλλους 21 πόντους είχε ο Ντάνι Βρέινς, νούμερο 5 του ντραφτ του 1981, που αργότερα είχε κατηγορήσει τον τότε ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη, πως είχε απαγάγει φίλο του για να τον αναγκάσει να παίξει σε ένα κρίσιμο ματς ενώ εκείνος απειλούσε με αποχή λόγω αθέτησης των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορούσε σε χρήματα και παροχές. Στο κιτρινόμαυρο ρόστερ ανήκε τότε και ο… 23χρονος Θανάσης Σκουρτόπουλος. Στον αντίποδα, οι 28 πόντοι του Φάνη Χριστοδούλου δεν έφταναν στους «κυανέρυθρους», που είχαν ένα βουνό για τη ρεβάνς. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Η ρεβάνς της 8ης Φεβρουαρίου στη Νέα Σμύρνη ήταν εκ προοιμίου δύσκολη για τον Πανιώνιο που είχε να υπερκαλύψει το -18. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν μεν 56-54, αλλά αυτό δεν τους αρκούσε. Τάκης Κορωναίος με 15 και Φάνης Χριστοδούλου με 14 πόντους πάλεψαν περισσότερο, μαζί με τον Μαρκ Λάντσμπεργκερ, πρώτο ριμπάουντερ της σεζόν στην Α1 τότε με 17,9 κατά μέσο όρο (ρεκόρ για το ελληνικό πρωτάθλημα), που είχε επίσης 15 πόντους. Η ΑΕΚ έμεινε όρθια με πρωταγωνιστές τον Γκέκο (16π.) και τον Βρέινς (17π.) στο τελευταίο του ματς στην Ελλάδα προτού φύγει απηυδησμένος από την ομάδα και τη χώρα. Πάντως η πορεία των «κιτρινόμαυρων» στον θεσμό σταμάτησε άδοξα στα ημιτελικά απέναντι στον ισχυρό ΠΑΟΚ που πήρε δύο νίκες (84-110 και 108-83) με τον Μπάνε Πρέλεβιτς, που λίγα χρόνια μετά φόρεσε τη φανέλα του έτερου Δικεφάλου, να βάζει στα δύο ματς συνολικά 64 πόντους. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Πανιώνιος-ΑΕΚ: Ιστορίες Κυπέλλου

Λίγο πριν την πιο ιστορική στιγμή του Ιστορικού


Το 1991 αποτελεί έτος-ορόσημο στην ιστορία του Πανιωνίου, καθώς συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του μοναδικού του τίτλου, του Κυπέλλου. Για να φτάσουν εκεί, ωστόσο, οι Νεοσμυρνιώτες χρειάστηκε να δώσουν έναν ημιτελικό για γερά νεύρα απέναντι στην ΑΕΚ. Οι «κυανέρυθροι», που τερμάτισαν τρίτοι εκείνη τη σεζόν στην Α1 πίσω από τους κραταιούς ακόμη (πριν την άνοδο των «αιωνίων») Άρη και ΠΑΟΚ, είχαν ακόμη στον πάγκο τον Βλάντο Τζούροβιτς, έναν ισχυρό κορμό Ελλήνων αλλά και τον Τζον Χάντσον, έναν από τους κορυφαίους ξένους στην ιστορία του. Ο Αμερικανός ψηλός ήταν την ίδια σεζόν νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game, όπου και διέλυσε μια μπασκέτα!



Η ΑΕΚ, από την άλλη, με τον θρύλο Κρέσιμιρ Τσόσιτς ακόμη στη θέση του προπονητή, ήταν έκτη στην κανονική περίοδο και κέρδισε θέση στο Κόρατς μέσω των playoffs για τις θέσεις 5-10. Η «Ένωση» είχε τον δικό της showman στο πρόσωπο του Τόμας Τζόρνταν, επίσης από τους καλύτερους και πιο θεαματικούς ξένους της εποχής. Στον αγώνα που έγινε την 1η Απριλίου, ο Πανιώνιος πήρε μια διαφορά από το πρώτο ημίχρονο κι άντεξε στην πίεση της ΑΕΚ στο φινάλε επικρατώντας 85-82. Χάντσον με 22 και Φάνης με 17 ήταν οι πυλώνες της νίκης, με πολύτιμη συνεισφορά και από τον Γιώργο Γάσπαρη που είχε 21 πόντους. Για τους «κιτρινόμαυρους» 27 πόντους είχε ο Τζόρνταν, ενώ 22, όσα και τα… χρόνια του τότε, ο Νάσος Γαλακτερός και ο Κώστας Παταβούκας είχε άλλους 14. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Μόλις εννιά μέρες μετά, ο Πανιώνιος έγραφε ιστορία στο ΣΕΦ νικώντας στον τελικό με 73-70 τον πολύ δυνατό ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα, που δύο εβδομάδες πριν είχε κατακτήσει το Κυπελλούχων νικώντας στον τελικό της Γενεύης την Σαραγόσα (76-72). Γάσπαρης με 20, Χάντσον με 19 και Χάντσον με 18 πόντους ήταν οι πρωταγωνιστές, ενώ ο Τζον Μπρούγος με 12 και ένα καθοριστικό γκολ-φάουλ ήταν από τα κρυφά «όπλα» των νικητών.



Ο Ιωαννίδης και ο Γουίγκινς


Στις 23/9/1996, για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου, η ΑΕΚ είχε νικήσει με 82-75 στο ΟΑΚΑ για τη δεύτερη φάση, με την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη τότε να έχει κορυφαίους τους Μπιλ Έντουαρντς με 28, Βίκτορ Αλεξάντερ με 23 και Κλαούντιο Κολντεμπέλα με 10 πόντους. Για τον Πανιώνιο του Βλάντο Τζούροβιτς ο 37χρονος Μίτσελ Γουίγκινς (πατέρας του Άντριου των Γουόριορς) είχε 22. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Με «Ντούντα», Μπούι και νεαρό Παπαλουκά


Στις 19 Ιανουαρίου 2000, για τα προημιτελικά, τη σεζόν που η «Ένωση» κατέκτησε Κύπελλο και Σαπόρτα με τον αείμνηστο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, η ΑΕΚ είχε πάρει δύσκολη πρόκριση στο ΟΑΚΑ με 76-73. Με 25 πόντους του πρωταθλητή Ευρώπης λίγους μήνες πριν με την Ζαλγκίρις Άντονι Μπούι, 13 του Μάρτιν Μιούρσεπ και 11 του Δήμου Ντικούδη. Για τον Πανιώνιο του Αντρέα Ματσόν, ο Ντούσαν Γέλιτς είχε 21 και Ροντ Σέλερς 16 πόντους, με τον 23χρονο τότε Θοδωρή Παπαλουκά να προσθέτει άλλους 2. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Πανιώνιος-ΑΕΚ: Ιστορίες Κυπέλλου

Η εκθρόνιση των μετέπειτα πρωταθλητών


Η πιο πρόσφατη συνάντηση των δύο ομάδων ήταν αυτή στις 22 Σεπτεμβρίου 2001, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου, με τον Πανιώνιο να νικά με 82-74 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης εκθρονίζοντας την δύο φορές σερί τροπαιούχο του θεσμού και μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Γιώργος Διαμαντόπουλος με 25 και Κώστας Μάγλος με 22 πόντους ηγήθηκαν τότε της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ 13 πόντους είχε ο Λοράν Σκιαρά και 14 ο Νέναντ Μάρκοβιτς. Για την «Ένωση» του Ντράγκαν Σάκοτα από 14 πόντους είχαν οι Άριαν Κόμαζετς και Δήμος Ντικούδης και από 11 οι Τζέι Αρ Χόλντεν (μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με ΤΣΣΚΑ και… Ρωσία) και Νίκος Χατζής. Θυμηθείτε εδώ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.

Πανιώνιος-ΑΕΚ: Ιστορίες Κυπέλλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x