Stories

ΠΑΟΚ-Άρης: Με τον Γκάλη, τον Μπάνε και τα άλλα παιδιά

ΠΑΟΚ και Άρης συγκρούονται στον προημιτελικό του Final 8 ξυπνώντας μνήμες από τις μεγάλες τους μάχες στον θεσμό. Το sport-fm.gr σάς βοηθά να ξαναζήσετε την ιστορία.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, ειδικά στα χρόνια της «έκρηξης» του αθλήματος στη χώρα, ανήκει σε αυτούς τους δύο. ΠΑΟΚ και Άρης έχουν τις δικές τους χρυσές σελίδες και στο Κύπελλο.

Οι μεγάλες βραδιές του Γκάλη και του Μπάνε, ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών και πολλές άλλες ιστορίες ξεπηδούν από το βιβλίο της ιστορίας του θεσμού και το sport-fm.gr, με αφορμή τον προημιτελικό του Final 8 σάς θυμίζει όσα έγιναν στις δέκα προηγούμενες συναντήσεις τους.

Με τον… πρόεδρο ηγέτη και τον Ιωαννίδη παίκτη


Δύο ομάδες με τέτοια ιστορία δεν θα μπορούσαν να μη συναντηθούν στην πρώτη χρονιά του θεσμού. Στις 13 Ιουνίου του 1976, για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου, ο Άρης είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στο κλειστό της ΧΑΝΘ με 65-55, με τον νυν πρόεδρο της ομάδας, Χάρη Παπαγεωργίου, να κάνει θραύση με 29 πόντους, ενώ άλλους 12 είχε ο… παίκτης Γιάννης Ιωαννίδης, δύο χρόνια πριν εγκαταλείψει τη δράση για να μεγαλουργήσει στους πάγκους. Ο Γιώργος Τσομπανάκης με 18 και ο Μάνθος Κατσούλης με 17 πόντους ξεχώρισαν από τον ΠΑΟΚ. Οι «κίτρινοι» είχαν αποκλειστεί στον αμέσως επόμενο γύρο, στους «16», από το Παγκράτι (102-88).

ΠΑΟΚ-Άρης: Με τον Γκάλη, τον Μπάνε και τα άλλα παιδιά

Οι… νεοσύλλεκτοι του ΠΑΟΚ


Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν αποφασισμένοι να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο για το σύλλογο μετά το πρωτάθλημα του 1959 και... φαίνονταν. Ο προπονητής της ομάδας, Φαίδων Ματθαίου, κάλεσε τους παίκτες του να κουρευτούν στρατιωτικά πριν τον τελικό του 1984 απέναντι στον Άρη, όπερ και εγένετο. Η κίνηση έφερε γούρι, αφού στον τελικό του «Αλεξάνδρειου» απέναντι στο αφεντικό της πόλης, τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη και του Νίκου Γκάλη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε με διαφορά 16 πόντων στο ημίχρονο και την υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος νικώντας με 74-70. Ο «Μάτζικ» Νίκος Σταυρόπουλος οργίασε με 28 πόντους, ενώ ο Γκάλης έμεινε στα χαμηλά-για τα στάνταρ του-με 20 πόντους.



Τα όργια του Γκάλη στην παντοκρατορία του Άρη


Στις 28 Μαρτίου του 1988 η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής στα προημιτελικά. Ο Άρης, μια εβδομάδα πριν το Final 4 της Γάνδης, επικράτησε 102-93 με 36 πόντους του Νίκου Γκάλη, 23 του Παναγιώτη Γιαννάκη και με τους Λευτέρη Σούμποτιτς και Νίκο Φιλίππου να προσθέτουν 19 και 16 πόντους αντίστοιχα. Νίκος Σταυρόπουλος με 28 και Τζον Κόρφας με 22 πόντους δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τη φόρα της ομάδας του Γιάννη Ιωαννίδη που νίκησε κατόπιν Πανιώνιο και ΑΕΚ για να στεφθεί Κυπελλούχος.



Το δεύτερο συναπάντημα σε τελικό έγινε το 1989, ξανά στο «Αλεξάνδρειο», αλλά με διαφορετικό νικητή. Ο Άρης είχε πανηγυρίσει με 91-86 και μια εβδομάδα μετά το πρωτάθλημα είχε κατακτήσει το τρίτο σερί νταμπλ. Ο Νίκος Γκάλης ήταν και πάλι ασταμάτητος, με 35 πόντους, ενώ 17 είχε ο Γκρεγκ Γουίλτζερ, 15 ο Παναγιώτης Γιαννάκης και 12 ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Στον αντίποδα, οι 29 του Μάικ Τζόουνς δεν ήταν αρκετοί για τον ΠΑΟΚ του Κώστα Πολίτη.



Έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 1990, άλλαξε μόνο η έδρα διεξαγωγής του τελικού. Ο Άρης κυριάρχησε στο ΣΕΦ με 75-62 απέναντι στον ΠΑΟΚ, με τον Νίκο Γκάλη να σταματά στους 35 πόντους και τον Λευτέρη Σούμποτιτς να ακολουθεί με 20. Ο Άντονι Κουκ με 16 κι ο Νίκος Σταυρόπουλος με 15 πόντους δεν έφταναν για το σύνολο του Κώστα Πολίτη, που αναζητούσε τρόπο να σταματήσει την κυριαρχία του συμπολίτη του.



Δικέφαλοι θρίαμβοι στα ημιτελικά με Μπάνε πρωταγωνιστή και… αντίπαλο


Και το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του ΠΑΟΚ ήρθε περνώντας το εμπόδιο του Άρη. Αυτή τη φορά όχι στον τελικό, αλλά στον ημιτελικό του Final 4 της Λαμίας, τον Μάρτιο του 1995, η ομάδα του Σάκη Λάιου είχε κυριαρχήσει με 80-63 με 29 πόντους του Μπάνε Πρέλεβιτς. Άλλους 27 πέτυχε στον τελικό, με αποτέλεσμα ο Δικέφαλος του Βορρά να νικήσει άνετα με 72-53 τον Πανιώνιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς.



Στις 30 Ιανουαρίου του 1999 οι δύο συμπολίτες αναμετρήθηκαν ξανά σε ημιτελικό Final 4, αυτή τη φορά στο ΣΕΦ, με τον ΠΑΟΚ να διαλύει τον Άρη με 83-50. Γιώργος Μπαλογιάννης με 21, Φράνκι Κινγκ με 20 και Γουόλτερ Μπέρι με 19 πόντους έκαναν σμπαράλια την άμυνα του Σβι Σερφ. Η μοίρα, μάλιστα, τα έφερε έτσι ώστε αντίπαλος στον τελικό να είναι ο… Μπάνε Πρέλεβιτς, με τη φανέλα της ΑΕΚ, ωστόσο έμεινε στους δύο πόντους (!) και ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τελευταίο μέχρι σήμερα τίτλο του με 71-54.



Με Μπάνε στο τιμόνι


Στις 13 Οκτωβρίου του 2005 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον κάτοχο του τίτλου Άρη στο κατάμεστο από φίλους και των δύο ομάδων Παλατάκι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς προπονητή πλέον, ο Δικέφαλος επικράτησε 68-58 έχοντας πρωταγωνιστές τον Κώστα Βασιλειάδη (19π.) και τον Γιάννη Γκαγκαλούδη (18π.), ωστόσο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από το πολύ δυνατό τότε Μαρούσι.



Υπόθεση Άρη οι δύο πιο πρόσφατες συναντήσεις


Οκτώ χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2013, ο Άρης πήρε μεγάλη πρόκριση στο Παλατάκι με 71-63 για τα προημιτελικά του θεσμού. Τρεις Έλληνες έκαναν τη διαφορά για το σύνολο του Βαγγέλη Αγγέλου, ο Γιάννης Αθηναίου (17π.), ο Μιχάλης Πελεκάνος (16π.) και ο Λευτέρης Μποχωρίδης (15π.). Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με 23 πόντους πάλευε χωρίς πολλή βοήθεια για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Οι «κίτρινοι» έφτασαν εκείνη τη σεζόν ως τον τελικό, όπου όμως γνώρισαν τη συντριβή με 90-53 από τον Παναθηναϊκό στα «Δύο Αοράκια».



Στις 4 Οκτωβρίου του 2017 καταγράφεται η πιο πρόσφατη αναμέτρηση Άρη και ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά. Στο Αλεξάνδρειο οι γηπεδούχοι χαμογέλασαν με 70-63 έχοντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και πρωταγωνιστές τους Κιθ Μπένσον και Παναγιώτη Βασιλόπουλο, που είχαν από 12 πόντους. Ο Δικέφαλος του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε διακριθέντες τους Λάκι Τζόουνς και Κέβιν Ντίλαρντ με 14 πόντους. Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός σταμάτησε την πορεία του Άρη για τον τελικό νικώντας 56-49 στο Αλεξάνδρειο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x